Succubus 6185 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Tanio nie jest, ale sporty motorowe też nigdy do najtańszych nie należały. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że koleś idzie bardzo szeroko. Przecież na jednej sesji nie zajedzie opon i klocków, a na miejsce można jechać na kołach, a nie lorę za 2k wysyłać i lecieć samolotem. Tak czy siak te 6k trzeba liczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zawsze można przyciąć na kosztach, np żarcie czy nocleg też można zrobić taniej. Ale tak czy inaczej ~6koła za jedenaście okrążeń. Z drugiej strony jakieś tam tory mamy i u nas (wiadomo, nie to samo), ale po taniości można poćwiczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Przecież na jednej sesji nie zajedzie opon Hmm, kwestia jak mocno jedziesz i w jakich temperaturach jedziesz. Na 1 dniowym trackday'u w Poznaniu jesteś w stanie zgubić cały bieżnik z opony (w miare nowej), robiąc dystans podobny co na tych 11 okr w Nordschleife. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) 6k można oczywiście wydać bez problemu, ale jadąc turystycznie, nie bijąc się o setne sekundy w 2.5 można się zmieścić za 4 okrążenia i odpowiednio więcej jeśli chcemy dłużej pojeździć. Stan klocków i opon można sprawdzać na bieżąco, im lżejsze auto tym mniejsze zużycie. Do mojego nowe uniroyale to koszt raptem 800zł, owszem na półslickach za 2k czas był by lepszy, ale nie każdemu o to chodzi, a już na pewno nie za pierwszym razem. Do tego im większa przyczepność tym mocniej rozwalone auto w razie pomyłki Kiedyś zużywałem do 20 opon na dzień ale to była inna dyscyplina na torze oczywiście, nie na ulicy Edytowane 25 Listopada 2019 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
szary_turbo 3473 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Koncertowe parkowanie Szkoda, że nie miałem stosownych nalepek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Szkoda, że nie miałem stosownych nalepek 3 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Audi może tak parkować, to nie BMW. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Tak sobie wspominam. Wzmianka o "zabezpieczeniu przed korozją" spowodowała u mnie ciekawy grymas twarzy Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Jakoś mam blokadę do tych marek. Wiem, że oni zrobili bardzo duży progres i ich auta na rok 2018+ są już podobno niezłe, ale jakoś KIA, to KIA .. Choć Stinger jest ciekawy Wspomnień FSO ciąg dalszy u mnie ... Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Succubus ty to masz blokadę do wszystkich marek z wyjątkiem suzuki no i fso 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 A to mi humor poprawiłeś. Nieeee, ja kocham wszystko co ma silnik, tylko niektóre trochę mniej Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 U mnie im mniejszy silnik tym mniejsza miłość. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) Te z dużymi silnikami kocham bardzo, ale krótko - do pierwszego tankowania. Tak się naprawia blacharkę w Ukrainie Warto jego kanał zobaczyć, ma gość talent. Choć ja już bym takimi autami nie chciał jeździć, a tam - mają drugą młodość. Edytowane 27 Listopada 2019 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 W Polsce nie bawią się w takie rzeczy tylko wstawiają, ćwiartki, połówki, lub całe nadwozia. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Dlatego teraz na Litwę się jeździ po auta, mają wszystko i taniej. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) @@jakub1t, Trzeba zaznaczyć, że "już" się nie bawią, bo swojego czasu też grzebali takie rzeczy. Do dzisiaj zresztą dachy wyciągają, ale wiadomo, że raczej co się da wspawują "nowe" bo po prostu się już to nie opłaca. Żeby to wyciągnąć dobrze to też trzeba sporo godzin i nie pierwszego lepszego fachowca. Ćwiara z "legalnie" działającej stacji demontażu taniej wychodzi. Edytowane 27 Listopada 2019 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jeszcze w latach 90 pamiętam jaki szrot na lawetach jechał do nas z zachodu. Ta beemka z pierwszego filmiku to jeszcze dobrze wyglądała przed robotą przy tym. Aż strach pomyśleć, że to później jeździło po drogach. Macie jakieś doświadczenie jak dobrze przykleić listwę boczną (taki ochronny kawałek plastyku na drzwi). Mam jedną taką, co mi lekko na rogach odstaje (a kompletu na kilka stów kupować nie chcę), raz kupiłem taśmę dwustronną (podobno miała zdać egzamin), zdjąłem listwę, wszystko oczyściłem (listwę i drzwi), odtłuściłem (zgodnie ze sztuką) i po paru miesiącach znów odstaje. Jaką taśmę do tego zastosować, aby się nie bała warunków atmosferycznych (szczególnie takie rzeczy w lato dostają po du**e jak się blach nagrzewa do xx*C) i naprężeń (bo to też jakoś tam trochę pracuje przecież? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 U nas w firmie to na klej do szyb się sporo rzeczy kleiło , listwy chyba też . Na 100% sklei i zapomnisz o temacie , wada to bardzo długie schnięcie , trzeba czymś listwę przycisnąć , lub taśmą przykleić . Ale pewnie są mniej problemowe rozwiązania , taśma dwustronna jest dobra , ale nie może listwa mieć naprężeń . W oryginale też na taśmę się chyba klei listwy . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Tak brutalnie nie chciałbym jednak lakieru traktować. Bo gdyby kiedyś przypadkiem wypadło takie coś zdjąć - mógłby być problem (i pewnie by był). W oryginale też na taśmę się chyba klei Tak, mają już nałożoną taśmę na listwę, przygotowuje się drzwi, zrywa folijkę ochronną z taśmy, dociska ... i po zawodach. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Klej do szyb nie jest "brutalny", zawsze można go usunąć nie niszcząc lakieru. Są takie gumowe końcówki na szlifierki /wiertarki do usuwania takich rzeczy. Nie namawiam na siłę, bo te rzeczy robili koledzy na warsztacie. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Tylko klej do szyb albo taśma 3M. Klej do szyb to poliuretan. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Tylko klej do szyb albo taśma 3M. Klej do szyb to poliuretan. No tak , nawet sobie można zrobić poduszki silnika poliuretanowe używając tego kleju . Kiedyś poradziłem to koledze do skutera , bo mu się zużyła i niezbyt pewnie jeździł . Po wzmocnieniu seryjnej poduszki klejem , mówił że śmiga jak nowy . Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 28 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Vorsprung durch Technik : https://www.youtube.com/watch?v=VAsKLRRuSPI Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts