karer 10 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Widze ze wszystkim zalezy na stworzeniu "kolka wzajemnej adoracji". Caly czas jest mowa o plusowaniu siebie nawzajem wedlug swojej wlasnej subiektywnej opinii. To ze 100 osob uwaza ze ktos ma racje wcale nie znaczy ze taka racje ma ta osoba. To ze 1000 osob uwaza ze amber gold zlamalo prawo nie znaczy ze prokuratura miala prawo to prawo zlamac i jeszcze sie przyznac do tego publicznie ze "prawo maja gdzies w tym wypadku". Tak samo to ze 95% nie czyta regulaminow nie znaczy ze tak jest ok. Najlepiej funkcjonujacym do tej pory systemem byla monarchia a nie demokracja czy chocby anarchia. Wystarczy zeby ludzie mieli mozliwosc rozwiazywania problemow miedzy soba i po sprawie. Dobre zasady sa takie ze pozwalaja sie ludziom dogadac miedzy soba. Jesli uwazam ze ktos mnie obrazil to system powinien dac mi mozliwosc zaraportowania tego a drugiej osobie mozliwosc przeczytania mojej uwagi. Czesto posty sa pisane pod wplywem emocji i pozniej ta osoba faktycznie zauwaza swoj blad. Niestety w takich wypadkach moderatorzy ida w ruch i wywoluja jeszcze wiekszy ogien. A wystarczyloby zeby ktos dal "raport" do systemu i utworyzloby sie cos w rodzaju centrum sporu. Jesli nie dojda do porozumienia to moderator albo administrator moze ukarac takie osoby wedlug regulaminu. Wszystko rozbija sie o to zeby regulamin byl przestrzegany. Im latwiej go przestrzegac tym lepiej dla uzytkownikow. Jesli ktos mnie obraza to zwracam mu uwage wskazujac punkt regulaminu. Jest to trudne bo nie ma tutaj takich usprawnien na tym forum ale moglyby powstac. Uzytkownik powinien miec mozliwosc otrzymania jasnej i klarownej odpowiedzi z zacytowaniem punktu regulaminu ktory zostal zlamany. Jestem zagorzalym zwolennikiem wyjasniania nieporozumien. Jesli ktos mi zwraca uwage i pokazuje blad to przepraszam ta osobe. Wlasciwie czesto najwiecej szacunku dostajemy od osoby ktora paradoksalnie rozbija sie o nasze pytanie "co chcesz osiagnac swoja wypowiedzia?". To jedno z najprostszych pytan na ktorych hejterzy i pseudointelektualisci sie wykladaja. Ludzie zauwazaja wtedy ze wypowiadaja sie bez okreslonego celu i ucza sie powoli w jaki sposob wypowiadac sie swiadomie. Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Z tymi plusami. Chyba kiedyś było tak, że plusy z "na luzie" itp nie doliczały się do punktów reputacji widocznych na profilu... Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Chyba że plusy z różnych działów będę inaczej podliczane np. Z działu pomocy hadrware będą pkt zielone za software czerwone itd żeby można było odróżnić kto z czego ma wiedzę. Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Nie czytałem większości postów bo siedzę w pracy i mam mało czasu ale uważam że na forum nie jest źle. Na upartego mógłbym przyczepić się kilku rzeczy: 1. Zaobserwowałem jak kilku użytkowników (nie wiem czy umyślnie czy przypadkowo) polecając kilka części komputerowych (więcej niż dwie) poleca jeden i tylko i zawsze jeden sklep nawet gdy ceny są w nim kilkadziesiąt złoty wyższe (celowa reklama czy przypadek? nie wiem) i nie wnikam 2. Denerwuje mnie gdy polecając taniutki procesor do gier utarło się tu na forum że jak coś jest do gier to tylko intel nawet tani i słaby ale intel, procesory amd są spro tańsze i czasem to one wystarczą Do czego tutaj się odwołuje, czasami warto pomyśleć i obalić słowa które ktoś inny nam narzucił 3. Kultura wypowiedzi na forum powinna jakaś być ale wydaje mi się że jest 4. Jakoś niewielu dziękuje za dobrą wypowiedź plusem, czemu nie wiem może niektórzy nie wiedza o tej możliwości? Mógłbym zaproponować system plusów i minusów za wypowiedź ale boje się że zrobi się jeszcze gorzej (kilku troli będzie minusować każdą wypowiedź nawet dobrą) Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 @up Jeśli minus nie będzie uzasadniony, albo jeśli owy troll będzie wszystkich minusować, to łapie perma i tyle. Link to post Share on other sites
baker 41 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Mi osobiście nie podoba się karanie użytkowników za rzekome ''niesłuszne'' rozdawanie punktów reputacji, trochę mnie to ogółem śmieszy, bo użytkownika powinno się oceniać nie po ilości postów ani pkt. reputacji, ale po tym, jakie posty pisze, czy są odpowiednio merytoryczne, z sensem itp. Narazie nie spotkałem się z dyskryminacją ''nowych'', na forum jestem niby od dwóch lat, ale przesiaduję tutaj dopiero od około 2 miesięcy, poniewaz emigrowałem tutaj z PCLaba, na którym dzieją się obecnie jeszcze gorsze rzeczy, niż tutaj... Edytowane 28 Listopada 2012 przez baker Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 @up tak, ale osoba nowa będzie musiała ładnych parę tematów przeczytać żeby ocenić czy rada jaką dostała jest od kogoś kto się zna, czy tylko udaje. Dlatego właśnie pomysł sid'a (i nieskromnie powiem) mój z oznaczaniem takich ludzi może być dobry. Link to post Share on other sites
baker 41 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Nie będę czytał całego tematu, ale jestem za jamimiś nowymi rangami, bądź też odznaczeniami. Link to post Share on other sites
Veeon 430 Napisano 28 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Moim zdaniem powinno być kilka głównych moderatorów żeby pilnowali ogólnego porządku na forum, a więcej support team którzy by zajmowali się tylko określonymi działami. Wtedy na pewno byłoby łatwiej utrzymać porządek na forum. Link to post Share on other sites
karer 10 Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ktoś Ci pomógł, doradził, rozwiał Twoje wątpliwości? Daj + !!!w sygnaturce to porazka systemu plusow. Jesli ktos sie rzuca o to zeby wstawiali plusy to nie rozumiem zalozenia takiego systemu. Kiedys dostawalem codziennie maila od jakiegos sklepu zebym wystawil im komentarz na allegro do jakiejs rzeczy ktora kiedys kupilem i nawet nie pamietalem co to za sklep. Oczywiscie nie wystawilem tego komentarza bo mialem ich zaleglych parenascie. Dopraszanie sie nie jest fajne. Link to post Share on other sites
sebul 18 Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Nic mnie bardziej nie wku%$#a niz tacy ludzie ktorzy kupuja cos ode mnie na allegro i pozniej nie dadza komenta, albo ja kupie od kogos, dam komenta a oni nie, no ku&%^ ! Do pieca z takimi ludzmi Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 @karer a nie sądzisz że to właśnie chodzi dokładnie o to co jest w mojej sygnaturze? Właśnie po to jest ten system że w TAKICH sytuacjach jak dobra rada, czy rzetelna pomoc dawać plusy? A nie że jeden siedzi i pomaga, nikomu się nie chce dać plusa a drugi wstawi śmieszny filmik i ma ich 5? @sebul POPIERAM! Link to post Share on other sites
Dip79 147 Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Nie wiem czy ktoś wspominał, ale dobrym pomysłem byłoby karanie warnem (ew. banem) za fanboy'stwo i czyste hejterstwo w postach. Wyeliminowałoby to sytuacje, w których koleś mówi "AMD Ssie, a jej karty można o kant du*y potłuc" i podobnie z Nvidią. Tyczy się to procesorów, płyt głównych, gier itp. Jeżeli już ktoś miałby zacząć narzekać na cokolwiek, to niech to uzasadni. Oczywiście najlepiej z życia wziętymi przykładami, a nie "wyczytałem na necie i tak zapewne jest" (g*wno prawda). Edytowane 29 Listopada 2012 przez Dip79 Link to post Share on other sites
karer 10 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Nie wiem czy ktoś wspominał, ale dobrym pomysłem byłoby karanie warnem (ew. banem) za fanboy'stwo i czyste hejterstwo w postach. Wyeliminowałoby to sytuacje, w których koleś mówi "AMD Ssie, a jej karty można o kant du*y potłuc" i podobnie z Nvidią. Tyczy się to procesorów, płyt głównych, gier itp.To jest akurat prowokowanie do potyczek i mozna to karac bo lamie zasady miedzy innymi netykiety. @karer a nie sądzisz że to właśnie chodzi dokładnie o to co jest w mojej sygnaturze? Właśnie po to jest ten system że w TAKICH sytuacjach jak dobra rada, czy rzetelna pomoc dawać plusy?Wedlug mnie plusy nie sa zle ale proszenie sie o nie jest po prostu irytujace. Jakby plusy mialy byc moderowane to faktycznie wtedy gm wiedzieliby ktorzy userzy FAKTYCZNIE pomagaja. Nic mnie bardziej nie wku%$#a niz tacy ludzie ktorzy kupuja cos ode mnie na allegro i pozniej nie dadza komenta, albo ja kupie od kogos, dam komenta a oni nie, no ku&%^ ! Do pieca z takimi ludzmiNie wiem czy mam to odebrac jako zwrot w moim kierunku ale komentarz nie jest obowiazkowy. Jesli mam go wystawic to moze poczeka sprzedajacy ten czas z laski swojej w ktorym chcialbym przetestowac towar. W moim przypadku jest to minimum 6 miesiecy a w przypadku kiedy pewnosci nie mam wydluza sie to do 2 lat. Czy to takie dziwne ze komentarz chce wystawic dopiero po wyrobieniu sobie opinii na temat sprzedajacego/kupujacego? Wogole "do pieca" to troche obrazliwe nie sadzisz? Dla przykladu dobrze by bylo jakbym kliknal "zglos" i wybral punkt regulaminu lub wpisal wlasna uwage. Pozniej ty dostajesz takie info i klikasz albo "popraw sie" albo "zignoruj". Jesli klikasz "popraw sie" to masz mozliwosc edycji swojej wypowiedzi o czym ja otrzymam informacje. Wtedy moglbym zareagowac "poprawil sie". Jesli kliknalbys "zignoruj" to sprawa polecialaby do moderatora dopiero ktory by albo mi przyznal racje albo tobie majac przed oczami twoja wypowiedz i punkt regulaminu ktory przytoczylem. Jesli wina jest twoja to dopiero wtedy dostalbys warna. Jesli wina bylaby moja to moglbym dostac warna za bezpodstawne raportowanie. Generalnie sprawa rozwiazalaby sie dosyc szybko nie sadzisz? Link to post Share on other sites
mst 6010 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Wogole Nie tylko kolega z góry ma z tym problem, ale i wielu innych. Tak samo jak "napewno". Może warto przygotować jakiś skrypt, który będzie automatycznie poprawiał te słowa i dodawał odpowiednią, czerwoną adnotację. Taki szybki pomysł. Link to post Share on other sites
karer 10 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Nie tylko kolega z góry ma z tym problem, ale i wielu innych.To nie jest problem. Ja po prostu caly czas bylem przekonany ze "wogole" to slowo a to ze podkresla na czerwono to z braku ó Jakos tak nigdy mi do glowy nie przszlo ze jest to niepoprawnie zwlaszcza ze wiekszosc osob tak pisze Ale fakt poprawiacz by sie przydal. Link to post Share on other sites
mst 6010 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 To nie jest problem. Ja po prostu caly czas bylem przekonany ze "wogole" to slowo a to ze podkresla na czerwono to z braku ó Jakos tak nigdy mi do glowy nie przszlo ze jest to niepoprawnie zwlaszcza ze wiekszosc osob tak pisze Właśnie dlatego to jest problem. Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Albo zmuszać ortograficzne niemoty do wpisywania sobie mini-słowniczka do sygnatury gdzie będą się zaznajamiać z trudnymi wyrazami. Na przykład taki jaki ma nasciturus, czy ja - w celach edukacyjnych. Ale skrypt też dobra rzecz, bo tych wogule, wogole, wogóle, napewno, naprzykład to jest od groma. Link to post Share on other sites
karer 10 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 przegladarka podkresla 50% moich wyrazow poniewaz nie uzywam polskich liter przy pisaniu. Nie patrze na to i bardziej traktuje to jako szybkie zerkniecie do slownika zeby sprawdzic czy pisze sie "u" czy "ó" co w moim przypadku bedzie "u" lub "o". Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Panie i Panowie - od dyskusji o błędach ortograficznych i ogólnie o poprawnej polszczyźnie mamy inny temat: http://forum.benchma...oja-ortografia/ gdzie proszę wszelkie swoje uwagi na ten temat zamieszczać. Tuta natomiast zasygnalizowano problem i to wystarczy ale szerszą dyskusję na ten temat proszę prowadzić w podlinkowanym przeze mnie temacie. Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Nawet dokładnie wiem o którą osobę chodzi i jestem tego samego zdania co JH. Były marszałku, aktualny rangerze... do twej konsyderacji oddaję propozycje ustawienia sobie avataru bardziej odzwierciedlającego Twój forumowy charakter, np. nowotworu, kaczora donalda, albo dumnego i groźnego Profesora Patafiana (Mr. Gumby) którego zdjęcie zamieszczam poniżej. http://3.bp.blogspot.com/_C1YZ0BTNwtw/S-unGN-tZjI/AAAAAAAAAAM/IMMMh_GeaZY/s1600/mr-gumby.jpg Post ten, w sposób sarkastyczny, ma na celu wskazanie widocznego przeze mnie problemu obejmowania odpowiedzialnego stanowiska przez niekompetentną osobę która po raz kolejny zdecydowała się na kasowanie niewygodnych dla niej postów, a nie obrazę majestatu jego najwyższej mości eks-marszałka, więc nie życzę sobie aby zostało to skasowane bądź edytowane pod pretekstem "nie na temat", "spam", "prowokacja" bądź jakikolwiek z innych, ulubionych i głupich uzasadnień na samowolne kasowanie postów przez wyżej wskazanego moderatora. Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 @Igorrodz Grzecznie i uprzejmie Cię proszę: zmień avatar. Chuck Norris jest dla mnie czymś więcej niż tylko aktorem reklam WBK czy bohaterem dowcipów. Wychowałem się na filmach akcji z tym człowiekiem a wieczorne piątkowe seanse Strażnika Teksasu w domu mojego wujka, który jest fanem country były niemal jak niedzielne nabożeństwo. Dla mnie to ikona, obiekt kultu, symbol a przede wszystkim masa wspomnień, które sięgają czasu gdy Ty jeszcze wchodziłeś po drabinie na dywan a na gó**o mówiłeś "papu". Link to post Share on other sites
Veeon 430 Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Mam taki pomysł co do punktów reputacji i stopni awansu. Wyłączyć punkty reputacji w działach niezwiązanymi z poradami. Punkty uzyskane w poradach decydowały by o stopniu zaawansowania użytkownika a nie liczba postów (np. jakiś spamer nabije 2000 i 200 punktów reputacji na "byle czym" i ma stopień maniaka czy znawcy. A nowi użytkownicy często patrzą na na reputację i liczbę postów i myślą ze taka osoba na pewno dobrze im poradzi). 20 punktów - ok 50 punktów - dobry 100 punktów - bardzo dobry 200 punktów - gaduła (mogłaby być inna nazwa bardziej oddająca poziom zaawansowania) 350 punktów - znawca 500 punktów - overlocker (mogłaby być inna nazwa bardziej oddająca poziom zaawansowania) 800 punktów - specjalista 1300 punktów wzwyż - maniak Taki podział byłby sprawiedliwy i określałby rzeczywistą wiedzę/fachowość użytkownika. Zniechęcało by to również użytkowników do nabijania bezsensownych postów jak by widzieli ze to im nie daje żadnego efektu. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Veeon Link to post Share on other sites
Veeon 430 Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) To od czego w końcu są moderatorzy, support team i przycisk zgłoś . A za przyznawanie bezpodstawnie punktów warn dla osoby która je przyznała + kasacja przyznanych punktów osobie która je otrzymała. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Veeon Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Plusy powinie mieć prawo wystawiać tylko i wyłącznie autor tematu. Ukróciło by to kącik wzajemnej adoracji W działach takich jak ten w ogóle nie powinno być punktacji . Edytowane 4 Grudnia 2012 przez dam111111 Link to post Share on other sites
Recommended Posts