Skocz do zawartości

[MULTI] Wiedźmin 3: Dziki Gon

225 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto zagrać/kupić (opinie graczy)?

• trzeba zagrać, tytuł zasługujący na miano gry roku
      63
    • solidna pozycja, zapewnia świetną zabawę na długie godziny, posiada minimalne błędy
      6
    • ciekawa pozycja ale sporo jej jeszcze brakuje do ideału
      0
    • można zagrać ale niekoniecznie, pozycja skierowana głównie do fanów gatunku/klimatu
      3
    • zdecydowanie nie, gra nie miała prawa wyjść
      0

Recommended Posts

1.24 jest, nawet nie zauważyłem kiedy Steam pobrał... mają szczęście :P wszystkie mody jakie mam wrzucone działają

witcher3_2016_08_16_1uoshw.png

Coś więcej wiadomo o tej łatce? bo na Steam cisza jak makiem zasiał.

A na Steama nie będzie GOTY?
Pytałem, będzie na steamie ;)

Coś więcej wiadomo o tej łatce?
Dokładanie tak jak wyżej, dodali wsparcie dla technologii Ansel ;)

Konsolowe save standardowej edycji nie będą współgrały z edycją GOTY

http://www.gram.pl/news/2016/08/16/savey-z-wiedzmina-3-nie-wspolgraja-z-wersja-goty.shtml

• Popieram 1
Witam.

Jestem wielkim fanem sagi o Wiedźminie (2 razy cała przeczytana + przesłuchany audiobook).

W Wiedźmin 3 grałem tylko kilka godzin u kolegi.

Pod koniec tego miesiąca mam zamiar kupić na steam edycję GOTY (podstawka + wszystkie dodatki, łącznie z Krew i Wino oraz Serce z Kamienia) - MAM NADZIEJĘ ŻE 60 euro starczy....

Chciałbym grać na najtrudniejszym poziomie trudności, moja postać ma:

- uzywać szybkich ataków (młynek też)

- ze znaków tylko Quen

- nie będzie uzywac petard (nie mój klimat)

- tylko kilka podstawowych eliksirow zwiekszajacych atak itd.

Czyli ogólnie punkty będę inwestował w miecz, znak quen, życie i szybki atak.

Mój największy dylemat to wybór między 2 rynsztunkami:

Kot - ma boost do szybkich ataków, teoretycznie właśnie jego powinienem wybrać, jednak wiele osób już mi mówiło że na dużym poziomie trudności ten rynsztunek wcale nie dodaje aż tyle DMG w porównaniu do Niedźwiedzia, za to jest się od nawet słabszych przeciwników na 1-3 hity.

Niedźwiedź - z tego co słyszałem jego bonusy dają dużo bardziej zauważalne korzyści obronne i nie umiera się na 1-3 hity, nie ma za to bonusów do walki szybkim atakiem.

Prosiłbym doświadczonych graczy o poradę, który set wybrać i dlaczego.

Miśkiem nie grałem, ogólnie nie mój styl. Wolę lekkie, ewentualnie średnie pancerze. Praktycznie całą podstawkę i SzK przeszedłem w secie Kota i świetnie się grało. Ja poszedłem w krwawienie, na każdym mieczu miałem po 30% szansy, dodatkowo bonusy wynikające z lekkiego ekwipunku i oczywiście odpowiednie skille sprawiały że Geralt kosił aż miło (oczywiście mowa o najtrudniejszym poziomie). Fakt jest to okupione mniejszą obroną ale coś za coś, jak to mówią jest ryzyko jest zabawa ;). W SzK znacznie bardziej się obrywało od przeciwników niż w podstawce ale to było fajne bo trzeba było kombinować z eliksirami, taktyką itd. Ze znaków to ja głównie używałem igni czasami axii, quen najrzadziej. Ogólnie jakoś nie przepadam za znakami, wolę mix szermierka-alchemia. Polecam się pobawić odwarami, dają niesamowitego kopa. Warto też odblokować dodatkową zdolność która sprawia że hp się regeneruje, bardzo wolno ale zawsze lepsze to niż nic ;)

@raven325

pod Twój opis szedłbym w defa bo nie będziesz miał dużych bonusów ze znaków/alchemii.

Nie wiem na ile prześledziłeś mechanikę gry, ale moim zdaniem rezygnacja z pozostałych opcji gry jest strasznym ograniczeniem i mocno spłyci rozgrywkę. Na dodatek na najtrudniejszym poziomie, szczególnie w w early/mid game możesz mieć masę problemów bo niektóre potwory wymagają wręcz używania określonych znaków. Dodatkowo moim zdaniem alchemia bardzo urozmaica rozgrywkę, a build szermierka-alchemia niewiele będzie się różnił w pierwszej drabince, dodając masę bonusów z drugiej.

Jeszcze co do setów to przechodziłem grę w każdym (przy czym gryf był pierwszym i grałem mało magicznym buildem). Kot w podstawce się sprawdził, potem trudniej, niedźwiadek bardzo ułatwia podstawkę, a ostatnio przeszedłem wszystko w wilku i jak kogoś odrzuca niedźwiedź to ten powinien być spoko. Następne podejście pewnie zrobię, bez armoru, albo bez setów.

Jak na pierwszy raz to koniecznie zainteresuj się krwawieniem i zatruciem bo na początkowych "dużych" potworach daje to spore ułatwienie

@rafal12322

zamiast powolnego (naprawdę) reg hp, lepiej moim zdaniem wybrać leczenie eliksirami bo, jeśli choć trochę się myszkuje, to ma się sporo alko na zapasie, a efekt jest natychmiastowy i w walce nie raz mi to tyłek uratowało.

Edytowane przez Dyma_
zamiast powolnego (naprawdę) reg hp, lepiej moim zdaniem wybrać leczenie eliksirami bo, jeśli choć trochę się myszkuje, to ma się sporo alko na zapasie, a efekt jest natychmiastowy i w walce nie raz mi to tyłek uratowało.

Tu wiadomo nie ma porównania ale imo lecznicze odwary zjadają eliksiry. Przykładowo odwar który regeneruje hp w walce jak i poza nią robi to jakieś 2x szybciej niż jaskółka i starcza na o wiele dłużej. ;)

W takim razie zainteresuje się też alchemia. Ze znaków pozostanę przy rozbudowaniu tylko quen.

Korzystając z tego co widzę dużej wiedzy jaka posiadacie mam 2 pytania:

1. Jaka jest średnio różnica w dmg w secie kota a w secie niedźwiedzia, uwzględniając również umiejętności pod te pancerze?

2.Na ile jest się hitów od danego przeciwnika w secie kota a w secie niedźwiedzia?

Pisze z telefonu, sory za błędy itd.

Edytowane przez raven325

Przechodzę grę czwarty raz, tym razem tylko i wyłącznie na drzewku alchemii i o dziwo gra mi się najlepiej, faktycznie rozwinięcie petard do maksimum gdzie np mamy 10 kartaczy i gwiazd tańczących i każda po rzuceniu rozbija się na 5 mniejszych, to jest rzeźnia totalna, np walcząc w magazynie z pewnym wampirem wyższym rzuciłem z pięć gwiazd x 5 odłamków i czekałem tylko aż się sam zjara nawet miecza nie musialem wyjmować XD, do tego odwary i bonusy z mikstur mądrze użyte tak kokszą postać że każda walka to pestka.

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

do tego odwary i bonusy z mikstur mądrze użyte tak kokszą postać że każda walka to pestka.

Dokładnie, alchemia jak się jej dobrze używa to potężna ścieżka rozwoju. Już za czasów W2 tak było, pamiętam walkę ze strażnikiem Vranów który padał na hita :P Dlatego zawsze idę albo czystym alchemikiem albo kombinacją szermierka-alchemia bo raz daje to sporo możliwości a dwa czuje się jak prawdziwy Wiedźmin :P Magia żeby nie wiem jak była potężna to nigdy nie sprawia mi frajdy, znaków zawsze używałem tylko jako dodatek i raczej tylko w ostateczności. 

Ja nie miałem, nie wiem co i jak.

Pojawił się fajny modzik audio, jest dopiero rozwijany więc pewnie z czasem wpadnie więcej utworów.

"What does the mod do? It replaces music in the game with tunes from Witcher 1 and Witcher 2". Pobrać można tu. Sprawdziłem u siebie, działa bardzo dobrze. Miesza się z oryginalnym soundtrackiem części trzeciej bez najmniejszych problemów.

Lpiej kupić Wiedźmin 3 GOTY jako wersję cyfrową (steam) czy fizyczną (na CDP lub w Media Expert)?

Za wersją fizyczną przemawia cena, jednak mam kilka wątpliwości:

- jest na 7 płytach DVD, co jak jedna np. się zepsuje?

- co z dalszymi ewentualnymi aktualizacjami?

- na jakiej platformie taka fizyczna gra się znajdzie?

To pytanie kieruje też na przyszłość, z myślą o innych tytułach.

Edytowane przez raven325
- jest na 7 płytach DVD, co jak jedna np. się zepsuje?

Pewnie będzie backup na GOGu jak to miało miejsce poprzednio ;)

- co z dalszymi ewentualnymi aktualizacjami?

Raczej już tylko cyfrowo ale ich już pewnie dużo nie będzie, może ze dwie

- na jakiej platformie taka fizyczna gra się znajdzie?

Zapewne na GOG/Galaxy