Popularne posty mst 6010 Napisano 12 Sierpnia 2012 Popularne posty Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Do stworzenia tego tematu i tym samym zanudzania Was moimi bredniami , skłoniła mnie pewna sytuacja z tego forum. Mianowicie dostałem ostrzeżenie za wulgaryzmy - oczywiście słuszne, to nie podlega dyskusji. Cały post oczywiście nie był bezsensowną łaciną, a miał na celu zwrócić uwagę pewnemu użytkownikowi na Jego straszne błędy ortograficzne. Nieistotne jaki użytkownik - it's not a point. Moje narzekanie może zostać uznane za legitymację patriotyzmu czy wrażliwości kulturalnej, ale ja naprawdę jestem 26-letnim przeciętnym gościem. Nie jestem również polonistą, ani purystą językowym z jakąś misją. Nic tych rzeczy! Nikogo na pewno to nie zdziwi, ale jestem jeszcze użytkownikiem kilku innych for, o różnych tematykach. W czasach gdy internet jest taką potęga, grzechem jest nie korzystać z jego dobrodziejstw. Na tych forach mogę pogłębiać swoje zainteresowania, wymieniać się opiniami, dyskutować - zupełnie jak na benchmarku. Jest jednak jedna dla mnie istotna rzecz, która wszystkie te fora odróżnia od benchmarka. To jest poprawna polszczyzna wśród użytkowników. Naprawdę wszędzie ortografia jest przestrzegana. Dlaczego więc tutaj są takie problemy? Dlaczego tak często i bez konsekwencji użytkownicy tego forum kaleczą ortografię? I to jest główny temat moich wypocin. Rozrzut naszych roczników jest bardzo duży, jednak zakładam, że większość z nas skończyła co najmniej podstawówkę. Każdy może sobie przypomnieć jak uczył się o środowisku, jak poznawał historię Polski, jak poznawał jej granice na geografii, czy próbował pojąć magię matematyki, a również setki dyktand oraz wypracowań, które napisał na języku polskim. Jak sama nazwa szkoły wskazuje, wszystkie te przedmioty miały na celu nauczyć nas PODSTAW wiedzy powszechnej i w tym właśnie ortografii. Ortografii przede wszystkim, bo gdziekolwiek człowiek się nie ruszy ta ortografia nas prześladuje. Niektórzy z nas niestety mieli lepsze zajęcia i przespali lekcje języka polskiego, demonstrując nam teraz swoje możliwości, czyli błędy ortograficzne. Błędy z reguły są zawsze czymś niezamierzonym, a przed niezamierzonym skutkiem powinna bronić świadoma praca. Takiej pracy można i należy wymagać od każdego posługującego się językiem pisanym. Jednak użytkownicy naszego forum nie wstydzą się swoich błędów, nie potrafią ich nawet poprawić i zazwyczaj mają wiele do powiedzenia na swoją obronę. (Muszę również wspomnieć, że mam na myśli tutaj błędy typu hardcore, jak np. rze, wogule, rzycie, puźniej, pomorzecie mi? itp. itd. Nie czepiam się przecinków, braku polskich znaków czy innych pierdół - to mnie nie boli i wiem, że tylko najlepszy polonista nie popełnia błędów w ogóle). Poniżej kilka takich tłumaczeń, wszystkie z tego forum: - Zazwyczaj piszę szybko gdy szef nie patrzy i nie mam czasu sprawdzać - Piszę jak chcę! fu*k You! - Piszę z komórki ?! (do tej pory nie wiem jakie to ma znaczenie?) - Mam dys-gó**o (tiaaaaaa) - Pomyliłem się, literówka ( np. przy rze...) - Ty też robisz błędy! - Za bardzo się czepiasz! I kilka innych, które wypadły mi z głowy. Jaki widać powody są dosyć prozaiczne, a najgorsze na tym forum jest to, że mało kto (nawet MODERATORZY tego POLSKIEGO FORUM!) zwraca uwagę na te błędy. Jest nas garstka osób, które takie błędy piętnują i prosi o sprawdzenie poprawnej pisowni. Właśnie na innych forach to głównie użytkownicy sprawiają, że dana osoba wstydzi się swojego błędu, bo jest po prostu przez nich wyśmiewana. Moderator interweniuje dopiero w skrajnych wypadkach, których u nas jest mnóstwo. Ostatnio doszło do takiej patologicznej sytuacji, że to ja byłem karcony przez innych przez to, że zwróciłem komuś uwagę na mocno niepoprawną pisownię. Drodzy użytkownicy forum benchmark.pl proszę Was o przykładanie się do poprawnej pisowni. NIC nie usprawiedliwia tak strasznych błędów. Przez Waszą ignorancję i lenistwo odechciewa się czytać niektóre tematy. Od takich błędów jak "ktury", "karzdy" czy "rzaden" oczy bolą! To Wy będziecie cierpieć w przyszłości. Interpunkcja też jest istotna, na ten przykład: - "wylaczylem wczoraj komputer byla burza balem sie wypilem dwa piwa poszedlem spac za oknem padalo" - wygląda fatalnie, ale - "Wyłączyłem wczoraj komputer, bo była burza. Bałem się, wypiłem dwa piwa i poszedłem spać. Za oknem padało" - wygląda zdecydowanie lepiej i przede wszystkim jest czytelne! O polskie znaki spór trwa od zawsze, a nawet przyznam, że sam kiedyś byłem po drugiej stronie barykady. Tłumaczone to jest lenistwem, ale to tak samo jakbyśmy tłumaczyli przejeżdżanie na czerwonym świetle tym, że nie chciało nam się wcisnąć pedału. Ale to mogę wybaczyć, jednak jeżeli możesz używaj ich! BARDZO PROSZĘ NIE UŻYWAJ RÓWNIEŻ CAPS LOCKA, W INTERNCIE PRZYJĘTE JEST TO ZA KRZYK, A NIKT NIE LUBI GDY SIĘ NA NIEGO KRZYCZY!!!!`~!~!~!~!~!~!!~Ograniczaj używanie Caps Locka oraz wykrzykników. Jest wiele przydatnych narzędzi, które pomogą Wam sprawdzać pisownię. Już nie mówię o papierowych słownikach, a o ich internetowych odpowiednikach. Wujek google pomoże, każdy z Was sobie poradzi. Są różne wtyczki do przeglądarek, które automatycznie poprawią błędy. Możliwości jest wiele, więc do dzieła! Nie mogę wymagać, ale mogę prosić moderatorów o rozdawanie ostrzeżeń za rażące błędy ortograficzne. Odwiedza nas dużo młodzików, skrzywdzonych wystarczająco przez gimnazjum. Nie uczmy ich błędnej pisowni. Tacy młodzi ludzie spędzają mnóstwo czasu przed komputerem i to właśnie w takich miejscach utrwalają sobie błędną pisownię. Wystarczy, że stereotyp mówi o nas "grube pi.zdy w okularach, bez dziewczyn, robiące fap fap do monitora i grające w durne gierki 24h na dobę". Nie pozwólmy by do tego kojarzono nas analfabetami. Jak jeden z drugim kilka razy dostanie ostrzeżenie lub jego post zostanie skasowany - na następny raz się zastanowi. A nawet jak nie, wartościowych użytkowników nam nie brakuję. Szkoda z tego forum robić "mordownię", bo naprawdę wypowiada się tutaj kilkudziesięciu specjalistów, których naprawdę fajnie się czyta i wiele ciekawych informacji można wyłapać. Cholera, miał być krótki temat a tu wypracowanie wyszło. Jeżeli doszedłeś tutaj z czytaniem, high five! 1 25 Cytuj Link to post Share on other sites
Anoizmrox 68 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Aleś się rozpisał. Dodaj jeszcze, że jak wspomnisz jakiemuś dzieciakowi o ortografii to wyjedzie z tekstem typu: " w du**e mam slownik " " spujsz na siebie " " *********aj, od******* siem, spiertalaj " Oczywiście wiem jak się piszę w/w wymienione słowa, ale to tak tylko dla przykładu zostały dodane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
morro 69 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 W pełni podzielam twoje zdanie. Owszem, nie każdy jest polonistą, ale każdy może się postarać pisać poprawnie. Istnieje opcja korekty, a nie użycie jej uważam za przejaw skrajnego lenistwa. PS. Piszę z komórki Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) BRAWO ! Cieszę się, że coraz więcej osób to widzi i nie jestem aż tak bardzo odosobniony w mojej walce z rynsztokowym pisaniem. Czasami, jak czytam niektóre wypowiedzi, to zastanawiam się, jak musi wyglądać baran po drugiej stronie łącza, bo ciężko nazwać myślącym człowiekiem kogoś, kto w jednym zdaniu robi 5-6 błędów. Dla mnie tego typu wypowiedzi dyskredytują rozmówcę automatycznie, mogę porównać to jedynie do sytuacji, gdy osoba, z którą próbuję nawiązać kontakt, pluje, sepleni, ślini się i cholera wie co robi jeszcze, jednocześnie. Osobny problem to zakładanie tematów z pytaniami o pierdoły, których wyszukanie w Google zajmuje 15 sekund. WTF - Umie się zalogować na forum, a skorzystać z wyszukiwarki już nie ?! Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez Nowaj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
morro 69 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 @Nowaj Dla mnie takie zjawisko to częściowy analfabetyzm, połączony ze skrajnym lenistwem. Dochodzi jeszcze skrajne poczucie anonimowości( "i tak nikt nie wie kim jestem więc pisze tak jak chce") @ mstmst Ten wątek powinien być przyklejony do regulaminu Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Dochodzi jeszcze skrajne poczucie anonimowości Dość złudne, ale od kogoś, kto nie umie pisać w ojczystym języku nie można przecież oczekiwać zbyt dużej przenikliwości Przed chwilą trafiłem na temat o kradzionym iPhone'ie i tekst o "pisaniu, kiedy szef nie patrzy". Podejrzewam, że między innymi za komentarz w tamtym wątku dostałeś ostrzeżenie 2xGTX 295 pod maską to ma, ale na lekcjach ewidentnie nie uważał 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lukkas 172 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Dokładnie. Jestem za tym aby zrobić porządek z ludźmi którzy nie potrafią poprawnie sformułować tematu oraz przestrzegać podstawowych zasad ortografii czy interpunkcji. Nie raz naprawdę trzeba się wysilić aby zrozumieć o co chodzi autorowi albo osobom piszącym posty. Może wprowadzenie pewnych nakazów typu "proszę poprawić tytuł" albo "proszę poprawnie napisać post" zmusiło by wielu "leni językowych" do nieco większego wysiłku. @Nowaj Dzięki, poprawione Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez Lukkas Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Nie raz na prawdę Naprawdę. Cytuj Link to post Share on other sites
morro 69 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Zawsze pozostają warny. Chociaż za recydywę powinien być od razu ban. Trzeba poprosić adminów o to, aby przykleili ten wątek gdzieś w ważne miejsce Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Popieram, dołączam się -- piszemy poprawnie! Dawno tyle (+) w jednym temacie nie wcisnąłem. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 not a point Not the point Podpisuje się pod tym obiema ręcoma.Sam wytykam naokoło błędy, a nawet niepoprawną składnię zdania.Litości, żyjemy w prawie 40 milionowym kraju z bogatą historią gdzie ludzie przelewali krew w obronie tego języka i jak w internecie banda ignorantów kaleczy ten piękny język z obojętnie jakich powodów to krew mnie zalewa.Sam byłem dys-gó**o i to solidnym ale jak widać z tego wyrosłem, słowniki czynią cuda o ile ruszy się du**ę i z nich korzysta. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Mathew10 1 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Dobrze mówi. + Dla niego Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez Mathew10 Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Koledzy! Cieszę się, że są jeszcze ludzie, którzy szanują nasz język. Gdyby tylko dało się zmusić ludzi do takiego pisania, by nie spuć poziomu. Ale czy tak naprawdę można wymagać dobrego wyrobienia w ortografii, skoro bardzo duża część użytkowników widzi książkę tylko na wystawie księgarni!? Ortografia może "wejść" do głowy również metodą "obrazkową", trzeba sobie tylko dać szansę. Cytuj Link to post Share on other sites
morro 69 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Cieszy mnie, iż wszystkie głosy są ujednolicone w tej sprawie. Moim zdaniem, powinien być to nasz manifest, do którego przeczytania trzeba będzie zmusić osoby w nim opisane Cytuj Link to post Share on other sites
x.m.l 8 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Jakie "dys-gó**o"? To jest zwykłe lenistwo (dodatkowych epitetów nie napiszę). 20 lat temu, gdy byłem w podstawówce, tak nazywano tę chorobę. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Zjawisko "dys-gó**o" istnieje i nie jest spowodowane lenistwem. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Wiesz co, lenistwo to to nie jest bo znam to z doświadczenia, raczej problem z wizualizacją poprawnej pisowni, ale to nie jest nawet w najmniejszym stopniu usprawiedliwienie lub zezwolenie do pisania głupot i kaleczenia języka. Ja dużo czytałem, bardzo dużo. Nie rozstawałem się ze słownikiem i z czasem wszystko się poukładało jak należy. Cytuj Link to post Share on other sites
morro 69 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) TYPOWE MYŚLENIE OSOBNIKÓW OPISANYCH W TEKSCIE! http://images.fanpop.com/images/image_uploads/i-can-but-i-won-t--garfield-262532_1024_768.jpg Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez morro Cytuj Link to post Share on other sites
mst 6010 Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Cholera, dziękuję za odzew! Nie spodziewałem się tak licznej grupy szybkiego reagowania. W tyle osób można już podziałać. Dys-gó**o jest bardzo częstą migawką od obowiązku poprawnej pisowni. Bardzo mi się spodobała ta odpowiedź, bo tak też sądziłem, że można z tym walczyć. Wiesz co, lenistwo to to nie jest bo znam to z doświadczenia, raczej problem z wizualizacją poprawnej pisowni, ale to nie jest nawet w najmniejszym stopniu usprawiedliwienie lub zezwolenie do pisania głupot i kaleczenia języka. Ja dużo czytałem, bardzo dużo. Nie rozstawałem się ze słownikiem i z czasem wszystko się poukładało jak należy. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez mstmst 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Chyba zostałem opacznie zrozumiany. Zjawisko istnieje ale nie usprawiedliwia "byków", które nawet przeglądarka wyłapuje. To już lenistwo. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Zjawisko "dys-gó**o" istnieje i nie jest spowodowane lenistwem. Człowiek nie ma "dys-gówna" tylko poprostu jest po*ebany, a innym po*eb daje mu na to papiery. Sam mam koleżankę, która miała podobno dyslekcję i jak kiedyś chciała ze mną na gg popisać i dowaliła jakimś "kaszdym" to powiedziałem, że jak już się nauczy oortografi to może do mnie pisać. Najwidoczniej wzięła sobie to do serca, a było to jakieś 2 lata temu, i teraz mało co jej się blędy zdarzają. BARDZO PROSZĘ NIE UŻYWAJ RÓWNIEŻ CAPS LOCKA, W INTERNCIE PRZYJĘTE JEST TO ZA KRZYK, A NIKT NIE LUBI GDY SIĘ NA NIEGO KRZYCZY!!!!`~!~!~!~!~!~!!~Ograniczaj używanie Caps Locka oraz wykrzykników. SPOKO! ( napisane za pomocą Shifta) Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 poprostupo prostu innym po*ebinny dyslekcjędysleksję oortografiortografii temu, i teraznie stawia się przecinka przed i Witam w gronie po*banych. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 THX sid vicious. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) @MiK86 Nie ma sprawy. Kawał ignoranta leniwego do granic, żeby naskoczyć na ludzi z faktycznym problemem (tak, to wbrew obiegowej opinii, jest problem i nie zawsze wiąże się z lenistwem) wyzywając ich od *****ów, samemu robiąc pięć banalnych błędów z których większość wyłapie auto-korekta. @up O tych wszystkich wymówkach jest już powiedziane na poprzedniej stronie. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 sid Czepiasz się za dużo, bo przypadek 2 i 4 to zwykła literówka,1 i 5 to z rozpędu, bo siedzę na notebooku,a w 3 źle napisałem bo naprawdę myślałem, że tak to się pisze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts