stalkerpl 129 Napisano 15 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Witam mam płyte główną TUF GAMING Z690-PLUS D4, https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-z690-plus-d4/ na stronie producenta jest informacja że mam kartę sieciową Karta sieciowa Intel® 2,5 GbE a gdy wejde w ustawienia mam tylko 1gb, to jaka powinna być prędkość? Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 15 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) taka jaką wynegocjuje z interfejsem LAN w routerze/modemie do którego karta jest podłączona. Edytowane 15 Listopada 2022 przez cyna76 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 16 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Karte podłączasz do routera/modemu dostawcy lub swojego. 99% routerow ma na porcie LAN maks 1Gb/s, tak samo na porcie WAN.WAN to wejscie internetu do routera. Cytuj Link to post Share on other sites
stalkerpl 129 Napisano 16 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 router od upc standartowy, nie sprawdzałem jaka tam max przepustowość ale gdyby na routerze było 2,5gb to w ustawieniach też mi sie powinno wyświetlić? miałem jakieś dziwne zawirowania i prędkość obcinana była do 100mb, sterowniki zaktualizowane a u mnie na spedtescie 100mb zamiast 3 razy wiecej Cytuj Link to post Share on other sites
wicus3x 2 Napisano 16 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 49 minut temu, stalkerpl napisał: router od upc standartowy, nie sprawdzałem jaka tam max przepustowość ale gdyby na routerze było 2,5gb to w ustawieniach też mi sie powinno wyświetlić? miałem jakieś dziwne zawirowania i prędkość obcinana była do 100mb, sterowniki zaktualizowane a u mnie na spedtescie 100mb zamiast 3 razy wiecej Dokładnie tak jak piszesz, oczywiście przewód LAN również musi być odpowiedni, jeżeli raz pokazywało 100Mb/s, a raz 1Gb/s, to sprawdź, czy przewód nie jest nigdzie zagięty, naderwany i czy wtyczka jest dobrze zarobiona. W przypadku kiedy nie wykryje wszystkich 8 żył, to prędkość jest obcinana do 100Mb/s. Do 2,5Gb/s potrzebujesz 6a lub 7 (jeżeli się mylę - poprawcie). Więc nie wystarczy, że kupisz 20 metrów kabla za 10zł z marketu. Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 16 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Do 2,5Gbps właśnie skrętka cat5e powinna wystarczyć (prawidłowo zakończona). https://pl.wikipedia.org/wiki/10_Gigabit_Ethernet Niby w artykule jest mowa o 100m długości, natomiast ja w praktyce użyłem niedawno istniejącego już kabla (zatynkowany) u/utp cat5e o długości ~40m i link 2,5Gbps się bez problemu zestawił. Wiadomo, jak masz prowadzić nowy kabel to idź już w cat6a Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 16 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Żeby było w praktyce 2.5Gbps musiałbyś mieć 2 bezpośrednio podłączone urządzenia z tym protokołem. Masz jedno, więc nie ma co się rozwodzić nad tym jaki kabel potrzebny. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 16 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Jeżeli na tym kablu co ma wariuje to wymienić na nowy. Patrząc na ceny kabla cat 5e, a cat 6 uważam, ze jeśli nie trzeba kilkadziesiąt metrów kabla to iść w Cat 6, która w przyszłości pociągnie tez 2.5Gbe jeśli operator da router lub kupisz sobie taki router z portem LAN 2,5Gb i lub tez WAN 2,5Gbe. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts