Skocz do zawartości

RTX 4070Ti czy szukać używki 3090?

Recommended Posts

Godzinę temu, Artok napisał:

A jak się przedstawia sytuacja z głośnością i temperaturami?

Właśnie odpaliłem przed chwilą Spidermana Miles Morales i pobawiłem się tam ustawieniami graficznymi, wszystko ultra + RT na wysokich z ustawieniem na jakość dla testów no i zarzyna od 100 do 120 fps. Bez RT ponad 200, z RT na wydajności 160+. Oczywiście mowa narazie o FHD bo monitor 2k dopiero zakupię. Temperatura max 55 stopni tyle co zaobserwowałem, przy tej grze karta bezgłośna jak dla mnie a buda stoi obok na biurku. Wiem, że to się nijak ma do jakiegoś konkretnego benchmarka ale mogę przeprowadzić jakiś test tylko potrzebuję namiarów na jakiś program.

8 minut temu, invok3d napisał:

ale mogę przeprowadzić jakiś test tylko potrzebuję namiarów na jakiś program.

Furmark i stress test w twojej rozdzielczości monitora. Niech będzie włączony powiedzmy 5 minut. Daj zrzut ekranu z programu HW Info. 

20 minut temu, Artok napisał:

Furmark i stress test w twojej rozdzielczości monitora. Niech będzie włączony powiedzmy 5 minut. Daj zrzut ekranu z programu HW Info. 

Wrzucam całość bo nie wiem o które dokładnie parametry Ci chodzi.

karta.PNG

Edit

Podrzucam link do hosta bo wyszły jakieś krzaki
https://iv.pl/image/GIuWShT

Edytowane przez invok3d
4 minuty temu, invok3d napisał:

Wrzucam całość bo nie wiem o które dokładnie parametry Ci chodzi.

Chodzi mi o zakładkę Sensors/Czujniki i zjechanie w dół listy, gdzie będą pokazane wszelkie parametry karty graficznej - temperatury, pobór mocy, prędkość wentylatorów itd. 

2 minuty temu, zbiku90 napisał:

2730mhz, +50mV i +10% PL.

Afterburner mówi NO PASSARAN i nie da mi podbić power limitu powyżej 7%. Na chłopski rozum ma to sens, ponieważ 278W mnożone razy 1,07 daje 297W. A adapter zasilający ma tylko dwie wtyczki, czyli w teorii max. 300W. 

Pardon. Według biosu maksymalny power limit to 305W, ciekawe czy uda się go osiągnąć.

Całkiem, całkiem są te karty. Tempy i hotspot jest praktycznie taki sam jak reszta. Standard. Ale ja bym wybrał MSI Trio z całym szacunkiem gdybym szedł w te modele;) Szkoda że mają wąską szynę pamięci, słabszą przepustowość i trochę mniej jednostek cieniowania niż serie 080. No ale nie można mieć w życiu wszystkiego.

11 godzin temu, Artok napisał:

Według biosu maksymalny power limit to 305W, ciekawe czy uda się go osiągnąć.

Ustawiłem maksymalny power limit tj. 107%, co w teorii daje 305W.

Jest gorzej niż na ustawieniach fabrycznych - napięcie rdzenia spadło do 0.95V :rudolph:

obraz.png

11 minut temu, Rebelmind napisał:

No kurde legancko to wygląda na Xtrio, Zotac też niezgorszy! 

Też jestem z tego faktu bardzo zadowolony, chciałem nawet się bawić w undervolting, ale przy tych temperaturach to nie ma sensu. Może dopiero latem, gdy będzie gorąco. 

22 godziny temu, Artok napisał:

Afterburner mówi NO PASSARAN i nie da mi podbić power limitu powyżej 7%. Na chłopski rozum ma to sens, ponieważ 278W mnożone razy 1,07 daje 297W

Chyba mocno mi się spać chciało bo policzyłem 270 + 27 = 297 :D A nie, w sumie dobrze, ale patrzyłem na parametr "pobór mocy linii GPU". Ciekawa jest rozbieżność względem tego zotaczka przy odczytach poboru prądu.

22 godziny temu, Artok napisał:

A adapter zasilający ma tylko dwie wtyczki, czyli w teorii max. 300W. 

+ max. 75W ze slotu PCIe. Czy już zrezygnowali z tego całkiem?

4 godziny temu, Rebelmind napisał:

@Artok

@invok3d

Te screeny z Gpuz to bezpośrednio po Fjuczuremarku? :o 78°C przy wentach max 37%... No kurde legancko to wygląda na Xtrio, Zotac też niezgorszy! 

U mnie ss był robiony na włączonym benchmarku, jak tam widać po 5 minutach działania. Sam jestem zszokowany bo myślałem, że pod konkretnym obciążeniem te chłodzenie wytworzy mi ciąg rakietowy w obudowie ale po 5 minutach chłodzenia nie było nawet słychać. Jestem mile zaskoczony, przyznam że można narzekać na wielkość dzisiejszych topowych kart graficznych, bo sama PCB w tej karcie zajmuje chyba 30% całej powierzchni, ale sposób w jaki potrafi to wychłodzić taką kartę jest zadziwiający.

• Lubię to 1
W dniu 13.01.2023 o 21:30, Artok napisał:

To ja jeszcze wstawię wyniki ze swojego MSI Trio

@Artok widzę na zrzucie, że zrobiłeś 45 sekundowy test rzezimieszku :evil: mógłbym Cię również prosić o zrzutkę z takiego 5 minutowego testu na tym Trio?  Ciekawy jestem jak MSI w tej wersji wyjdzie po podobnym czasie jak ten mój Zotac. Wygrzej trochę tego potworka xD

5 godzin temu, invok3d napisał:

zrobiłeś 45 sekundowy test rzezimieszku :evil:

Żbik ci już wyżej wyjaśnił - to są minuty liczone od włączenia zakładki Czujniki  programu HW Info default_smilies_szczerbaty.gif Samego Furmarka miałem włączonego 5 minut i dwie sekundy w momencie robienia zrzutu ekranu. 

• Lubię to 1