Gryphus 4426 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Chyba wezmę 2x32 i styknie Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia @Gryphustaką biedę bierzesz? na Twoim miejscu wziąłbym R9 7950x3d albo poczekał na R9 9950x3d Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Jak mam się bawić z ustawianiem rdzeni a potem się okaże, że to nie spełnia swego przeznaczenia to tak, wolę biede wybrać w postaci 7800x3d. Co mi 16 rdzeni jak będę na nim od czasu do czasu grał, bo od grania mam konsole? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 9 godzin temu, Gryphus napisał: Jak mam się bawić z ustawianiem rdzeni a potem się okaże, że to nie spełnia swego przeznaczenia to tak, wolę biede wybrać w postaci 7800x3d. Co mi 16 rdzeni jak będę na nim od czasu do czasu grał, bo od grania mam konsole? To w ogóle chce Ci się kombinować dla tak małego przyrostu wydajności? Upgrade dotyczy maszyny z podpisu? Taki 7800X3D jest jakoś 60-70% wydajniejszy w grach ... pod warunkiem, że grasz w 1080p mając RTX 4090. Przy takim 3070Ti i rozdzielczości 1440p nie jestem pewien czy będziesz w stanie zaobserwować / zmierzyć różnicę. Jak czasem pracujesz na komputerku, to z kolei przyrost wydajności masz już na poziomie 30% ... znów w sytuacji kiedy mierzysz bęczmarkiem, lub wykonujesz specyficzne zadania jak np kompilacja kodu i robisz to często, bo przy takim "zwyczajnym" trybie pracy różnica jest niezauważalna. W moim prywatnym sprzęcie mam 5800x3D, a w pracy 14700K, różnica w gołej wydajności jest druzgocąca - ten procek jest realnie więcej niż 2x wydajniejszy w moich zastosowaniach roboczych. Nie zmienia to faktu, że jednak ogólna różnica w komforcie pracy jest dosyć niewielka, jeżeli kilka razy w ciągu godziny mam czekać zamiast 30 sekund to 20 - realne skrócenie czasu przy małej porcji kodu). Raz na jakiś czas jak buduję coś większego to wtedy zamiast godziny mam 25 minut ... fajnie, tylko jest to na tyle rzadko, że nie warto mi specjalnie pod to wymieniać procka, mobo i ram. Zdecydowanie więcej ugrasz jak wymienisz GPU na np 4070Ti Super i / lub monitor niż na tej aktualizacji platformy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia @Adamesno właśnie się zastanawiam, czy może nie kupić GPU lepszego, monitor mam taki: https://www.x-kom.pl/p/533721-monitor-led-32-i-wiekszy-aoc-cu34g2-curved.html 3440x1440, może faktycznie RTX 4070Ti Super i spokój a procek za dwie/trzy generacje. Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia @Adamesten jego procek jest cienki Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia (edytowane) Rekord szybkości korekty cen u AMD! "AMD postanowiło uatrakcyjnić serię AMD Ryzen 9000 w oczach konsumentów. Wpierw podnosząc nieco wydajność poprzez zwiększenie TDP w przypadku słabszych modeli, a teraz prawdopodobnie cichaczem obniżając sugerowane ceny. Nowe układy są sprzedawane w Europie poniżej MSRP" W pl 9900x już 11% poniżej MSRP https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/procesory-amd-ryzen-9000-ceny-sprzedaz Edytowane 20 Sierpnia przez Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 33 minuty temu, Rebelmind napisał: Rekord szybkości korekty cen u AMD! Nie idzie i nic w tym dziwnego. To nie ostatnia obniżka. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia AMD niestety zebao po całości. Mieli głównego konkurenta na kolanach, robiącego pod siebie ... Zamiast przywalić kończący cios podbródkowy, to wyszło jak zawsze... Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia AMD ma się dobrze zen5 ewidentnie był projektowany pod serwery, pod produkcje i energooszczędność. Testy pod linuxem to pokazują. https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/15 Cytat Po obliczeniu średniej geometrycznej wszystkich wyników wydajności, Ryzen 9 9950X okazał się o 17,8% szybszy niż Ryzen 9 7950X. Tymczasem Ryzen 9 9900X był o 21,5% szybszy niż Ryzen 9 7900X w tym szerokim zestawie obciążeń. Ryzen 9 9950X był o 33% szybszy niż wydajność Intel Core i9 14900K, a nawet Ryzen 9 9900X był o 18% szybszy niż Core i9 14900K. Dla tych, którzy nadal korzystają z AM4, Ryzen 9 9950X zapewniał 1,87x większą wydajność niż procesor Ryzen 9 5950X. To są naprawdę duże korzyści z serii Ryzen 9 9900 Będą sprzedawać się epyc jak świeże bułeczki, a desktopy pod gry porażka - ale szybko ceny spadną i zaczną ludzie kupować. No i do gier liczy się głownie 7800x3d, jak 9800x3d nic nie wniesie to będzie padaka tak naprawdę. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Stąd właśnie ja się nie zgadzam po części z niektórymi pato-jutuberami i zakładam, że 9800X3D W GRACH zapewni odpowiedni skok generacyjny wzgledem Zen4. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 25 minut temu, Rebelmind napisał: zakładam, że 9800X3D W GRACH zapewni odpowiedni skok generacyjny wnioskujesz to również pod swoich szklanych big-baals?:) platformę z Intelem trzeba po prostu dobrze wyregulować a nie outofbox włożyć do budy jak kartofla do gęby i się dziwić potem, że bsody. Ps. Ja miałem Wam tutaj pisać dwa lata temu że intel pojechał z tymi pikami napięć i to skończy się źle ale sobie zapomniałem, gdybym sobie nie zapomniał to ten wpis byłby proroczy ehm ehm.... ; ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Prędzej wypuszcza 7600x3d żeby nie było już całkiem sensu kupować inteli;) https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-5-7600x3d-6-core-zen4-cpu-with-3d-v-cache-reportedly-launches-in-early-september Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Albo 7100X2D :-) Brakuje jakiegokolwiek prawdziwego low-end procka pod am5 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Masz 7500f za 650zl albo 8500g też coś 650zl jak Integra potrzebna. Więc są budżetowe procki:) Bardziej low end CPU nie miałyby sensu bo cała platforma droga jak płyty i ddr5. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 8 godzin temu, wrobel_krk napisał: Bardziej low end CPU nie miałyby sensu bo cała platforma droga jak płyty i ddr5. I tak i nie...AMD samo sobie trochę szkodzi stawiając wysoko próg wejścia na AM5. Ci którzy do tej pory nie zmienili jeszcze platformy po premierze Zen5 też tego nie zrobią. 8 godzin temu, wrobel_krk napisał: Masz 7500f za 650zl Kupiłem właśnie nowego 5700X3D za prawie taką samą kwotę, sprzedam 5600 i cały gips wyniesie mnie ~3 stówki. Siedzę na AM4 od 2018 bodaj i zanosi się na to że jeszcze ze dwa lata sobie posiedzę :) 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 17 godzin temu, wrobel_krk napisał: Prędzej wypuszcza 7600x3d żeby nie było już całkiem sensu kupować inteli;) 7600X3D za 1000-1200 PLN kompletnie by zaorał intele... Taka premiera jednak by świadczyła, że ZEN5X3D jest dalej niż bliżej. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia @pendzel_3 No widzisz bardziej sobie AMD szkodzi przedłużając życie AM4. Jak by nie było dalej klepanyxh 5000x3d to wielu by się na 7500f przerzucali bo w grach jest lepszy nawet. Więc tylko trzeba sobie ich chwalić. Mnie starcza dalej 5800x. Kusi zmiana na 7800x3d albo coś w tym stylu ale nie z potrzeby upgradu ale pobawienia nowa platforma Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 17 minut temu, wrobel_krk napisał: Jak by nie było dalej klepanyxh 5000x3d W przypadku 5700X3D to są sztuki które nie załapały się na 5800X3D, widocznie chomikowali tego sporo co by świadczyło o tym że znaczna część nie trzymała wyższych zegarów, zobaczymy jak bardzo "odpadowy" egzemplarz mi się trafi. 17 minut temu, wrobel_krk napisał: Kusi zmiana na 7800x3d albo coś w tym stylu ale nie z potrzeby upgradu ale pobawienia nowa platforma Mnie też przez chwilę kusiła, ale tabelka w excelu mi totalnie się nie spinała i nie spina. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Ja wiem skąd te 5700x3d biorą mają jeszcze 5600x3d ale ich nie ma wszędzie chyba w Chinach i USA tylko, bo to już odpadki z odpadków. Co ciekawe w grach 5600x3d nie różni się od 5700x3d a dopłacać do 5800x3d by te 8% zyskać z 4090 w 1080p nie ma sensu. Ja liczę na to że wyjdzie 7700x3d albo po prostu też zmienię GPU i wtedy zacznie 5800x pary brakować Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Godzinę temu, wrobel_krk napisał: No widzisz bardziej sobie AMD szkodzi przedłużając życie AM4. Jak by nie było dalej klepanyxh 5000x3d to wielu by się na 7500f przerzucali bo w grach jest lepszy nawet. Przecież pieniądze wydane na procki AM4 trafiają do tej samej kieszeni co AM5 : o Od kiedy zdywersyfikowanie oferty miałoby być szkodliwe dla producenta? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 10 minut temu, Rebelmind napisał: Od kiedy zdywersyfikowanie oferty miałoby być szkodliwe dla producenta? Tylko widzisz Rebel, masz zen5 i jakoś nikt się po to nie ustawia w kolejce i jak już cichaczem puszczają pierwsze obniżki to jednak o czymś świadczy. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 17 minut temu, Rebelmind napisał: Przecież pieniądze wydane na procki AM4 trafiają do tej samej kieszeni co AM5 : o Od kiedy zdywersyfikowanie oferty miałoby być szkodliwe dla producenta? Bo się chipsety(płyty) nie sprzedają. Nowe procki też jakoś nie są popularne. Konkurują sami z sobą. Intel kasę zbija na płytach o prockach więc z punktu widzenia korporacji i kasy w jakiś sposób sobie szkodzą nakładającymi się ofertami na siebie i tym że można 7 lat mieć jedną płytę i tylko CPU zmieniać. Ale mogę się jakoś mylić nie ma doktoratu z ekonomii;) Na pewno musieli czymś konkurować z Intelem poza ceną także długowiecznością platformy. Z punktu widzenia komsumenta to jest super oczywiście, z punktu zysku stawiam że gorzej. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Sytuacja rynkowa NIE wymusza na AMD walki ostrej cenowo już na premierę. Powiem więcej: im akcjonariusze nie pozwalają zejść niżej z ceną niż zeszli. Czemu? Bo wydając nowe procki w niższej cenie idzie sygnał, że produkt z jakiegoś powodu nie utrzymałby (w oczach producenta) ceny - co skutkowało zjazdem cen akcji - co zaś oznaczałoby, że SuLisę by akcjonariusze wywieźli na widłach pozwu zbiorowego ("świadome działanie na szkodę firmy"). A tak wypuszczasz tradycyjnie produkt drogi, ten nie sprzedaje się z "różnych powodów" (widomo ofc że chodzi o cenę) więc od razu robisz korektę. Takie działanie osłania koniec pleców CEO. Poza tym jak chipsety się nie sprzedają? Taki @joker5513miał wypas płytę LGA1700, sprzedał jednak i kupił AM5. Ja z resztą też. Był taki moment, w którym przesiadka z Z690 na B650 praktycznie wychodziła za grosze. Fakt, że pod względem przyrostu wydajności - gdy wtedy jeszcze o cRaptorgate nikt nie słyszał - nie była spektakularna ale wchodziłeś w nowa, zaplanowana na min 3. generacje CPU podstawkę. Nie chcesz iść w AM5? To tak jak @pendzel_3kupujesz 5700X3D. I daje sobie lewego pejsa obciąć, że jakby kolega chciał za pół roku sprzedać płytę AM4 z tym świeżym wciąż X3D to na bank znajdzie się kupiec robiący przesiadkę z jakiegoś 4R/8T z dawno zapomnianego socketu. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 1 godzinę temu, Rebelmind napisał: Poza tym jak chipsety się nie sprzedają? Taki @joker5513miał wypas płytę LGA1700, sprzedał jednak i kupił AM5. Ja z resztą też. Był taki moment, w którym przesiadka z Z690 na B650 praktycznie wychodziła za grosze. Fakt, że pod względem przyrostu wydajności - gdy wtedy jeszcze o cRaptorgate nikt nie słyszał - nie była spektakularna ale wchodziłeś w nowa, zaplanowana na min 3. generacje CPU podstawkę. Ja tam siedze na 1700, juz 3 gen AMD leci a sensu zmiany i tak nie widać. W AM4 bym sie juz nie pakował, a AM5 jeszcze niczego nie pokazało. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts