Skocz do zawartości

Realtek ALCS1220A vs Realtek ALC897

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez adivxv,

Recommended Posts

897 to podstawowa integra , a 1220 konkuruje już z budżetowymi, podstawowymi dedykami. Różnią się m.in. separacją ścieżek od reszty płyty głównej czy zastosowanymi kondensatorami. Ja osobiście audiofilem nie jestem więc może ktoś inny rzuci więcej światła, niemniej różnicę słychać nawet dla niewprawionego ucha. @FeX @adivxv

• Lubię to 1
  • Rozwiązanie

Zależy do jakiego sprzętu. Jeśli mają być jakieś tanie głośniczki 5.1, to dużej różnicy między nimi nie będzie.Najlepiej odpowiednie słuchawki. Odpowiadając na pytanie ,zdecydowanie ALCS1220A lepiej zagra.

7 godzin temu, adivxv napisał:

Zależy do jakiego sprzętu. Jeśli mają być jakieś tanie głośniczki 5.1, to dużej różnicy między nimi nie będzie.Najlepiej odpowiednie słuchawki. Odpowiadając na pytanie ,zdecydowanie ALCS1220A lepiej zagra.

Na drogich też nie

@grzech1991

Można się zdziwić, jak te lepsze układy Realteka sobie radzą w porównaniu do tych najniższych. Oczywiście sam układ to nie wszystko, bo na płytach mogą być różnie zaimplementowane i mogą mieć dodatkowe wzmacniacze i inne bajery. Ja osobiście ALC897 nie jestem w stanie słuchać, a już od ALC1150 ma to dla mnie sens. Od ALC897 znacznie lepiej grają tanie dongle np. Avani czy Abigail od VE w cenie 50-60zł. Jeżeli mam dopłacać do płyty z ALC1200 czy ALC1220 powyżej 100zł względem ALC897 to wolałbym kupić właśnie dongla.

@Jestem_dodo

ALC1220 jest lepszym układem tak po prostu, będzie oferował lepszą jakość dźwięku, głośność. Dodatkowo to właśnie najwyższe modele Realteka są czasem parowane na płytach głównych ze wzmacniaczami słuchawkowymi, bo dla ALC897 nie ma to sensu.

• Dzięki 1
  • Popieram 1
6 godzin temu, FeX napisał:

Można się zdziwić, jak te lepsze układy Realteka sobie radzą w porównaniu do tych najniższych. Oczywiście sam układ to nie wszystko, bo na płytach mogą być różnie zaimplementowane i mogą mieć dodatkowe wzmacniacze i inne bajery. Ja osobiście ALC897 nie jestem w stanie słuchać, a już od ALC1150 ma to dla mnie sens. Od ALC897 znacznie lepiej grają tanie dongle np. Avani czy Abigail od VE w cenie 50-60zł. Jeżeli mam dopłacać do płyty z ALC1200 czy ALC1220 powyżej 100zł względem ALC897 to wolałbym kupić właśnie dongla.

Jakie to ma znaczenie, jak każdy sprzęt droższy niż 1000 zł podłączasz optykiem :D Analog to był dobry 20 lat temu i do tanich głosników, przy tym ma znaczenie.

• Lubię to 2

Może od razu wyskocz, że jak ktoś kupuje głośniki za 20k to w ogóle nie podłącza pod lapka czy pc xD

Ja po prostu odpowiedziałem na zadane pytanie, nie udawałem cwaniaka jak Ty.

PS. Jakie płyty głównie obecnie mają optyczne wyjścia audio?

• Haha 1
17 godzin temu, grzech1991 napisał:

Jesteśmy na komputerowym forum, a nie graczy

Rzeczywiście, komputery w żaden sposób z grami nie są związane. Dlatego pewnie jest dział "Strefa gracza":P

Do konsol kupuje się amplituner - pewnie producenci amplitunerów dali łapówkę, żeby w konsolach optyka nie montowali.

22 godziny temu, grzech1991 napisał:

Do konsol kupuje się amplituner który jest do  tego przystosowany.

ale w zestawie z podpórkami pod kable zasilające czy bez?

Optyka mam w w TV, ampli i Xonarze tylko o czym to niby świadczy?

Mam pewnie naście par słuchawek przewodowych i je podpinam pod PC, więc potrzebuje analoga na wyjściu i istotne jest jaką będzie miał jakość, jeszcze bardziej istotne jest w tym temacie to jakie są różnice w jakości na poszczególnych ALC, co z resztą nam tutaj kolega FeX dobrze opisał, jak również to że przy większej różnicy w cenie po prostu nie warto inwestować w coraz to droższe i tak mobasy, a zakupić sobie coś dedykowanego/zewnętrznego co również zostało w wątku napisane.

U siebie rozwiązałem to tak że siedzę sobie na dragonfly i nie jestem uwiązany do źródła na mobo, ale z tego co widzę na dziś to jest to dość drogi sprzęt w stosunku do tego co oferuje (400zł) więc gdybym go nie miał przychylałbym się do zakupy czegoś pokroju tych dongli które wymienił FeX, ew. jeśli słuchawki bardziej wymagające pod względem mocy to inny dedyk i raczej zewnętrzny nie wewnętrzy ale tutaj to już co kto lubi.

5 godzin temu, wodego napisał:

Rzeczywiście, komputery w żaden sposób z grami nie są związane. Dlatego pewnie jest dział "Strefa gracza":P

No miałem na myśli konsole...

58 minut temu, pendzel_3 napisał:

ale w zestawie z podpórkami pod kable zasilające czy bez?

na co Ci to w ampli?

58 minut temu, pendzel_3 napisał:

Mam pewnie naście par słuchawek przewodowych i je podpinam pod PC, więc potrzebuje analoga na wyjściu i istotne jest jaką będzie miał jakość, jeszcze bardziej istotne jest w tym temacie to jakie są różnice w jakości na poszczególnych ALC, co z resztą nam tutaj kolega FeX dobrze opisał, jak również to że przy większej różnicy w cenie po prostu nie warto inwestować w coraz to droższe i tak mobasy, a zakupić sobie coś dedykowanego/zewnętrznego co również zostało w wątku napisane.

Ja ani razu nie pisałem o słuchawkach, ale słuchawki mam bezprzewodowe.

Co to za bezsensowne dyskusje xD Było pytanie o dwa układy zintegrowane, a kolega @grzech1991 zinterpretował to pytanie w jedynie jemu znany sposób.

W ogóle co to oznacza, że analog był dobry 20 lat temu? W dodatku do tanich głośników? Od razu wiem, że osoba która to pisze nie ma o audio pojęcia xD Znakomita większość kolumn właśnie nie posiada żadnego układu wbudowanego i musi otrzymać sygnał analogowy, słuchawki przewodowe potrzebują wyjścia analogowego (pomijam bezprzewodowe łączone po USB, bo one w sumie sensu nie mają), każdy grający sprzęt audio musi otrzymać na końcu i tak sygnał analogowy, żeby wygenerować dźwięk. Może otrzymać go z wbudowanego układu albo z zewnętrznego urządzenia, co kto lubi i na co może sobie pozwolić. Wyjście analogiem z integry na płycie głównej czy z karty dźwiękowej może być jak najbardziej dobrym wyjściem w różnych sytuacjach. Generalizowanie, że trzeba wychodzić cyfrą sprowadza się to do tego, że i tak trzeba nakupować kolejnych urządzeń, które te cyfrę przetworzą.

Wszystko ma sens w pewnych sytuacjach.

• Lubię to 1
13 godzin temu, FeX napisał:

W ogóle co to oznacza, że analog był dobry 20 lat temu?

Dźwięk cyfrowy jest nic nie warty, bo ludzkie ucho słyszy tylko dźwięk analogowy;) Jeśli ktoś preferuje tylko dźwięk cyfrowy, to może jest jakimś robotem.

17 godzin temu, zbiku90 napisał:

Ciekawe, nie zwróciłem na to uwagi. W takim PS2 było wyjście optyczne

Zacytuję:

"S/PDIF było fajnym standardem...10 lat temu. W roku 2020 kable optyczne mają jednak poważne ograniczenia. Mogą jedynie przesyłać nieskompresowany dźwięk stereo, albo skompresowany dźwięk Dolby Digital (DD). DD jest już dwa szczebelki technologiczne do tyłu za tym, co jest obecnie możliwe (Dolby Digital Plus, a potem Dolby TrueHD). Nie da się zrobić innowacji w audio, jeśli będziemy się trzymali wiekowych standardów."

• Haha 1

Z tego względu nie ma sensu generalizować, bo wszystko zależy od tego co chcemy zrobić, jaki mamy budżet, jakie sprzęty chcemy podłączyć.

Sam wychodzę analogiem 2xRCA z dźwiękówki do monitorów 2.0 i to ze świetnym skutkiem. Głośniki mogą zadowolić się sygnałem cyfrowym jeśli mają wbudowane układy przetwarzania C/A, ale tutaj problemem może być sama jakość takiego układu. Może się okazać, że jeśli dostaną dobrej jakości sygnał analogowy to grają lepiej niż na sygnale cyfrowym, bo układ wbudowany jest przeciętnej jakości, a tego już niestety nie zmienisz.

21 godzin temu, FeX napisał:

W ogóle co to oznacza, że analog był dobry 20 lat temu? W dodatku do tanich głośników? Od razu wiem, że osoba która to pisze nie ma o audio pojęcia xD

Obecnie wszystkie topowe głośniki komputerowe, mają optyka. Przykład: z906, mają optyka, analoga. We wzmacniaczu jest klasa D, więc chyba nie ma konwersji analog--->cyfra -> analog To po piewsze, po drugie zepnij tego analoga, jak dasz na fulla w karcie, to głośniki trzeszczą. Czytałem milion opinii i nikt nie jest w stanie udowodnić, że optyk jest gorszy w jakikolwiek sposób.

Tak, są kolumny typowo analogowe + wzmacniacz który najczęściej ma... wejście optyczne. Ja nie wiem jak Ci ludzie co siedzą na amplitunerach mogą znieść cyfrową transmisje dźwięku... amplituner to tylko dla plebsu, bo przecież optyk, cyfra, tfu badziewie.

O audio nie mam pojęcia, dla mnie nie ma pojęcia osoba która zachwala podwójną konwersje audio i charczenie w głośnikach.

21 godzin temu, FeX napisał:

Wyjście analogiem z integry na płycie głównej czy z karty dźwiękowej może być jak najbardziej dobrym wyjściem w różnych sytuacjach. Generalizowanie, że trzeba wychodzić cyfrą sprowadza się to do tego, że i tak trzeba nakupować kolejnych urządzeń, które te cyfrę przetworzą.

Ja nie każe nikomu, ale przy drogich głośnikach wszystkie mają cyfre lub wzmacniacz (ampli, wzmacniacz stereo) wtedy karta nie ma żadnego znaczenia, ale osoba wyżej musi udowodnić, że potrzeba, a potem doda, że ma... analogowe słuchawki. Jak już się naprodukuje, o których nie pisałem ani słowa. Chociaż przewodowe słuchawki w 2023 r. to brzmi jak kiepski żart.

• Że co, proszę? 1

Dajesz argument anegdotyczny z "topowym" według Ciebie aktywnym zestawem wielokanałowym Z906. Istnieje masa innych głośników, nie tylko komputerowych, bo te komputerowe to jest nisza. Wzmacniacz niczego z cyfrą nie zrobi, bo nie może, to DAC konwertuje na analog, a wzmak potem ten sygnał wzmacnia, ot tyle. Fakt, że jest tam wzmacniacz klasy D nie ma żadnego związku z tym o czym piszesz. Możesz dać im sygnał analogowy, ale nie z najtańszej integry. Jeżeli ktoś przy zwykłej integrze, czy nawet karcie dźwiękowej ustawia albo fulla na głośnikach albo na integrze to sam się prosi o problemy.

Z kolei ja mam głośniki aktywne, ale dostarczam im sygnał analogowy z zewnątrz i gra to piknie, także 1:1 w argumentach anegdotycznych:D

2 godziny temu, grzech1991 napisał:

O audio nie mam pojęcia, dla mnie nie ma pojęcia osoba która zachwala podwójną konwersje audio i charczenie w głośnikach.

Podwójna konwersja w głośnikach. Dobre xD Naprawę uważasz, że jak głośnik dostanie analog to dalej robi z tego cyfrę i potem znów analog? Jeżeli przykładowy Z906 dostaje sygnał analogowy to on tylko wzmocni ten sygnał, bo nic nie musi z nim robić. Jeżeli dostanie cyfrę to przetworzy w analog i wzmocni. Z tego względu ma znaczenie jakiej jakości są te wbudowane układy w głośnikach (zazwyczaj są przeciętne, szczególnie te komputerowe), bo puszczając sygnał analogowy z dobrego DAC/AMP będzie on znacznie lepszy niż ten, który sam sobie głośniki przekonwertują.

Charczenie to najczęściej kwestia jakości sygnału, który doprowadzasz. Ewentualnie jeżeli na dzień dobry jest on już wzmocniony z wyjścia analogowego (dasz te rzeczone 100% volume) i dalej wzmacniacz głośników jeszcze podbija, no to efekt jest chyba wiadomy. Ja w moich głośnikach zupełnie tego nie uświadczam, pewnie dlatego, że wiem, jak to działa.

Tak, są kolumny typowo analogowe + wzmacniacz który najczęściej ma... wejście optyczne. Ja nie wiem jak Ci ludzie co siedzą na amplitunerach mogą znieść cyfrową transmisje dźwięku... amplituner to tylko dla plebsu, bo przecież optyk, cyfra, tfu badziewie.

Wzmacniacz nie może mieć wejścia optycznego, bo nie wzmacnia się sygnału cyfrowego, nie ma takiej potrzeby. Wejście optyczne mogą mieć amplutinery, DACi, a to jest różnica, bo one już przetwarzają cyfrę.

Ja nie każe nikomu, ale przy drogich głośnikach wszystkie mają cyfre lub wzmacniacz (ampli, wzmacniacz stereo) wtedy karta nie ma żadnego znaczenia, ale osoba wyżej musi udowodnić, że potrzeba, a potem doda, że ma... analogowe słuchawki. Jak już się naprodukuje, o których nie pisałem ani słowa.

O jakich drogich głośnikach znowu mówisz? Wszystkie mają wejścia cyfrowe? Mam poszukać takich, które nie mają, serio? Czy Ty siebie słyszysz?

Chociaż przewodowe słuchawki w 2023 r. to brzmi jak kiepski żart.

Kiepskim żartem to jest Twoje ograniczenie xD Mam masę słuchawek bezprzewodowych i przewodowych, określenie, że przewodowe słuchawki są żartem to kretynizm lekko mówiąc :) Każde z tych sprzętów ma swoje przeznaczenie, które widocznie wykracza poza Twoje możliwości zrozumienia.

Jeśli chodzi o przesyłanie sygnału to bez dwóch zdań cyfra jest lepsza, bo jest bezstratna, a to czy chcesz sobie konwertować na analog głośnikami, czy innym sprzętem to już zupełnie inna sprawa.

• Lubię to 2
19 godzin temu, FeX napisał:

Dajesz argument anegdotyczny z "topowym" według Ciebie aktywnym zestawem wielokanałowym Z906

Zobacz sobie Daniela Rakowieckiego jak rozkręca z906, w środku procesor montowany chyba w wzmacniaczach po 5000 zł :) Staliety czy sub nie jest pierwszych lotów, ale akurat procesor mają b. dobry w stosunku do ceny. Co do tego ciulowego dźwięku i dowodu anegdotycznego, to mogę Ci nagrać jak pięknie gra ten analog przestery :D