Skocz do zawartości

[MULTI] METRO - seria

Metro Exodus  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto zagrać/kupić (opinie graczy)?

• trzeba zagrać, tytuł zasługujący na miano gry roku
      0
    • solidna pozycja, zapewnia świetną zabawę na długie godziny, posiada minimalne błędy
    • ciekawa pozycja ale sporo jej jeszcze brakuje do ideału
    • można zagrać ale niekoniecznie, pozycja skierowana głównie do fanów gatunku/klimatu
      0
    • zdecydowanie nie, gra nie miała prawa wyjść
      0

Recommended Posts

Mi chodzi na 60 fps z wyłączonym SSAA i teselacją i fizyką zbędne bajery i tak nie widać różnicy wielkiej a dobijają grafikę dobitnie 680 :D reszta na MAX w FULL HD

http://img822.imageshack.us/img822/2446/metroll2013052220552913.png

Mi chodzi na 60 fps z wyłączonym SSAA i teselacją i fizyką zbędne bajery i tak nie widać różnicy wielkiej a dobijają grafikę dobitnie 680 :D reszta na MAX w FULL HD

Jak sobie włączę SSAA na 0.5x i też mogę się chwalić, że mam 60 klatek z SSAA :D Stałych 60 i tak nie masz

Po co wyłączyłeś teselacje na 680 ? Akurat teselacje bardzo widać w nowym metrze a 680GTX nie ma problemów z zachowaniem płynności w tej grze.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/metro-last-light-test-kart-graficznych/strona/20095.html

Tu na benchmarku masz test tej gry, wyszło średnio 85 fps na niepodkręconej 680GTX przy 1080p.

Na najnowszych sterach ze wszystkim na maxa (oprócz SSAA i physx) mogę to potwierdzić bo grało mi się w 65-90 fpsach przy 1920x1200p (680GTX OC) . W czasie całej gry były chyba tylko dwie czy trzy krótkie sytuacje, gdzie fps spadł na 40 fps, chodzi mi o te miejsca fabularne, gdzie np obserwuje się przemówienie gostka, którego słucha z jakieś 50 postaci.

Ogólnie nowe metro, zważywszy na jakość grafiki nie ma chyba dużych wymagań, z tego co słyszałem to w tą gre spokojnie pograsz nawet na antycznej 8800GT. Jestem pełen uznania dla twórców metra Last Light, pokazali że niski budżet na gre nie musi iść w parze z niską jakością gry

Swoją drogą zgadzam się z powyższą recenzją Angry Joe'a

Edytowane przez kapral.hicks

Obniżyłem detale wyłączyłem v-sync zainspirowany wcześniejszymi postami i rzeczywiście teraz strzela mi się genialnie gra nabrała innego znaczenia, średni fps wzrósł dwukrotnie teraz można przyjemnie postrzelać :D. Dzięki panowie!

Masz takie okno?

http://www.jocys.com/projects/x360ce/Images/x360ce_General.png

Już ustawiłem drugi analog góra dół to invert axis6.

Ja mam cemu.x360.V3 to chyba ktoś w tym programie zrobił ustawienia i wrzucił do neta same pliki.

Ale steam je blokuje, po skopiowaniu demo residenta zablokowało pada całkiem.

Pobrałem demo z torrenta i działało, ale bez wibracji.

Próbowałem ustawiac wibracje w tym programie i testowałem programem od pada i ledwo drgał.

Obniżyłem detale wyłączyłem v-sync zainspirowany wcześniejszymi postami i rzeczywiście teraz strzela mi się genialnie gra nabrała innego znaczenia, średni fps wzrósł dwukrotnie teraz można przyjemnie postrzelać :D. Dzięki panowie!

Ale bez v-synca są zacięcia, ja już się przemęczę z v-sync, możesz jeszcze ustawić liczbę prerenderowanych ramek w sterowniku na 1, ja tak zrobiłem i opóźnienie jeszcze się zmniejszyło.

Jak ma sie ustawioną jakość na v-high to Geometry tez jest na v-high i tesselacja tylko zaokragla kanty, same postacie sa wtedy dość napakowane polygonami i słabe oko może nawet różnicy nie zobaczyć.

Na medium jest geometry dtail medium i po włączeniu tesselacji wychodzi jak full geometry bez tesselacji.

Na 7950 mam miejscami spadki do 23 Fps ustawienia maksymalne bez wygładzania  Gpu950Mhz ,   Vram 1500Mhz, to normalne zjawisko czy z moją kartą coś nie tak ? stery 13.5 beta 2

Edytowane przez pudel

Zainstalowałeś Patch 1.0.2? Poprawia on wydajność radeonów nawet trzykrotnie w wielu miejscach. Nawet przy moim 6850 pomógł z przekłamaniami cieni i nie mam takiego spadku fps przy teselacji (zamiast 20fps przy normal trace 3-4fps a i tak mam dzieki temu 60fps zamiast 40 [V-SYNC]).

Zainstaluj też patcha 1.0.3 potem :)

Edytowane przez Kapucynek

Ale bez v-synca są zacięcia
Praktycznie ich nie dostrzegam, nie mam, fps trzyma mi się od 70-80 do ponad 120 nawet w Metrze :D tak że jest fajnie i strzela się super przyjemnie wcześniej na najwyższych ust.(SSAAoff i reszta,ofc.) z średnim fps 40-50kl. nie grało się tak przyjemnie :P. Pozdro! i dzięki za porady ;) miłej gry! gierka kosi :D

Wyłącz wygładzanie krawędzi i zmień tesselacje na normal i wtedy sprawdź jak chodzi gra.

Gram bez wegładzania, teselację mam na full sprawdzę na normalu.

Przy normalnej teselacji tam gdzie wcześniej było 26 klatek teraz jest w granicach 48-50.

Edytowane przez pudel

Zainstaluj też patcha 1.0.3 potem :)

Jak skoro na steam go nie ma? Moja wersja to 1.02 

Tesselacja sporo je na najwyzszej na normal prawie bez roznicy na wysokiej troche czuc ze obciaza karte bynajmniej u mnie :D

bynajmniej ‚wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)

Praktycznie ich nie dostrzegam, nie mam, fps trzyma mi się od 70-80 do ponad 120 nawet w Metrze :D tak że jest fajnie i strzela się super przyjemnie wcześniej na najwyższych ust.(SSAAoff i reszta,ofc.) z średnim fps 40-50kl. nie grało się tak przyjemnie :P. Pozdro! i dzięki za porady ;) miłej gry! gierka kosi :D

Bo teraz lepiej mysz reaguje na ruchy i łatwiej w coś trafić, przy małej ilości fps animacja przypomina kisiel :)

Za miast bynajmniej pisze się przynajmniej.

Zresztą zapytajcie na skajpie profesorka z TVP.

U mnie się nic nie pobierało odkąd kupiłem grę (czyli 2 dni temu). Wersję pliku exe mam 1.0.2 czy jakoś tak. Na pewno nie mam wersji 1.0.3

No to masz najnowszą wersję. Ktoś wie kiedy wyjdą sterki WHQL od nvidii bo mi się bety nie instalują.

Edytowane przez DiamentoKWZ