szatkus 282 Napisano 10 Marca 2013 Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Zawsze PS4 może mieć dodatkowy układ na kształt procesora fizyki AGEIA PhysX niegdyś dostępnego dla komputerów Wygląda to tak, że Nvidia dopiero teraz wyszła z tym pomysłem i raczej nie ma szans, żeby dorzucić tam dodatkowy układ (design jest już zamrożony). Wydaje, że po prostu dorobią drugą końcówkę do PhysX (pierwszą jest CUDA) pod OpenCLa. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 RSX do PS3 dorzucono w ostatniej chwili, po ukazaniu się Xbox 360 (stąd też poślizg w premierze), więc nic nie jest przesądzone. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Tak się składa, że na jednym i drugim PhysX używa CPU, tylko jeśli jest obecna karta GeForce to większa część obliczeń leci do niej O ile mi wiadomo to się mylisz. W sterowniku NV użytkownik dokonuje wyboru co ma liczyć physx - cpu czy gpu. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 O ile mi wiadomo to się mylisz. W sterowniku NV użytkownik dokonuje wyboru co ma liczyć physx - cpu czy gpu. PhysX uses both the CPU and GPU, but generally the most computationally intensive operations are done on the GPU. A CPU upgrade could result in some performance improvement, as would a GPU upgrade, but the relative improvement is very dependent on the initial balance of the system. An optimized PC with the right mix of CPU to GPU horsepower will be the best balanced solution. Ja mówię jak Nvidia twierdzi Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Z tego co ja czytam, zależne jest to od samej gry tak naprawdę. Na cpu tak czy inaczej jest lipa. http://www.firingsquad.com/hardware/mirrors_edge_physx_performance/images/cpuphysx1920.gifhttp://benchmarkreviews.com/images/reviews/games/mafia2/Mafia2_DX11_GPU-CPU_PhysX_Benchmark.jpg Edytowane 11 Marca 2013 przez effendi360 Cytuj Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Obsługiwać to co innego niż korzystać, więc nie sądzę, żeby nagle wszystkie gry na ps4 zaczęły używać PhysX, tylko dlatego, że jest to możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 niektore gry na x360 tez uywaja physiX (ladne to nawet przed gra jest napisane) tylko ze liczone przez cpu... Bicie piany a nie jakas nowosc... Cytuj Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Nowy xbox ma mieć tuner TV? Pachter nieźle zanalizował nową generację i chwali pecety: http://www.eurogamer.pl/articles/2013-03-11-analityk-nowy-xbox-osiagnie-wiekszy-sukces-niz-playstation-4 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 PC jako "gaming device" NIE "come back" jak to mądry Pan napisał, tylko niech się obudzi i spojrzy na kalendarz, bo PC "come back" ma już dawno za sobą i od kilku lat jest w solidnej ofensywie - parafrazując tu nawet słowa z najnowszego numeru PSXE. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 od kilku lat jest w solidnej ofensywie Jakby twórcy gier to też zauważyli, byłoby fajnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Yyyyyy a co na peceta nie ma w co grać ??? Poza liczonymi na palcach jednej ręki exami AAA przecież wszystko masz na PC to ja nie wiem do czego Ty pijesz. O rynku indie i f2p to nawet nie wspominam, bo ogrom tego co tam jest po prostu przytłacza. Wiadomo, że konsola będzie ZAWSZE już pierwszą platformą docelową tytułów AAA bo tam jest największa kasa. Ale 90% z tego i tak dostaje później pecet... Edytowane 11 Marca 2013 przez effendi360 Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Reklama ps4 a samej kanoli jak nie pokazali tak nie pokazali... a moze to ta smieszna kamerka ala kinect Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 to ja nie wiem do czego Ty pijesz. Chce grafiki na miarę pierwszego perfekcyjnie zoptymalizowanego Unreala a nie porty na sterydach. Więcej exów na PC! Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 To przestańmy piracić... proste Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 To przestańmy piracić... proste Mam sie zaczac smiac ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Ja tam nie narzekam, ani na to że na PC nie ma gier, ani na jakość portów... przestańmy Cytuj Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Mój znajomy twierdzi, że ma program, który cytuję "robi grę, że nie jest piracka". zna ktoś taki? Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Steam? Edytowane 24 Marca 2013 przez .daft nie cytuj ostatniej wypowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Paypal pewnie. Płacisz i masz oryginał. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 W zeszłym tygodniu informowaliśmy o stanowisku Nvidii na temat produkcji układów do konsoli PS4, która zdaniem Tony'ego Tomasiego była dla jego firmy nieopłacalna. Teraz okazuje się, że starszy wiceprezes ds. treści i technologii ma więcej do powiedzenia na temat next-gena Sony i w wywiadzie dla serwisu TechRadar postanowił podzielić się swoją opinią na temat wydajności konsoli. Stwierdził on, że w porównaniu do obecnych standardów gamingowych komputerów PC specyfikacja PlayStation 4 plasuje się w granicach low-endu przypadku CPU i low/mid-endu w odniesieniu do GPU. Podkreślił również, że już dziś PS4 wydaje się przestarzałe, ponieważ jeśli sprzęt japońskiego producenta zadebiutuje na rynku w grudniu, to oferować będzie połowę wydajności GeForce’a GTX680 (bazując na GFLOPSach i teksturach), który swoją premierę miał w marcu zeszłego roku, czyli ponad półtora roku wcześniej niż PS4. Tomasi zaznaczył również, że konsole z definicji oferują zamkniętą architekturę, co znowu sprawi, iż zostaniemy skazani przez 5-10 lat na przestarzały sprzęt bez możliwości update’u hardware’u. Różnica pomiędzy konsolami a komputerami PC mocno zaznaczyła się już na obecnej generacji i wiceprezes ds. treści i technologii spodziewa się, że podczas następnej jeszcze się pogłębi. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 5-10 lat? Ta, pewnie... Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No 5 jak nic. Przecież sony poszło po kosztach - o ile się szybko nie odkują aby mieć kasę na nowy hardware to PS4 zostanie z nami na długo. Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 i sie jeszcze okaze ze gtx 670/680 wystarczy do gier na nastepne 5 lat do gier FullHd bo gry beda wypuszczac pod o polowe gorszy hardware x86 jakim jest konsola... Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Patrząc na nasze karty, to nic tylko się cieszyć Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 i sie jeszcze okaze ze gtx 670/680 wystarczy do gier na nastepne 5 lat do gier FullHd bo gry beda wypuszczac pod o polowe gorszy hardware x86 jakim jest konsola... Nic nowego. Popatrz sobie na bebechy starszych konsol i wyobraź sobie jaki to musiał być złom np. 2 lata po premierze. Mimo to nie odbiegały zbytnio od PC. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts