Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Jakby 5600x był mnie wydajny w grach niż 10700 bez k to byłaby porażka AMD

Na domyślnych ustawieniach potrafi wygrać z i7 10700 ale gdy zestawisz platformy po OC uwzględniając w tym oc pamięci ram to i7 10700 jest wydajniejszy choć przewaga w wielu grach jest symboliczna.

6/12 kontra 8/16 nie można porównywać tylko ilość rdzeni, bo wielowątkowo (cb20) to tylko 11% mniej niż intel

I co Ci daje ten benchmark? Na co to się przekłada? 

nie ma chyba jeszcze gry co by 100% 6/12 wykorzystywała

Już przy 50% obciążeniu będziesz miał różnicę po między 6/12 a 8/16. Nie ma się co sugerować monitoringiem obciążenia bo w grach to wygląda zupełnie inaczej nie w samym systemie. 

Jeszcze nie wiemy czy jest wydajniejszy i jak ram się z skaluje z nowymi Ryzenami. Pokaż mi w jakiej grze jest znacząca różnica między i5-10600k i i7-10700k z takim samym OC:

Nie mamy jak porównać Intel AMD wiec Ci test 10700k pokazałem, tam też jest 10600k na wykresach, na stocku są różnice ale po OC praktycznie zero różnicy, czasem 10600k jest nawet wyżej. Czyli jeszcze 6/8 rdzeni to nie ma różnicy.

• Popieram 1

Jeszcze nie wiemy czy jest wydajniejszy i jak ram się z skaluje z nowymi Ryzenami. 

Ty nie wiesz. Ja już wiem ;)

Ram tak samo się skaluje jak w przypadku zen2. Kontroler pamięci kończy się w granicach ~1900Mhz co z odpowiednio szybkim ram ~3800Mhz cl14 daje latency na poziomie ~54ns  w teście Aida. Zen2 przy takich samych ustawieniach osiągał ~61ns

Nie wiem czy zauważyłeś ale GN ma testy w ustawieniach medium a to potrafi odciążyć procesor stąd różnice są dość małe a sytuacja gdzie tak samo taktowany i5 10600k co i7 10700k ma wyższą wydajność już sugeruje wartość takiego testu  ;)

Generalnie jest ~8% różnicy w minimalnym 

Edytowane przez DjXbeat

W teście Aida ale nie w grach, ale to na gry się też może przełożyć, jeśli 12% lepszy latency plus większe częstotliwości to może to dać te 15% wzrost wydajności w grach. Pewnie z 5950x będzie się dało 4000 na pamięciach i 2000 na kontrolerze. No co do tych 6/8/10 rdzeni to te procki z większą ilością rdzeni przeważnie lepiej się też kręcą bo mają lepszy silikon, dlatego są lepsze do gier, ale z tymi samymi zegarami to już nie ma większej różnicy.

Edytowane przez wrobel_krk

Podobnie sądziłem na początku, bo był jakiś przeciek o 2000 IF + 2x latency z prezentacji to mogło w teorii działać... Ale prawdopodobnie to ściema. Chociaż ten 1 sample to nie wyznacznik, ale nie ma co liczyć na 2000. Jak będzie to super jak nie to nie :P

Ja tam porównywałem intela bo nie mam skąd brać testów ryzen 5000, gdzie i5/i7 kręcą się przeważnie do 5.1 ghz, a i9 do 5.3.

Ale z tego że all turbo i single core turbo rośnie wraz z wersją zen3 może się okazać że będzie podobnie z 5600x/5800x/5900x. Co do 5950x to na pewno za dużo tam rdzeni żeby się dało:)(all core na poziomie 5600x 4.2ghz), ale zobaczymy co będzie w testach.

https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-amd_ryzen_5_5600x-1750-vs-amd_ryzen_5_3600-927

Jak nie ma oficjalnych specyfikacji to się tym posiłkuje, na stocku może mieć 4.2 na wszystkich rdzeniach a kręcić się może pewnie i do 4.6 mam nadzieję że szybko będą testy;)

Rekordy, bite z LN2, są na R9 - podczas gdy zwykli użytkownicy najwyższe zegary stabilizują na 3100/3300x (4.7 GHz) oraz 3600 (4650 MHz). Mało który 8/12/16C robi tyle na wszystkich rdzeniach.

Możliwe że poprawili proces produkcji.

Pierwsze zen2 miały problem z trzymaniem boosta na 4.2, a taki 2013sus robił 4.4-4.5 all core.

Nie ma nawet co dyskutować ryzen 3600 zostaje opcja dla budżetowych niedzielnych graczy, oby coś na black friday opuścili z ceny

Ta, opuszczą o 30zł z 919 :D Gdyby opuszczali z ceny premierowej koło 819zł to okej, a najlepiej z tej z promocji - 749zł i sprzedawali za 699... a tak, jest tylko gorzej, więc farcik u Ciebie za te 500 ^^

Jeszcze nic nie kupilem, 500 nieaktualnie - bylo na aliexpress ze ma byc promocja 119US Dol. czyli nawet jeszcze mniej niz 500. No ale widzicie majfrendy lubia takie zabawy - na 11.11 jest wyprzedaz, ktora zaczyna sie teraz, niektore przedmioty maja cos takiego jak ustawiona specjalna cena na 11.11, ze na pewno takie beda a tutaj dwoch takich sie dobralo i zmiast to zrobic wpisali 119US w zdjeciu, ludzie zaczeli zadawac pytania, duza popularnosc - no i tak jak podejrzewalem, po prostu chcieli popularnosci, na nastepny dzien zdjeli, a zapewniali ze kup to ci najliczy rabat (liczac ze klikniesz i zaplacisz od razu, a potem zwrot ci sie nie bedzie oplacal):

No ale nie powiem, troszke dalem ciala bo jak kupowalem 1600 to patrzylem na te 3600 na ali i z rabatem moglbym wylapac za 650 zl. No coz, nadal poluje :D

Rozumiem że premiera Ryśków 3 jest przewidziana na 5 listopada.

Kiedy ruszy sklepowa premiera AMD Ryzen 9 5950X u nas?

Chodzi mi o realną możliwość kupienia CPU w sklepie - data/godzina.

Ewentualnie nastawiam się na zakup w proshop.pl (sklep mnie jeszcze nie zawiódł, a dostępność ZEN2 mieli o niebo lepszą).

Koleś od 5600x puścił filmik

Nieźle, na stocku ma wyniki zbliżone do podkręconego 10600K, po OC już odjeżdża dość znacznie.

Kiedy ruszy sklepowa premiera AMD Ryzen 9 5950X u nas?

W czwartek o 15.00

Edytowane przez zbiku90

Będzie dobrze, chociaż latency spodziewałem się nieco niższego(~45). -10ns, z 64 do 54 to spoko ilość, pewnie im dalej w las tym ciężej. Bez skrócenia ścieżki prawdopodobnie zostanie tylko IF ver. 3.0 by uszczknąć latency do 40...

Nie mniej wyniki ryzen/intel w grach dobrze rokują, w tym najgorszy dla Ryzena-Farcry - tutaj b. duży progres względem zen2. Szkoda, że tylko 5900x dobrze wygląda cena/wydajność. Reszta jakoś szału nie robi jeśli o to chodzi. Jedyna nadzieja w 5600 i 5700x na jakiś cenowy sweet spot. 

Dla kogoś z 1600af czy innym zen1, zen+ z płytą b450, 5600x czy 5800x to b. dobry deal, by przeskoczyć z mid-range do high-end ;D

Edytowane przez dragzor