Skocz do zawartości

Ada Lovelace - wątek o kartach RTX 4000

Recommended Posts

IMO ostatnią generacją, która niosła ze sobą istotny, faktyczny postęp był Pascal. Przepaść względem Maxwelli była ogromna, brak realnej konkurencji ze strony AMD (refresh Polarisów i niezbyt udane Veganki), a wszystko to przy podobnym TDP i cenie. Później to już pchanie na siłę RT i bohaterska walka z problemem który się samemu stworzyło czyli DLSS. Do tego absurdalne ceny i wysoki pobór prądu = monstrualne chłodzenia. Sztuczne napędzanie sprzedaży blokowaniem niektórych funkcji dla starszych serii wisienką na torcie. Niby jakiś postęp jest, ale nie taki jakiego bym nam wszystkim życzył.

• Lubię to 2

@zbiku90

W pełni się zgadzam, Pascal to był duży przeskok, wzrost wydajności przy jednoczesnym utrzymaniu kultury pracy. Obecnie także widzimy przyrost wydajności, ale także duży wzrost cen i rozmiarów. Przesiadałem się z GTX1080 na RTX3080Ti i to był dla mnie duży przeskok w wydajności, ale także w rozmiarze i poborze prądu. Przy przesiadce z GTX1080, RTX3080Ti wydawała mi się ogromna, a taka RTX4080 jest jeszcze większa. W kwestii kultury pracy, serię 40xx ratuje niższy proces technologiczny i większy radiator oraz wentylatory, chociaż niektóre modele kart z serii 40xx wcale nie są jakoś mega cichsze, niektóre są wręcz głośniejsze.

Ogólnie odnoszę wrażenie, w sumie to nie wrażenie tylko fakt, że bez wykorzystania DLSS spada nie tylko wydajność, ale także kultura pracy. Podam przykład takiej prostej gry jak Supraland, może ktoś kojarzy. Gra oferuje ustawienie DLSS na poziom Ultra Quality, który chyba nie obniża rozdzielczości, ale mogę się mylić, opis opcji na to wskazuje, w każdym bądź razie nie widać różnicy względem natywnego obrazu, powiedziałbym że jest wręcz wyraźniejszy, ponieważ obiekty w oddali nie są takie rozmyte. Teraz dane, przy wykorzystaniu DLSS, temperatura 55℃, pobór 110-130W, wentylatory 0-900RPM. Po wyłączeniu DLSS, temperatura troszkę w górę 57℃, pobór 180-200W, wentylatory 1000-1200RPM.

Całkiem niedawno na Steam był festiwal dem, jedną z gier było Fabledom, prosty city builder, z kreskówkową grafiką. Gra okazała się dosyć intensywna graficznie, ludzie narzekali na wydajność, wiadomo, wczesna wersja i kiepska optymalizacja gry, ale gra nie wykorzystywała ani DLSS, ani FSR, nie wiem w sumie czy jakaś gra strategiczna wykorzystuje te technologie, wiem że Anno 1800 wykorzystuje FSR 1.0, ale innej gry chyba nie kojarzę. Wracając do Fabledom, to ktoś nawet w dyskusjach napisał, że przy tej grze, jego RTX4090 osiąga 73℃, podczas gdy w Cyberpunku, Elden Ring i Hogwarts Legacy ma 60-64℃.

Może powyższe porównania i wnioski są głupie, wiadomo że optymalizacja robi swoje, chociaż ja zauważyłem różnicę nawet przy takiej prostej graficznie grze, jaką jest Supraland, zresztą przy Cyberpunku też słyszałem jak wentylatory zaczynają głośniej wyć, kiedy wyłączyłem DLSS. Chodzi mi o to, że bez tych nowych technologii, wszystkie serie powyżej Pascala, nie wypadają tak różowo, jest to nadal postęp technologiczny, jest to przyrost wydajności, ale kosztem wzrostu rozmiarów, zużycia prądu i dużego wzrostu ceny, jednocześnie karty graficzne starzeją się chyba szybciej. Za 4 lata, NVIDIA zapewne ogłosi DLSS4 lub inną technologię, która będzie ekskluzywna dla nowej serii kart, w tym kierunku to idzie, w kierunku wojny na algorytmy, chociaż AMD chyba zapomniało podjąć rękawicę.

RTX 20 to był ogromny skok technologiczny, tylko niekoniecznie w grach.

Rdzenie Tensor - wydajność w AI naście razy większa niż Pascale

Optical Flow Accelerator - świetny wynalazek, który pozwala niewielkim nakładem zrobić przetwarzanie wstępne w kaskadzie detektorów.

13 godzin temu, cap.ob napisał:

Za 4 lata, NVIDIA zapewne ogłosi DLSS4 lub inną technologię, która będzie ekskluzywna dla nowej serii kart, w tym kierunku to idzie, w kierunku wojny na algorytmy,

Wojna na algorytmy była od zawsze. Rdzeń tensor to sprzętowa implementacja algorytmu. Realizacja RT to też algorytm. Podobnie jak największa nowość (a tak naprawdę jedyna) w Ada czyli shader execution reordering. Nie wygra ten co da więcej krzemu a ten co lepiej wykorzysta go. 

Ceny są jakie są, nvidia kasuje za to że AMD nie potrafi ich dogonić w pewnych kwestiach... . Podobnie jest na rynku adapterów z RS232 na USB, chińczyk kosztuje 20 zł i są same problemy, a jak ktoś chce by działało to kupuje MOXĘ za 200 zł.

• Dzięki 1
  • Popieram 1
W dniu 14.02.2023 o 23:07, willis81 napisał:

Od jakiegoś czasu przestałem śledzić ten wątek bo nic nowego, czy też kreatywnego tutaj nie poczytam...

Ale o czy Ty byś chciał tu pisać? Zaraz będzie prawie pół roku od premiery RTX 4000 i nie dość, że jak na razie do sprzedaży trafiły tylko 3 modele to najtańszy kosztuje ok 4500 PLN - bez kryzysu, pandemii, afrykańskiego pomoru świń czy tam innych trzęsień ziemi w Turcji... Do tego te karty mają tragiczną opłacalność, bo nawet w szczycie krypto szitu to takiego 3080 w cenie 6000+ brał tylko gUrnik a teraz Nv liczy, że gracz tyle wyłoży bez problemu... 

• Lubię to 1
  • Popieram 1

Osobiście myślałem że będę miał "moralniaka" po zakupie 4070ti, ale nie mam... Po prostu konsumuje, chce mieć nową zabawkę tu i teraz, nie czekać kiedy ceny spadną/karty będą bardziej opłacalne/będzie większy skok technologiczny etc. Czy uważam że ceny są ok ? NIE ! Czy uważam że ludzie powinni głosować portfelami, nie kupować, nie dać się złapać na nowy "tech" (FG, DLSS 3.0). TAK! (ba, sam o tym tutaj kiedyś pisałem, byłem zły że karty są drogie). 

Ale będąc realistą, jeżeli ktoś, tak jak ja, chce mieć nową zabawkę, wydać na coś ciężko (bądź nie) zarobioną kasę. To kupi to co jest w tym momencie dostępne, za taką cenę jaka widnieje w koszyku przy zakupie. 

• Popieram 1

Jestem tylko zwyklym graczem i powiem że nie stac mnie na topowe wersje rtx ..80,..90 ale posiadałem rtx 2070S, 3070 I aktualnie 4070ti i z mojego punktu widzenia z serii 20 na 30 przyrost był okolo 30 % a z 30 na 40 to ponad 50 procent. A z drugie strony na rtx 4070 ti jest ciszej mniej prądu pobiera i jeden minus pod biurkiem zimniej mi w nogi ( bardziej na plus ). Mój wniosek jest na prosty rozum z serii na serie to jest upgrade o stopien wyzej, lepiej tylko szkoda ze nie taniej. Ewolucją to nie jest. Rewolucją jest gtx na rtx a nie wiadomo jaka bedzie ewolucja po RTX.

@Up no dobra, ale jak większość na takim forum napisze, że te karty są zdecydowanie zbyt drogie to może co drugi lub co trzeci klient co to przeczyta to zastanowi się czy faktycznie tego potrzebuje.

Co innego jest powiedzieć "kurde, no jest drogo ale potrzebuję nową kartę a innej opcji nie ma" i wziąć - a co innego mówić, że "to są fantastyczne produkty, a że drogie bo za jakość się płaci" czy tam inny bełkot marketingowy. Z resztą, czekam zaciekawiony na raport finansowy nvidii za cały rok oraz Q4 2022 w szczególności. 

5 minut temu, Kruchy81 napisał:

posiadałem rtx 2070S, 3070 I aktualnie 4070ti i z mojego punktu widzenia z serii 20 na 30 przyrost był okolo 30 % a z 30 na 40 to ponad 50 procent.

Z 3070 na 4070 Ti przesiadkę masz z przyrostem +50% wydajności kosztem 60% wyższej ceny (MSRP do MSRP), no to faktycznie progress po zbóju... 

Skoro teraz jest drożej to ciekawe co będzie z serią  5xxx:rotfl:  Jak ktoś ma możliwość zrobić sobie promo -23% to wyjdzie coś koło 3500 zł za 4070ti co już taką  tragedią nie jest ale nadal to nie jest ten poziom cenowy ;)

Co do ceny to podchodze inaczej zawsze jak mam zamiar kupic nowe gpu to stare sprzedaje za minimum połowę ceny nowego. Jest drogo nie powiem że nie. Ale lubie grać w gry i chce zeby dobrze wygladaly i działały płynnie. Każdy lubi cos innego a jak mieć dobrze dzialajacy komputer na ktorym mogę pograc w nowe tytuly bez obawy ze cos mi nie ruszy.

2 godziny temu, ODIN85 napisał:

A jak nie to chyba będzie trzeba dokupić Xboxa do Playstation:D

Kupiłem własnie PS5 i jakos to nie jest szał jak dla mnie. Niestety ma tylko 85" 60Hz nie 120 i jednak wole zostawic to dla dzieciaków i może czasem cos z kumplami przy piwku. Dla mnie jak narazie PC.

• Haha 1
3 godziny temu, ODIN85 napisał:

A czemu nie? Dla mnie lepsze będzie połączenie konsola+Oled 77 niż 4090+monitorek 27. Koszta podobne:P

Mam teraz 35" UWQHD 200hz hdr 1000 daje rade i moze te 60hz na moim TV robi problem, bo jak wybieralem tv nie myslalem o konsoli tylko o filmach. Mysle nad 42" monitorem oled od asusa, ale nie wiem czy mi sie spodoba 4k format bo moje 21:9 lubie:)

30 minut temu, kampers napisał:

Mam teraz 35" UWQHD 200hz hdr 1000 daje rade i moze te 60hz na moim TV robi problem, bo jak wybieralem tv nie myslalem o konsoli tylko o filmach. Mysle nad 42" monitorem oled od asusa, ale nie wiem czy mi sie spodoba 4k format bo moje 21:9 lubie:)

Możesz zawsze kupić sobie Lg C2 42 i tam ustawić format jaki lubisz.

Dla mnie przejście na oleda jako monitor zrobiło lepsze wow niż kupno nowej karty graficznej;)

4 godziny temu, kampers napisał:

Mysle nad 42" monitorem oled od asusa, ale nie wiem czy mi sie spodoba 4k format bo moje 21:9 lubie

Dla mnie nie ma powrotu z 5120x1440; nawet csgo w 2K stretched gra się mega komfortowo

13 minut temu, Alcedo1 napisał:

Szukać kości 32 GB ?

Masz kumpla jakiegoś z podobnym ramem na stanie to pożycz na testy; jeśli nie to kup na testy, zawsze możesz odesłać 

W dniu 17.02.2023 o 13:13, kampers napisał:

Wszystko zależy od gry :)

Też mam monitor 21:9 i w większości gier daje radę, przyzwyczaiłem się już do tego formatu. Na TV jeśli już, to gry TPP, w FPS czy gry strategiczne jakoś nigdy mi się dobrze nie grało na TV, jest ok, ale to nie to samo. Monitor kupiłem w sumie 3 lata temu, nie jest to jakiś szał jak Twój, bo ma 100Hz, rozdzielczość 3440x1400 i matrycę VA, ale na moje potrzeby jest wystarczający, jakby zakrzywione OLEDy staniały, to bym się zastanowił, bo w niektórych grach poziom czerni i HDR robi robotę, nie mniejszą niż RT :) Niestety obecnie mam monitor VA 21:9 i TV OLED 16:9, przydałoby się kiedyś połączyć obie rzeczy ;)

W The Division 2 ustawiłem sobie kiedyś format 21:9 na TV, wiadomo, że dodaje to czarne pasy, przy OLED niewidocznie, w sumie dodawało to trochę kinowego klimatu, ale wiadomo, że traci się trochę obrazu. Przed zakupem TV OLED, w mojej głowie był również pomysł na projektor, ale nie mam za bardzo dużej i gołej ściany, żeby móc w pełni wykorzystać taki projektor.

Ostatnio większość gier ogrywam na TV. Przesiadłem się z Sony XF90 na Samsunga S95B (po kalibracji) Obecny monitor do Oleda nie ma podjazdu, ale do BF'a, Coda, czy innego multi może być.

Żeby nie robić offtopu, to jutro jadę po Adę ;)