LamaWarzywo 0 Napisano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Witam Kilka dni temu zdecydowałem się na format komputera. Ponownie zainstalowałem Windows 10 pro za pomocą dedykowanego narzędzia. Jednak po włączeniu systemu zauważyłem że już nie bootuje się razem z logiem płyty głównej tylko jakby osobno. Ponadto niektóre funkcje uległy zmianie np. nie można wejść do biosu z poziomu systemu. Kilka funkcji doszło, kilka zostało usuniętych. Czego to może być przyczyna? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Microsoft lubi takie niespodzianki robić. Dedykowane narzędzie, pobrało ostatnią wersję, więc jest jak jest...:) Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Czy jak dasz uruchom ponownie to jest ok? Windows ma tą swoją pseudohibernacje, może to ona. no lub fast boot w uefi włączony Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Coś mi się wydaję że to może być przez UEFI Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez 8gwiazdek Cytuj Link to post Share on other sites
gavron 27 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Drogi autorze a Ty tego windowsa z tego co czytam pobrałeś bezpośrednio z neta?Jeśli tak to nie dziw się że jest inny. Zazwyczaj oryginalne windowsy zapakowane przez producentów sprzętu są "podrasowane" przez nich. Coś na zasadzie brandingu w telefonach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Windowsa zainstalowałem w ten sposób: Pobrałem narzędzie ze strony windowsa i stworzyłem bootowalnego pendrive. Zbootowałem komputer z pendrive, wybrałem wersję i sformatowałem dysk. Nie musiałem wprowadzać klucza bo podobno gdy raz się na jakimś urządzeniu windows zainstaluje to już go nie potrzeba. Cytuj Link to post Share on other sites
gavron 27 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Ja mówię o tym że preinstalowane systemy na kompach mogą się różnić od normalnych systemów bo mogą być one "brandowane". Coś jak telefony zakupione w danej sieci - też soft na telefonie rózni się od softu normalnego Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 W przypadku Windowsa aż takich dużym zmian nie ma, jedynie czysty Windows tym się różni od systemu zainstalowanego przez producenta sprzętu, że nie ma tych wszystkich aplikacji producenta i jakiś śmieci działających przez 30 dni. @LamaWarzywo zrobiłeś instalkę za pomocą Media Creation Tool? Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Tyle że ja nie miałem fabrycznie zainstalowanego windowsa. Ten komputer złożyłem sam więc sam zainstalowałem windowsa na początku. Więc dziwne jest to że instalacja windowsa tym samym sposobem dała mi innego windowsa. Drugą instalkę zrobiłem za pomocą pendrive stworzonego za pomocą Media Creation Tool. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Windows 10 w najnowszej wersji miał mieć lekko zmieniony wygląd z tego co pamiętam i jakieś rewolucje z niektórymi funkcjami. Ja siedzę na dobry, starym 8.1 i mam tak samo wyglądający system Tutaj możesz sobie o tym poczytać https://www.pcworld.pl/news/Historia-aktualizacji-systemu-Windows-10-wersja-20H2-Aktualizacja,424481.html Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Załóżmy że przyczyną tego są zmiany w windowsie. Tylko teraz jak wytłumaczyć że system już nie bootuje się razem z logiem płyty głównej tylko osobno? Z UEFI zniknęła także opcja windows boot manager. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Miałeś jakiś szczególny powód by robić format? Coś źle pracował komp? Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Bardzo mało miejsca na dysku, różne śmieci. Po formacie odzyskałem 30 gb. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Masz włączoną opcje w BIOSie Fast Boot? Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Fast boot wyłączony. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 To włącz i zobacz jak będzie. I jeszcze drugie pytanie, czy jak zainstalowałeś Windowsa zmieniłeś w BIOSie w zakładce Boot by twój dysk twardy był znowu na pierwszym miejscu? Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Przez formatem na pierwszym miejscu był windows boot manager. Po formacie zawsze pierwszy jest dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 A jak robiłeś format nie miałeś żadnych błędów, problemów? Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Format robiłem podczas instalacji nowego windowsa. Kliknąłem na dysk i usunąłem na nim wszystkie dane. Potem utworzyłem partycję i zainstalowałem windowsa. Podczas instalacji nie było żadnych problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Zobacz to https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-other_settings/bios-nie-odnajduje-managera-boot-windows-10/54560dde-7fe7-4ec5-8ee9-2c4da82b0721 Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Nie jestem pewny na co mam zwrócić uwagę. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 3 godziny temu, LamaWarzywo napisał: Tylko teraz jak wytłumaczyć że system już nie bootuje się razem z logiem płyty głównej tylko osobno? Z UEFI zniknęła także opcja windows boot manager. Wygląda jakby system odpalał się w trybie Legacy/CSM. W trybie UEFI jest logo płyty i boot manager. Poszukaj w biosie opcji UEFI/Legacy/CSM i napisz albo pokaż jak są poustawiane. Dodatkowo hwinfo64 pokazuje na głównej stronie Summary w jakim trybie jest uruchomiony system. Przy formatowaniu i tworzeniu partycji utworzyło jedną dodatkową czy więcej? Bo jak tylko jedną to masz tabelę MBR i chyba nie da się konwertować na GPT bez utraty danych. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Tryb CSM jest włączony. Gdy go wyłączam znikają wszystkie opcje bootowania i przy ponownym uruchomieniu za każdym razem włącza się UEFI. Pod włączonym trybem CSM są dwa tryby: Legacy only, UEFI only. Mam zaznaczone UEFI only. W załączniku daję screena z HWINFO. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 A pokaż jeszcze screena z zarządzania dysków z widocznymi partycjami na dysku systemowym Cytuj Link to post Share on other sites
LamaWarzywo 0 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Załączam screena: Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts