Artok 2010 Napisano 27 Września 2022 Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Arc A770 wjeżdża na półki sklepowe 12 października w cenie 329$. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 27 Września 2022 Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Oby się rozkręcili z tymi kartami. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 27 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Dostanie się za 330$ netto w pl RTX 3060 w sklepie? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 @Rebelmind Tak, na takim xkom jest np 3060 Eagle za 2049 zł brutto, co przy podatku 23% i kursie dolara na poziomie 5.02 zł, daje 331,84$ netto. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 28 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2022 Czyli A770 nie ma miejsca na rynku w tej cenie - bo nie wierzę, że będzie ogólnie przekrojowo na poziomie 3060. A jeszcze przecież jest RX 6700... Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 29 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2022 Jest recenzja A380 na PurePC! https://www.purepc.pl/test-karty-graficznej-intel-arc-a380-vs-geforce-gtx-1630-vs-radeon-rx-6500-xt-trzeci-gracz-wchodzi-na-rynek-i-chce-namieszac Przyznać się muszę, że kupowaliśmy ARC A380 trochę dla beki, żeby zobaczyć jak szura po dnie wykresów i sypie babolami. Taki obraz wyłaniał się po czerwcowo-lipcowych testach na świecie (karta była wówczas niedostępna w EU). Tymczasem od wakacji chyba sporo się zmieniło, bo nie miałem żadnych większych problemów ze stabilnością czy działaniem gier (również starszych na DX11, poza Wiedźmin 3), a sama wydajność nie powiem że pozytywnie zaskoczyła, ale przynajmniej nie rozczarowała. Na PCIe + ReBAR jest nawet nieźle i tylko posiadacze takich platform powinni ARC rozważać. Karta kosztowała nas 795 zł, jest więc jedną z najtańszych w swoim segmencie i generalnie okazuje się szybsza od bezpośrednich konkurentów. Jeszcze coś z tego Intela może być dobrego, bo potencjał bezsprzecznie ma spory. Zatem niebiescy do roboty i czekamy na mocniejsze modele Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 31 minut temu, Rebelmind napisał: Jest recenzja A380 na PurePC! https://www.purepc.pl/test-karty-graficznej-intel-arc-a380-vs-geforce-gtx-1630-vs-radeon-rx-6500-xt-trzeci-gracz-wchodzi-na-rynek-i-chce-namieszac Przyznać się muszę, że kupowaliśmy ARC A380 trochę dla beki, żeby zobaczyć jak szura po dnie wykresów i sypie babolami. Taki obraz wyłaniał się po czerwcowo-lipcowych testach na świecie (karta była wówczas niedostępna w EU). Tymczasem od wakacji chyba sporo się zmieniło, bo nie miałem żadnych większych problemów ze stabilnością czy działaniem gier (również starszych na DX11, poza Wiedźmin 3), a sama wydajność nie powiem że pozytywnie zaskoczyła, ale przynajmniej nie rozczarowała. Na PCIe + ReBAR jest nawet nieźle i tylko posiadacze takich platform powinni ARC rozważać. Karta kosztowała nas 795 zł, jest więc jedną z najtańszych w swoim segmencie i generalnie okazuje się szybsza od bezpośrednich konkurentów. Jeszcze coś z tego Intela może być dobrego, bo potencjał bezsprzecznie ma spory. Zatem niebiescy do roboty i czekamy na mocniejsze modele Szkoda, że discrete ARC jest zcancellowany... Co najwyżej dostaniemy odgrzanego kotleta w Battlemage, który będzie dalej monolityczny. Mobilki dalej będą rozwijać. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 (edytowane) I po co komu ta karta? Nawet w biednym 1080p nie potrafi zapewnić komfortu rozgrywki. Kupować nowy sprzęt i na dzień dobry ciąć detale do low żeby było grywalne? A i to pewnie nie zawsze pomoże. Do tego konieczna nowa platforma z PCIE 4.0 i resizable bar - na coś starszego nie podejdzie. Wydajność na poziomie 8 letniej GTX 970. Edit: misclick - zamiast 6 ma być 8 letniej Edytowane 29 Września 2022 przez joker5513 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 14 minut temu, joker5513 napisał: Wydajność na poziomie 6 letniej GTX 970. 6 lat to ona miała w 2020 roku. 15 minut temu, joker5513 napisał: Do tego konieczna nowa platforma z PCIE 4.0 i resizable bar Szkoda, że nie dali testu z resizable bar i PCIE 3.0 Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 1 godzinę temu, Artok napisał: 6 lat to ona miała w 2020 roku. Szkoda, że nie dali testu z resizable bar i PCIE 3.0 Uhm... a sądzicie, że A380 potrzebuje PCIE 4.0? Ile on naprawdę używa linii? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2022 (edytowane) O 15:00 zeszło embargo na testy A750 i A770. Jako że nawet PurePC swojego sampla nie dostało odsyłam do testu TPU: https://www.techpowerup.com/review/intel-arc-a770/32.html TLDR: * A770 jest minimalnie szybsze od RTX 3060, tak w resteryzacji jak i RT! (tu nawet blisko 3060 Ti) * A750 jest na poziomie RX 6600 (w RT sporo szybszy) * obie karty zyskują względem konkurentów wraz ze wzrostem rozdzielczości * pobór mocy na poziomie segmentu wyżej u konkurencji IMHO jest dobrze jak na start! Edytowane 5 Października 2022 przez Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 5 Października 2022 Udostępnij Napisano 5 Października 2022 3 godziny temu, Rebelmind napisał: IMHO jest dobrze jak na start! Na mnie największe wrażenie zrobiła wydajność w Ray Tracingu. Spodziewałem się padaki większej, niż u AMD, a tutaj Intele są tylko krok za nvidią. Czyli jednak można to osiągnąć, nie trzeba chcieć. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2022 39 minut temu, Artok napisał: Czyli jednak można to osiągnąć, nie trzeba chcieć. Moim zdaniem to zasługa Hindusa zjaranego. Zauważmy, że cały temat RT w AMD zaczęł powstawać jakoś po jego przejściu do Intela. I jestem niemalże pewien, że konieczność wejscia w ten sam temat Intel zaczął traktować na poważnie właśnie za jego panowania. Swoją drogą tj jednak gość - do klimatów dGPU Intel już robił przymiarki wcześniej, lecz bez żadnych sukcesów; musiał się pojawić Koduri... Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 5 Października 2022 Udostępnij Napisano 5 Października 2022 4 godziny temu, Rebelmind napisał: IMHO jest dobrze jak na start! Zobaczymy jaka cena. Bo jak więcej niż 2k to słabo. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Ale Mikesz, ceny nie wiszą w próżni. $329 po obecnym kursie + VAT dają równe 2000 PLN - czyli dokladnie tyle ile lata 3060. Gdyby A770 wjechał za 250$, czyli okolice 1700 PLN to byłby dużo szerszy odzew. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 5 Października 2022 Udostępnij Napisano 5 Października 2022 8 minut temu, Rebelmind napisał: dają równe 2000 PLN Czyli tyle co rx 6650 xt. Ciężko to widzę. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 5 Października 2022 Udostępnij Napisano 5 Października 2022 2 godziny temu, Artok napisał: Na mnie największe wrażenie zrobiła wydajność w Ray Tracingu A na mnie pierwsze wyniki związane z AI. Ta karta wygląda jakby miała zjeść nie tylko 3060, ale nawet 3060Ti Dla mnie to po prostu wybawienie, wreszcie można by się wyrwać z szponów Zielonych Goblinów! Kartę kupię na pewno, choćby po to sprawdzić wydajność w AI, pobawić się SDK i możliwościami przy obliczeniach. Brawo Intel! 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Są gdzieś wyniki akceleracji Intelowego A770 przy obróbce wideo? Blackmagic (Resolve Studio) albo Adobe (Premiere Pro)? Wszędzie tylko "gadajo" o graniu, a pokazali by obróbkę wideo. nGREEDia ma CUDA, AMD ma akceleracje... a Intel? :| Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2022 10 godzin temu, Adames napisał: Dla mnie to po prostu wybawienie, wreszcie można by się wyrwać z szponów Zielonych Goblinów! Tak właśnie liczyłem, że wystarczy iż znajdzie się jedno nawet quasi-popularne zastosowanie, w którym Intel przelamie totalny duopol (zaoferuje zauważalnie lepsze osiągi przy konkurencyjnej cenie lub podobne za wyraźnie niższą) i Alchemist będzie brany. 4 minuty temu, Revenant napisał: Są gdzieś wyniki akceleracji Intelowego A770 przy obróbce wideo? Blackmagic (Resolve Studio) albo Adobe (Premiere Pro)? Czy tj istotne w tym temacie czy mylę pojęcia? https://www.tomshardware.com/news/intel-arc-av1-encoder-dominates-nvenc Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 5 godzin temu, Rebelmind napisał: Tak właśnie liczyłem, że wystarczy iż znajdzie się jedno nawet quasi-popularne zastosowanie, w którym Intel przelamie totalny duopol (zaoferuje zauważalnie lepsze osiągi przy konkurencyjnej cenie lub podobne za wyraźnie niższą) i Alchemist będzie brany. Czy tj istotne w tym temacie czy mylę pojęcia? https://www.tomshardware.com/news/intel-arc-av1-encoder-dominates-nvenc Tbh specem tutaj nie jestem, niewiele mi to mówi. Wolałbym bezpośredni test na próbce w w/w programach przy zastosowaniu popularnych formatów i ustawień. Ja tylko montuje filmiki dwóm jutuberom, nie jestem inżynierem. Chciałbym zobaczyć starcie np. 6700XT, 6800/6800XT, 3060 (ze względu na 12GB VRAM), Arc770 przy: 1) 2160p, 80Mbps, DNxHR (docelowo potem leci handbrake'iem na H.264, ale export pierwotny w DNxHR) 2) 1080p, 15-20Mbps, H.264 (typowy casualowy format dla zwykłego śmiertelnika, non-pro) I obstawiam, że RTX 3060 wypadłby tutaj "najtaniej" (tzn. najlepiej dla zwykłego śmiertelnika) przez CUDA i VRAM. ARC jest dla mnie niewiadomą atm. Taki 13700K + ARC770 mógłby być fajną platformą do pracy (zakładając że nie spartolili akceleracji w normalnych warunkach). Nie wiedziałem że Tech Jezus testuje już gry na TW:WH3. I szczerze mówiąc wynik A770 jest... nawet dobry? Imo nie jest tak źle, spodziewałem że się będzie gorzej. Może jednak w ciągu 2-3 generacji coś z tego będzie (chyba że Intel zrezygnuje). Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Marże są zbyt duże żeby zrezygnować. Ludzie nie zabijają się o 12900ks/k, który kosztuje "tylko" 850$, podczas gdy na 3080 w takiej cenie była kolejka na pół roku wprzód, że nie wspomnę o 3080ti/3090. Nawet 3090 Ti powinien być tutaj "czerwoną lampką" gdy z dnia na dzień karta tanieje z 2200€ na 1200€... Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Odpaliłem sobie dzisiaj Chivalry 2 i z zaskoczeniem odkryłem, że w najnowszej aktualizacji dodali XeSS (swoją drogą po 275 godzinach gry w końcu zostałem doceniony - pierwszy raz wyzywali mnie na czacie od cheaterów). Renderowanie klasyczne Intel XeSS - mydełko na okiennicach wieży Renderowanie klasyczne - zalecam patrzeć się na kraty w oknach wieżyczki Nvidia DLSS (wydajność) Intel XeSS (wydajność) Renderowanie klasyczne - tutaj fajnie znika ostrość grawerunku na pancerzu oraz łańcuchy lamp z prawej strony latarni robią się coraz cieńsze Nvidia DLSS (wydajność) Intel XeSS (wydajność) Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Widać jak intel ma w rzyci polski rynek. Nawet cen w złotówkach nie podali. nV potrafiła rozesłać w samej polsce kilkadziesiąt sampli RTX 4090 do testów. Niektórzy yt-rzy dostali pod 2-3 sztuki kart za ponad 10k zł. Polskich testów a770 nie widziałem. Nie słyszałem aby ktokolwiek z polskiej sceny testowej dostał taką kartę do testów. Za samo podejście do klienta nie polecam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CjFalcon 70 Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Intelki w ofercie Komputronika z realizacją na 20 piźdizernika: https://www.komputronik.pl/search/category/1099?query=intel arc 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciech spychała 80 Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Sprawdzam właśnie A380 na najnowszych sterownikach (bo na wcześniejszych nie nadawał się do publikacji testu) i powiem Wam, że jest spora poprawa - choć zabawnie się ją teraz testuje po dwóch 4090 A750 już zorganizowana i jak się wszystko uda spiąć to publikacja będzie gotowa okolicy polskiej premiery sklepowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts