Kerebron 0 Napisano 28 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Mam parę pytań, dotyczących dość oryginalnego e-maila w ww. sprawie: 1. Podejrzana domena nadawcy: ebenchmark.pl, zamiast benchmark.pl - tak ma być? 2. Prośba o wpłatę 10% wartości nagrody, na poczet podatku, pomimo że dalej w treści jest napisane: "Płatnikiem powyższego podatku od nagród w konkursie jest podmiot wydający te nagrody.". To jak to jest, kto jest płatnikiem tego podatku? Wolę się upewnić, jak to tam z tym jest, bo to dosyć niespotykane podejście do sytuacji. :) Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 28 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 W sprawach dotyczących konkursu powinieneś się kontaktować bezpośrednio z redakcją portalu. Możesz skorzystać z formularza https://www.benchmark.pl/kontakt.html, lub pisać bezpośrednio na adres redakcji. My jako forum, nie mamy z tym konkursem nic wspólnego. Cytuj Link to post Share on other sites
Kerebron 0 Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 18 minut temu, jacekgothic napisał: W sprawach dotyczących konkursu powinieneś się kontaktować bezpośrednio z redakcją portalu. Dzięki za odpowiedź. Tak też zrobię. Cytuj Link to post Share on other sites
Mateusz Sołtysiak 34 Napisano 28 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Cześć. Tak, to autentyczna wiadomość od redakcji. Cytuj Link to post Share on other sites
Kerebron 0 Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Aye, aye, capt'n! :) Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 28 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Coś tam wygrałeś - Gratuluję !!! Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Ciekawe kiedy zaczną wysyłać wygrane Cytuj Link to post Share on other sites
behemot 0 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Swoją drogą wydawałoby się, że nagrody o wartośći <2000 zł wygrane w konkursie ogłoszonym na ogólnodostępnej stronie internetowej powinny w ogóle być zwolnione z podatku. Cytat "Płatnikiem powyższego podatku od nagród w konkursie jest podmiot wydający te nagrody.". To jak to jest, kto jest płatnikiem tego podatku? Upraszczając: płatnikiem jest ten, kto wpłaca podatek na konto odpowiedniego urzędu skarbowego. Co nie oznacza, że tenże płatnik co do zasady wykłada te pieniądze. Albo pobiera podatek od wygranego (jak w tym przypadku), albo konstruuje nagrodę w taki sposób, że formalnie wygrywasz przedmiot + gotówkę w wysokości należnego podatku. Edytowane 1 Lutego 2022 przez behemot Cytuj Link to post Share on other sites
Kerebron 0 Napisano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 W dniu 1.02.2022 o 15:20, behemot napisał: konstruuje nagrodę w taki sposób, że formalnie wygrywasz przedmiot + gotówkę w wysokości należnego podatku Z takim właśnie podejściem dotąd się spotykałem, więc wymaganie wpłaty było dla mnie zaskoczeniem. W dniu 1.02.2022 o 15:20, behemot napisał: nagrody o wartośći <2000 zł wygrane w konkursie ogłoszonym na ogólnodostępnej stronie internetowej powinny w ogóle być zwolnione z podatku Jest taki przepis? Zdarzyło mi sie parę razy w życiu wygrać jakieś drobiazgi, o wartości najwyżej kilkudziesięciu złotych i nigdy o żadnym podatku mowy nie było. Ogólnie rzecz biorąc, nie narzekam. W praktyce wygląda to tak, jakbym kupił z 90% zniżką i darmową przesyłką. Cytuj Link to post Share on other sites
behemot 0 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 4 godziny temu, Kerebron napisał: Jest taki przepis? Zdarzyło mi sie parę razy w życiu wygrać jakieś drobiazgi, o wartości najwyżej kilkudziesięciu złotych i nigdy o żadnym podatku mowy nie było. Jest, choć są jakieś niuanse. Zakładam, że redakcja wychodzi z założenia, że lepiej (bezpieczniej) jest zapłacić podatek z którego teoretycznie może byc zwolnienie, niż nie zapłacić, i dostać po tylku gdyby fiskus się do tego przyczepił. 4 godziny temu, Kerebron napisał: Ogólnie rzecz biorąc, nie narzekam. W praktyce wygląda to tak, jakbym kupił z 90% zniżką i darmową przesyłką. Podatek, moze nawet niepotrzebny, potrafię zrozumieć. Mniej zrozumienia mam dla faktu, że cała procedura (konkurs -> ogłoszenie wyników -> kontakt -> doręcznie) trwa prawie dwa miesiące. W moim przypadku konkurs z 11 grudnia, a kuriera wciąz ani widu, ani słychu. Cytuj Link to post Share on other sites
Kerebron 0 Napisano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 21 minut temu, behemot napisał: cała procedura (konkurs -> ogłoszenie wyników -> kontakt -> doręcznie) trwa prawie dwa miesiące. W moim przypadku konkurs z 11 grudnia, a kuriera wciąz ani widu, ani słychu. We wtorek, 1. lutego, w odpowiedzi mailowej dostałem wiadomość, że wysyłka może im zająć do dwóch tygodni, tak więc jeszcze możemy poczekać. Mnie tam się nie spieszy. Langsam, langsam, aber sicher. :) Cytuj Link to post Share on other sites
kalkulatorek 0 Napisano 27 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Ja dostałem nagrodę, ale to był początek konkursu.... Edytowane 27 Lutego 2022 przez kalkulatorek błąd ortograficzny Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 8 Marca 2022 Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Dramat. Ja nadal czekam na swoją. Okazało się, że Samsung musi im przesłać raz jeszcze dysk, ponieważ dostarczyli inny niż był do wygrania słabe to... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RadoslawER 0 Napisano 23 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 Domena ebenchmark.pl brzmi podejrzanie, bo powinno być benchmark.pl. Co do prośby o wpłatę 10% na podatek, to dziwne, zwłaszcza gdy w treści piszą, że płatnikiem jest podmiot wydający nagrody. To może być próba oszustwa, lepiej się upewnić przed dokonaniem jakiejkolwiek wpłaty. Sprawdź dokładnie treść e-maila, czy nie ma błędów, czy literówek. Skontaktuj się z administracją benchmark.pl, żeby potwierdzić, czy to jest legitymacja wiadomość. Warto też ostrzec innych na forum, żeby byli świadomi tej sytuacji. Lepiej być ostrożnym i nie podejmować żadnych działań bez dokładnego sprawdzenia tego e-maila. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts