AudiAWX 3760 Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Bo są zakręty, a tu już awd daje możliwości wejścia w zakręt o 20 km/h szybciej niż fwd i rwd nie mówiąc już o śliskiej nawierzchni. Wiem coś o tym bo przy tej samej prędkości w tym samym zakręcie zdachowalem fwd... A ogólnie wygrywają ci którzy znają wykres mocy i momentu czyli po prostu Ci którzy umieją zmieniać biegi w odpowiednim momencie nie przeciągając struny. Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez AudiAWX Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 To ja nie wiem jak wy ruszacie, u mnie można bez problemu ruszyć puszczając tylko sprzęgło, bo samochód sam delikatnie obroty podnosi. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3760 Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 W zasadzie dziś chyba każde auto ma czujnik biegu przepiety przez sprzęgło i hamulec więc każde samo obroty podnosi przy ruszaniu lub hamowaniu silnikiem by nie zgasł a na luzie stara się zejść jak najniżej dla potrzeb ekologii. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Jeżeli już mi coś przeszkadza to raczej ASR (ASC, TCS, TC) nie ESP, a że to wszystko układy powiązane łącznie z ABS to już nikt nie nadąża co mu nie pasi. A ponieważ wyłączenie ESP w takiej np. Audi powoduje dezaktywacje również ASR to każdy myśli że mu ESP przeszkadza, a to nie prawda. Co do ABS tu się zgadzam, czasami puszcza w najmniej oczekiwanym momencie, i tam gdzie bez niego bym zatrzymał się na styk wale w bandę bo piach na torze zobaczył i puścił, ale ogólnie na plus dla niedoświadczonych kierowców szczególnie na lodzie. Postudiujta sobie... http://m.auto-swiat.pl/8f329r Oczywiście że jest cała masa systemów , od ruszania jest asr , od poślizgu esp , tylko że samego asr nie da się wyłączyć mając esp . Dlatego cały czas pisałem o esp , żeby nie pisać całej litanii jak który system działa . Np w bmw miałem asc+t też go wyłączałem , ale w zimie często mi pomagał gdzie nie mogłem bez systemu ruszyć na lodzie to z systemem moc sobie kierował do koła z lepszą przyczepnością i zawsze to pomagało . Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Wolny dzień i do tego święto ale zamiast leżeć piwnym do góry to jedziem z koksem 6 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Ja raz miałem VW (żona chciała , a że to była jeszcze świeża żona to się posłuchałem ), był to passat b5 1.8t Wtedy był to około 10 letni samochód . Nawet nie wiedziałem że można tyle pieniędzy w naprawy włożyć Na silnik złego słowa nie powiem , przeszedł różne moje eksperymenty i nic mu się nie stało . Ale reszta mnie tak zniechęciła do marki że podziękuje , a potem dopiero podobno zaczęli robić kiepskie samochody Plusy b5 1.8t to silnik , zabezpieczenie antykorozyjne , dużo miejsca . Minusy chyba cała reszta , kiepsko się prowadzi (w porównaniu do moich poprzednich aut , fordy sierra i kilka modeli bmw ) , kiepsko hamuje , materiały niby dobre a potrafił nieźle poskrzypywać . Pierwsze moje auto do którego nie mogłem wejść mając kluczyk w ręku , ale mój to nic , wujek to dopiero trafił egzemplarz , moje naprawy razy 5x . Ale z drugiej strony dwóch moich kolegów było zadowolonych z bypiątek . Odnośnie nowych modeli to sąsiada audi Q7 (2017r.) stoi od miesiąca w serwisie na wymianie skrzyni biegów , wcześniej też mu się zdarzało długo zastępczakiem jeździć . Z drugiej strony jego drugie audi które ma od nowości a4 b8 2.0tdi praktycznie w ogóle się nie psuje , a ma już ponad 300tyś km . Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Film o volkswagenie obejrzałem do 7 minuty i dałem sobie dalej spokój szczerze mówiąc. Strasznie tendencyjny. Opowiadanie przez człowieka który 27 lat jest dziennikarzem i ma 40 lat doświadczeń z motoryzacją, że VW załatwia wszystkie problemy z samochodami salonowymi tak, że ludzie nie narzekają, albo, że cały hejt na markę jest spowodowany przez osoby które kupują 15 letnie samochody z 500k km przebiegu jest śmieszne. Sam mam lat 25, nie mam specjalnie dużego kręgu znajomych którzy kupują samochody w salonie, a OSOBIŚCiE znam 3 osoby które kupiły nowy samochód z grupy VW który przy przebiegu poniżej 100k km doznał kosztownej w naprawie awarii z winy wady konstrukcyjnej. Oczywiście w przeciwieństwie do stwierdzenia Pana redaktora mieli przeboje z wymuszeniem naprawy gwarancyjnej, albo nawet zostali z tym na lodzie bo im jej ostatecznie odmówiono. Były to 1,4tsi w którym rozciągnął się łańcuch rozrządu i poleciało pół silnika, 1,4 tsi w którym przy 60k km siada dwumas oraz 1,8 tsi które brało 0.5l oleju na 1000km. Wiadomo, że sporo ludzi hejtuje, bo kupiło starego trupa, ale opowiadanie, że wszyscy bredzą, a samochody są super mnie po prostu w tej sytuacji śmieszy. Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Cztery auta miałem z grupy VAG i żadnych awarii.Oczywiście nie nowe. Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez chudy131080 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) @up Ja teraz mam trzecie, do tego rodzice mieli dwa i też tylko eksploatacyjne rzeczy wynikające z przebiegu, do tego dwumas u mnie na 160k i u nich na 100k, przy czym ten ich chodził od nowości na mocniejszym programie więc ok, też to można uznać za eksploatację. Tylko, że wszystkie te 5 samochodów było z silnikami 1.9tdi, 1.4tdi i jakimś zwykłym niezatapialnym 1.6MPI. Ale jak słyszę, że w całej grupie przez 30 lat były tylko dwie wpadki i wszystko jest super, cacy i w ogóle wszyscy są zadowoleni to mi się śmiać chce. Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Chciałem tylko wywołać dyskusję. O ile VAG od 5 lat robi bdb silniki i generalnie bardzo solidne samochody, dobrze prowadzące się, przemyślane, to wcześniej tych problemów trochę było. Natomiast nie raz spotkałem się wręcz z obsesyjną niechęcią do marki VW, będącą głównie poparta powielanymi bzdurami. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3760 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Kurcze a ja myślę że w 2004 przestali robić dobre auta a tu że 5 lat temu dopiero zaczęli, czarna magia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Tylko, że wszystkie te 5 samochodów było z silnikami 1.9tdi, 1.4tdi i jakimś zwykłym niezatapialnym 1.6MPI. No ja trafiłem na zatopione 1.6mpi w moim A3 , ale po prostu dałem ciała przy zakupie , za bardzo się napaliłem . jak by było na co Wcale nie zaczęli robić dobrych aut , wcześniej pisałem o VW T6 kolegi rocznik 2017 lub 18 , teraz sąsiada Q7 co chwila w warsztacie .A jedynie tych dwóch znajomych ma świeże vagi . No i jako nowe to i wcześniej się bardzo nie psuły . Ale tu nawet nie chodzi o VW z BMW co się dzieje , im nowszy silnik tym większy śmietnik . Zawsze bardzo lubiłem jeździć autami tej marki no ale nie było z czego teraz wybierać , albo silnik skarbonka , albo cena horrendalnie wysoka . PS Wojciechu , sprawdź panewki w skodzie , bo chyba w tym modelu były felerne . Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3760 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Jak w szkodzie siedzi 1.9 BJB to OK. Niezniszczalny czołg, sam jeden posiadam. Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez AudiAWX Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 2L diesel 184KM BMW (czy mercedes) i rozrząd przy 80 tyś to coś normalnego. NIe ma idealnych aut. 2 tygodnie temu odkupiłem od klienta X5, turbo było na wykończeniu (auto 2015 z przebiegu 62 000 km) i BMW zapłaciło za wymianę (auto kupione i serwisowane w BMW bez gwarancji) Usterka to nie problem, podejście do naprawy jest moim zdaniem ważne. Zazwyczaj dzielimy się negatywnymi opiniami, gdy jest wszystko okej nie znajdziemy 5 min aby pochwalić produkt czy doradce czy salon. NIestety muszę się zgodzić z tym co usłyszałem w filmie, krzykacze którzy kupili auto niewiadomego pochodzenia, serwisowane co 50k km.. Ile razy słyszę "ale Panie Dominiku, mój znajomy..." a po moich kilku pytaniach "skąd auto? gdzie serwisowane? itp. itp" sam klient uświadamia sobie, że to nie musiała być wina auta. Aaa no i apropo BMW i nowszy silnik większy śmietnik, pamiętam jak ludzie marudzili na 3 cylindry "3 cylindry w BMW? To jakiś żart!" Ten sam człowiek nie wiedział, że podczas jazdy testowej zachwala dynamiczną pracę właśnie silnika z 3 cylindrami. im nowszy silnik tym większy śmietnik . Zawsze bardzo lubiłem jeździć autami tej marki no ale nie było z czego teraz wybierać , albo silnik skarbonka , albo cena horrendalnie wysoka Śmieszą mnie takie opinie, zazwyczaj wyrażają je ludzie nie mający bladego pojęcia o czym mówią. W BMW cena zawsze jest, była i będzie wysoka jak nie widzisz/czujesz różnicy między Mondeo czy Passatem a Serią 5 to nie mamy o czym rozmawiać - różnica w cenie nie wynika z nazwy pojazdu. A który silnik to skarbonka? 3 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 PS Wojciechu , sprawdź panewki w skodzie , bo chyba w tym modelu były felerne . Ano były. @@AudiAWX, niestety u mnie BXE. Sporo rzeczy które niedomagały zrobiłem w tym samochodzie i szkoda by było by korba poszła bokiem przez gówniane panewki, ale trochę szkoda mi rozbebeszać sprawny silnik i płacić za to tysiaka, no po prostu szkoda. Jakoś człowiek o tym na co dzień nie myśli i podświadomie liczy, że u mnie trafiły się te nie wadliwe, bo to nie było tak, że we wszystkich są do D, tylko trafiały się takie i takie. Niby głupota, ale pomysł rozbierania silnika "na wszelki wypadek" mnie po prostu dobija. Wychodzę trochę z takiego założenia jakie przedstawił wyżej @@dodo, tj że najwięcej krzyczą ci co im coś się zepsuło, a pozostałe 95% jeździ i nawet się nie chwali, że ma samochód. Przecież nie może być tak, że jest 50% szans na to, że panewki zejdą i korba strzeli bo by każdy z nas znał 10 osób z takim przypadkiem - za dużo samochodów z tymi silnikami jeździ. Niemniej ostatnio już mi to przyszło do głowy i jak teraz ten temat się nawinął to chyba zapytam na następnej wymianie olejowej o koszt i jak nie zwali z nóg to zrobię. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Dodo - Dlaczego uważasz że nie widzę różnicy ? widzę i to dużą dlatego kupiłem merca C, a nie passata czy mondeo . Mam czterech znajomych z silnikami n46b20 , każdy ma z nim problemy . Najbardziej pechowy wpakował w ciągu roku 25k pln w e90. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Sam miałem przypadek z Clio, najzwyczajniej nie miałem czasu pojechać na serwis. Dużo jeżdżę i przekroczyłem o 5 tyś (4 tyg) i pewnego pięknego sobotniego poranka na A4 w drodze do pracy strzelił pasek. Pierwsza reakcja Goni "mówiłam żebyś nie kupował Clio, to gó**o nie marka. mogleś wydać więcej i kupić coś normalnego" Przecież to ja nie pojechałem na serwis gdy sytuacja tego wymagała, gdybym to zrobił auto wciąż by jeździło - proste. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Cztery auta miałem z grupy VAG i żadnych awarii.Oczywiście nie nowe. Ja miałem w rodzinie nowe Polo 6N. Zresztą, jest w rodzinie do dzisiaj. Mam wrażenie, że ten samochód jest nie do zajechania. Po prostu czołg. Jest to jednak również, subiektywnie, najbardziej gó*****y samochód, jakim w życiu jeździłem, a robiłem trasy po 230 km Maluchem. oczywiście, w 126p było gorzej, ale też cena inna i oczekiwania. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Mam czterech znajomych Mamy ponad 1500 klientów rocznie ... Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Mamy ponad 1500 klientów rocznie ... Tyle że u mnie 100% znajomych z tym silnikiem miało problemy . Do was nikt nie przyjeżdża autami za 20-30tyś zł Jeśli chodzi o clio to w twoim wypadku to po prostu zaniedbanie , a w moim budżet pozwalający na kupno co najwyżej bmw do remontu , bo niestety takie 10 letnie już niestety tego wymagają , znając koszty po prostu odpuściłem . Kupiłem merca , zrobiłem rozrząd za 1100zł i spokój na 100tyś km mam nadzieję . Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Do was nikt nie przyjeżdża autami za 20-30tyś zł NIe oceniaj więc marki przez pryzmat modeli za 20-30 tyś, nie pleć głupot, że im nowszy silnik w BMW tym większy śmietnik. BMW za 1/10 ceny nowego ma zapewne swoje lata, swoje przeszło więc będzie się psuć - normalne, każe auto będzie. P.S. E90 za 20-30 to pewnie auto z przebiegiem około 300k? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Dokładnie tak jak piszesz , ale po prostu opisałem to co znam z doświadczenia , a nie z internetu . Z internetu to kiepskie silniki 1.6t , 2.0t też nie są wolne od awarii , o spalaniu oleju też czytałem , np o mercu wyczytałem że tylko rozrząd kiepski , więc kupiłem bo akurat się trafił ze śmiesznym przebiegiem i zapobiegawczo wymieniłem rozrząd (łańcuch z napinaczem) aby nie mieć problemów w przyszłości z bardzo drogimi kołami rozrządu , lub co gorsza z zerwaniem go . Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś73 8917 Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Śmieszny temat najwięcej o nowych autach mają do powiedzenia osoby które takowe widują tylko u somsiada na podjeździe xD 2 Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Zazdrość się to nazywa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts