030366 1145 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Rozglądam się za nowym smartfonem klasy "Note", czyli z możliwie dużym ekranem, najlepiej AMOLED. Poza tym ma obsługiwać sieci 5G, posiadać slot na karty pamięci i gniazdo JACK do podłączenia sprzętu audio. Da się coś takiego zamknąć w budżecie 1500 PLN? I czy na chwilę obecną w ogóle ma jakiś większy sens inwestowanie w obsługę 5G? Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Mam 5G, działa git, tylko że ja nie widzę różnicy czy mam lte czy 5G. Dobry, super i tani... Chyba Motorola chociaż ja wolę Honora 70 no ale pewnie 1700 koszci. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Obecnie producenci nie stosują powszechnie slotu mSD oraz mini-JACK, zatem sensowny wybór jest naprawdę niewielki. Urządzeniem, które można polecić to Samsung Galaxy S10 5G lub Samsung Galaxy A52 5G, ale znacząco przekraczają budżet. Pozostaje... HTC U23 Pro z procesorem Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 oraz dwiema wersjami 8 GB i 12 GB.https://www.x-kom.pl/p/1143898-smartfon-telefon-htc-u23-pro-12-256gb-brown.html Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia https://www.amazon.de/dp/B0BSG1DK6Y/ref=mp_s_a_1_8?crid=1CX12F4PKL26J&keywords=poco+f5&qid=1704774653&sprefix=poco+f%2Caps%2C720&sr=8-8 Stan idealny za 1376 + to kupujesz https://allegro.pl/oferta/czytnik-kart-5w1-sd-microsd-usb-typ-c-microusb-tf-13671241581 Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 16 godzin temu, AudiAWX napisał: Mam 5G, działa git, tylko że ja nie widzę różnicy czy mam lte czy 5G. To by w sumie wyjaśniało temat Pewnie ja też tej różnicy bym nie zauważył, zwłaszcza że nie szarżuję jakoś specjalnie z netem w telefonie. W sumie to bardziej mi zależy na złączu Jack i kartach pamięci, niż na samym 5G. Zatem chyba już wiem, co będę kupował. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Przecież wrażenia 5g zależą od tego gdzie mieszkamy i u każdego będzie inaczej... Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia @up, Myślisz, że przy okazjonalnym przeglądaniu stronek ta różnica będzie odczuwalna? Bo ja to na smartfonie co najwyżej sprawdzam rozkład autobusów, pogodę, ewentualnie zamawiam jakąś szamę na dowóz z Uber Eats itp. Na pewno nie jestem z tych, co cały czas w necie siedzą i coś tam oglądają. Dlatego postawiłem pytanie, czy w ogóle warto cisnąć w 5G i dopłacać. Gdybym intensywnie z tego netu korzystał, to bym się nie zastanawiał wtedy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Mamy 2024 i lepiej mieć fon z 5g niż nie. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia 28 minut temu, 030366 napisał: Myślisz, że przy okazjonalnym przeglądaniu stronek ta różnica będzie odczuwalna? Niby jak? Zrób doświadczenie: przeglądaj strony na WiFi. Teraz wyłącz WiFi i przeglądaj strony na 4G. Nie wiem jaki masz internet domowy, u mnie przy routerze pokazało 300, a komórkowy 70Mbps. Jaka jest różnica w przeglądaniu stron? Żadna, lecz nie mierzyłem tego zegarem atomowym. Nie mam 5G i nie chce mi się testować na innym telefonie w rodzinie, który ma 5G, bo po co robić testy, których wynik się zna? Różnicy nie zobaczę. Ps. Na LTE pokazało mi nawet ponad 100Mb. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Mieszkanie w Poznaniu - Grunwald: LTE - 42Mbps 5G - 81Mbps Czy da to jakąkolwiek zauważalną różnicę w użytkowaniu telefonu? Właściwie żadnej, także w takim miejscu dopłacać do 5G to chyba tylko, żeby dać spokój psychice, że wiesz, że masz top of the top. Problemem nie jest dostęp do LTE czy 5G, bo jeśli masz jedno z tych to już nie ma żadnego problemu z połączeniem. Problem pojawia się poza miastami, ale tam już nic Ci nie da 5G, bo go tam nie ma. Także to takie mocno złudne przeświadczenie, bo poprawiamy coś co jest dobre LTE -> 5G, a nie zmienia się to, co jest na wsiach, gdzie u mojej rodzinki sygnał jest tak słaby, że tam jak złapiesz 3G to jest dobrze, a i często nie ma 1Mbps... Telefon 5G tam nic nie da, podobnie jak mi praktycznie nic nie daje w mieście. To gdzie to 5G ma sens skoro @ODIN85 mówisz, że to kwestia położenia? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Może i teraz nic nie daje oprócz szybszego czasu ściągnięcia plików ale skąd wiesz że tak będzie cały czas? Może za rok dwa coś wymyslą że będziemy powoli przymuszani do tego pasma. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Nie jest to możliwe, bo nie uda im się pokryć siecią 5G całego kraju w najbliższych latach. Obecnie po prawie 3 latach od komercyjnego wprowadzenia 5G jest mowa, że 20mln osób jest w zasięgu (zapewne lekko na wyrost, ale takie dane). Tak naprawdę to tylko miasta i to jeszcze w dość ścisłym centrum. Gdzie pozostałe 18 mln? Miasta zajmują jakieś 7% powierzchni naszego kraju, także widać, jakie pokrycie powierzchni ma 5G w Polsce na obecną chwilę. Z tego względu nikt nikogo nie zmusi, bo już teraz właśnie przez wzgląd na powierzchniowe pokrycie starsze generacje, jak 2G/3G są ciągle w użyciu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia Godzinę temu, wodego napisał: Jaka jest różnica w przeglądaniu stron? Żadna, lecz nie mierzyłem tego zegarem atomowym. 22 minuty temu, FeX napisał: Czy da to jakąkolwiek zauważalną różnicę w użytkowaniu telefonu? Właściwie żadnej, także w takim miejscu dopłacać do 5G to chyba tylko, żeby dać spokój psychice, że wiesz, że masz top of the top. Też mi się tak zdaje, że gołym okiem ciężko będzie różnicę zauważyć. Jak ktoś ogląda filmy w jakiejś kosmicznej rozdzielczości, prowadzi transmisje live, gra w gry online itp. to wtedy faktycznie będzie to jakaś tam zmiana. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia 5 minut temu, FeX napisał: Nie jest to możliwe, bo nie uda im się pokryć siecią 5G całego kraju w najbliższych latach. Obecnie po prawie 3 latach od komercyjnego wprowadzenia 5G jest mowa, że 20mln osób jest w zasięgu (zapewne lekko na wyrost, ale takie dane). Tak naprawdę to tylko miasta i to jeszcze w dość ścisłym centrum. Gdzie pozostałe 18 mln? Miasta zajmują jakieś 7% powierzchni naszego kraju, także widać, jakie pokrycie powierzchni ma 5G w Polsce na obecną chwilę. Z tego względu nikt nikogo nie zmusi, bo już teraz właśnie przez wzgląd na powierzchniowe pokrycie starsze generacje, jak 2G/3G są ciągle w użyciu. No ale chyba lepiej mieć większy wybór sieci w fonie niż mniejszy skoro różnica w cenie prawie żadna. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Sam mam 5G, ale dla to nie był żaden wyznacznik i argument do kupna. Jeżeli można mieć 5G w tej samej cenie to oczywiście, pytanie, jak dużo trzeba dopłacić, bo to będzie miało wpływ na sens takiego wyboru. Z resztą, różni ludzie, różne potrzeby, ja ostatnio stałem się dość mocno pragmatyczny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Daj spokój, młodzież ogląda youtuba, facegłupa czyta i wie że 5G lepsze, ma mieć ledy rgb i w ogóle czerwone szybsze.Gdyby nie to że są okrojeni umysłowo to reklamy by sesu nie miały.Może trochę za ostro,,, ale. Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia (edytowane) Teraz wszystko sensownego ~1500 ma 5G. Czy to ma znaczenie? Tak. Po prostu nawet NSA (w Plusie już SA, a u reszty od lutego również tym bardziej) powoduje, ze twój telefon jest mniejszym obciążeniem dla sieci. W zatłoczonych lokalizacjach będzie miało to znaczenie. BTS mocniej priorytetyzuje LTE niż 5G szczególnie jak musi rezerwować zasoby na VoLTE i ostatnio ViLTE. Edytowane 13 Stycznia przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 11 godzin temu, anemus napisał: twój telefon jest mniejszym obciążeniem dla sieci Ja staram się jak najmniej obciążać sieć i dlatego sporadycznie korzystam z internetu komórkowego. Robię to dla dobra sieci, żeby inni mieli lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts