Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

21 minut temu, Rebelmind napisał:

Zaraz zabieram się za składanie Z690 Strix-A i 12700k, obok leży 13600kf i czeka na swoją kolej. 

Myslalem ze zaraz jakies wnioski wejdą a Ty dopiero składasz ? ...

22 minuty temu, joker5513 napisał:

A i ciekawe czy będzie mógł przy ryżenie zostać WIN 10 czy będę musiał 11 kupić, zobaczymy wyjdzie w praniu :D

a to nie lata na tym samym kluczu ? Ja juz do 10 bym nie wrócił

2 godziny temu, joker5513 napisał:

kyrie elejson, toć nie dalej jak przedwczoraj siekierka klasy B kosztowała 450zł, że dorzucili łajfaj i i\o panel? inflacje, owulacje ale 1350 po wielkich promo? ...

idem se natrzeć oczy cebulo.

51 minut temu, joker5513 napisał:

Poczekam na testy i kupię wszystko w pakiecie - a nóż okaże się że 3d to niewypał i zostanę z DDR5 i niepotrzebną płytą którą sprzedam ze stratą. O ile sprzedam.

No i to jest zdroworozsądkowe podejście... ;)

54 minuty temu, joker5513 napisał:

Jakby wziąć takiego Asusa X670E to PCIex 5,0 będzie zarówno dla przyszłych GPU i dysków M2?

Niby tak ale wiesz Jokero jak jest, jak wyjdą GPU które jakkolwiek będą z tego korzystać to będziesz tu znowu pisał....

55 minut temu, joker5513 napisał:

...myślałem że ogarnie XX90ti ale niestety co gra to nie jest za różowo i karta sobie leży odłogiem nawet w 3440x1440. 4 letnia platforma krzyczy o zmianę.

Co do dysków to dyskutowaliśmy ze ścianą w innym wątku... konkluzje znasz. Z drugiej strony tj. "tylko" ~3stówki dopłaty... ale to wejdź w temat czy warto w przypadku tego konkretnego modelu.

• Lubię to 2
Teraz, r1023 napisał:

Tak czasem po prostu jest. Przychodzi nowy sprzęt i człowiek sobie pomyśli, że trzeba odkręcić chłodzenie, wyjąć płytę, wyczyścić wszystko, potem wszystko podłączyć. I od razu się odechciewa. 

• Dzięki 2
3 minuty temu, r1023 napisał:

Z pracy dzwonio co i rusz. Taki uJ, Panie, a nie home office :/

2 minuty temu, Artok napisał:

Przychodzi nowy sprzęt i człowiek sobie pomyśli, że trzeba odkręcić chłodzenie, wyjąć płytę, wyczyścić wszystko, potem wszystko podłączyć. I od razu się odechciewa. 

Dlatego pajonk już leży od tygodnia i czeka™

1 minutę temu, Artok napisał:

Tak czasem po prostu jest. Przychodzi nowy sprzęt i człowiek sobie pomyśli, że trzeba odkręcić chłodzenie, wyjąć płytę, wyczyścić wszystko, potem wszystko podłączyć. I od razu się odechciewa. 

To jest powód który najbardziej zniechęca mnie do zmiany cpu.

1 minutę temu, Rebelmind napisał:

Z pracy dzwonio co i rusz. Taki uJ, Panie, a nie home office :/

excuses and more excuses ;)

54 minuty temu, pendzel_3 napisał:

kyrie elejson, toć nie dalej jak przedwczoraj siekierka klasy B kosztowała 450zł, że dorzucili łajfaj i i\o panel? inflacje, owulacje ale 1350 po wielkich promo? ...

idem se natrzeć oczy cebulo.

No i to jest zdroworozsądkowe podejście... ;)

Co zrobisz jak nic nie zrobisz. Taniej nigdzie ni ma a kradł nie będę :)  Raz do roku przepier....m roczny bonus firmowy w skrzynkę i trudno. Nie będę cebulił każdej złotówki :D

Niby tak ale wiesz Jokero jak jest, jak wyjdą GPU które jakkolwiek będą z tego korzystać to będziesz tu znowu pisał....

U AMD to akurat jest jakaś tam szansa że płytę kupisz raz i ta obsłuży ze 2-3 procesory. W Intelu można na płycie cebulić bo i tak za dwa max 3 lata idzie na sprzedaż.

Co do dysków to dyskutowaliśmy ze ścianą w innym wątku... konkluzje znasz. Z drugiej strony tj. "tylko" ~3stówki dopłaty... ale to wejdź w temat czy warto w przypadku tego konkretnego modelu.

No gość z tamtego wątku srogo poskładany :D Za jakiś czas też sobie zakupie pewnie jakiś nowy M2 bo obecny tylko na system wystarcza i max 1 grę. Ale pewnie będzie to PCIex 4.0. W ogóle to czekam aż @Rebelmind się wypowie bo ja w płytach na czerwone procki doświadczenia mam równe "0". Z resztą jeszcze co najmniej 1 jak nie 2 miesiące mam na rozkminę (zależy czy wyjdą procki na początku czy końcu lutego, jak będzie z dostępnością itp.). 

Godzinę temu, Artok napisał:

Ja nawet na podkręconym 13600K takich temperatur nie widziałem :co:

Godzinę temu, Rebelmind napisał:

A widzisz, bo nie masz Topowego Aio 420mm :D

W 13900K to stówke mamy na dzień dobry w Cinebenchu

Wstępnie po przeglądzie internetów będzie to wstępnie wyglądało tak:

ASUS ROG STRIX X670E-A Gaming WiFi + Team Group Delta RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL40 White, mało tych płytek a jakoś AsRock mnie nie przekonuje :D

Kwestia AiO to zobaczymy jakie grzałki z tego będą w lutym na testach i wtedy się na coś zdecyduję, póki co może AMD nie będzie #nikt ;)

Panowie - w kontekście trójwymiarowych Ryzenków za miesiąc - co radzicie:

• przycebulić na płycie głównej i wziąć mobaska od MSI na B650:

https://www.x-kom.pl/p/1072733-plyta-glowna-socket-am5-msi-mag-b650-tomahawk-wifi.html

• pójść pełnym ogniem w X670E:

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-x670e-plus-11796676/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=4fa71548-87a9-7c25-61a7-db779898e423

Nie ukrywam że do płyt MSI mam sentyment i zaufanie - w porównaniu z innymi markami zawsze mobasy od MSI były u mnie długowieczne i bezawaryjne. Tylko nie mają nic sensownie wycenionego w ofercie z X670/X670E. Różnica cenowa między MSI B650 a Asusem X670 nie jest znowu aż taka wielka, a w wypadku AMD to płytę wypada chyba wziąć lepszą. Co radzicie?

PS: Teraz Patrze że mobasek od MSI na B650 jest poniżej 1300zł w innych sklepach niz Xscum

https://www.komputronik.pl/product/785948/msi-mag-b650-tomahawk-wifi.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo&ceneo_cid=9bdee26d-766c-54af-449c-327e625fd07a

Hymmm... to już jednak ponad 400zł różnicy. Nie w kij dmuchał - połowa kosztu pamięci DDR5. Wewnętrzny Janusz mówi mi żeby cebulić. :D 

@Rebelmind - doświadczony czerwonoarmisto - proszę mnie tu naprostować!! :co:

Edytowane przez joker5513

Niestety, sam nie posiadam ani nie znam osobiście nikogo, kto by zrobił przesiadkę na AM5 - więc nie mam info ani z pierwszej, ani nawet z drugiej ręki. Co zaś się tyczy X3D - tutaj jest informacji jeszcze mniej, bo tych procków po prostu jeszcze nie ma. Nie chcę Ci @joker5513wróżyć z fusów ani polecać coś w ciemno, bo "mój Tomahawk B550 był spoko".

Pisałem Ci wcześniej wstępnie: jeśli nie zamierzasz robić OC to B650/E, przy czym przy każdej płycie musisz doczytać który interfejs dostał PCIe 5.0, bo względem tego miała być segmentacją chipsetów. 

Zobacz sam ile w bazie danych TPU zarejestrowali testów tej płyty:

Screenshot-2023-01-09-13-23-42-94-40deb4

Tu jest ten test: https://www.funkykit.com/reviews/motherboards/msi-mag-b650-tomahawk-wifi-motherboard-review/

Minusy: piszą, że nie masz ani PCIe 5.0 x16, ani PCIe 5.0 x4 nvme (czyli JA ROZUMIEM że nie uruchomisz dysku wpiętego w slot PCIe), tak samo m. 2 jest też tylko PCIe 4.0 x4 (sprawdzałem też na stronie MSI, bo chciałem się upewnić). Testowali też Twój niskoprofikowy Ram Kingstona 6000 i... nie ruszył wyżej niż 5600 MHz :/

Poza nowym Socketem i DDR5 ta płyta funkcjonalnie niczym się nie różni od B550 Tomahawk :( a kosztuje prawie 2x więcej... Kurde no, nawet z wyglądu to bardziej przypomina B550 A-Pro :co:

Jak dla mnie to będziesz królikiem doświadczalnym na poligonie TeamRed ale jak weźmiesz to koniecznie napisz wszystkie obderwacje, a ja zaś chętnie przekażę dystynkcje "doświadczonego Czerwonoarmisty" :peace:

No racja patrzyłem na liste kompatybilnych pamięci dla tej płytki od MSI na stronie producenta i Kingstonów nie ma

Za to u Asusa dla TUF X670e jest

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-x670e-plus/helpdesk_qvl_memory/?model2Name=TUF-GAMING-X670E-PLUS

problem się sam rozwiązał - trzeba wydać więcej grosiwa :( 

Nie wróć pomyliłem - u MSI tez jest 

https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI/support#mem

PCIex 5.0 dla dysków mi potrzebne nie będzie. 4.0 mi wystarczy. Zanim pciex 5,0 dla kart będzie potrzebne dawno juz ta płyta wyzionie ducha/będzie u kolejnego właściciela itp. 

Kurła co teraz 

Darmowy hosting zdjęć i obrazków

Lisa mnie oszukała??? Wyraźnie mówili że w lutym premiera. To co w lutym premiera papierowa i testy a w kwietniu dopiero w sklepach? :( 

Skończy sie tak że się wku.... zdenerwuje i pójdę po 13600k do sklepu :[

Edytowane przez joker5513
3 godziny temu, joker5513 napisał:

To co w lutym premiera papierowa i testy a w kwietniu dopiero w sklepach? :( 

W USA zapisują datę odwrotnie, niż logika nakazuje. 

Najpierw miesiąc, potem dzień. 

1/4/2023 - to data prezentacji na targach CES (4 stycznia 2023).

Edytowane przez Artok
  • Dzięki 1
  • Popieram 1