Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych NAVI 3 / RDNA3

Recommended Posts

https://www.techspot.com/review/2736-geforce-rtx-4070-vs-radeon-7700-xt/

Test 7800xt vs 4070 w 45 grach.

Jako ciekawostka dopytuje Steve'a o tylko 2% przewagi w Rt 1440p 4070 i obieca sprawdzić co tam dziwnego się dzieje ze im takie wyniki wychodzą. Może to 13900k vs 7800x3d:)

Edytowane przez wrobel_krk
2 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Jako ciekawostka dopytuje Steve'a o tylko 2% przewagi w Rt 1440p 4070 i obieca sprawdzić co tam dziwnego się dzieje ze im takie wyniki wychodzą.

Ale co w tym dziwnego? Przecież masz rozpisane w których grach która karta jest lepsza.

1440p_RT-p.thumb.jpg.7593b2dd7f14f04c931113bee8a75b3d.jpg

W 4k z RT 7800xt jest już średnio szybsza bo w RTX dławi się VRAM - np. 15 fps vs 51 fps w 1440p w Hogwarts Legacy.

8 minut temu, zbiku90 napisał:

Przecież masz rozpisane w których grach która karta jest lepsza.

Tylko jakoś na innych portalach te same gry jakoś  7800xt jest gorsze od 4070 i o to pytałem:)

Gdzie nie obejrzysz testów to minimum 10% 4070 ma przewagi w RT, a tu nagle wygląda to jakbyś miał remis.

Np Control tu nie ma szans wg mnie żeby 7800xt == rtx 4070, jak to na mojej 3080 kulało

https://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-rx-7800-xt-review/3

4070 - 7800xt

60 fps - 49 fps

84 - 72

https://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2023/09/Control1-1024x1024.png

Edytowane przez wrobel_krk

Wszystko zależy gdzie i jakie RT będzie pchane, stawiam że po 3 latach może te 12gb vram brakować gdzieniegdzie (na pewno prędzej w grach sponsorowanych przez AMD) - ale taki mamy klimat, że gry są popychane żeby lepiej chodziły tu albo tu:)

Taki np brak dlls w starfield to na pewno :)

Jak wyjdą jakieś gry z Rt na poziomie cp2077, czy np wiedzmin remastered(nie wiem jak tam wypadają) to znów za bardzo nie pograsz na 7800xt

No i jeszcze ten DLSS na prawdę robi robotę w stosunku do fsr, osobiście  npFG pomijam ale ludzie też na to patrzą:)

4 godziny temu, zbiku90 napisał:

Może sterowniki już poprawili względem premierowych

Redaktor ithardware - Tomasz Cugowski aka tomcug - pclab napisał mi że jak się testuje 45 czy tam 50 gier to nie dobiera się przez miesiąc miejsca testowego która naprawdę mocno dociśnie karty w RT - tylko głownie puszcza benchmarki itp

No i uważa, że w takich miejscach i grach jak metro/cp2077 to niestety ale 7800xt jest nawet niegrywalna:)

Cytat

Mało wymagające w kwestii RT miejsca testowe i/lub gierki, w których RT się pod mikroskopem szuka i nagle AMD "nie kuleje" ze śledzeniem promieni :E A potem ktoś kupi na podstawie takiego "testu" pod granie z RT i zdziwko, że tak dobrze jednak nie jes

Trzeba się z tym zgodzić w dużej mierze)

Z drugiej strony to nie ma dużo takich gier metro(dobrze wygląda nawet bez RT)/cp2077/control czy wiedźmin

testy 7900xtx pokazywały ze poziom rt(coś jak 3080) jest generacje do tyłu i to często widać

1 godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Z drugiej strony to nie ma dużo takich gier metro(dobrze wygląda nawet bez RT)/cp2077/control czy wiedźmin

Więc nie ma sensu dobierać sprzętu specjalnie pod 4 gry :P Chociaż w CP czy W3 jak się wsiąknie to 200h grania każda z nich ;)

4 minuty temu, wrobel_krk napisał:

Ja metro też dwa razy tez przechodziłem.

Mam plan zrobić jeszcze raz całą trylogię, może w zimę się uda świetne gry.

6 minut temu, wrobel_krk napisał:

No i na pewno coś jeszcze wyjdzie ciekawego z RT.

W to chyba nikt nie wątpi. Pytanie kiedy zaczną wychodzić gry wyłącznie z RT. W sumie patrząc na takie DL2 to bez RT ta gra jest paskudna i nie ma sensu :D

Wyobraź sobie Żbik, że jakie duże studio wydaje triple-A tytuł w stylu Starfield ale z RT only... Ofc, na przednówku premiery next gen, żeby ęTuzjaści się chętniej z tych słabych RTX 4090 szybko wypstrykali :D

Serio, miałem RTX 3060 Ti, 3070, 3080 i 4070 Ti i z RT odpaliłem tylko Wiesława z ciekawości. Cyber, Metro, Hogwart, Control kompletnie mnie nie rusza żeby to nawet na dysk wpuścić. Może Wiesław Czwarty mnie w końcu przekona, ale to też czuje, że bez RTX 5080 nie podchodź nawet, a i 4090 klęknie bo przeca DLSS4 na premierę to next gen exclusive 

Ale w czym miałby Żbiczku korzystać z DLSS? Nie po to kupuje monitor 5120x1440 (którego nota bene właśnie sprzedałem, bo wjeżdża niedługo OLED) żeby jechać w dół z rozdzielczością. Poza tym zazwyczaj zjechanie z detali v high -> high daje tyle samo co DLSS (+fps) a ja nie widzę zbytniego pogorszenia grafiki... 

Jensen może se w kuchni bredgensa odstawiać a i tak mnie to nie ruszy. Poza tym, Jensen jest na emeryturze a te wszystkie jego wystąpienia to AI. 

• Lubię to 1
  • Haha 1

Mi jednego brakuje na pc. Dobrze działające dynamicznej rozdzielczości. Gdzie np gdy karta chwilowo nie dostarczy 60 fps to sobie zjedzie z 1440p do 1080p a dlss wyczyści. A gdy zadyma minie to wbije z powrotem do 1440p. Albo wyżej. Bo czemu nie.  

Fajnie to działa w w3. Choć nie zawsze. 

• Że co, proszę? 1
  • Popieram 2

Coś Ci Wróbelku pokaże, może jeszcze dzisiaj ;) Stay tuned... 

RTX 4070 Ti sprzedany, chwilowo jadę na 3060 12GB Asus Feniks (jak za te pieniądze co dałem to rewelacyjna karta!) ale wracając do pytania - tak, pomimo że mam full GPU only custom loop to po prostu 300+ W w karcie to dla mnie przesada. 

Poza tym z RDNA2 miałem straszne przygody w csgo (może pamiętasz, wszystko jak na spowiedzi jest w wątku o tych kartach) i po prostu z Nv było mniej problemów akurat w moim daily tytule. 

Niekoniecznie uważam się za wymarzonego klienta dla AMD, a raczej świadomego użytkownika z gruntowanym tech-światopoglądem ;)

• Lubię to 1
  • Haha 1
  • Popieram 1

@Rebelmind widzę zabrakło ci emocji w życiu. Zrobiło się nudno gdy po wsadzeniu karty w PCI oraz zainstalowaniu sterowników można się cieszyć grą czy tam pracą. Zatęskniło się za walką z GPU o to żeby coś tam działało? :D;) 

48 minut temu, MiK napisał:

Mi jednego brakuje na pc. Dobrze działające dynamicznej rozdzielczości. Gdzie np gdy karta chwilowo nie dostarczy 60 fps to sobie zjedzie z 1440p do 1080p a dlss wyczyści. A gdy zadyma minie to wbije z powrotem do 1440p

Taaa..... Nie ma nic przyjemniejszego niż granie a tu nagle ni z tego ni z owego obraz ci "rozciapciwuje"... Jak mnie to na PS4 wkurw.... 

Taki dopracowany i dobrze działający Radeon Boost 2.0 byłby w sumie całkiem ciekawy. Pomysł jednak się chyba nie przyjął, nawet nie kojarzę alternatywy od NV o ile jakaś jest. W sumie to HYPR-RX już wyszedł i Boost tam jest wykorzystany, szkoda że tylko RX 7000 i ciekawe czy komuś będzie chciało się to testować.

5 godzin temu, Rebelmind napisał:

z gruntowanym tech-światopoglądem ;)

atlas-uni-grunt_p_390_20230112_131937.png.54bf702630e9b15d8f4c9c36fe8a8bcb.png

• Lubię to 1

To jest RSR (driver-level FSR 1.0), Anti-Lag (bieda-Reflex) i Boost (dynamiczna rozdzielczość) w jednym. Wcześniej dało się je włączać tylko pojedynczo. Generalnie podbija klatkaż z "minimalną utratą jakości"TM ale działa na poziomie sterownika więc we wszystkich grach teoretycznie. Tak jak pisałem działa tylko w serii 7000 i trzeba poczekać na jakieś testy o ile będą. Z tej trójcy Anti-Lag mam włączone na stałe i problemów brak, podobno niweluje dropy FPS i zmniejsza input lag ale nie mam porównania tak naprawdę. RSR próbowałem w letnie upały 1080->1440 ale do natywnej rozdzielczości to się ma jak stąd do Maroka. Boosta chyba w życiu nie włączałem bo nie było potrzeby, ale sama koncepcja jest dość ciekawa tak jak pisał MiK.

https://www.amd.com/en/technologies/hypr-rx

• Dzięki 1