Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

2 minuty temu, Rebelmind napisał:

Odbiorca jest dokładnie taki sam jak przy 5800X3D i przy 7800X3D: te procki są tworzone praktycznie tylko do gier (i tych trzech programów na krzyż lubiących kasze). 

Platformę pod programy masz budować w oparciu o Ryzen 9.

Oczywiście 9900x i 9950x mam na myśli. 

To niech oni sie wreszcie zdecydują i zrobią procesor który będzie i do grania i do pracy.

2 minuty temu, r1023 napisał:

To niech oni sie wreszcie zdecydują i zrobią procesor który będzie i do grania i do pracy.

Tak niestety u Czerwonych nie będzie w najbliższej przyszłości. Najbardziej uniwersalnym CPU do gier ORAZ programów ma być ponownie 9950X3D, z jednym CCD X3D i drugim bez za to z wyższymi taktowaniami. 

6 minut temu, Artok napisał:

Mnie z kolei martwi fatalne skalowanie wraz z poborem mocy.

Dokładnie to samo jest u konkurencji, 12 i 13 gen mają serio mało przyrosty okupione ogromnym skokiem poboru. Trzeba się przyzwyczaić, że prosto z pudełka te CPU są już w górnej granicy sweet spot'a freq/volt. 

Na pocieszenie dodam, że następcy Arrow Lake-S, czyli 16 gen Core Ultra ma mieć więcej rdzeni performance monolitycznych i wzrost rdzeni ma nastąpić w każdym segmencie. A to oznacza zaś, że ZEN6 - czyli na obecną chwilę ostatnia oficjalnie planowana archi pod Zen5 - też zaliczy wzrost liczby rdzeni. Mam tylko nadzieję, że to nie będzie kanapka hybrydowa typu 6x ZEN6 + 4x Zen6c... 

O ile skalowanie Intela z watami było słabe, to skalowanie AMD tragiczne

Przykład:

7900X PPT 230 W (realny pobór 220 W) - 2227 pkt w Cinebenchu 2024

7900X PPT 142 W  - 2122 pkt

14900K 253 W - 2322 pkt

14900K 125 W - 1900 pkt

Czyli u niebieskiego 22% przyspieszenie przy 2x większym poborze, u czerwonego 5% przy 55% wyższym poborze.

Takie coś ukradłem z ITHardware

3 godziny temu, Rebelmind napisał:

Tak niestety u Czerwonych nie będzie w najbliższej przyszłości. Najbardziej uniwersalnym CPU do gier ORAZ programów ma być ponownie 9950X3D, z jednym CCD X3D i drugim bez za to z wyższymi taktowaniami. 

Dokładnie to samo jest u konkurencji, 12 i 13 gen mają serio mało przyrosty okupione ogromnym skokiem poboru. Trzeba się przyzwyczaić, że prosto z pudełka te CPU są już w górnej granicy sweet spot'a freq/volt. 

Na pocieszenie dodam, że następcy Arrow Lake-S, czyli 16 gen Core Ultra ma mieć więcej rdzeni performance monolitycznych i wzrost rdzeni ma nastąpić w każdym segmencie. A to oznacza zaś, że ZEN6 - czyli na obecną chwilę ostatnia oficjalnie planowana archi pod Zen5 - też zaliczy wzrost liczby rdzeni. Mam tylko nadzieję, że to nie będzie kanapka hybrydowa typu 6x ZEN6 + 4x Zen6c... 

A zenX i zenXc to nie jest ten sam rdzeń, tylko w jeden w Ynm a drugi w Y-1nm?

3 godziny temu, Artok napisał:

O ile skalowanie Intela z watami było słabe, to skalowanie AMD tragiczne

Przykład:

7900X PPT 230 W (realny pobór 220 W) - 2227 pkt w Cinebenchu 2024

7900X PPT 142 W  - 2122 pkt

14900K 253 W - 2322 pkt

14900K 125 W - 1900 pkt

Czyli u niebieskiego 22% przyspieszenie przy 2x większym poborze, u czerwonego 5% przy 55% wyższym poborze.

Takie coś ukradłem z ITHardware

Flawed testing, jakby 7900x puścili na 70W to pewnie by miało 22% mniej niż na 142W i by mieli swoje skalowanie. Ja się nie spodziewam że 14900k będzie miał w nieskończoność +22% podwajając prąd co mu dajesz, to czemu oni się spodziewają tego po 7900x...

Ciekawi mnie jak to jest z tą "stabilnością", Gamers Nexus wspominał, że sporo problemów z tym miał, samo IMC nie chciało mu wyciągnąć nawet tego co "stare" Ryzeny 7xxx. Z jednej strony ja akurat lubię kiedy procek da się schłodzić bez ciekłego azotu, tylko z drugiej strony trochę patologia na rynku, a nie jestem fanbojem żadnej marki, hejtuję wszystko po równo -.-" . 

Siemanko Miruny, do mojej MSI B650 Tomahawk WIFI wpadł kolejny bios update, ale jego opis mnie zaciekawił mianowicie:

7D75v1J2024-08-0913.45 MB

• Opis:
  • - AGESA ComboPI 1.2.0.0a Patch A updated.
  • - Optimized with “Curve Optimizer” and “Curve Shaper” with Ryzen 9000 series CPU.
  • - Optimized with “Memory OC OTF” and “Memory OPP” overclocking capabilities with Ryzen 9000 series CPU.
  • - Fixed CVE-2024-36877 security issue.
Najciekawsza jest jest ostatnia pozycja, nie mogę znaleźć w PL tej pozycji, ale na redditcie pisali, że to coś poważnego. Jak myślicie, instalować czy nie?

Ja bym jednak postawił na premierę 9000X3D (wraz z dostępnością sklepową) jeszcze w grudniu 2024. Idealny moment żeby pognębić konkurencję i lobbować drogą nowość w oknie przedświątecznym. 

6 godzin temu, Rebelmind napisał:

Ja bym jednak postawił na premierę 9000X3D (wraz z dostępnością sklepową) jeszcze w grudniu 2024. Idealny moment żeby pognębić konkurencję i lobbować drogą nowość w oknie przedświątecznym. 

Też tak myślę.

Od razu zaznaczam, że nie piszę tego w zestawach itp., bo kminie nad prockiem póki co.

Zastanawiam się nad kupnem Ryzen 9 7950x3d albo czekać na Ryzen 9 9950x3d. Poczytałem i chyba wystarczy  przypisać CCX czy tam chiplet do gry i jest ok, natomiast w programach będzie to lepsze. Ja potrzebuje do gier + vmware + hyperV + Adobe + CorelDraw. 

Jak myślicie? @Rebelmind, Szpiegu Armii Czerwonej, jak myślisz? Słyszałem, że jesteś specem od AMD.

Jakie płyty byście polecali? Ja do 7950x3d (rozważałem R7 7800x3d) myślałem nad MSI MAG X670E Tomahawk WiFi. Miałem Tomahawk B550 i byłem zadowolony. Lubię MSI a słyszałem, że Gigabyte jest lipny aktualnie a ASUS długo bootuje. ASrock kojarzy mi się z biedą, w końcu to bieda-marka ASUS'a. Co myślicie?

Jeszcze tak się zastanawiam czym to schłodzić i znalazłem DeepCool LT720 360mm ale wmontowałbym wentyle Noctuy. Contact Frame warto?

15 godzin temu, GAMER G1 napisał:

Szpiegu Armii Czerwonej, jak myślisz? Słyszałem, że jesteś specem od AMD.

Ja, EXPERTEM od AMD? : O To bym był na niebiesko, o zgrozo... 9950X3D będzie na bank abstrakcyjnie drogi. W grach nie spodziewam się dwucyfrowych przyrostów nawet, w programach powinmo być jednak lepiej. 7950X3D tj świetny "kompromis" gry + aplikacje O ILE jesteś gotowy ręcznie robić takie zabiegi jak parkowanie gier dla wybranych rdzeni. Nie śledzę cen w pl, za granicą jednak spokojnie trafi się za ~2200 PLN. Jest jakiś powód dla którego potrzebujesz chipset X670E? Taki B650 Tomahawk, którego mam ja, @joker5513i jeszcze kilka (naście) osób z tego tylko forum ma praktycznie wszystko czego do szczęścia potrzeba a te 400 PLN możesz wydać na dziwki/koks/tajski boks (niepotrzebne skreślić). Co do Aio, ja bym brał Arctica - i jeśli masz miejsce w budzie to 420mm. 140mm wenty kręcąc się wolniej dają lepszy przepływ przy niższym hałasie niż wenty 120mm. Poza tym 3x Arctic P14 kosztuje grosze a mają rewelacyjne parametry pracy. 

16 godzin temu, Gryphus napisał:

Też tak myślę

Intela ostatnio zaczęli dojeżdżać, że z racji Raptorgate i anulowania tego wielkiego eventu on chyba nie zamierza opóźniać premier (m.in Arrow Lake-S) i PR-owiec Intela kategorycznie zaprzeczył żeby jakiekolwiek zmiany planów wydawniczych na ten rok miały by już być zastosowane. 

Literówka, pardon, bo afera oficjalnie nosi nazwę cRaptorgate

@Rebelmind czytałem gdzieś, że B650jest gorsza ale jeśli nie, to ok. 7950X3D Czyli jeśli bym ustawiał ręcznie to nie ma się czego bać? Polecasz jakiś program?

Co do chłodzenia, taki model? Czy inny https://www.arctic.de/en/Liquid-Freezer-III-420-A-RGB-Black/ACFRE00145A

A co sądzisz o tym https://pcforce.pl/thermal-grizzly-am5-contact-sealing-frame ?

LF3 tj jedno z lepszych chłodzeń Aio na rynku, z fabrycznie montowanymi dobrymi wentylami. Ramka do AMD niepotrzebna, IHS na Zen4 jest płaski jak stół i nie odkształca się od zapięcia.

B650 jest słabiej wyposażona: porty SATA, usb, w tych konkretnych modelach sekcja zasilania oraz - co istotne dla niektórych - PCI 4.0 dla GPU i m2 (X650E ma 5.0 w obu przypadkach), przy czym tj pimijalne w praktyce ograniczenie 

29 minut temu, GAMER G1 napisał:

Czyli jeśli bym ustawiał ręcznie to nie ma się czego bać? Polecasz jakiś program?

Ja sam tego nie robię bo 7800X3D ma jeden CCD, ale tj możliwe do ogarnięcia z poziomu Ryzen master bodajże, wcześniej przy 12600k korzystałem z Proccess Lasso. 

3 minuty temu, GAMER G1 napisał:

Co znaczy pomijalne w praktyce?

1-1.5% wydajności przy 4090. Ostatni test dysku jaki czytałem (rok temu?) pokazywał, że PCIe 4.0 jeszcze nie ogranicza przepustowości interfejsu a dysków, które potrafią wykręcić pierwsza prędkość kosmiczna odczytu jest raptem kilka na rynku. 

7800X3D jest bezobsługowy ale jak zauważy często np kolega @r1023nierówny (świetny do gier, słaby na tle innych CPU z większą liczbą rdzeni w programach).

Pamięci wolne wybrałeś, szukaj 6000Mhz CL30, np takich od Pana Wilka https://www.electro.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-goodram-irdm-32gb-6000mhz

On nie jest kłopotliwy, po prostu ma swoje ograniczenia wynikające z konstrukcji. Ludzie piszą, że jeśli włączysz game mode w Windowsie i game bar w Ryzen master to większości załatwia problemy w grach 

I think the consensus is that having windows game mode and game bar enabled on does the job

6 minut temu, Rebelmind napisał:

Potrzebujesz 2x32GB?

Jeśli tak https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Flare-X5-DDR5-6000-64GB-CL30-Dual-Channel-2-pcs-AMD-EXPO-Czarny/3190427

• Lubię to 1