Grzegorz Kubera 4 Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Będę prowadził dział miniRecenzje - do tej pory robił to Wojtek Kiełt. Postaram się to robić na podobnych zasadach, chyba że macie jakieś sugestie i uwagi - możemy je tutaj przedyskutować. Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witamy Panie Grzegorzu. Ostatnio musiałem czekać ponad tydzień na publikację. Nie wiem kto to w końcu zrobił ale dobrze że jest już oficjalnie osoba do której można pisać. Nie będę już męczył Marcina Jaskółskiego ; ) Mnie osobiście dziwi trochę polityka rozdawania wyróżnień za recenzje. Nie wiem na jakiej podstawie są one przyznawane ale może ja się nie znam... Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 a ja mam pytanie co muszę zrobić by dostać sprzęt do testów? wiele razy sie starałem i jakoś zawsze mi sie wydawało ze nic do was nie dochodzi, w ogole mój profil jest dziwny Cytuj Link to post Share on other sites
Grzegorz Kubera 4 Napisano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 @Szymon331 - co dokładnie dziwi cię w tej polityce? Jeśli chodzi o wyróżnienia, będzie to realizowane tak: - za recenzję można dostać od 1 do 5 punktów - do 10 dnia danego miesiąca wyróżniane są recenzje, które miały największą oglądalność, liczbę ocen, komentarzy, zostały dopracowane i krótko mówiąc są b. dobre - takie recenzje dostaną dodatkowo 50 punktów - do 10 dnia danego miesiąca wybieram jedną recenzję miesiąca - ta otrzymuje 150 punktów (jest wyróżniona + 100 pkt za tytuł recenzji miesiąca) Tak więc już na dniach pojawi się news z informacjami, które recenzje zostały wyróżnione a która została uznana za reckę miesiąca. @DomiHD2 - najpierw sugeruję napisać jakąś MR, która nie wymaga wypożyczenia sprzętu. W ten sposób zobaczymy jak piszesz, jakie teksty tworzysz, abyśmy nie wysyłali sprzętu "w ciemno". DODATKOWE INFORMACJE: W tej recenzji zauważyłem komentarz autora: "Co jest z tą recenzją? Na 100% to nie było tak "pomieszane". Widać jakiŚ nieudolny redaktor zepsuł mi cała recenzję " http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Lenovo_IdeaPad_Y560_-_test_laptopa-4313.html Tutaj od razu info: redakcja nie ingeruje w treść recenzji. Zmieniamy jedynie rzeczy, które musimy zmieniać. Są to: - lid - pierwszy akapit tekstu (opcjonalnie), gdy autor nie opracował żadnego wstępu. Musimy opracować lid, aby na podstronie http://www.benchmark.pl/mini-recenzje.html wyświetlał się tytuł, obrazek i krótki opis. Często tego nie robicie i wówczas nie ma krótkiego opisu, tylko np. wyświetlają się treści z tabeli, co wygląda bezsensownie na stronie głównej działu mR... - zmieniamy zdjęcia, jeśli te, które wstawiacie za dużo ważą (zmieniamy rozdzielczość na mniejszą) - poprawiamy błędy w kodzie, jeśli takie występują - wstawiamy film z YouTube, jeśli tego chcecie NIC więcej nie zmieniamy, to są wasze teksty i nie mamy zamiaru w nie ingerować. Wy testujecie dany sprzęt, opisujecie, tworzycie poradniki i przekazujecie własną wiedzę i dzielicie się własnymi doświadczeniami. To jest dział dla was i tak pozostanie. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dziękuję za odpowiedź, właśnie to mnie ciekawiło. Nigdy nie było tak naprawdę wiadomo kiedy będą wyniki lub podsumowania recenzji. Jeżeli będzie się teraz to odbywać tak terminowo to jestem jak najbardziej za. Chyba nie tylko ja. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 redakcja nie ingeruje w treść recenzji. Zmieniamy jedynie rzeczy, które musimy zmieniać. Są to: - lid - pierwszy akapit tekstu (opcjonalnie), gdy autor nie opracował żadnego wstępu. Jednak w mojej recenzji jakoś znalazł się wstęp, a jednak jeden akapit "przeskoczył" na samą górę. Dodam, że nie tylko ja miałem z tym problem. Zaraz pod moim komentarzem wpisał sie kolega o nicku Szymek96 i napisał "U mnie też został zmieniony tytuł i przestawiony jeden akapit Też jestem ciekawy dlaczego...". Z ciekawości zapytam - czy tak jak... (półtora roku temu?) nadal każdy redaktor ma pełny wgląd do profilów użytkowników? (w sensie, że może czytać niedokończone recenzje) Jeśli już mówimy o mini-recenzjach to mam sugestię - uważam, że system oceniania jest krzywdzący do 90% nowych autorów (zawsze znajdzie się jakiś prawdziwy znawca i opisze sprzęt jak trzeba i to w pierwszej recenzji). Śmiem twierdzić (może to trochę brzmi arogancko) że 5 punktów za recenzje to po prostu tyle co nic, a nie każdy ma taki talent, żeby "zarobić" 50 punktów. 5 punktów nie zmotywuje do pisania kolejnych recenzji, a 50 punktów dostają tylko recenzje osób, którzy na prawdę znają się na danym sprzęcie (Bakak, Diego 90) no i właściwie obecny system oceniania jest dobry właśnie do doświadczonych recenzentów. Tak więc uważam, że zakres punktacji powinien się zwiększyć - powinny powrócić stare oceny. Nawet taki user jak MartinS - autor recenzji "Gigabyte GTX 550 Ti..." mógłby dostać te 15 punktów, bo mimo wszystko opisał swoje doświadczenia i spędził nad recenzją kilka wolnych wieczorów. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ja nie widzę sensu zachęcania do pisania kolejnych crapowatych tekstów - jak ktoś spędził nad m-r kilka wieczorów, to nie widzę jakiś zadziwiających efektów wartych nagradzania Lepiej, żeby autorzy ciekawych recenzji dostawali jakieś w miarę sensowne wynagrodzenie, niż żeby crapy nowych użytkowników były punktowane kosztem tych najlepszych (nie oszukujmy się - redakcja ma budżet punktów i nie może jednocześnie dawać 150 pkt za m-r miesiąca i po 15 za crapy ) Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No wiesz - śmiem stwierdzić, że redakcja jest "leniwa" i czasem mógłby któryś z redaktorów coś zasugerować w recenzji (w stylu "masz błędy ortograficzne", "tabelki są mało szczegółowe", "może zrobisz test w darmowej wersji PcMarku"...) - po prostu w recenzji dopisać na czerwono to, że w recenzji "coś nie gra". BTW Redakcja ma budżet wynoszący bagatela (słownie) dwa i pół miliona złotych więc na pewno nie zbiednieje. PS: Po jakimś czasie każdy nauczy sie pisać lepsze recenzje (tylko potrzebne są sugestie). Cytuj Link to post Share on other sites
Jakub Kralka 1 Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 BTW Redakcja ma budżet wynoszący bagatela (słownie) dwa i pół miliona złotych więc na pewno nie zbiednieje. Nie mam pojęcia jaki budżet ma redakcja, może mniejszy, może większy, ale to o czym mówisz to tzw. kapitał zakładowy i generalnie rzecz ujmując nie jest to rzecz, którą się "konsumuje" na bieżące potrzeby http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapita%C5%82_zak%C5%82adowy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Kolega błyskawiczny chciał błysnąć (dosłownie ), ale coś mu nie pykło Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam imiennika, Dostalem obietnice, ze moja MR, ktora czeka juz ponad pol roku ukaze sie dzisiaj, czy jest to nadal w planach? Cytuj Link to post Share on other sites
Diego_90 275 Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam, nowego opiekuna Od razu mam do Ciebie prośbę - dwie recenzje leżą mi w panelu dobry miesiąc a odzewu nie ma... wkrótce dołączy do nich kolejna. Rozumiem, że spowodowane to jest tą zamianą na stanowisku i w przyszłości będzie to lepiej działać. Co do propozycji- może jakieś nowe konkursy? Ten z testem SSD-ków był dosyć ciekawy Cytuj Link to post Share on other sites
-AssassiN- 100 Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Diego_90 ja również chciałbym zadać to pytanie bo moja stara recenzja leży od miesiąca i nie ma żadnych błędów opisanych w tekście przez redakcję. Po drugie jak chciałem wypożyczyć sprzęt do testów i wybrałem kontakt do działu miniRecenzje to nie było żadnego odzewu, ale oczywiście dopiero gdy wybrałem dział "inne" odezwał się Pan Jacek, który świetnie wypełnia swoje obowiązki i myślę, że Panu uda się to wszystko ogarnąć. Powodzenia życzę Może by tak zrobić konkurs graficzny,np. Redakcja daje jakieś zdjęcia obudowy i osoby biorące udział w konkursie muszą ja w programie graficznym poprostu stuningować i wygrają 3 najlepsze ? Edytowane 10 Lutego 2012 przez -AssassiN- Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Moja lezy od pol roku Panowie.. Cytuj Link to post Share on other sites
Diego_90 275 Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Chyba pozostaje mi tylko Ci pogratulować - zostałeś rekordzistą 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Grzegorz Kubera 4 Napisano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 @Lightning... Dział miniRecenzje jest dla osób, które pasjonują się sprzętem i cieszy je sam fakt, że mają miejsce, gdzie mogą publikować swoje treści, a dodatkowo - DODATKOWO, nie przede wszystkim - zyskać sprzęt do testów, punkty, wyróżnienia. Nie planuję zwiększyć punktacji, bo to przyczyni się do ściągnięcia do działu MR tzw. łowców nagród - osób, które nie piszą z pasji i z chęci dzielenia się wiedzą, a dla punktów i nagród. Jeśli więc ktoś otrzyma od nas 5 pkt i potem nie ma motywacji do dalszej pracy - trudno, widocznie kierował się bardziej chęcią zyskania punktów niż dzielenia się wiedzą z innymi. No wiesz - śmiem stwierdzić, że redakcja jest "leniwa" i czasem mógłby któryś z redaktorów coś zasugerować w recenzji (w stylu "masz błędy ortograficzne", "tabelki są mało szczegółowe", "może zrobisz test w darmowej wersji PcMarku"...) - po prostu w recenzji dopisać na czerwono to, że w recenzji "coś nie gra". Dział miniRecenzje nie jest szkółką dziennikarstwa. Nie dajemy porad, bo to jest dział dla was - są to wasze teksty, wasze możliwości, wasze umiejętności. Nas, jako redakcję, ogromnie cieszy, że czytelnicy są tak aktywni i piszą teksty. Zdarza się, owszem, że niektóre artykuły są na niskim poziomie, jednak i tak są to treści w pełni autorskie (wasze), powstałe bez naszego zaangażowania. BTW Redakcja ma budżet wynoszący bagatela (słownie) dwa i pół miliona złotych więc na pewno nie zbiednieje. Ech, pierwsza porada z dziennikarstwa: "jeśli nie jestem czegoś pewien, nie zweryfikowałem - nie piszę". Fajnie by było mieć tyle kasy na serwis, ale to tak nie działa (niestety!). @GreQonE... Sorry, nie daliśmy rady. Ale w poniedziałek będzie już na mur beton. @Diego_90... Zajmę się tym. Co do konkursów - na razie mamy w planach konkursy ogólne, dla całego serwisu, nie dedykowane tylko MR. Ale za jakiś czas na pewno coś wystartuje. Stay tuned. @-AssassiN-... Twoja recka również zostanie opublikowana. Myślę że w przyszłym tygodniu na 80%. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 11 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Sorry, nie daliśmy rady. Ale w poniedziałek będzie już na mur beton. Bardzo mnie to cieszy Cytuj Link to post Share on other sites
Diego_90 275 Napisano 11 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Czekam w takim razie na publikację- dziękuję za info. Mam do Ciebie pytanie - poprzednio było tak, że sprzęt z opcją pozostawienia nie był nagradzany punktami (no poza tymi podstawowymi 1-5, a czasami nawet i bez podstawowych jeśli to była jakaś akcja jak np. "Wymień starą obudowę i zasilacz Chieftec"), no chyba, że ktoś rezygnował z sprzętu. Z tego, co zaobserwowałem użytkownik Bakak otrzymał obudowę oraz MRM i stąd moje pytanko, czy od teraz takie coś wchodzi w grę- normalne wyróżnienia też wchodzą w grę czy tylko MRM? //Swoją drogą MRM należała mu się Kolejne pytanko- co z MRM za miesiąc grudzień- pominięte, czy brak czasu (rozumiem, że masz dużo pracy z tym działem)? edit: Proszę o dodanie producenta Cougar do listy Edytowane 11 Lutego 2012 przez Diego_90 Cytuj Link to post Share on other sites
Grzegorz Kubera 4 Napisano 13 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Hi, A zatem... Dziś opublikowałem dwie recki: Autor: GreQonE Tytuł: mediaThor HD MMP-100L, godny swojej boskiej nazwy? Link: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/mediaThor_HD_MMP-100L%2C_godny_swojej_boskiej_nazwy.-4175.html Autor: walassios Tytuł: Athlon II X4 631 FM1 - najtańszy czterordzeniowiec ever! Link: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Athlon_II_X4_631_FM1_-_najtanszy_czterordzeniowiec_ever.-4302.html Jeśli coś zrobiłem źle, są jakieś pytania - walcie śmiało tutaj, zajmę się tym. @Diego_90... Producent Cougar dodany do listy MR za miesiąc grudzień - niestety nic o tym nie wiedziałem, zajmę się tym. Dziś wybiorę odpowiednie wyróżnienia i tutaj zamieszczę (już nie w formie newsa, bo za stare na newsa ). Co do wyróżnień - od tej pory można łączyć promocje, że tak powiem. Czyli może się zdarzyć, że sprzęt zostanie po testach, autor dostanie wyróżnienie i MR miesiąca, więc zgarnie sprzęt + 150 pkt. Cytuj Link to post Share on other sites
Diego_90 275 Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Dziękuję za info i dodanie do listy Czyli analogicznie możliwe jest np. sprzęt + 50 punktów za jego recenzję. //GreQonE chyba dzisiaj będzie miał imprezę Cytuj Link to post Share on other sites
Grzegorz Kubera 4 Napisano 13 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Tak, jest możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Imprezuje! Cytuj Link to post Share on other sites
Annanke 1 Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Hi, A zatem... Dziś opublikowałem dwie recki: Autor: GreQonE Tytuł: mediaThor HD MMP-100L, godny swojej boskiej nazwy? Link: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/mediaThor_HD_MMP-100L%2C_godny_swojej_boskiej_nazwy.-4175.html Autor: walassios Tytuł: Athlon II X4 631 FM1 - najtańszy czterordzeniowiec ever! Link: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Athlon_II_X4_631_FM1_-_najtanszy_czterordzeniowiec_ever.-4302.html Jeśli coś zrobiłem źle, są jakieś pytania - walcie śmiało tutaj, zajmę się tym. [Po pierwsze witam Po drugie: Wallasios chyba pokłócił się z redakcją i kazał usunąć swoje recenzje więc nie wiem jak to dokładnie jest z jego recką. GreQonE gratulacje Cytuj Link to post Share on other sites
szymekk96 1 Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam nowego opiekuna działu Mam takie pytanko... Chciałem kiedyś pooglądać wszystkie mR miesiąca i próbowałem różnymi sposobami (nie twierdze, że wszystkimi), ale nijak nie mogłem tego zrobić. Otóż po kliknięciu w artykule "sprzęt do testów, info..." na odnośnik do listy mRM, "przerzuca mnie" do działu mR. Natomiast jeśli w prawym bocznym panelu klikamy na archiwum to także ukazują się "tylko" 14 i tam po kliknięciu na pokaż wszystkie znowu odsyła nas do głównej strony mR. Czy jest "jakieś miejsce" gdzie zamieszczone są wszystkie mR miesiąca? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Wojciech Kulik 4 Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) @szymekk96 Do września 2010 obejrzeć możesz w zakładce po prawej stronie: "miniRecenzje miesiąca" klikając "archiwum" jak się dostać dalej nie wiem. Ewentualnie jeszcze pod tymi linkami z wyszukiwarki: http://www.benchmark.pl/wyszukaj.html?cx=partner-pub-1656053640107595%3A1909515044&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8&q=typ%3A+top-10+mini-recenzje http://www.benchmark.pl/wyszukaj.html?cx=partner-pub-1656053640107595%3A1909515044&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8&q=MRM+i+wyr%C3%B3znienia&sa=+ Edytowane 13 Lutego 2012 przez Wojtek_K Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts