Skocz do zawartości

Ada Lovelace - wątek o kartach RTX 4000

Recommended Posts

41 minut temu, joker5513 napisał:

Moja 3090ti też ma taki adpaterek i nie widzę w tym problemu, normalnie idzie go ułożyć bez zginania tak by buda sie domknęła. Ludzie na siłę szukają problemów. Ale w sumie czemu nie ma po prostu 4 x 6+2 pin tez nie jestem w stanie pojąć. 

Zajmuje dużo miejsca na PCB.

Godzinę temu, joker5513 napisał:

Moja 3090ti też ma taki adpaterek i nie widzę w tym problemu, normalnie idzie go ułożyć bez zginania tak by buda sie domknęła.

Porównaj sobie rozmiary 3090Ti i 4090. Ona jest dużo grubsza i nie ma w budach na tyle miejsca, aby przy standardowym mocowaniu GPU, zostawić 3cm prostego kabla i potem jeszcze zrobić ładny łuk. Moja Define 7 do małych nie należy, a i tak mowy nie ma o 3cm prostego kabla. Wcześniej wrzucałem foty w tym wątku (28. strona).

Edytowane przez Karister

Ale to już na pierwsze zdjęcia / rendery karty wskazywały, że to będzie problem w przypadku ludzi mających modele z wtyczkami zasilania dokładnie naprzeciw boku obudowy. Tam nie było szans już z definicji na łagodny łuk a więc przejściówki kontowe powinny się znaleźć już w pudle z GPU. 

Na uJ mi karta za 10.000 PLN jeśli nie mogę jej poprawawnie (bezpiecznie) podpiąć w budzie. :/

• Popieram 1
W dniu 25.10.2022 o 08:27, Adames napisał:

@wojciech spychała

Próbowałeś już mierzyć temperatury nowego wtyku 12pin?  Dywagujemy tu tyle o wydajności, etc, ale jeżeli sam wtyk zasilający jest niebezpieczny w użyciu to taka kaszana. 

Doniesień o stopionych wtykach przybywa, sama NVidia też robiła na ten temat badania.

Nie mam niestety jak tego dokonać porządnie. Co więcej RTX 4090 pobiera mniej prądu do 3090 Ti, który ten prąd pchał przez 3 a nie 4 kable zatem ogólnie nie ogarniam skąd nagle zamieszanie w tym temacie...  

13 godzin temu, mirai99 napisał:

Diagrams-for-website-03.jpg

35mm bez zgięcia w ŻADNĄ STRONĘ, a szczególnie nie w bok.
U ciebie zgięcie zaczyna się już w tym shrinkwrapie.

Takie podejście ogranicza wybór obudowy dla 4090 do 5 może 6 modeli :D Albo rezygnację z bocznego panelu... 

Godzinę temu, wojciech spychała napisał:

Nie mam niestety jak tego dokonać porządnie. Co więcej RTX 4090 pobiera mniej prądu do 3090 Ti, który ten prąd pchał przez 3 a nie 4 kable zatem ogólnie nie ogarniam skąd nagle zamieszanie w tym temacie...  

Takie podejście ogranicza wybór obudowy dla 4090 do 5 może 6 modeli :D Albo rezygnację z bocznego panelu... 

Intel zrobił beznadziejny connector, nvidia go używa, intel nie.
Normalnie kukułcze jajo i 200IQ ze strony Intela :p

• Lubię to 1
  • Haha 3

To nie są warunki typowe tylko benchtable i zapętlony Port Royal, niczego ten materiał niestety nie wnosi. Jay sporo tego typu popelin wypuszcza.

"Ogólna jakość wykonania dołączonego adaptera dla GeForce RTX 4090, który jest dystrybuowany przez samą firmę NVIDIA, jest wyjątkowo słaba, a wewnętrzna konstrukcja nigdy nie powinna była zostać zatwierdzona w taki sposób. NVIDIA musi wziąć tutaj na celownik własnego dostawcę, a wymiana adapterów w obiegu byłaby właściwie najmniejszym z możliwych posunięć. Podsumuję więc raz jeszcze to, co do tej pory uderzyło zainteresowanych (w tym mnie): Problemem nie jest połączenie 12VHPWR jako takie, ani wielokrotne podłączanie i odłączanie. Standardowe zgodne kable zasilające od markowych producentów NIE są jak dotąd dotknięte tym problemem. Obecnym wyzwalaczem jest własna przejściówka NVIDIA na 4x 8-pin w akcesoriach, której gorsza jakość może prowadzić do awarii i już w pojedynczych przypadkach spowodowała uszkodzenia. Rozdzielenie każdego z czterech przewodów 14AWG na każdy z 6 pinów w złączu 12VHPWR adaptera poprzez przylutowanie ich do zdecydowanie zbyt cienkich mostków jest niebezpieczne, ponieważ końcówki przewodów mogą oderwać się na złączu lutowniczym (np. przy kilkukrotnym zagięciu lub zgięciu). Zaginanie lub załamywanie przewodów bezpośrednio przy złączu adaptera powoduje zbyt duży nacisk na złącza lutownicze i mostki, przez co mogą się one oderwać. Wewnętrzny mostek pomiędzy pinami jest zbyt cienki (wynikający z przekroju), aby skompensować przepływ prądu na dwóch lub trzech zamiast czterech połączonych liniach 12V. NVIDIA została już wcześniej poinformowana, a dane i zdjęcia zostały również przekazane przez be quiet! bezpośrednio do działów R&D. "

Problem jest namacalny i dotyczy coraz większej liczby użytkowników. Skala rośnie do tego stopnia, że NVIDIA wraz z AIB zaczyna reagować.

https://www.igorslab.de/en/adapter-of-the-gray-analyzed-nvidias-brand-hot-12vhpwr-adapter-with-built-in-breakpoint/?fbclid=IwAR3X3rqytNyob-I3vw6M728ZACNEf1r3Xt8RtPyDFYcsmWgGHrrw_c_Zya4

https://wccftech.com/nvidia-is-working-with-aib-partners-to-quickly-resolve-geforce-rtx-4090-16-pin-adapter-connector-issues/

obraz.thumb.png.7757faca9b97cad49ab40a9baa27ef78.png

obraz.thumb.png.fe2bd6c7aeaa7e7a3d7be0c39ed622cb.png

• Popieram 1
29 minut temu, EH_Gosu napisał:

To nie są warunki typowe tylko benchtable i zapętlony Port Royal, niczego ten materiał niestety nie wnosi. Jay sporo tego typu popelin wypuszcza.

IMO to są dwa tematy. Wyginanie kabla samo w sobie nie powoduje problemów, ale może prowadzić do uszkodzenia lutów, co z kolei powoduje przepalanie się pozostałych pinów. Niemniej wygiął ten kabel na chama o ponad 90 stopni i nic się nie stało. Problem niewątpliwie istnieje, ale to nie jest tak, że każde zgięcie kabla prowadzi do katastrofy. IMO najlepiej wpiąć raz i nie ruszać póki nie pojawią się PSU 12VHPWR albo jakieś przejściówki z kątem prostym do wyprowadzania kabli.

Edytowane przez Karister
1 godzinę temu, EH_Gosu napisał:

To nie są warunki typowe tylko benchtable i zapętlony Port Royal,

Tak. Typowe warunki w PC, który nie należy do kategorii "Extreme Hardware" mogą być znacznie gorsze - kumulacja ciepła z różnych źródeł, recyrkulacja ciepła z GPU, etc. Standaryzacja wymaga aby sprzęt był bezpieczny do użycia, nawet jeżeli "dopuszczalne warunki pracy" zostaną przekroczone. Popatrz na śrubokręt do pracy pod napięciem, jeżeli jest certyfikowany na 1000V, to nie oznacza, że przy 1001V nastąpi przebicie, to zwykle może nastąpić dopiero przy dziesięciokrotnym przekroczeniu zakresu pracy. 

A propos samego adaptera - LUTOWANIE PRZEWODÓW JEST ZŁE!  Lutowane połączenie przewodu zawsze na pewnym etapie się wyłamie,  dlatego unika się lutowania kabli, tylko stosuje się zaciski. Za sam fakt, że NVidia sprzedaje adapter, w którym przewody są lutowane jest patologią.

Edytowane przez Adames
  • Popieram 1
2 godziny temu, Artok napisał:

Na chińskim forum Chipell zostały umieszczone wyniki 3D Mark układu RTX 4080 12GB, który jak sądzę powróci pod nazwą 4070 12GB. 

Nie sądzę, by ich zabili że chcieli coś co teraz sprzedają jako 4070 sprzedawać za $900.
Albo te chipy obetną firmware'm + mniej ram'u i wtedy zrobią z tego 4070 , albo wykorzystają do laptopów.

7 minut temu, mirai99 napisał:

4070 sprzedawać za $900.

A kto mówi o 899$. Zmienią nazwę na 4070 i pogonią za 699$. Będą schodzić jak świeże bułeczki. 

A pomiędzy się wsadzi jakiegoś 3070 Ti za 899$.

Edytowane przez Artok
3 godziny temu, Artok napisał:

A kto mówi o 899$. Zmienią nazwę na 4070 i pogonią za 699$. Będą schodzić jak świeże bułeczki. 

A pomiędzy się wsadzi jakiegoś 3070 Ti za 899$.

Chyba muszę jak do dziecka. Jeżeli NVidia by sprzedawała kartę którą kiedyś PRÓBOWAŁA wepchać ludziom za 900$, jako 3070 więc taniej, to ludzie na nich z pochodniami pójdą z zemsty że w ogóle śmieli wstępnie próbować ich szmelc za 900$ wpychać, skoro mogli taniej, czego dowodem jest że by sprzedawali taniej.

Jakby ktoś nie zauważył to BQ wypuścił konkretną przejściówkę na dwa złącza do swoich topowych zasilaczy. Można już je dostać w jednym z znanych sklepów w PL. https://www.bequiet.com/pl/accessories/3959

Tak więc... Asus Strix 4090 już czeka na honorowym miejscu na biurku, przejściówka w drodze :D

Teraz szukam jeszcze podpórki (ok. 17cm wysokości) i mogę wymieniać. Zastanawiam się tylko czy aby na podpórka jest naprawdę potrzebna...

Edytowane przez willis81

Gdzieś na YT widziałem filmik pokazujący, że dobrze osadzona 4090 w slocie nie wygina MOBO, ale IMO takie coś nie zaszkodzi: https://allegro.pl/oferta/podporka-pod-gpu-karte-graficzna-jonsbo-vc-1-alu-12623190466.

Tutaj real foto tej konkretnej przejściówki, co dociera do ludzi z urwanymi pinami już w pudełku: :D

Ff7DoekX0AIASAY?format=jpg&name=small

Ff7DopPXEAM62ZU?format=jpg&name=900x900

• Smutne 2
1 godzinę temu, Karister napisał:

Gdzieś na YT widziałem filmik pokazujący, że dobrze osadzona 4090 w slocie nie wygina MOBO

MOBO może nie wygina, ale siebie wygina jak najbardziej. Już 3080 wyginało siebie BARDZO.
Głownie przez to, że cooler nie jest na sztywno połączony z gpu bracketem, więc się odgina pod ciężarem.

1 godzinę temu, Karister napisał:

Polecam, sam używam:
20201126_185307.png