CyborgDE 4319 Napisano 30 Września 2017 Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Oszczędzanie na jedynym elemencie, który łączy nas z powierzchnią to przejaw skrajnej głupoty i zidiocenia. 8 Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 30 Września 2017 Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Niektórzy jeżdżą na czymś takim specjalnie i najlepsze jest to, że mówią na to slicki . 2 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 30 Września 2017 Udostępnij Napisano 30 Września 2017 U mnie dziś wleciał fabryczny zestaw audio harman kardon. Pany jak to gra A co najlepsze, bez zbędnego kombinowania, z zachowaniem oryginalnego wyglądu i za śmieszne pieniądze foto z testów podłączenia suba 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 30 Września 2017 Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Opony sam wykonczylem smażeniem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mesiah1989 36 Napisano 30 Września 2017 Udostępnij Napisano 30 Września 2017 To akurat w naszym kraju częsty widok. Opony na samym końcu hierarchii wydatków, a to niby taka pomijana podstawa. Auto mam w niezbyt dobrym stanie ale zawias, heble i szczególnie opony zawsze są w bdb stanie. Od tego zawsze powinno się zaczynać. Kiedyś nie zwracałem na to uwagi i miałem kilka podbramkowych sytuacji (szczególnie w deszczu). Szybko się wyleczyłem z cięcia kosztów na opony. Cytuj Link to post Share on other sites
vuodi 1382 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Widzę czasami opony niektórych aut których wartość nie przekracza 2-3tys to boję się jeździć później bo nie wiadomo kiedy taki wyleci z zakrętu prosto w Ciebie. Ludzie oszczędzają czasami naprawdę śmieszne pieniądze mówiąc, że "jeszcze polata". Pierwsze co się liczy to bezpieczeństwo - swoje i innych. Jeśli ktoś uważa inaczej to powinien oddać prawo jazdy. Sam stoję teraz przed wyborem zimówek do siebie I nie wiem co wybrać. Ktoś poleci jakieś 15'' 195/65? @chudy: Masz te sprężynki zamontowane na ori zawiasie? Jakie obniżenie, -30/-25 ? Sam powoli kumuluję pieniążki by wymienić amorki przód/tył i myślałem by założyć właśnie ProKit'y bo aktualnie stoi nastroszone i buja się to na boki w zakrętach jak jakiś kuter rybacki Chciałem wrzucić ori springi z wersji Ambition (-16mm) ale tego się nawet nie odczuje Cytuj Link to post Share on other sites
mesiah1989 36 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Pakuj continental contiwintercontact ts850. Jeżdżę na takich od zeszłej zimy. Po prostu bajka. Inny wymiar przyczepności:) Opony ciche i z bdb trzymaniem bocznym. Na deszczu/chlapie też nie zauważyłem problemów. Edytowane 1 Października 2017 przez mesiah1989 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 U mnie vuodi na oryginalnym zawiasie te springi,nic więcej nie zmieniałem. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Co do zużycia opon - w naszym społeczeństwie jest po prostu sporo ludzi zwyczajnie biednych. Oszczędzają na wielu rzeczach na których nie powinni. Ciężko jest mieć też własne doświadczenie i porównanie nowe kontra stare opony jak na nowych się nigdy nie jeździło. Jak bieżnik ma więcej niż 1-2 mm i opona nie jest spękana to się kwalifikuje. W dodatku niektórzy pamiętają czasy gdy na zimówek nie było w ogóle. Zarabiając te 2-2.5k zł miesięcznie, ciężko wydać 1/4 tej kwoty na opony. Ktoś poleci jakieś 15'' 195/65? Trochę ostatnio zgłębiałem temat i (co prawda w trochę innym rozmiarze) będę kupować Hankook WINTER I-CEPT RS2 W452. Cytuj Link to post Share on other sites
DjStar 25 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Ja od siebie polecę Nokiany WR D3. Przejeździłem zeszłą zimę na nich i naprawdę nie mogę na nie narzekać. Cytuj Link to post Share on other sites
vuodi 1382 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Zarabiając te 2-2.5k zł miesięcznie, ciężko wydać 1/4 tej kwoty na opony. Przecież można wcześniej sobie zacząć odkładać jak jest możliwość a nie na strzał z wypłaty kupować komplet za 1k zł. A jeśli nawet w dobrym stanie używek nie jest się w stanie kupić to już wgl. Moje zdanie na ten temat jest proste i przez wielu byłbym zaraz zjechany - jeśli ktoś nie jest w stanie utrzymać auta to niech po prostu go nie kupuje. Tak samo sprawa hamulców - zdaniem wielu tak 'oszczędzających' - jeśli nie ma już praktycznie powierzchni ciernej klocków a tarcza straciła już 6mm z początkowej grubości to jest dobrze, chyba dopiero wymienią wtedy jak iskry będą leciały z kół podczas hamowania. Tym bardziej boli widok Seicento z takimi hamulcami gdzie komplet na przód tarcz i klocków to chyba z 200zł... 3 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Do Sicento kupowałem ostatnio to za komplet przód i tył zapłaciłem 264zł. Cytuj Link to post Share on other sites
mesiah1989 36 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 To zależy jeszcze od tego jakiej firmy graty się kupi. Najtańszego badziewia też nie ma co ładować nawet do taniego auta. Polecam tarcze Otto Zimmermann + klocki Ferodo. Nie jest to jakiś majątek a robi robotę. Nie krzywi się i nie piszczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Ja mam jedne z tańszych w golfie opon zeetex czy coś takiego zimowe i dają radę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 i nie piszczy. Brak piszczenia nie jest definicją dobrego klocka . Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Panowie, jaki wosk na zabezpieczenie furki na zimę polecacie? Kolor jedyny słuszny - czarny Cena zbytnio nie gra roli. Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Mój ford ka powoli dogorywa i nie inwestuję w niego. Dziś zauważyłem , że tłumik odleciał - tyle rdzy było i przyszła sobotę pojadę do wujka , który umie spawać i jakąś prowizorkę się zrobi. I trzeba kupić coś lepszego, ale za forda dziękuję - jak to mówią ford g..o wart. Pewnie wrócę do VW golfa - to był mój pierwszy samochód - golf 4 , 14, 16v , 75 koni. Niedługo ma być kasa z ubezpieczenia - zus-u , miałem wypadek w pracy , 100 % płatne i teraz czekam za odszkodowaniem - tylko 8% procent trwałego uszczerbku.Liczę że za to jakieś auto będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Panowie, jaki wosk na zabezpieczenie furki na zimę polecacie? Kolor jedyny słuszny - czarny Cena zbytnio nie gra roli. COLLINITE 476S, fk 1000, ewentualnie jakiś fusso. Jak bym szedł w kierunku collinite. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 (edytowane) ciężko wydać 1/4 tej kwoty na opony. Już chyba lepiej przeboleć na opony niż skasować auto. Porównując to tak samo jak kupić samochód i nie mieć za co lać do baku. Edytowane 1 Października 2017 przez CrisPell 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tomo27 3209 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Nawiązując do tematu opon, chciałbym podziękować kokowi, który polecił mi zeetexy, niby po taniości, bo za komplet 800zł, ale trzymają drogi i jeździ się na nich bardzo przyjemnie, może poza małym faktem, iż są to 18" i niski profil, a w połączeniu z niższym i twardszym zawieszeniem w moim sleeperze czuć niestety każdą dziurę Za tą cenę i jak ktoś nie robi jakoś dużo km mogę śmiało polecić. Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Już chyba lepiej przeboleć na opony niż skasować auto. Jakby każdy na świecie kierował się zdrowym rozsądkiem to wiele rzeczy wyglądałoby inaczej niż wygląda. Posiadanie samochodu to też nie tylko fanaberia. Ludzie mieszkający w małych miejscowościach czasem muszą mieć samochód - chociażby żeby do tej słabo płatnej pracy dojechać. Bogaci będą się dziwić że ktoś w ogóle kupuję używane auta, tutaj wypowiadający się dziwią że można jeździć byle czym bez względu na bezpieczeństwo. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Kupuje się auto adekwatne do możliwości finansowych. Moje pierwsze nie tak dawno rdza była wszędzie w podłogę niedługo nogę bym włożył lała się woda przy mocniejszych opadach pod schowkiem teraz już jest na złomie, ale opony obowiązkowo zmieniałem choćby na używane. Opony to podstawowe bezpieczeństwo, a reszta jest już w granicy możliwości portfela. A śmieszy mnie gdy ktoś napala się na jakieś stare ponad 20 letnie auto byle pod maską mieć ponad 2 litrowy silnik, który już sam generuje spore wydatki, a nie ma kasy na opony. Przykład kolegi w technikum kupił sobie BMW E36 w gazie(), auto się sypało, opony łyse. I tak naprawdę nie było go stać go utrzymać, a nie mógł przeboleć by kupić najpierw coś pokroju Punto 1.2, bo to słabe i bee. Edytowane 1 Października 2017 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Exodiss 18 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Powiem tak, prawko zrobiłem za własne pieniądze, 3 dni po zdaniu prawka kupiłem sobie Peugeota 406 Coupe 2.0 w którym było trochę do zrobienia. Założyłem gaz, zrobiłem co było trzeba i jeżdżę, a auto jest moim zdaniem niesamowite Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Października 2017 przez Exodiss 7 Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 1 Października 2017 Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka Wszystko super tylko usuń sobie podpis ze srapatalka. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
fiend_ 393 Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 (edytowane) Nawiązując do tematu opon, chciałbym podziękować kokowi, który polecił mi zeetexy, niby po taniości, bo za komplet 800zł, ale trzymają drogi i jeździ się na nich bardzo przyjemnie, może poza małym faktem, iż są to 18" i niski profil, a w połączeniu z niższym i twardszym zawieszeniem w moim sleeperze czuć niestety każdą dziurę Za tą cenę i jak ktoś nie robi jakoś dużo km mogę śmiało polecić. Nie wiem, jak jeździcie, ale u mnie Zeetexy hałasują i mielą w miejscu przy lekkim wciśnięciu gazu jak walczące koty, bieżnika jeszcze masa, ale zaletę mają tylko jedną - tanie jak barszcz I przy RWD, mokrej nawierzchni - BARDZO skore do zawijania tyłem Edytowane 2 Października 2017 przez fiend_ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts