okar19 8223 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Zobacz sobie ryż brązowy lub czarny. Osobiście te smakują mi lepiej niż biały. Czasami nie mam już siły jeść tego ryżu i wtedy kładę sobie koperek na kurczaka i ryż w dosyć dużych ilościach. Smakuje o wiele lepiej Tutaj masz Insanity http://pollystreaming.com/search_result.php?query=insanity Cardio z P90X http://pollystreaming.com/search_result.php?query=p90x Focus T25 http://www.dailymotion.com/video/x16accf_core-cardio_lifestyle Edytowane 11 Czerwca 2014 przez okar19 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Hmm ten czarny ryż to składem mało co się różni od brązowego Będę musiał sobie go wypróbować, bo od 3 tygodni jem tylko ryż na obiad i 4. posiłek i co ciekawe wcale mi się nie znudził http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2014/06/960114f0f939af7f0f893246bd5c0c36_original.jpg?1402405624 Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Zobacz sobie ryż brązowy lub czarny. Osobiście te smakują mi lepiej niż biały. Czasami nie mam już siły jeść tego ryżu i wtedy kładę sobie koperek na kurczaka i ryż w dosyć dużych ilościach. Smakuje o wiele lepiej Tutaj masz Insanity http://pollystreaming.com/search_result.php?query=insanity Cardio z P90X http://pollystreaming.com/search_result.php?query=p90x Focus T25 http://www.dailymotion.com/video/x16accf_core-cardio_lifestyle Ćwiczenia nie wydają się zbyt ciężkie - zainteresuje się nimi, a rower dorzucę wieczorami w wolnych chwilach Chyba będzie trzeba przekonać się do ryżu. Ponoć ryż z warzywami i kurczakiem jest dobry... spróbuje w sobotę Jakie warzywa można do tego dorzucić? Myślałem nad papryką, cebulą i fasolą w strączkach. Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Kacperq Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Ćwiczenia nie wydają się zbyt ciężkie - zainteresuje się nimi, a rower dorzucę wieczorami w wolnych chwilach Chyba będzie trzeba przekonać się do ryżu. Ponoć ryż z warzywami i kurczakiem jest dobry... spróbuje w sobotę Jakie warzywa można do tego dorzucić? Myślałem nad papryką, cebulą i fasolą w strączkach. Nawet nie wiesz jak się mylisz Sama rozgrzewka jest w stanie zwalić z nóg a co dopiero reszta treningu ( mówię o insanity, bo cardio z p90x czy focus t25 nie robiłem. ) http://forum.benchmark.pl/topic/131082-forumowe-przepisy-na-niekoniecznie-zdrowe-posi%C5%82ki/page-4?do=findComment&comment=1442066 Edytowane 11 Czerwca 2014 przez okar19 Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Nawet nie wiesz jak się mylisz http://forum.benchmark.pl/topic/131082-forumowe-przepisy-na-niekoniecznie-zdrowe-posi%C5%82ki/page-4?do=findComment&comment=1442066 Nie wyglądają - ale wiadomo, jeśli wykonujesz je przez 30 min bez przerwy to domyślam się że można wypluć płuca Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Ja ostatnio, z uwagi, że mamy sezon warzywny żywię się głównie kalafiorem (nigdy mi nie smakował, ale nagle zaczął ), pomidory, ogórek. Lubię też fasolkę zieloną z puszki Bonduelle, a za niedługo świeżą, papryka oczywiście, sałata, kapusta. W zasadzie to sporo warzyw prawie nie ma kalorii Taa, też tak myślałem o nie jednych ćwiczeniach, a tu 40 min fat burningu na bieżni mnie potrafi zmęczyć. BTW. Najbardziej to ja się teraz boję, że nie powstrzymam się od arbuzów... W upalne lato standard to 1kg dziennie... A to sama woda i cukier :C Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Chyba będzie trzeba przekonać się do ryżu. wiele osób nie lubi ryżu, bo nigdy nie jadło prawidłowo ugotowanego (to co się u nas w kraju tradycyjnie podaje jako ryż to jakaś pomyłka), ja też nie lubiłem, do czasu ryż płucze się i moczy się przed gotowaniem, biały (czyli łuskany) trzeba szczególnie dobrze wypłukać, bo ten biały osad to między innymi talk używany w procesie technologicznym do polerowania ziaren spore znaczenie ma też gatunek, IMO ryż krótko ziarnisty jest smaczniejszy w każdym razie, po wypłukaniu - biały ryż zalewasz wrzątkiem dosypujesz trochę soli, mieszasz i zostawiasz na 20-30 min, wody ma być ok 1cm ponad poziom ryżu, po tym jak nasiąknie gotujesz go (w tej samej wodzie i pojemniku) pod szczelnym przykryciem (nie wolno otwierać pokrywki) na bardzo wolnym ogniu aż wchłonie wodę całkowicie (ok 10min), tylko nie za długo bo wyjdzie ciapa, a nie ryż ryż niełuskany (brązowy) i inne wynalazki wymagają dłuższego moczenia (2-3 godzinki) i nie wymagają wrzątku, zalewa się zimną, ale detale zależą od tego co gotujesz PS ryż w torebkach to nie ryż, jest drogi za to do kitu Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 wiele osób nie lubi ryżu, bo nigdy nie jadło prawidłowo ugotowanego (to co się u nas w kraju tradycyjnie podaje jako ryż to jakaś pomyłka), ja też nie lubiłem, do czasu Daj spokoj, kilka godzin zabawy zeby ryz ugotowac? Jakie to szczescie ze mi smakuje gotowany normalnie. Najlepiej basmanti. Niestety mozna go kupic tylko w torebkach, a ja pozniej go z nich przesypuje do pojemnika... tak samo jak przy redukcji zero Izotoników same cukry To zalezy. Jak sie zapiernicza godzine czy dwie na rowerze zdrowym tempem, to te 100 kcal z cukrow nie powinno przeszkadzac. Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ja tam ryż gotuję normalnie, tak jak napisano na pudełku i żyję Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Daj spokoj, kilka godzin zabawy zeby ryz ugotowac? jakiej zabawy? będziesz mu pomagał się moczyć czy jak? brązowy to i na noc czasami zostawiam jak chcę go na śniadanie, wówczas jeszcze krócej się gotuje, dla mnie to bardziej oszczędność czasu plus zaopatrzyłem się w ryżowar także robię tylko klik i potem mnie woła jak już jest gotowy, mogę się spokojnie zajmować innymi rzeczami w tak zwanym między czasie Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Wziąłem sobie do serca rady o ryżu. W sobotę, niedziele, poniedziałek ew. wtorek na obiad kurczak z ryżem i warzywami wg. przepisu Okara (lekko zmodyfikowany ) 4 małe piersi z kurczaka (ok. 800g) marynują się jedynie w przyprawie do kebaba i gyrosa z Prymata (nigdzie nie mogłem znaleźć Kamisa jak w przepisie Okara). Warzywa: Kukurydza z puszki (400g), marchewka (300-400g - na oko), papryka czerwona (ok. 400-500g), dwie nieduże cebule (może z 150-200g), pęczek szparagów, dwa ząbki czosnku. Warzywa też delikatnie przyprawiłem szczyptą soli i tą samą przyprawą co piersi, wszystko już pokrojone stoi w lodówce i czeka do jutra. Ryż kupiłem brązowy - 400g (4x100g w woreczkach). Pytanko: Ile ryżu powinienem dodać, dla tylu składników? Przypominam że to obiad na 3-4 dni. Jutro będę pichcił Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Kacperq Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Ilość ryżu, kurczaka i tłuszczy zależy od diety o ile ułożyłeś sobie jakąś. Ja sobie założyłem że moja dieta składać się będzie z 5 posiłków; w sumie190g węgli, 120g białka i 70g tłuszczy. Na śniadanie zazwyczaj 50g węgli ( pita ), 25g białka ( jajka + szynka ) i ok 17g tłuszczy ( z jajek, pity, szynki oraz z odrobiny tłuszczu na którym smażę jajka ). Resztę makroskładników rozbijam sobie na 4 posiłki z ryżem i kurczakiem ( + warzywa ). Czyli mam po 35g węgli z ryżu ( ok 45g ryżu ), 23g białka( trochę ponad 100g kurczaka na posiłek ) i 13g tłuszczu ( ok 15ml oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron ) Warto mieć wagę kuchenną bo takie obliczanie na oko różnie wychodzi. Czyli zacznij od ustalenia Twojego zapotrzebowania kalorycznego. Następnie oblicz ile g węgli, białka i tłuszczy potrzebujesz a na końcu rozbij to na 5-6 posiłków. ( link do filmu podawałem wcześniej ) Edytowane 12 Czerwca 2014 przez okar19 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Hmm tak na mojej oko to chyba ta kukurydza nie jest zbyt dobra, bo za dużo węgla będzie. Ryż na 1. posiłek to też ok. 50g. Ja jem przykładowo tak 180g piersi z kurczaka + 50g ryżu + 5-10g oliwy/oleju sojowego + warzywa (tak żeby nie być głodnym - typowo na zapchanie. Jestem najedzony to symbolicznie, głodny - jem więcej) Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Podziel się z nami co Ci Trener Mariusz powiedział Swoją droga ciekawy sprzęt http://www.amazon.com/PowerBlock-Elite-Adjustable-90-Pounds-Dumbbell/dp/B001CC724W Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 @okar19 Tzn. diety nie ułożyłem, po prostu odstawie "normalne" obiadki na lżejsze zamienniki - z mięsa jadł będę tylko drób, ziemniaki zamienię na ryż. Kolacja - trzy kanapki (chleb razowy) z odrobiną masła, pomidorem, serem w plasterkach z paczki "Warmia", solą i pieprzem. @Johny3 Nic już nie zrobię, wszystko wymieszane stoi w lodówce Następnym razem zamienię kukurydzę na coś innego. Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) okar Jak będę na komputerze to napiszę A tu tak na szybko obiad, bo nie miałem kiedy dzisiaj zjeść... http://img.tapatalk.com/d/14/06/13/qedy4y3u.jpg Kurczak Ryż jasminowy Ogórek Pomidor Cebula czerwona jogurt z czosnkiem, bo nie jadłem od rana i trochę trzeba uzupełnić, może i nie powinno się tak robić ale głodny jestem Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Johny3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) @okar19 Tzn. diety nie ułożyłem, po prostu odstawie "normalne" obiadki na lżejsze zamienniki - z mięsa jadł będę tylko drób, ziemniaki zamienię na ryż. Kolacja - trzy kanapki (chleb razowy) z odrobiną masła, pomidorem, serem w plasterkach z paczki "Warmia", solą i pieprzem. Rób jak uważasz. Jeżeli nie dostarczysz tylu makroskładników ile powinieneś, organizm w obawie że nie dostanie ich, nie będzie oddawał tłuszczyku, który chcesz spalić Dieta to 70% sukcesu i warto ogarnąć i wyliczyć sobie wszystko. Będziesz jadł jak do tej pory ( tylko inne produkty ), zajeżdżał się na treningu a rezultatów nie będzie. Zainteresuj się tym Edytowane 12 Czerwca 2014 przez okar19 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 A od Mariusza dostałem takie cuś. 1- 40g odżywki białkowej + 50g płatków owsianych 2 -180g piersi z kurczaka + 50g ryżu brązowego + oliwa (5ml) + warzywa 3 -180g piersi z kurczaka + 50g ryżu brązowego + oliwa (5ml) + warzywa 4 -180g piersi z kurczaka + 50g ryżu brązowego + oliwa (5ml) + warzywa 5- 180g piersi z kurczaka + warzywa Zamienniki dla PIERSI Z KURCZAKA : - pierś z indyka(lub inne chude mięso, cięlęcina, wołowina itp(ważne żeby miało nie więcej niż 3g tłuszczu na 50g)) - 180g - białka z jaj 300g - 40 g odżywki białkowej - chude ryby 180g (mintaj,dorsz,morszczuk,sandacz), tuńczyk w sosie własnym - owoce morza, np. 180g krewetek - 180g twarogu(czasem serek wiejski light 300g) - wędlina z piersi z kurczaka lub innego mięsa -180g Zamienniki dla RYŻU BRĄZOWEGO : -ryż basmati 50g -kasza gryczana 50g -makaron pełnoziarnisty 50g -płatki owsiane górskie 50g -chleb żytni 100g WARZYWA : -jakie lubisz, najlepiej świeże (papryki, pomidory ogórki itp.) -mrożonki bez ziemniaków i kukurydzy -konserwowe unikamy -pamiętaj żeby był w prawie każdym posiłku OLIWA : -możesz stosować oliwy smakowe, albo od czasu do czasu inne oleje, np. rzepakowy albo lniany. 10 g oliwy = 15g orzechów, polecam włoskie NAPOJE : -pij jak najwięcej wody, ok 3l dziennie, może też być niesłodzona herbata, kawa, napoje light bez cukru Trening: 10 min rozgrzewki 1.Wyciskanie na Klatkę 2(3) x 10-12 2.Rozpiętki na ławce 2(3) x 10-12 4.Wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia 2(3) x 10-12 5.Szrugsy z hantelkami 2(3) x 10-12 6.Przysiady ze sztangą na karku 2(3) x 10-12 7.Martwy Ciąg na prostych nogach 2(3) x 10-12 8.Scyzoryki 2(3) x 15-20 9.Brzuszki 2(3)x 25 10.[HANTLE] Uginanie przedramion z suplinacja(BICEPS) 2(3) x 10-12 11.Prostowanie przedramion ( TRICEPS) 2(3) x 10-12 12. Unoszenie hantli bokiem(na barki) 2(3) x 10-12 40 min aerobów 3 Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Dzięki Pierś z kurczaka masz gotowaną, pieczoną czy smażoną? Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Jak lubisz tak robisz Możesz ugotować/upiec - wtedy oliwa do sałatki idzie na przykład możesz usmażyć na tej oliwie Ja używam oleju sojowego, bo jakoś nie każda oliwa mi smakuje, a nie będę wydawał 60 zł za butelkę tylko po to żeby ją puścić z dymem, bo częściej smażę tego kurczaka niż leję oliwę do sałatki. A tak to mam dobry olej sojowy. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
-1944- 23 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Mam takie pytanie. Doszedłem już do takiego momentu, że bez odpowiedniej diety nic dalej nie ruszy. Wyliczyłem sobie zapotrzebowanie dzienne dzięki filmikowi trenera Mariusza Mroza. Ważę aktualnie 72 kg przy wzroście 175 cm i chciałbym wagę utrzymać jednocześnie zamieniając zbędny tłuszczyk na masę mięśniową. Jest jakiś sposób, żeby łatwo wyliczyć sobie, ile mam jeść tak jak Johny3 pisał danych produktów, czy trzeba wszystko ważyć i obliczyć ile w danym jedzeniu będę miał białka, węglowodanów, tłuszczy ? Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 na potreningu masz plan żywnościowy itp. tylko warunek jest taki że musisz mieć tam założone konto i masz dziennik żywnościowy pokazuje ile masz w danym posiłku białka tłuszczu itp. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 @@Johny3, sorki, ale ta dieta od Mariusza to jedna wielka lipa jest. Totalne nieporozumienie. Co to ma byc ze podaje cyca, ryz i oliwe i zamienniki jakies? W ogole nie ma w niej morskich ryb, w ogole nie ma jakiegokolwiek uwzglednienia proporcji wielonienasyconych do jednonienasyconych kwasow tluszczowych o zaleznosci pomiedzy omega 6, a omega 3 nie wspominajac. Poza tym jak pisal by zamieniac oliwe z oliwek olejem lnianym to mogl laskawie wspomniec ze olej lniany powinien byc nierafinowany, niefiltrowany, zimnotloczony, wysokooleinowy oraz nie powinien byc poddawany jakiejkolwiek obrobce termicznej. Poza tym kasza gryczana to nienajlepszy zamiennik ryzu, bo ma inne makroskladniki. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 http://i1129.photobucket.com/albums/m510/letoatrida/_IGP8781.jpg A tu moja kolacja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 ta dieta od Mariusza to jedna wielka lipa jest Sam trening rozpisany też po amatorsku. FBW wypchane po brzegi ćwiczeniami izolowanymi, które o zgrozo są na początku treningu, przysiady i martwy gdzieś we środku - kompletne pominięcie prawidłowego priorytetu ćwiczeń "dynamiczne->złożone->izolowane".Brak jakiegokolwiek założenia odnośnie progresji ciężarów, progresji serii 3x 10-12 to typowe cliche.Wiosłowanie, przysiad i martwy jednego dnia...Shrugsy przed przysiadami tylko obciążą mięśnie stabilizujące sztangę na plecach...Napchane wszystkiego po trochę, bez ładu i składu, byle się naskakać jak małpa i objąć każdą większą partię mięśniową w jednym treningu, nawet kosztem potencjalnego przeciążenia czy kontuzji. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.