Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

53 minuty temu, Artok napisał:

W USA zapisują datę odwrotnie, niż logika nakazuje. 

Najpierw miesiąc, potem dzień. 

1/4/2023 - to data prezentacji na targach CES (4 stycznia 2823).

A już była nadzieja że pójdzie w raptora ...

• Haha 1

Rzuciłem monetą pięciocebulionową - wypadła reszka. Znaczy to że wleci MSI B650 + wspomniane  wcześniej ramy (na liście kompatybilności są). A jak nie wstanie z pamięciami na częstotliwości i timingach ze specyfikacji to polecą na zwrot i cześć.

Teraz czekam™ na testy procków. Zrób ktoś żeby był już luty :D

W dniu 9.01.2023 o 09:15, joker5513 napisał:

Nie ukrywam że do płyt MSI mam sentyment i zaufanie - w porównaniu z innymi markami zawsze mobasy od MSI były u mnie długowieczne i bezawaryjne. Tylko nie mają nic sensownie wycenionego w ofercie z X670/X670E. Różnica cenowa między MSI B650 a Asusem X670 nie jest znowu aż taka wielka, a w wypadku AMD to płytę wypada chyba wziąć lepszą. Co radzicie?

PS: Teraz Patrze że mobasek od MSI na B650 jest poniżej 1300zł w innych sklepach niz Xscum

Nie wiem na czym dokładnie Ci zależy, ale jeśli tylko na PCIe gen5 dla dysku, to spokojnie mogę polecić mojego mobaska (Gigabyte X670 Gaming X AX). To praktycznie to samo co Aorus Elite AX (Aorus ma jedną warstwę PCB więcej i inne malowanie, poza tym płyty identyczne). W ryj USB, 1xM.2 gen5, przejrzysty BIOS, BIOS Flashback, solidny VRM. Jedynymi drobnymi mankamentami jest brak display portu dla integry (jest HDMI) oraz Ethernet 2.5G na Realteku - moja poprzednia płyta (MSI X570 Ace) miała oprócz Realteka 1Gb na Intelu i jakoś Intelowe karty sieciowe bardziej mi "leżą".

OC nie robiłem - dałem tylko PBO na "Enable" i wczytałem profil XMP 6000.

A, i póki co wszystkie biosy z AGESą 1.0.0.4, wprowadzającą wsparcie dla X3D i non-X, zostały zdjęte ze stron producentów płyt, bo się okazało, że po updacie spadała wydajność bo wyłączał się pierwszy rdzeń w procku.

• Lubię to 1

Gigabyte mobasa to na pewno nie kupie z powodu pojednanych biosów. Tak nielogicznego układu nie ma żaden inny producent. MSI ma moim zdaniem najlepiej to rozwiązane. 

BTW: Już się AMD wycofało z daty premiery w walentynki. 

Edytowane przez joker5513
  • Popieram 1
Gigabyte mobasa to na pewno nie kupie z powodu pojednanych biosów. Tak nielogicznego układu nie ma żaden inny producent. MSI ma moim zdaniem najlepiej to rozwiązane. 

BTW: Już się AMD wycofało z daty premiery w walentynki. 
Chyba nie widziałeś biosu w ASRocku. Miałem X570 Taichi, w porównaniu ze śmietnikiem, który tam był to Gigabyte jest wzorem porządku. Specjalnych różnic między MSI Ace, a tym nowym gigusiem X670 nie widzę - układ bardzo zbliżony, może się wzorowali na MSI. Na temat starszych modeli się nie wypowiadam, bo poprzednia płyta Gigabyte jaką miałem była na S754.
  • Popieram 2
37 minut temu, Navier napisał:

Chyba nie widziałeś biosu w ASRocku. Miałem X570 Taichi, w porównaniu ze śmietnikiem, który tam był to Gigabyte jest wzorem porządku

AsRock jest marką ASUSa, więc ten śmietnik ma wspólne źródło. Tam to najlepiej raz wszystko ustawić i potem przez dwa lata nie zaglądać. 

Godzinę temu, MiK napisał:

Panowie posadziłem 5800x3d na Fatal1ty X370 Professional Gaming ale coś słabo zegary boostują. 

obraz_2023-01-13_1416vue6v.png

Czemu słabo? Odpaliłeś multi-core przecież.

Ten proc ma boost clock 4.5ghz. To jest w single-core. To jest 1st gen 3d v-cache, oni go dość mocno skręcili, żeby zapanować nad temperaturą. On osiąga takie wyniki w grach na takich niskich zegarach.

@BuNcOL5steż wychodzi na to, farta ma bo jego sztuka też robi identycznie jak mój.

Poza tym, czytałem opinie, testy. Liptony i inni testowali te procesory i chyba wszystkim szły na 4450MHz, więc wątpię w fart/pecha MiK -a

Być może ma na to wpływ płyta a konkretnie bios płyty MiK - a

Edytowane przez mistela222
  • Popieram 1