rafamaja 0 Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Nowa płyta to Asus. Po tygodniu znowu ten nieszczęsny dźwięk tym razem 1 długi i albo 3 krótkie, albo 4 krótkie (byłem zaskoczony więc nie stwierdzę kategorycznie ile było tych krótkich) , po zaglądnięciu na płytę, dioda led VGA się pali, czyli podobnie jak przy aurus. Jaka konkluzja? Poprzednia płyta raczej sprawna, grafika rownież ok, ponieważ musiały by być 2 uszkodzone, które testowałem , co wykluczam. Co w takim razie jest problemem?? Macie jakieś pomysły ?? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14008 Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 To jedyne co zostaje to uszkodzony procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
rafamaja 0 Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 ok.....ten led VGA, który palił się teraz i przy poprzedniej płycie wskazywałby coś pod grafikę??, ale pod kątem wyświetlacza czyli monitora... Czy ten trop jest zasadny ?? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Monitor lub kabel HDMI może mieć wpływ na wyświetlanie błędu VGA jedynie w przypadku takiej usterki, która powoduje nie prawidłowe działanie karty graficznej (zwarcie lub zakłócenia prądowe). Co do ewentualnej usterki CPU uruchom test w Intel Processor Diagnostic Tool. Z kolei 3 krótkie lub 3 długie sygnały oznaczają problem z RAM ale to też może być spowodowane usterką procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
rafamaja 0 Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Zrobiłem test Intel-Burn-Test i nic nie wskazało na błędy...ale zrobię tym, który sugerujesz... Test nic nie wykazał. Procesor wg testu jest sprawny. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Jeżeli problem pojawia się w dwóch różnych konfiguracjach sprzętowych to pozostaje sprawdzenie działania zestawu na tzw. pająka czyli poza obudową. Może tu występują jakieś prądy błądzące i powodują wystąpienie błędu. Cytuj Link to post Share on other sites
rafamaja 0 Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Zanim zachciało mi się zmiany, inny zestaw był pod tą budą i było ok.. Chyba, że zasilacz. Przypomniałem sobie jak sprawdzałem procesor w jednym miejscu tak jakby było odbarwienie (ciemniejszy kolor), mogło by się wydawać , że się przygrzał w tym miejscu, ale niby jak z drugiej strony, teraz nie pamiętam czy to od nowości czy to przy płycie aurus tak się stało.. Przy aurusie temp. procka przy normalnym użytkowaniu były w granicach 30 o C, teraz mam 36 o C i tepm. skacze nawet do 45 o C, żeby zaraz powrócić do 36 o C. Nie wiem co o tym myśleć... z tymi temperaturami. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Te temperatury skaczą w spoczynku? jeżeli tak to jest jakiś błąd w montażu coolera lub rozprowadzeniu pasty. Ten ciemniejszy kolor jest na PCB procesora czy na metalowej obudowie IHS? Cytuj Link to post Share on other sites
rafamaja 0 Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Od spodu, tam gdzie są złote styki... Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Raczej powinien mieć jednolity kolor a w szczególności styki. Pozostaje test na innym CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
rafamaja 0 Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Najgorsze jest to, że nie pamiętam gdzie kupiłem (nie mam gwarancji).. Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Na ASUSie Z97 PRO WiFi miałem to samo. Tyle że płyta wpadała albo w CPU, DRAM albo obie na raz. Po odłączeniu 24 pin z mobo komp startował. Wywaliłem stare dyski HDD i jak ręką odjął. Odpala zawsze za pierwszym razem i wstrząsy nie powodują już BSODa. Dyski masz nowe czy przekładałeś ze starej generacji? Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez Joymaxx Cytuj Link to post Share on other sites
rafamaja 0 Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Nowe ssd. U mnie nie będzie to o czym mówisz... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts