coco01 14022 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Oprócz mazdy to chyba każdy samochód już jest cynkowany. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 A i Kuba - jak byś robił, to najpierw umyć i dobrze odtłuścić przed zaprawką, Przecież napisałem to stronę wcześniej Oprócz mazdy to chyba każdy samochód już jest cynkowany. Ouć a myślałem o Maździe. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 to chyba każdy samochód już jest cynkowany Ojj, coś mi się wydaje, że rożnie z tym może być. napisałem to stronę wcześniej Istotnie, co ślepemu po oczach - sorka. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Znaczy nie zrozumcie mnie źle, ja jestem zdolny matejko ale biały to nie mój kolor a tak na poważnie ja tego robić nie chce sam tylko komuś zlecić. Kwestia tylko co komuś zlecić. Spoko Czesiu, Ople od Astry H/Vectry C były już cynkowane, odprysk jest jedynie lakieru/podkładu (nie do stali więc ruda nie wejdzie). Chce tylko uniknąć dalszego zdrapywania lakieru na myjkach. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) No to może wziąć to na razie bezbarwnym lekko maznąć by zabezpieczyć a potem oddać do lakiernika by zrobił zaprawkę? Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Andrew Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Po ocynku papierem sciernym, łapy bym ... Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Jak zrobić to raz a nie takie zabawy. Jakbym miał robić bezbarwnym to zrobiłbym od razu zaprawkę bo pewnie tak samo śmiesznie by to wyglądało Opel sprzedaje zaprawki także doborem lakieru nie muszę się martwić. https://doopla.pl/pl/p/Lakier-zaprawkowy-zaprawka-lakieru-Opel/15197 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) I faktycznie kosztują tyle co prawie 0,5l lakieru pod kolor z profesjonalnej mieszalni. Za 50zł u mnie w zaprzyjaźnionej hurtowni lakierniczej to nawet spray Ci nabiją pod kolor. No ale wiadomo, że tu nie o 20zł chodzi ale o to by to dobrze zrobić. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 No to zaprawka, jak nie wyjdzie to przecież i tak chciałeś komuś zlecić. Koszta znikome i niczym nie ryzykujesz. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Zapewne tak jest, tylko na co mi pozostałe 0.49L? Tu nie chodzi o koszta a o dobór roboty. Jeżeli piszecie, że zaprawka wystarczy to podjade do matejki żeby to zrobił. jak nie wyjdzie to przecież i tak chciałeś komuś zlecić Wole nie ryzykować, mimo wszystko to jeszcze nie żeżot. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Niczym nie ryzykujesz bo to tylko Opl Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Łooo pany ... to jeszcze nie żeżot bo to tylko Opl Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Dobrze , że to teraz jedna firma , to chłopaki się może pogodzą Użyłem dziś płynu na owady od Patryka , trzymałem nawilżony samochód krócej jak powinienem , ale ładnie zeszło . Tak ładnie się umył ,że miałem "podryw" pod sklepem Miła pani wypytywała o auto który rok itp itd . Przyjrzałem się zderzakowi i się porobiło sporo odprysków od kamieni już niestety . Na szczęści jasny kolor to nie widać z daleka . Lampy na zdjęciu też jakieś mało przeźroczyste , muszę się im przyjrzeć bliżej . Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 kudlatyEOS Jako, że nikt wcześniej za bardzo nie zwracał uwagi na to jak i czym myje samochód stąd lakier jest w dość kiepskim stanie. Wiesz dobrze, że japońskie lakiery są dość miękkie i wycieranie nawet mikrofibrą powoduje rysy. Dodatkowo jest to kolor czarny i w pełnym słońcu wygląda on oczywiście jak dla mnie tragicznie, dlatego chciałbym coś w tym temacie zrobić. Do tego oczywiście ślady po ptasich odchodach, ślady po kamykach na masce i zderzaku. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Zapewne tak jest, tylko na co mi pozostałe 0.49L? Kubb, przecież nie o to mi chodzi by kupować pół litra, bo 100ml też ci dorobią, a byłoby bez zabawy w wysyłki. No i masz pewność, że farba świeża. Zresztą jak i tak nie zamierzasz tego robić sam, to szkoda zdrowia na dyskusję - fachowiec najlepiej będzie wiedział co i gdzie kupić żeby dobrze wyszło. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Tu wysyłki też nie ma. Mam salon złompla pod ręką, 45zł. W sobote odwiedzę salon VW - mają najlepszą lakiernie w mieście, dzisiaj jak zadzwoniłem w 2 miejsca to eee, tyfus, eee za dużo roboty xD. Kumpel mi podpowiedział by sprawdzić takie usługi u detailerów. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak masz pod ręką to nie ma tematu. Dobrze ci poradził. Skoro osoba taka jak np ja by sobie pewnie dała radę, to człowiek zajmujący się detailingiem ogarnie bez problemów, szczególnie, że to biały kolor. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 https://www.bankier.pl/moto/kupujesz-auto-z-niemiec-teraz-sprawdzisz-czy-nie-mialo-wypadku-7059/ Cytuj Link to post Share on other sites
pawel123t 642 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Tak żeby bezpieczniej się jeździło 9 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Kolor mi się podoba 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kudlatyEOS 301 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Jakub, no i super, że zadowolony jesteś z produktu. Kubbak, zaprawka, a jak będzie za grubo nałożona, to zawsze można przeszlifować na mokro ( 1000-1500-2000-2500 i na koniec przepolerować ) Zaprawkę dorobić w lakierni i nie przejmować się tym za bardzo. Uszkodzenie jest niewielkie. Albo oddać do studia detalingowego, koszt naprawy nie będzie duży. Zawsze możesz popytać na pewnym forum czy jest ktoś z Twojej okolicy co zajął by się naprawą tego uszkodzenia. Kasspero, japońskie miękkie lakiery rysują się od samego patrzenia, ciężko utrzymać je w dobrej kondycji. Podobnie jak czarne UNI w audi. Wiele osób z nowymi autami decyduje się na ceramikę, koszt zależy czy robimy to sami czy zlecamy firmie. Ale w dłuższej perspektywie opłaca się. Ślady po ptasich odchodach może być ciężko usunąć. Mogły już uszkodzić lakier bazowy. Pytanie jaki efekt chcesz uzyskać i jak wiele czasu poświęcić na "doprowadzenie auta". Można zrobić korektę dwu etapowa. Najpierw ostro wyciąć lakier futrem, a po tym średni pad, maszyna DA i jakiś finisz/AIO albo coś pokroju menzerna 2500/koch M3 02. No i na koniec zabezpieczyć lakier. Najtaniej i na kilka miesięcy Fusso. Jak masz ochotę częściej auto dopieszczać to można zastosować coś naturalnego, a jak na długo to niestety tylko ceramika. Co do odprysków na masce to tylko zaprawki. Można użyć pędzelka, ale lepszym rozwiązaniem jest fluid pen. https://www.youtube.com/watch?v=fkNQJv5LoHo Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Mam Fusso do czarnego lakieru. Widziałem chyba fajne DA Yato yt 82200 i test u SwagTV więc chyba zamówię i spróbuję Cytuj Link to post Share on other sites
kudlatyEOS 301 Napisano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Yato mi się średnio podoba, bo ma duży talerz. Bardzo problematyczne przy mniejszych elementach. Hamron z Jula ma krótki i sztywny kabel ale mniejszy talerz, i w promocji można za 250 zł kupić. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Ja mam tego hamrona i bardzo fajnie się z nim działa, choć na razie tylko maskę przeleciałem u siebie na szybko Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Uwielbiam serwis w ASO. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts