Skocz do zawartości

Bezstratna jakość muzyki w streamingu. Kiedy dźwięk cyfrowy jest w pełni cyfrowy?

Recommended Posts

No ja nie mówię, że Tidal w Hi-Fi nie ma sensu i każdemu powinien wystarczyć Spotify.

Jakość oferowana przez te streamingi jest różna, ale też nie jest zależna jedynie od wybranego formatu plików. Ogólnie wolałbym słuchać Tidala, ale mam większą bibliotekę na Spotify i to mój priorytet na obecną chwilę.

Co do porównywań samych formatów mp3 320kbps i FLAC na plikach lokalnych jest trudniej niż porównywanie choćby tych dwóch streamingów. Nie chodzi o to, że nie ma różnic, tylko różnice są czasem na tyle nieznaczące dla mnie, że mogę to odpuścić. Z resztą moja muzyka to ostatnio taka łupanina, że nie ma sensu się nad tym spuszczać :)

Istnieje, nie wiem jak to dokładnie nazwać, DAC, konwerter USB do COAXIAL lub TOSLINK, który nie miał by ustawień na sztywno np 24bit/192 khz tylko Auto i tak jak komputer wysyła z pliku czy streamingu to on wysyła na wyjście cyfrowe?

Czy jak na tym Fiio co niby tylko przesyła z USB na Coaxial ustawiłem 32/192, a odtwarzam z Apple Music 24/44,1 to on wysyła do Denna cały czas 24/192 czy tak jak komputer wysyła w danej chwili?

Edytowane przez Arnold
  • 2 tygodnie później...
8 godzin temu, FeX napisał:

Wykorzystany będzie konwerter USB->COAX.

Wiec jedna rzecz jeszcze :) Bo moze ja źle pisze o co mi chodzi. Skoro idzie przez konwerter USB => COAX to jak ja na macOS wymuszam 192khz, a z Apple music puszczam np. w 96 khz to to tylko przelatuje przez FiiO w 96 khz czy jednak konwertuje do wymuszonego 192 khz wszystko? Jak ktoś mnie zrozumie prosze o wytłumaczenie :)

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Problem w tym, że FLAC może robić tylko za kontener, a zastosowana może być stratna konwersja MQA. FLAC dzisiaj niekoniecznie oznacza bezstratny plik. Apple stosuje ALAC do bezstratnej kompresji w swoich usługach.

Edytowane przez Karister
  • Popieram 1

Pamiętam jak w świętej pamięci sklepie TIDAL kupowałem płytki z soundtrackami z gier i filmów w wersji FLAC, aż tu nagle widzę jedne z albumów z MQA. Miałem takie WTF?!?! Wolę jednak kupić normalny CD, zgrać samemu, sprawdzić poprawność danych i wiedzieć, co sobie streamuję.

Nie. ALAC to format kompresji bezstratnej, a m4a to tylko kontener, w którym może ona być zastosowana. Tak samo może być do niego zastosowana kompresja stratna AAC od Apple. Format pliku nie definiuje tego, czy jest on stratny, czy bezstratny, tylko zastosowana kompresja. FLAC też nie oznacza bezstratnej muzyki sam z siebie.

6 godzin temu, Karister napisał:

Nie. ALAC to format kompresji bezstratnej, a m4a to tylko kontener, w którym może ona być zastosowana. Tak samo może być do niego zastosowana kompresja stratna AAC od Apple. Format pliku nie definiuje tego, czy jest on stratny, czy bezstratny, tylko zastosowana kompresja. FLAC też nie oznacza bezstratnej muzyki sam z siebie.

No to skoro ALAC jest otwarty to czemu nigdzie nie pisze czym jest skompresowany, czym kompresuje Apple w Apple Music głównie?

Jak ALAC ma być czymś skompresowany? ALAC to jest kompresja. Plik może być skompresowany przy pomocy ALAC. Rozszerzenia pliku mogą być różne. Nim właśnie kompresuje Apple streamowaną muzykę. Jeśli pobierzesz ją na urządzenie, to chyba kompresuje przy pomocy AAC.

Edytowane przez Karister