Skocz do zawartości

[Nieaktualne] Polecane zestawy komputerowe

Recommended Posts

One obsługują wyższe takty (dla przeciętnego użytkownika nie trzeba nic wyżej od 1333MHz max. 1600Mhz), tylko trzeba w BIOSie przestawić.

Jaką byście chcieli następną kategorię? Obróbka (jest najwięcej tematów, więc ku temu najbardziej się skłaniam), rendering, CAD, a może coś innego?

Edytowane przez Sn1PeR

Możesz kategorię Obróbka, będzie Ci łatwiej.

Jak już zrobisz takie zestawy, to pamiętaj o:

• Bardzo dobrym monitorze
  • nie koniecznie najszybszym procku
  • najlepszej grafice
  • nie za mocnym zasilaczu
  • myślę, że przyda się wyciszona obudowa do spokojnej pracy
  • duży pojemnościowo dysk HDD, może 2-3tb
  • nie potrzebny SSD, chyba, że specjalnie na Corel, PhotoShop, oraz do wideo: Vegas, After Effects, itp.
  • Jak do obróbki wideo to może napęd blu-ray?
  • jeżeli stworzysz już te zestawy, to pod nimi możesz umieścić najlepsze myszki, z dużą rozdziałką, bo to się akurat w grafice, jak i w grach przydaje
Więc to wszystkie uwagi, czekam na gotowy temat. ;)

Bardzo dobrym monitorze

Nie moja działka.

jeżeli stworzysz już te zestawy, to pod nimi możesz umieścić najlepsze myszki, z dużą rozdziałką, bo to się akurat w grafice, jak i w grach przydaje

j/w

Jak do obróbki wideo to może napęd blu-ray?

Raczej dla maniaka filmowego, choć można pomyśleć.

Od jakiego progu pieniężnego zacząć i na jakim skończyć? Myślę, że coś sensownego dopiero od 3k.

nie koniecznie najszybszym procku

najlepszej grafice

Do obróbki rdzenie i GPU GeForce się przydają.

Edytowane przez Sn1PeR

3k, może 3,5k, ale lepiej mniej, to więcej osób znajdzie coś dla siebie. ;)

Zawsze możesz w kwestii monitorów popytać na pw, albo załóż temat. Jedna osoba na forum ciągla poleca Della U2312HM, bo podobno jest taki znakomity itp.. Jest też wersja 21,5"

Co do zasilaczy komputerowych w tych zestawach, to myślę, że również warto poszukać czegoś b. cichego i b. dobrego, bo podczas robienia grafiki nie może się coś w napięciach poprzestawiać %-) .

Już wiem, apropo PSU czy będę miał różnicę między XFX XXX, a XFX Core?

Core ciut słabiej trzyma napięcia (śmiało wystarczy) i jest nie modularny i trochę głośniejszy od XXX, ale jak pisałem słychać jedynie świst powietrza pod dużym obciążeniem. Raczej bym brał XXX bo modularne kable są bardzo "poręczne", a różnicy cenowej dużej nie ma.

No też tak myślę. Dzięki, znawco ;)

XXX jest troszke głośniejsza od Core (czasem porównywalna),a że ma już swoja lata ma n ie najlepsza sprawność. Kup Corsaira 650M, XFX Core PRO 650W albo OCZ ZT 650W. Nie kupuj XXX. Dobre były ale kilka lat wstecz a nie teraz.

http://sklep.benchmark.pl/product_picture/5/XZASCORTX650MOD/Corsair_TX650M_80_PLUS_Bronze_High_Performance_Modular_650W-316c9de8.png

Edytowane przez serafin1

No dobra, ciekawe te corsairy, ale w tej cenie to już wolę mieć Seasonica. Może coś tańszego i modularnego ? A może polecicie mi jakiegoś BQ! ? Model ma mieć 600-700w.

No ZT też jest ciekawy, ale coś mnie kusi, żeby się dokładnie zastanowić nad: BeQuiet!, Antec, XFX, OCZ, Corsair. Może coś z własnych doświadczeń?

• 2 tygodnie później...

Procesor: Intel i7 3960X 3,3 GHz Płyta główna: MSI X79A-GD65 (8D) / ASRock X79 EXTREME7 Chłodzenie procesora: Noctua NH-D14 / Thermalright Silver Arrow Multiplatform Cooler / Thermalright Venomous X Multiplatform RT Silent Pamięć RAM: G.Skill DDR3 16 GB 1600MHZ QUAD G.SKILL ZL X79 CL9 (F3-12800CL9Q-16GBZL) Dysk twardy:Western Digital Black 2 TB 7200rpm 64MB Dysk SSD: Crucial CT512M4SSD1CCA / Samsung MZ-7PC512D Karta graficzna: EVGA GeForce with CUDA GTX 680 EVGA 2GB [sLI], Gigabyte GV-R797OC-3GD[CF]/ Sapphire ATI Radeon HD7970 3G [CF] Napęd: Plextor PX-B950SA Karta dźwiękowa: Asus XONAR D2X/XDT Obudowa: Corsair Obsidian Series 800D/Fractal Design Define XL / Cooler Master HAF X Zasilacz: SeaSonic SS-1000XP

Dodaj coś jeszcze mocniejszego do 30 tyś.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...