Venox 1 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Hej, znalazłem kartę graficzną w bardzo przystępnej cenie na allegro lokalnie. Jednak obawiam się trochę oszustwa. Czy kupowanie na allegro lokalnie jest bezpieczne? Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie? Jak mogę zabezpieczyć sie przed oszustwem? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17822 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Tutaj masz temat o olx, gdzie niby też jest ochrona kupującego. Ja nigdy problemów nie miałem, ale wolałbym odbiór osobisty przy droższej rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Venox 1 Napisano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Również wolałbym odbiór osobisty, jednak sprzedający znajduję się jakieś 700km ode mnie. Na OLX podobno to gorzej działa. Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Oszczędny dwa razy płaci. Z reguły jeśli cena wydaje się podejrzanie atrakcyjna to jest to oszustwo. A co do programu ochrony kupujących: nawet na "dużym" Allegro w przypadku zakupu towaru używanego to w zasadzie nie działa. A jak jest na Allegro Lokalnie? Zapewne jeszcze gorzej. Na olx przykładowo wystarczy, że sprzedający wyśle towar. Nieważne, że inny model, widocznie uszkodzony, nie działający prawidłowo. Jak wysłane to żadna ochrona nie działa i zgłaszaj Pan sobie na policję. Także moja rada: cenisz swoje pieniądze to unikaj podejrzanych ofert. Albo przynajmniej umawiaj się na odbiór osobisty i sprawdzenie działania. W przeciwnym wypadku jest spora szansa, że kupisz szrota albo zostaniesz z niczym. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 3 godziny temu, Venox napisał: Hej, znalazłem kartę graficzną w bardzo przystępnej cenie na allegro lokalnie. Jednak obawiam się trochę oszustwa. Czy kupowanie na allegro lokalnie jest bezpieczne? Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie? Jak mogę zabezpieczyć sie przed oszustwem? Z góry dzięki za pomoc. Nie wiem jak kupowanie, ale ja w wakacje 2022 na allegro chciałem coś sprzedać i mnie okroili przez to mimo programu ochrony kupujących i sprzedających co nigdy mi się nie przydażyło na zwykłym Allegro z PAyu. Oskubali mnie na tysiąc złotych, czekam na policje, ale raczej szanse nikłe bo nawet im się tym zajmować nie chce. W styczniu przysłali, że oczekuje na realizacje dalszą Nie kupie nic na Allegro Lokalnie bo to jest zawsze zhakowane jak OLX i Vinted. Na zwykłym Allegro wszystko idzie przez PAyu i PAyu Pro, a na Allegro Lokalnie to chusteczka wie co kto tam robi. Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 837 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Płatność kartą i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 12 minut temu, Karister napisał: Płatność kartą i tyle. Tak i tak chciał kupić ode mnie tylko nie jemu ukradło temu co chciał kupić ode mnie tylko mi i nawet policja nie wiedziałą o co chodzi czemu mnie oskupali jak kupujący płacił kartą i jak widać dalej nie wiedzą jak to magicy hakierzy zrobili. Wiadomo, ze nie było to przez PAyu mimo loga. Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 837 Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Chyba się nie zrozumieliśmy. Odpisywałem ogólnie na główne pytanie w wątku - "Jak się zabezpieczyć przed oszustwem". Odpowiedź brzmi: płacić w Internecie kartą, bo można skorzystać z chargeback. Edytowane 22 Lutego 2023 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 30 Marca 2023 Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Trochę tutaj głupoty piszecie OLX - Sprzedający dostaje pieniądze dopiero wtedy jak potwierdzisz że jest wszystko ok.Masz na to 24 godziny. Na allegro jak coś jest nie tak.To oddają Ci pieniądze i wyjaśniają sobie reszte ze sprzedającym ... Na olx miałem kilka razy sytuacje że towar nie był taki jak w opisie,darmowy zwrot paczki,a pieniądze wracają na Twoje konto. Allegro znowu stoii praktycznie zawsze po stronie kupującego,sam jesem sprzedawcą i wiem jak to wygląda i jak traktują kupującego a jak sprzedawce Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts