Doublementi 0 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Hej, mam problem, otóż mam Lenovo Legion 5 i zakładka zabezpieczenia i konserwacja pokazuje mi "zlaleźliśmy błędy na dysku..." i przycisk do uruchomienia ponownie w celu naprawy błędu. Po uruchomieniu ponownie nic się nie zmienia, w trakcie uruchamiania nie występuje nawet komunikat o naprawie, a błędy pozostają. Chkdsk /scan pokazuje że nie ma uszkodzonych sektorów ale błędy są i każde dać chkdsk /f i uruchomić ponownie komputer. I wtedy faktycznie przy uruchamianiu wyskakuje komunikat o skanowaniu ale robi się to błyskawicznie, nawet nie ma 0%... itp tylko chwile po komunikacie, bez żadnych pasków stanów jest ekran logowania, tak jakby wcale nie naprawiało tylko przeskakiwało od razu. Oczywiście po zalogowaniu błędy nie znikają, chkdsk i zabezpieczenia znów wykrywają błędy. Potrafi ktoś poradzić co powinienem zrobić, jak to naprawić? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Możesz zrobić kilka zbędnych czynności: - odczytaj S.M.A.R.T dysku jakimś programem, zamieść tutaj, - ktoś to przeanalizuje i napisze: o rzeczywiście, są tam błędy, rób kopie plików i kupuj nowy dysk. Zamiast tego od razu rób kopie i kupuj nowy dysk - SSD oczywiście. Dysków się nie naprawia*. Jak już pojawiły się błędy, to nie bez powodu. * - nie chce mi się pisać, że czasem można naprawić błędy logiczne. Cytuj Link to post Share on other sites
Doublementi 0 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Ten dysk ma nie cały rok, zakupiłem go wtedy kiedy laptopa, na razie te błędy nie powodują żadnych błędów widocznych dla oka, system normalnie się uruchamia, szybko w miarę chodzi, wszystko się uruchamia, niema żadnych komunikatów błędu, oprócz tamtego, dopiero kiedy sam tam wejdę. Czasami system złapie ścinkę i sam się zresetuje i wywali jakiś błąd ale to pewnie wina systemu a nie dysku. Dlatego z zakupem nowego dysku jeszcze bym się wstrzymał, tym bardziej że wolę iść budżetowo, to był dodatkowy dysk, 1TB HDD I jeszcze nie wiem który konkretnie dysk się zepsuł, na C mam 256 SSD, a na D 1000 HDD, Sprawdziłem teraz, to z dyskiem C (SSD) 256gb są problemy (czyli fabrycznym), ale chciałbym się dowiedzieć gdzie leży problem, bo na pracę komputera na razie to nie wpływa Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Doublementi Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 No to daj tabelkę SMART. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Magiczna kulo powiedz przecie co ma zrobić ten człek w kłopocie. Dostałem odpowiedź. To co powinien zrobić na starcie zamiast podejmować bezsensowaną dyskusje. Wkleić zrzut z cristal dysk info Cytuj Link to post Share on other sites
Doublementi 0 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Doublementi napisał: są i każde dać chkdsk /f tam jest również napisane, że znalezione błędy winny być naprawione w trybie offline, a do tego służą przełączniki "/ ForceOfflineFix" lub "/ OfflineScanAndFix" Możesz też użyć (nie zaszkodzi) dism /online /cleanup-image /restorehealth mogę się mylić, ale wg mnie to nie błędy/uszkodzenie samego dysku, tylko struktury/systemu plików. Cytuj Link to post Share on other sites
Doublementi 0 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 dism /online /cleanup-image /restorehealth już używałem, nie pomogło Te przełączniki nie pomogły, przy włączaniu systemu pojawiło się scanning and repairing drive c: ale zamiast 0% itp było ... i po dwóch sekundach czarny ekran, 5 sekund i ekran logowania, jakby pominęło, na pewno nie naprawiło Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) jest jeszcze sfc /scannow. Możesz też pobrać takie combofixy: https://m.majorgeeks.com/files/details/windows_software_repair_tool.html https://github.com/ManuelGil/Script-Reset-Windows-Update-Tool/find/master Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Doublementi 0 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 sfc /scannow też robiłem, nic nie wykryło, ale faktycznie jest to błąd systemu plików, niestety po uruchomieniu ponownie nie znika, jakby niewiem, z tym paskiem stanu powinno być 0,11% itp a czuje że się wykonuje te naprawianie i skanowanie ale nie dokonuje Chodzi mi o to że ostatni punkt powinien trwać trochę dłużej niż 5 sekund Problem rozwiązany, sytuacja wyglądała tak, że u mnie chyba nie działało popranie scanning and repairing drive c: , po prostu od razu się przełączało, jakby nie wykonywało się. Rozwiązaniem było przełączenie komputera w tryb bezpieczny ( na ekranie logowania wybrać opcje zasilania i nacisnąć z tego uruchom ponownie przetrzymując shift ), potem zaawansowane i naprawianie przy rozruchu czy coś takiego, potem logowanie do konta i wreszcie ekran Naprawianie uszkodzonych plików... i wtedy już pisało że operacja może potrwać nawet godzinę, u mnie robiło się może dwie minuty i po tej operacji problem zniknął Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts