Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Memki były puszczone z 1,51V (tak jak cytowany użytkownik) i faktycznie może być to problem temperatur, bo główny ruch u mnie w budzie generują Wenty na radach, układ push na suficie i nic praktycznie nie wieje na kostki.

Ofc, będzie chwila to puszczę 3800/IF1900, bo w weekendy szaleje z dzieckiem zasadniczo.

Pozdro all i dzięki za pomoc!

Mój 5950X kompletna padaka. Wywala restarty podczas np. teraz pisania, od tak...

Pamięci XMP - w teorii działa, daję 3800 ewentualnie mniej 3733 i bum restart w nieoczekiwanym momencie.

Włączam HWiNFO, po chwili Cinebench R20 i bam restart - nawet test nie został uruchomiony.

Teraz piszę ten tekst 2 raz - bo podczas pisania wysypał się - restart żadnego BSOD.

Jest nowy BIOS, są nowe sterowniki dla X570, jest Win 10 20H2 (co prawda nie przeinstalowywałem - ale działa bez zająknięcia).

CPU leci na reklamację do Proshop :\

//edit

Ustawienia XMP podchodzę do OC. Wstępnie wiaodmo PBO i z AUTO na ENABLE, aby sprawdzić jak boostuje na domyślnych ustawieniach i kolejny restart zaraz po uruchomieniu Cinebench, a co dopiero test.

System działa bardzo niestabilnie. Nawet z XMP bez żądnego OC potrafi zaliczyć restart.

Edytowane przez Marucins

. Nawet z XMP bez żądnego OC potrafi zaliczyć restart.

Mam to samo i pisałem o tym wyżej. Pewnie masz za wysokie napięcie. Ustaw manualnie napięcie w BIOS'ie a potem w Ryzen Master włącz Precision Boost. To pewnie nie jest wina procesora a płyty a najprawdopodobniej biosu. 

Wątpię że to tylko napięcie - u mnie WHiNFO/AIDA64 pokazuje że CPU Vcor skacze.

W dodatku jak ustawiałem 3800/3733 to pełną paletę razem z napięciami (RAM, SOC, itd)

Nie ruszałem tylko napięcia dla CPU.

A masz też taki bajzel?

mmc-2020-11-14-14-29-48.png

Ale z tego co widzę to inni też mają podobne cyrki:

https://www.overclock.net/threads/replaced-3950x-with-5950x-whea-and-reboots.1774627/

https://www.overclock.net/threads/gigabyte-x570-aorus-owners-thread.1728360/page-590

Edytowane przez Marucins

A masz też taki bajzel?

Mam tak samo. Krótki test Linpackiem i sypie błędami aż miło. 

Sporo osób tak ma. Więc albo wina płyt/biosów albo procków. Poczekamy zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Może ktoś znajdzie przyczynę problemu. Jakbyś coś wiedział to daj znać - zrobię tak samo.

OK AGESA to powiedz mi co z premierą i testami?

Na czym oni to wszystko sprawdzali że nie mieli podobnego bajzlu? Właśnie na tym samym. Nic innego nie mieli - poza CPU.

Już RMA złożone. Poczekam do poniedziałku. Zobaczę co się wyklaruje. Ale coś czuję że to może być CPU. W sumie zaraz wgram poprzednią wersje BIOSU ze wstępnym wsparcie dla ZEN 3 zobaczę jak to będzie działało.

Panowie, moja sztuka wybitna nie jest, ale wystarczy.

5600X na 1.25V 4,6GHz

FCLK 1900

RAM 1.4V 3800MHz CL16/18/18/38/88 (generalnie podbiłem voltarz i taktowanie, nic więcej)

Zostawić, czy kombinować coś dalej? Zmniejszyć timingi? Tylko na jakie, bo nie mam o tym większego pojęcia? RAM Crucial Ballistix 3600 CL16

OK AGESA to powiedz mi co z premierą i testami?

Na czym oni to wszystko sprawdzali że nie mieli podobnego bajzlu? Właśnie na tym samym. Nic innego nie mieli - poza CPU.

Wiem, że na chwile obecną Zen3 sypie jeszcze błędami WHEA aż miło o czym już po premierze wspominałem i to jest kwestia błędów Agesy - niedopracowanych biosów. 

Tester odpala Cinebencha i zapisuje wynik nie sprawdzając czy ma błędy w rejestrze a miał na 1000% ;) 

Już RMA złożone. Poczekam do poniedziałku. Zobaczę co się wyklaruje. Ale coś czuję że to może być CPU. W sumie zaraz wgram poprzednią wersje BIOSU ze wstępnym wsparcie dla ZEN 3 zobaczę jak to będzie działało.

Twoja decyzja. Ja na Twoim miejscu bym się wstrzymał.

@carius

Thaiphoon i Dram calculator.

Z thaiphoona pobierasz dane kości, wgrywasz te dane do kalkulatora. Jest opis co i jak, krok po kroku.

Preset fast na 3800 i potwierdź czy wpisany typ kości zgadza się z danymi z thaiphoona-czy B-die, E-die microna czy jakis inny hynix xP

Mniej więcej na tyle w teorii możesz liczyć.

Woltażowe sprawy mogą być zbyt optymistyczne, bo z tym to może być różnie. Możesz kręcić dalej, ale z micronami jak zegary można kręcić to kluczowe timingi są ciężkie do ruszenia xP

Ja dzisiaj składałem mój system z 5900x, przetestowałem podzespoły poza budą, POST ładnie poszedł.

Ale jak zacząłem przygotowywać budę do instalacji to oczywiście się znalazły dwie śrubki tak przekręcone że nic się z tym nie da zrobić... biednemu zawsze wiatr w oczy... chyba będę musiał pożyczyć/kupić dremel żeby tą śrubę uciąć...

@Up mnie dziwi, że Seba nie ogarnął na swoim samplu IF2000 1:1:1...

Ponad połowa nie ogarnia 2000Mhz a to co niby ogarnia i rzekomo jest stabilne wali błędami WHEA i stabilne nie jest mało tego przekręcone IF, które niby jest stabilne mocno zaniża wyniki i powoduje anomalie w stylu spadków wydajności. 

Najnowszy bios do MSI i większość sztuk, która miała 2000-2066Mhz na IF teraz robi stabilne 1900Mhz a wszystko wyżej nie uruchamia się ;)

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 2

Ponad połowa nie ogarnia 2000Mhz a to co niby ogarnia i rzekomo jest stabilne wali błędami WHEA i stabilne nie jest mało tego przekręcone IF, które niby jest stabilne mocno zaniża wyniki i powoduje anomalie w stylu spadków wydajności. 

Najnowszy bios do MSI i większość sztuk, która miała 2000-2066Mhz na IF teraz robi stabilne 1900Mhz a wszystko wyżej nie uruchamia się ;)

Mam nadzieję jutro przetestować mojego 5900x, jak mi się uda przekręcić te cholerne śrubki w obudowie...

@Dj potwierdzam, dzisiaj puściłem tak jak sugerowałeś test na Twoim profilu Ramu (15-16-15-30), z IF2000 oraz IF1900 - i o ile z jakiegoś powodu te konkretne timingi wywalają u mnie błędy (i to na obu różnych IF) - o tyle na 15-16-16-36 i IF1900 mam najwyższy wynik w CB R20 nT: 4810, czyli poziom 3700x @stock.

Jutro dorzucę screeny, bo dzisiaj już padam.

Co zaś się tyczy Aida64: przy IF2000 16-16-16-36 miałem nadal minimalnie niższy wynik opóźnienia niż przy IF1900 15-16-16-36 (49,4 vs 53,4).

Ok, będę zatem męczył na zmianie Geekbenchem jak i TM5. 

CB R20 nT z IF1900 15-15-15-35-1T: 

sX35bCW.jpg

Jeszcze dorzucę ciekawostką: 

Godzina grania w Wiedźmin 3 (1440p, all max), max temp GPU = 40*C, max temp CPU = 45*C

Kwadrans grania w CSGo (1080p, low), max temp GPU = 48*C, max temp CPU = 56*C

Loop: 2x 420/45mm, wenty Noctua nf-p14s @700 RPM.

@@Rebelmind, A próbowałeś już może bawić się coś z AMD Curve Optimizer. Ludzie uzyskują bardzo dobre wyniki. MSI już udostępniła w swoich BIOS'ach, GIGABYTE niestety jeszcze nie...

5050 all cores i 5200 single na 5800X

https://www.overclockers.co.uk/forums/threads/5800x-boost-set-to-5050mhz-all-cores-with-amd-curve-optimizer.18906071/

Edytowane przez kingisdead

Intel schładza AMD, 10900k w służbie 5950x, taka ciekawostka:

https://youtu.be/R2MtHJctd-0

Facet z 5800X na 1.5V nie dobija do 80*C podczas Cinebench, a używa chłodzenia AiO 240, a u mnie 5600X na ponad dwa razy większym układzie chłodzenia i 1.29V grzeje do 83...

To pytanie czy dobrze dokręcone chłodzenie/ dobrze nałożona pasta. No i czy w benchmarkach używasz pompy na 100% + wentyle na 100%. Piszę z telefonu to nie wiem jakie masz chłodzenie. Edytowane przez wrobel_krk