Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

31 minut temu, Rebelmind napisał:

Nie podali cen, czyli będzie bardzo drogo. Jaki budżet @joker5513ostatnie się na premierę? Pełne 5K pln? Może być mało na płytę, ram i proc :/

5k wliczając sprzedaż starych gratów - myślę że za 9900k tysiaka dostanę, za mobasa 300zł i pamięci 350-400, więc budżet tak z 6,5k. Na 7950x3d będzie mało ale na 7800x3d lub 7900x3d wystarczy.

Ale to za mało na nas, bo to się da bez problemu oszacować. Czy 7800X3D będzie tańszy od 7800x? Nie będzie. Ten drugi kosztuje 1839,- PLN wg Ceneo atm. Czyli powiedzmy 2000 PLN za skaszanioną wersję, nie mniej. 

Płyta: zadowolisz się @joker5513B650

Bo widzę B650 Tomahawk jest na 1249 PLN... Chyba że musisz mieć dysk i GPU na PCIe 5.0, to X670/E only, a to nie są tanie sprawy... 

E, widzę potaniały deko X670E. Np TUF: https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-x670e-plus-11796676/

Musiałbym jednak poczytać testy i porównać specyfikację, bo w ciemno z czystym sumieniem nic nie będę polecał. 

3 minuty temu, Rebelmind napisał:

Płyta: zadowolisz się @joker5513B650

Jak najbardziej:

Płyta - https://www.x-kom.pl/p/1072733-plyta-glowna-socket-am5-msi-mag-b650-tomahawk-wifi.html

Pamięci - powiadajo że sweet spotem są 6000MHz, ja do tego musze mieć niewysokie kostki max 35mm więc zmuszony będe kupić te Kingstony https://www.x-kom.pl/p/1072089-pamiec-ram-ddr5-kingston-fury-32gb-2x16gb-6000mhz-cl36-beast-black-expo-amd.html

1350+1030= 2380. Zostaje plus minus 4K na procesor - toż coś chyba da się kupić. Najbardziej sie martwię że płyty będą powtrzebowały update biosu żeby Zenki 4 3d przyjąć i wtedy jestem w du**e. Trzeba będzie kupić najtańszego 7600 i robić zwrot. Kiedyś chyba w Morelach za niewielką dopłatą robili update biosu do najnowszego - liczę że i w tym przypadku tak może być.

Jeśli przy płycie za półtora kafla nie zaktualizują Ci łaskawie Biosu, szczególnie że prawdopodobnie będziesz u nich brał też CPU - to potraktujesz ich ciepłym płynem z krocza i kupisz gdzie indziej. Poza tym jestem na 69% pewien, że MSI B650 Tomasz Hawk ma Bios Flashback, czyli ogarniesz to bez CPU. 

• Popieram 1
5 minut temu, joker5513 napisał:

Kiedyś chyba w Morelach za niewielką dopłatą robili update biosu do najnowszego - liczę że i w tym przypadku tak może być.

50 zł kosztuje taka usługa. 

5 minut temu, joker5513 napisał:

1350+1030= 2380. Zostaje plus minus 4K na procesor - toż coś chyba da się kupić.

Zmieścisz się w pięciu tysiącach wg mnie. Przez ten miesiąc możesz złapać płytę i pamięci na jakieś promocji. 

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
7 minut temu, joker5513 napisał:

Jak najbardziej:

Dobra, to w wolnej chwili rzucę okiem na testy płyt AM5. 

9 minut temu, joker5513 napisał:

ja do tego musze mieć niewysokie kostki max 35mm więc zmuszony będe kupić te Kingstony

Mam bardzo złe wspomnienia (i do tego nie tylko swoje) z pogodzenia Kingstona z Ryszardem :/

• Dzięki 1
2 minuty temu, Rebelmind napisał:

Dobra, to w wolnej chwili rzucę okiem na testy płyt AM5. 

Mam bardzo złe wspomnienia (i do tego nie tylko swoje) z pogodzenia Kingstona z Ryszardem :/

Dzięki :) Ostatni procek od AMD u mnie to był Phenom II więc feedback od doświadczonego czerwonoarmisty się przyda :) A King Stonki mają przecie nawet profil AMD EXPO więc przynajmniej w teorii latać powinny :)

Tj bardzo dobre i zasadne pytanie, które sam zadaję. 

7 minut temu, Lustandgreed napisał:

Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakieś porady od wyznawców czerwonej strony mocy? 

Ja się powoli zaczynam wczytywać w testy płyt AM5, ale to bardzo świeży temat. Do tego popularność tych produktów nawet wśród serwisów IT / jutubersów jest niska, co nie pomaga poszerzaniu wiedzy. Co więcej, tutaj brak własnych doświadczeń na tę chwilę. Ja osobiście wszedłbym w AM5 najwcześniej od drugiej generacji płyt oraz pierwszego następcy Zen4 (pełnoprawnego). 

7 minut temu, r1023 napisał:

Mnie najbardziej ciekawi jakie to cudo x3D będzie miało temperatury

Mam 420mm aio które sensownie chłodzi piekarnik pod tytułem 9900k więc i z Ryżę z TDP 120W se poradzi. Obstawiam że będzie podobnie gorąco jak w 5800X3D, czyli gorąco ale w granicach rozsądku.

1 minutę temu, Rebelmind napisał:

Ja się powoli zaczynam wczytywać w testy płyt AM5, ale to bardzo świeży temat. Do tego popularność tych produktów nawet wśród serwisów IT / jutubersów jest niska, co nie pomaga poszerzaniu wiedzy. Co więcej, tutaj brak własnych doświadczeń na tę chwilę. Ja osobiście wszedłbym w AM5 najwcześniej od drugiej generacji płyt oraz pierwszego następcy Zen4 (pełnoprawnego). 

Ja niestety tyle nie poczekam - 9900K myślałem że ogarnie 3090ti ale niestety co gra to nie jest za różowo i karta sobie leży odłogiem nawet w 3440x1440. 4 letnia platforma krzyczy o zmianę.

1 godzinę temu, Artok napisał:

Zmieścisz się w pięciu tysiącach wg mnie. Przez ten miesiąc możesz złapać płytę i pamięci na jakieś promocji. 

Poczekam na testy i kupię wszystko w pakiecie - a nóż okaże się że 3d to niewypał i zostanę z DDR5 i niepotrzebną płytą którą sprzedam ze stratą. O ile sprzedam.

1 godzinę temu, Rebelmind napisał:

E, widzę potaniały deko X670E. Np TUF: https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-x670e-plus-11796676/

Musiałbym jednak poczytać testy i porównać specyfikację, bo w ciemno z czystym sumieniem nic nie będę polecał. 

Jakby wziąć takiego Asusa X670E to PCIex 5,0 będzie zarówno dla przyszłych GPU i dysków M2?

Edytowane przez joker5513
7 minut temu, joker5513 napisał:

Mam 420mm aio które sensownie chłodzi piekarnik pod tytułem 9900k więc i z Ryżę z TDP 120W se poradzi. Obstawiam że będzie podobnie gorąco jak w 5800X3D, czyli gorąco ale w granicach rozsądku.

tylko ze ta seria ma ten dziwny limit temp na 95 stopni i aio będzie trochę wyło, a dodatkowo np ten 5800x3d grzeje sie bardziej od zwykłej wersji.

3 godziny temu, Artok napisał:

Ludzie na zachodzie wychwycili fajną rzecz, a mianowicie deklarowany maksymalny przyrost (24% względem 13900K) w grze Horizon Zero Dawn. 

7950X3D-VS-13900K.jpg.6d9f5dc6f968fd9dfd

Tymczasem wydajność Inteli w Horizon Zero Dawn:

Screenshot-2023-01-05-07-01-45-70-7a4090

Jest opcja że te wyniki się poprawiły od tej recenzji? Nowe sterowniki/biosy czy coś? Bo serio wychodzi dość dziwnie :P

3 minuty temu, r1023 napisał:

Tylko że to nie stock w tych AMD tylko taki ficzer, ma być ciepło i tyle :D taka konstrukcja.

PS. podobno bierzesz AMD bo nie chciałes sie bawic w undervolting ... ;)

Głównie to chce mocy, mocy i jeszcze raz mocy. Zobaczymy. Cyrografu krwią nie podpisałem, będzie bryndza to kupię Raptora chociaż niechętnie. O przyczynach tej niechęci już nie raz pisałem więc nie będę się powtarzał.

• Lubię to 2