FeX 6352 Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 No ja nie mówię, że Tidal w Hi-Fi nie ma sensu i każdemu powinien wystarczyć Spotify. Jakość oferowana przez te streamingi jest różna, ale też nie jest zależna jedynie od wybranego formatu plików. Ogólnie wolałbym słuchać Tidala, ale mam większą bibliotekę na Spotify i to mój priorytet na obecną chwilę. Co do porównywań samych formatów mp3 320kbps i FLAC na plikach lokalnych jest trudniej niż porównywanie choćby tych dwóch streamingów. Nie chodzi o to, że nie ma różnic, tylko różnice są czasem na tyle nieznaczące dla mnie, że mogę to odpuścić. Z resztą moja muzyka to ostatnio taka łupanina, że nie ma sensu się nad tym spuszczać Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Lada moment Spotify ma mieć bezstratne za conajmniej 40 zł miesięcznie. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) Istnieje, nie wiem jak to dokładnie nazwać, DAC, konwerter USB do COAXIAL lub TOSLINK, który nie miał by ustawień na sztywno np 24bit/192 khz tylko Auto i tak jak komputer wysyła z pliku czy streamingu to on wysyła na wyjście cyfrowe? Czy jak na tym Fiio co niby tylko przesyła z USB na Coaxial ustawiłem 32/192, a odtwarzam z Apple Music 24/44,1 to on wysyła do Denna cały czas 24/192 czy tak jak komputer wysyła w danej chwili? Edytowane 6 Grudnia 2022 przez Arnold Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Odpowie ktoś, coś? Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Nadal nie wiem to wkoncu podłączając Fiio do usb mac mini i do COAXIAL wzmacniacza DENON on tylko przepuszcza cyfrowy dźwięk czy jeszcze przechodzi przez DAC wbudowany w FIIO? Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6352 Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Przez DAC nie przechodzi, bo cały czas mamy nadal cyfrowy sygnał na wyjściu. Wykorzystany będzie konwerter USB->COAX. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 8 godzin temu, FeX napisał: Wykorzystany będzie konwerter USB->COAX. Wiec jedna rzecz jeszcze Bo moze ja źle pisze o co mi chodzi. Skoro idzie przez konwerter USB => COAX to jak ja na macOS wymuszam 192khz, a z Apple music puszczam np. w 96 khz to to tylko przelatuje przez FiiO w 96 khz czy jednak konwertuje do wymuszonego 192 khz wszystko? Jak ktoś mnie zrozumie prosze o wytłumaczenie Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Ciekawy jestem Waszej opini na słuchanie z opcją w wzmacniaczu DIRECT Source w moim Denon, ale w ogóle z wykorzystaniem funkcji DIRECT. Waszym zdaniem lepsza jakość jest w tym trybie czy z pełnym wykorzystaniem i regulacją Bass, Treble? Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Jakie formaty w streamingu oprócz FLAC są nie są formatami skompresowanymi do bezstratnej muzyki? Bo wychodzi, że tylko FLAC, a prawdziwego FLAC-a stosuje znany mi tylko QOBUZ niedostepny w Polsce. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Ktoś coś, czy nikt nic już? Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 837 Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Problem w tym, że FLAC może robić tylko za kontener, a zastosowana może być stratna konwersja MQA. FLAC dzisiaj niekoniecznie oznacza bezstratny plik. Apple stosuje ALAC do bezstratnej kompresji w swoich usługach. Edytowane 7 Lutego 2023 przez Karister 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6352 Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 I tak to właśnie Panie wygląda FLACa to ja sobie mogę zrobić z mp3 128kbps 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 837 Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Pamiętam jak w świętej pamięci sklepie TIDAL kupowałem płytki z soundtrackami z gier i filmów w wersji FLAC, aż tu nagle widzę jedne z albumów z MQA. Miałem takie WTF?!?! Wolę jednak kupić normalny CD, zgrać samemu, sprawdzić poprawność danych i wiedzieć, co sobie streamuję. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 A wiadomo co jest pod tym całym ALC czy to jak zwykle jedna wielka tajemnica Apple? Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 837 Napisano 12 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 ALAC. Przecież to jest open source, więc co ma być tajemnicą? Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 12 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 1 godzinę temu, Karister napisał: ALAC. Przecież to jest open source, więc co ma być tajemnicą? Przeczytałem na Wikipedi i albo źle tłumacz googlowy tłumaczy, albo ja czegoś nie rozumiem. ALAC to mp4a? Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 837 Napisano 12 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Nie. ALAC to format kompresji bezstratnej, a m4a to tylko kontener, w którym może ona być zastosowana. Tak samo może być do niego zastosowana kompresja stratna AAC od Apple. Format pliku nie definiuje tego, czy jest on stratny, czy bezstratny, tylko zastosowana kompresja. FLAC też nie oznacza bezstratnej muzyki sam z siebie. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 12 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 6 godzin temu, Karister napisał: Nie. ALAC to format kompresji bezstratnej, a m4a to tylko kontener, w którym może ona być zastosowana. Tak samo może być do niego zastosowana kompresja stratna AAC od Apple. Format pliku nie definiuje tego, czy jest on stratny, czy bezstratny, tylko zastosowana kompresja. FLAC też nie oznacza bezstratnej muzyki sam z siebie. No to skoro ALAC jest otwarty to czemu nigdzie nie pisze czym jest skompresowany, czym kompresuje Apple w Apple Music głównie? Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 837 Napisano 12 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) Jak ALAC ma być czymś skompresowany? ALAC to jest kompresja. Plik może być skompresowany przy pomocy ALAC. Rozszerzenia pliku mogą być różne. Nim właśnie kompresuje Apple streamowaną muzykę. Jeśli pobierzesz ją na urządzenie, to chyba kompresuje przy pomocy AAC. Edytowane 12 Lutego 2023 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 ALAC czym jest zakodowany, jaki dekoder stosuje Apple w swoim streamingu? TIDAL w FLAC stosuje też MQA, a Apple w ALAC co? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts