pendzel_3 4598 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Jeśli nawet tylko część z tego to prawda to te onuce nie zasługują aby być częścią cywilizowanego świata, do takich czynów dopuszcza się tylko ktoś bez żadnego kręgosłupa moralnego. https://natemat.pl/404625,rosyjskie-zbrodnie-pod-kijowem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 A ja jak zwykle znów będę powątpiewał.Po pierwsze, czemu Ruscy zostawili po sobie dowody na te wszystkie zbrodnie, chyba faktycznie muszą być debilami, bo inaczej tego nie widzę. Sami siebie pogrążać? Zostawiając po sobie tak mocne dowody?Po drugie, dlaczego Ukraina nie zaprosiła jakichś delegatów z ONZ, trybunału w Hadze, lub Międzynarodowego Czerwonego Krzyża do zbadania i udokumentowania tych zbrodni? Nawet Niemcy w 1943 zaprosili do Katynia Międzynarodowy Czerwonym Krzyż i Międzynarodową Komisję Lekarską.No i po trzecie niedawno wyszło nagranie jak traktowani są rosyjscy jeńcy wojenni. Nagranie to rozeszło się po świecie i wszędzie pojawiły się głosy oburzenia. NYT nawet stwierdził, że materiał może być autentyczny.Reasumując, jeśli faktycznie Ruscy dopuścili się tego co ostatnio oglądamy, to faktycznie są idiotami i udowodnienie im tego nie będzie problemem. Dlatego juz tam powinni działać przedstawiciele Międzynarodowego Trybunału Karnego, bo może badać zbrodnie wojenne i ludobójstwa, gdyż mimo, że Ukraina nie należy do MTK to formalnie złożyła wniosek o objęcie ją jurysdykcją MTK. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 13 minut temu, marik81 napisał: chyba faktycznie muszą być debilami, bo inaczej tego nie widzę. Nie widzę większych przeszkód logicznych w tej teorii. 15 minut temu, marik81 napisał: No i po trzecie niedawno wyszło nagranie jak traktowani są rosyjscy jeńcy wojenni. Dasz jakiegoś linka do tego materiału? Abstrahując - nie zestawiałbym złego traktowania wojskowych jeńców wojennych do zabijania cywili na okupowanej ziemi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Dasz jakiegoś linka do tego materiału? Abstrahując - nie zestawiałbym złego traktowania wojskowych jeńców wojennych do zabijania cywili na okupowanej ziemi.Pisałem o tym parę dni temuhttps://forum.benchmark.pl/topic/306619-napa%C5%9B%C4%87-rosyjska-na-ukraine-2022/?do=findComment&comment=2829273Dlatego pisałem, że to debilizm niemożliwy wręcz do ogarnięcia. Popełniać takie zbrodnie i zostawić dowody na to?Tak jak nie ogarniam dlaczego zostawili ciała na drogach a inne chowali w masowych grobach. Może Ci, którzy leżą na drogach zabijani byli w momencie wycofywania? No dziwne to jest. No i skoro wszystko jest jak oczywiste, to dlaczego tam jeszcze nie ma żadnej organizacji międzynarodowej by to dokumentować na późniejsze procesy?No i masz rację, nie ma co porównywać strzelania do jeńców z zabijaniem cywili na okupowanych terenach.Jednak i jedno i drugie jest zbrodnią wojenną, ale o tym pierwszym już nikt nie mówi, bo jednak kaliber zbrodni w Buczy jest dużo większy. Cytuj Link to post Share on other sites
Presidente 177 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Listy osób do sprzątnięcia były już wcześniej. ruskie myślały, że tą wojną wygrają w parę dni a tu zonk. Dostali zadanie, żeby zrobić mord, to zrobili. Czego mądrego się spodziewasz bo armii, która używa cywilnych sprzętów do lokalizacji w lotnictwie bojowym? Przecież nawet Chińczyki pokazywały, że te ichnie radiostacje i giepesy (czy co tam używają), to można spokojnie kupić na jakiejś alibabie czy coś. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Co innego jest komuś strzelić w kolano a co innego zabić, no szanujmy się ludzie.. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Rosyjski wóz dowodzenia zdobyty przez Ukraińców. Myślę że po przekazaniu wojskom NATO będzie bardzo cennym podarunkiem 6 godzin temu, marik81 napisał: Pisałem o tym parę dni temuhttps://forum.benchmark.pl/topic/306619-napa%C5%9B%C4%87-rosyjska-na-ukraine-2022/?do=findComment&comment=2829273 Dlatego pisałem, że to debilizm niemożliwy wręcz do ogarnięcia. Popełniać takie zbrodnie i zostawić dowody na to? Tak jak nie ogarniam dlaczego zostawili ciała na drogach a inne chowali w masowych grobach. Może Ci, którzy leżą na drogach zabijani byli w momencie wycofywania? No dziwne to jest. No i skoro wszystko jest jak oczywiste, to dlaczego tam jeszcze nie ma żadnej organizacji międzynarodowej by to dokumentować na późniejsze procesy? Z tego co zrozumiałem to masowe groby są tworzone przez Ukraińców. Jest pełno ciał w całym mieście a pobliski cmentarz jest pod zasięgiem wojsk ruskich i dlatego ich chowają w zbiorowych grobach. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Jednak faktycznie Ruskie to idioci, już mnie chyba nic nie zdziwi.NYT po analizie zdjęć satelitarnych stwierdził, że ciała leżały na ulicach co najmniej od 11 marca, czyli wtedy jeszcze ruscy byli w mieście.https://www.nytimes.com/2022/04/04/world/europe/bucha-ukraine-bodies.html Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2746 Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Nie zachęcam do oglądania ,ale w internetach jest sporo nagrań z Buczy i okolic kijowa na których widać ogrom zbrodni . Kacapy też lubią się pochwalić tym co robią na UA i wrzucają nagrania na ruskie strony/fora ,ale tam już trzeba VPN mieć aby się dostać ... Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Liczby wywalonych na onucowe ryje "dyplomatów". W większości, to oczywiście wywiad. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Ci to jednak trochę odlecieli... choć może to taki ich odpowiednik hitlerjugend. Od małego pranie mózgów. https://geekweek.interia.pl/militaria/news-nadal-walcza-z-hitlerem-mlodzi-rosjanie-popierajacy-putina-u,nId,5942361 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 To też tłumaczy zbrodnie wojenne. Oni nie zabijają niewinnych ludzi, tylko faszystów i narkomanów.Są doniesienia, że szukali tatuaży ze swastykami i śladów po wkłuciach.Mózgi mają tak skutecznie wyprane, że nic im już nie pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2746 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 To tylko pokazuje jak nie wiele trzeba aby sterować milionami ludzi.Zwykły przekaż w rządowych mediach ....U nas PiS robi to samo ale na mniejszą skalę.Nie brakuje przecież opinii że PiS rozdaje swoje pieniądze na 500+ i inne świadczenia a Tusk napychal sobie kieszenie.Ostatni taki przekaż rządu to pomoc Ukrainie.Któryś z polityków powiedział że Polski rząd świetnie sobie radzi z uchodźcami i nie przetrzymuje ich w obozach i jest to zasługa Polskiego rządu....Tylko ze tych uchodźców to zwykli ludzie bezinteresownie na własny garnuszek pod własny dach przyjmują , a rząd buduję sobie na tym PR i wyborcza kampanie... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 31 minut temu, drVanSteiner napisał: Mózgi mają tak skutecznie wyprane, że nic im już nie pomoże. Do tego prowadzi totalitaryzm, brak wolnych mediów, wieloletnie szczucie, krzywa nacjonalizacja, propaganda..... coś jak u nasz od 6 lat tylko level wyżej i znacznie dłużej. Nie da się tego wyprostować na zasadzie, zobaczcie co się dzieje - wasi rodacy mordują ludność cywilną, gwałcą, rabują. Umysł tak zindoktrynowany nie przyjmie tego do wiadomości, klasyczny mechanizm wyparcia. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Umysł tak zindoktrynowany nie przyjmie tego do wiadomości, klasyczny mechanizm wyparcia. Ale u nas jest dokładnie tak samo. Wojna trwa od ponad miesiąca a już widać jakie są nastroje antyrosyjskie. U mnie w mieście w jednym ze sklepów jest plakat "rosyjskich świń nie obsługujemy".Media cały czas pompują nienawiść i społeczeństwo temu ulega, za chwilę się okaże, że będzie dochodzić do linczów, więc niczym ta indoktrynacja nie różni się od ruskiej.Oczywiście nie da się tego porównać do mordów i gwałtów na ludności cywilnej napadniętego kraju, ale właśnie pompowanie nienawiści jest dokładnie to samo.Sąsiad obok ma żonę Rosjankę, mówi mi ostatnio, że jakiś cep przed blokiem spytał go co teraz z tą Ruską zrobi?Wcześniej było "dzień dobry sąsiadko" a teraz udają, że jej nie widzą. Żonę już spytała inna sasiadka czemu nadal z nią rozmawia?No chore to jest, ale nie bierze się z niczego.Ciekaw jestem czy poznają ją w tym wcześniej wspomnianym sklepie? Sąsiad na poważnie zaczyna się obawiać o jej bezpieczeństwo, by któryś z debili po pijaku im czegoś nie zrobił.A żeby było jeszcze ciekawiej to trzy piętra niżej wprowadzili się Ukraińcy i ciekaw jestem co będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 59 minut temu, pendzel_3 napisał: Do tego prowadzi totalitaryzm, brak wolnych mediów, wieloletnie szczucie, krzywa nacjonalizacja, propaganda..... coś jak u nasz od 6 lat tylko level wyżej i znacznie dłużej. Nie da się tego wyprostować na zasadzie, zobaczcie co się dzieje - wasi rodacy mordują ludność cywilną, gwałcą, rabują. Umysł tak zindoktrynowany nie przyjmie tego do wiadomości, klasyczny mechanizm wyparcia. To nie jest kwestia wyparcia. Oni doskonale sobie zdają z tego sprawe i jest społeczne przyzwolenie na barbarzyńskwo. Tylko że to barbarzyńskwo to jest wg cywilizowanego świata. A patrząc na reakcję ludzi z Berlina i samych meiszkańców w rosji to u nich to norma. Odkąd pamiętam to ze wszystkimi wojują. Wszędzie sieją totalitaryzm. Nic się nie zmieniło od setek lat (poza władzą chłopską). Jeszcze jakiś czas temu sam myślałem, że kilka pokoleń po IIWŚ to wystarczy by być normalnym i żeby zapomnieć co się działo kiedyć, zakopać waśnie, wejść w 21 wiek z życzliwością bez względu na pochodzenie. Jakże bardzo się myliłem, doświadczam to codziennie z ludzmi, którzy żyją wolni u nas w Polsce. Znam osoby z ukrainy, które uciekły do Polski i jawnie mi mówią w twarz, że to Zelensky chce mieć władzę i pieniądze, to jego wina itd. A USA z zachodem sieją spustoszenie. Dosłownie nic nie dociera do tych ludzi. W tym przypadku można nazwać wyparciem i debilizmem. I ci dorośli ludzie, młodzi czy starzy uczą tego samego swoich dzieci. Zasada jest prosta, żyjesz w danym kraju i odpowiadasz za jego stosunek do innych. Bo ty w tym kraju jesteś, ty go znasz, ty dajesz przyzwolenie. Już nawet pomijając propagande i tych co popierają Putina, jeśli ktoś siedzi cicho to jest współwinny. Nic tego nie zmieni. Nic. A jeśli ktoś nie chce walczyć i wyjeżdza z rodzimego kraju to niech zakopie wszelkie kontakty i spali paszport, niech da pokaz solidarności z Ukrainą. Nic takiego nie ma. Widać to po rosyjskich sportowcach, a u nas w Polsce najbardziej po żużlowcach z rosji. Nikt mi nie powie, że jest inaczej. u ruskich propaganda i zastraszanie, ok - to prawda. Ale ci co wyjechali mają pełną wolność i swobodę. Pełen dostep do informacji. I oni powtarzają to samo. Oczywiście, że obwinianie wszystkich rosjan to jest zło samo w sobie. Ale oni przyjeżdżają do mnie, do mojego kraju. Niech mi pokażą w co wierzą i udowodnią, że zasługują na życie wśród nas, w naszych normach społecznych. Jeśli nie, to niech wracają do siebie zarabiać swoje ruble. To nie jest rusofobia, jak to nie którzy mówią. To jest logiczne, a my Polacy mamy historyczne podstawy do takiego myślenia. PS: Tak , PIS jest tak samo zły jak system u ruskich. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Ale ci co wyjechali mają pełną wolność i swobodę. Pełen dostep do informacji. I oni powtarzają to samo. No nie do końca. Sąsiadka o której wcześniej wspomniałem tak samo interesuje się polityką jak astronomią, czyli wcale. Jak zaczęła się inwazja to też była w szoku i nie mogła uwierzyć, że to się dzieje, że to robi jej kraj. Teraz wg Ciebie ma spalić paszport i zerwać kontakty z rodzicami by wspomóc Ukraińców??? Wybacz, ale większego idiotyzmu nie słyszałem.PiszeszZasada jest prosta, żyjesz w danym kraju i odpowiadasz za jego stosunek do innych. Bo ty w tym kraju jesteś, ty go znasz, ty dajesz przyzwolenie. A za chwilęPS: Tak , PIS jest tak samo zły jak system u ruskich.No to skoro żyjesz w tym kraju to odpowiadasz za to zło. Czemu nic z tym nie zrobisz? Znaczy godzisz się na to zło?No właśnie, nie jest to takie proste.W Polsce grom osób ma gdzieś jaka jest u nas władza, nie chodzi na wybory i jak zapytasz czemu, to odpowiedzą Ci, że to i tak nic nie zmieni. Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie interesuje się polityką ale zna swój kraj bo w nim żyła. Nie trzeba się interesować astronomią żeby wiedzieć że ziemia jest okrągła a nie płaska Spalenie paszportu to taka analogia do opowiedzenia się i okazania wsparcia. My polacy pomagamy jak możemy a co zrobiła twoja sąsiadka (nie atakuję, pytam)? Pomyśl szerzej. Wg jakichś badań 4/5 polaków w jakimś sposób pomogło tym ludziom (mieszkanie/datki/wolontariat itd itd). Sam jechałem na granicę po ludzi mając ze sobą cały samochód. Prawie 2k km za jednym zamachem. Na spółkę z innym kierowcą. Na początku bardzo mi się podobało jak jakiś rosjanin miał chyba koszulkę z napisem "przepraszam ...". Każdy jest inny. A dziś widzę, że w Berlinie 1k ruskich robi wiec poparcia. Pierwsze co to sprawdzenie ich kto popiera Putina i mordy na ludziach a później deportacja. "Z" było publikowane. Ci ludzie nie wyszli wesprzeć moralnie Ukrainę i publicznie przeprosić. Nie. Oni tego nie zrobili. Myślisz, że w innych krajach w tym w Polsce nie ma takich ludzi? Oni mają prawo do życia gdzie chcą, ale będąc w danym kraju szanuje się to co wnim jest. A popieranie zbrodni ruskich to nie jest zbyt zdrowe. Zrozum pewne zależności. Twoja są siadka nie może w to uwierzyć czy jednak uwierzyła. Bo to inna sprawa. A jeszcze inna to że to zakłamany naród i kłamią na potęgę. BTW Ukraińcy też, to inna kultura (ale to już inny temat). Ja jestem Polakiem, znam siebie, znam wartośc swojego kraju i wartość wolności za którą moi dziadkowie walczyli, dlatego mam takie myślenie a nie inne. A kto powiedział, że się zgadzam na to co robi PIS? Ja jestem jeden, a ich popiera ponad 40%. Ja codziennie od ponad miesiąca czytam i oglądam tvp info i porównuje. Filtruje, zbieram informacje i wyciągam wnioski. I sam nie zdawałem sobie sprawy że w aż takim bagnie się znaleźliśmy. Mimo, że wcześniej też uważałem, że niby wiem co się dzieje w kraju. Ja mając sąsiadkę z rosji chciałbym wiedzieć co myśli o całej sytuacji. Nie ma tu ruskich służb które ją spałują. A jeśli ma w rosji rodzinę o którą się boi to czas ich stamtąd zabrać albo wrócić walczyć. Polska mogła osiągnąć demokrację i wolnośc, krwią naszych obywateli. Więc nikt mi nie powie, że się nie da. 140mln obywateli ryjskich. Nie ma nikogo? Nie? Ciekawe dlaczego. Rosja dostaje prawie 1mld dziennie z surowców i tylko z UE. Co oni z tym robią? Powinni być jednym z najbogatszych krajów na świecie. A jednak są na drugim końcu. 45mln ludzi jest w ubustwie. 25mln z nich w skrajnym ubóstwie. Temat szeroki i nie jest prosty, trzeba sobie określić swoje ramy i potrzeby. Ja wiem jedno. Nie unteresuje mnie narodowość i religia danego człowieka jeśli nie ma nasrane we łbie. Proste. Ale na pewne sprawy my musimy reagować jako sąsiedzi innych krajów bo to wpływa na naszą gospodarkę. PS: mam większy kontakt z ukraińcami niż tylko sąsiadka, która podobno nic nie wie i się nie interesuje. Więc mogę powiedzieć coś więcej. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez zoltan2 Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 47 minut temu, zoltan2 napisał: Twoja są siadka nie może w to uwierzyć czy jednak uwierzyła. Bo to inna sprawa. A jeszcze inna to że to zakłamany naród i kłamią na potęgę Była tym zaszokowana, nie popierała i nie popiera tego co tam robią jej rodacy. Trochę ją znam i nigdy nie słyszałem by wypowiadała się o Ukraińcach czy innych narodach w jakikolwiek sposób. Nie interesuje się polityką i tyle. Mało tego, nawet jej rodzice gdy do nich dzwoni, boją się rozmawiać przez telefon o tym, bo przecież "służby wiedzą, że mają córkę w Polsce i na pewno podsłuchują". 50 minut temu, zoltan2 napisał: A jeśli ma w rosji rodzinę o którą się boi to czas ich stamtąd zabrać albo wrócić walczyć. 50 minut temu, zoltan2 napisał: Ja jestem jeden, a ich popiera ponad 40% Ona może to samo powiedzieć. Mówisz, by ktoś inny walczył, ale już Ty nie bardzo, bo jesteś sam mimo, że uważasz, że PiS to zło. Z tego co wiem to jej rodzice nigdy nie chcieli tu przyjechać. Jeszcze w zeszłym roku mówiła, że to nie jest tak, że wszyscy wielbią Putina i to co robi, po prostu boją się mówić o tym głośno, bo zawsze znajdzie się życzliwy, który podkabluje. 57 minut temu, zoltan2 napisał: My polacy pomagamy jak możemy a co zrobiła twoja sąsiadka (nie atakuję, pytam)? Tego nie wiem co zrobiła. Nie pytałem, nie interesuje mnie to. Natomiast powiem Ci co ja zrobiłem. Nic. Mam się czuć gorszy z tego powodu, bo nie pomagam Ukraińcom? Nie jestem człowiekiem? Nie mam współczucia? A jak Ci powiem, że od prawie 20 lat oddaję krew regularnie, jestem w bazie dawców szpiku, pomagam w domu dziecka i jako opiekun w ośrodku rehabilitacyjno - leczniczym to dalej będziesz tak o mnie myślał? Dziś ze swej dobroci wszyscy się rzucili pomagać Ukraińcom a jeszcze wczoraj nie widzieli rodaka w potrzebie. Syn znajomych pojechał ze swoimi znajomymi na granicę, jak to określił, bo teraz wszyscy pomagają i wrzucają relacje na fejsa. No przepraszam bardzo, pomaga się dla relacji na fejsie??? Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie zrozumieliśmy się, ale jedno powiem. Polityka to nie ludobójstwo. Polityka to nie bycie suwerenem i katem. To nie jest Polityka. To też trzeba rozróżnić. porównanie co my Polacy zrobiliśmy dla Ukraińców a co ci dobrzy Rosjanie nie dotyczy nas. My jesteśmy u Siebie, my nic nie musimy. My możemy. Ale to już kwestia własnej moralności. Oddajesz krew, super. Pewnie robisz więcej ode mnie dla Polaków itd. Ja cały czas wcześniej nawiązywałem do podejścia Rosjan względem do sytuacji w ich kraju i tego co się dzieje na Ukrainie. Uważam, że rosjanie, którzy chcą żyć wśród nas muszą się wykazać i nie być biernym, właśnie oni, ci wolni ludzie kórzy żyją na zachodzie. Bierność w ich przypadku to przyzwolenie. Proste. Bo albo się poczuwają do bycia rosjanami albo nie. A to nie Putin napadł a federacja rosyjska. Jeśli twoja sąsiadka jest normalna, ok. Ale to nic nie znaczy, nie dziś. Jej rodzice nie chcą wyjeżdżać? To ich wybór, pewnych rzeczy się nie zmieni. Widocznie im dobrze tam gdzie są i bez względu na to jak wiatr wieje to zawsze mają dobrze. Boją się? Bywa. Polacy pod zaborami też się bali, pod komuną też się bali. Jakiś czas temu nie chcieli wyjeżdżać i nie wszyscy popierają Putina, a teraz to poparcie Putin ma większa jak 2 msc temu. Kiedyś można było fałszować wyniki, dziś nie muszą. Do mnie dziś nie trafiają takie argumenty. Widząc dziś co się dzieje i znając historię to trochę mało dla mnie mieć ruskich za sąsiadów i nic nie wiedzieć o ich poglądach. Jeszcze nie dawno myślałem jak ty teraz, trochę się to zmieniło. Gdybyś wiedział jak Ci ludzie tam funkcjonują codziennie w rosji/Ukrainie itd to może byś zmienił podejście. Chociażby powszechne łapuwkarstwo. Mieć dobrze to żyć wg reguł i po cichu jeśli się nie chce wychylać. Nie porównuj walki z PIS do zbrojnej walki z cenzurą i dyktaturą u ruskich. Za mnie walczyli moi rodzice i dziadkowie. Ja mam inne narzędzia. Ale szlak mnie trafia jak widzę co się u nas dzieje. Obym nigdy nie musiał walczyć jak u nas nasi przodkowie. Ale mam syna i wiem, że dla niego nie ma przyszłości jeśli to dalej będzie szło w tym kierunku. Często rozmawiam ze znajomymi o obecnej sytuacji. I wszystko co mówię, się sprawdza u nas w Polsce, Politycznie i gospodarczo - tyle, że o 4 lata za szybko jak myślałem. I to mnie boli. Ale jeśli kiedykolwiek będzie trzeba to wyjdę protestować z transparentami bardziej radykalnie, a jak ktoś nas napadnie to wezmę broń do ręki. To, że pewne rzeczy robi się pod publikę to jest po prostu zwykły debilizm. W ogóle chwalenie się na insta, fb itd to czysty debilizm. Ale to też takie mamy dziwne czasy, na to też się nie zgadzam bo to ogłupia. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez zoltan2 Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 W dniu 4.04.2022 o 14:00, marik81 napisał: A ja jak zwykle znów będę powątpiewał. Po pierwsze, czemu Ruscy zostawili po sobie dowody na te wszystkie zbrodnie, chyba faktycznie muszą być debilami, bo inaczej tego nie widzę. Sami siebie pogrążać? Czego mają się bać albo kogo, Niemcy nigdy nie odpowiedzieli za swoje zbrodnie nigdy nie ponieśli żadnej kary. Zniszczyli nas kompletnie mordując całe pokolenia po czym w gratisie dali nam kolejnego okupanta sowietów na długie lata. Złudne myślenie ze oni się czegoś obawiają, zobacz te wszystkie sankcje realne działania to pic na wodę, dla nas papka w tv. Ukraincy też są okrutni wobec ruskich i nie wiem czy mam się dziwić, raczej nie a ci się odwdzięczają. Napadają twój kraj, ginie twoja rodzina znajomi i wpada ci w ręce taki okupant. Walisz jak do kaczek bo nie traktujesz go jak człowieka. DZISIAJ WROGU WCZORAJ BRACIE. Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 12 godzin temu, RuLeR napisał: Walisz jak do kaczek bo nie traktujesz go jak człowieka. 12 godzin temu, RuLeR napisał: Ukraincy też są okrutni wobec ruskich i nie wiem czy mam się dziwić, raczej nie a ci się odwdzięczają. Napadają twój kraj, ginie twoja rodzina znajomi i wpada ci w ręce taki okupant. Zgadnij ilu jeńców weźmie ten człowiek https://i.imgur.com/ZmovCWl.mp4 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) 19 godzin temu, zoltan2 napisał: Filtruje, zbieram informacje i wyciągam wnioski. I sam nie zdawałem sobie sprawy że w aż takim bagnie się znaleźliśmy. Niestety, ja tez na początku wychodziłem z założenia, a niech sobie leją to szambo ja tego nie oglądam, ale to tak nie działa bo znaczna część społeczeństwa nie weryfikuje tego co widzi w mediach. 19 godzin temu, zoltan2 napisał: Rosja dostaje prawie 1mld dziennie z surowców i tylko z UE. Co oni z tym robią? Powinni być jednym z najbogatszych krajów na świecie. A jednak są na drugim końcu. 45mln ludzi jest w ubustwie. 25mln z nich w skrajnym ubóstwie. Jak to co z tym robią? 2% za to żyje jak na oligarchę przystało, zapominają w jakim porcie który jacht zacumowany. Dużo idzie na wydatki militarne, przy takiej korupcji utrzymanie tego całego złomu kosztuje 4x tyle co powinno. Skoro reszta się na to zgadza no to chyba taki układ im odpowiada. Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez pendzel_3 Literówa Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Nie wrzucajcie proszę jakichś gifów z napisami bez dźwięku. pewnie na łapówki idzie połowa albo więcej. Skąd taki prezenter telewizyjny ma wille we Włoszech o wartości 8mln euro, nad jeziorkiem. Nie jest stary, to nie dorobek jego życia i inwestycji na wall street. Takich ludzi są tam miliony. Setki tysięcy to mają służb w różnych wydaniach, a gdzie reszta? Każdy musi coś mieć. Kraj i ludzie nigdy nie wyjdą na prostą bo tam jest jedno wielkie niewolnictwo na miarę XXI w. Ubóstwo, propaganda, niewiedza, brak wykształcenia, zakłamanie historyczne i obecnej rzeczywistości. Ci ludzie wierzą w swój system. To jest głupi naród - nie stety, to przykre. Może nie których urazi to co napiszę ale prosta analogia. - istnieją rasy psów fizycznie zdolnych do bycia agresywnym i z możliwością zabicia. Ale to jak ktoś się zachowuje jest kwestią wychowania. - Inny przykład to bycie mordercą (z przypadku lub z wyboru - bez znaczenia) - jak raz poczuje krwi to nie przestanie. To jest stan w głowie - bez względu na logikę. Nic nie jest proste - ale fakty to fakty a historia to historia. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Ubóstwo, propaganda, niewiedza, brak wykształcenia, zakłamanie historyczne i obecnej rzeczywistości. Ci ludzie wierzą w swój system. To jest głupi naród - nie stety, to przykre.Tu masz całkowitą racjęhttps://forsal.pl/swiat/rosja/artykuly/8387382,wstydliwy-problem-rosji-dostep-do-urzadzen-sanitarnych-toalety.htmlNawet nie wiem jak to tłumaczyć nawet. Coś w stylu siedzisz w smrodzie to się do niego przyzwyczajasz i później go nie czujesz. Od lat żyli bez wody i toalety, to i teraz im nie potrzebna. Rozumiem, że Rosja to ogromny kraj i budowa wodociągów do wszystkich pipidówek jest trudna no ale skoro 15mln ludzi nie ma dostępu do bierzacej wody to o czymś świadczy, to 10% ludności.Do toalety nie ma dostępu ok 35mln ludzi więc jak można powiedzieć, że Rosja to cywilizowany kraj, skoro jedna czwarta jej mieszkańców nie ma gdzie się wy...ć? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts