tre3cko 2 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jak wiadomo ceny kart poszły w górę nawet o 100-150%. Pytanie czy kiedykolwiek wrócą one do poprzedniego poziomu? Bo nie chce mi się wierzyć, że nagle w ciągu pół roku (przykładowo) RX 570 sprzedawany teraz za ~1800-2000zł będzie kosztował 500-600zł (czyli tyle ile jest naprawdę wart). Szczególnie że patrząc na model RX 570 od ASUS ROG z moreli to ludzie naprawdę go kupują. Kupują tę 4 letnią kartę ze średniego segmentu za 1879zł przepłacając 3-krotnie Jak się waszym zdaniem rozwinie ta cała sytuacja? Cytuj Link to post Share on other sites
luzikseba 9 Napisano 1 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Ja się wstrzymuję i czekam. Obstawiam, że koło czerwca ceny wrócą do normy - musi się rynek tylko nasycić sprzętem. Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 1 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 3 godziny temu, luzikseba napisał: Ja się wstrzymuję i czekam. Obstawiam, że koło czerwca ceny wrócą do normy - musi się rynek tylko nasycić sprzętem. Nie wrócą w terminie o którym piszesz , NV i AMD już potwierdziły kłopoty z dostawami do końca roku a do tego drożeją pamięci , co do kart starszej daty które nie są produkowane a są w sprzedaży to sprawa jest prosta, one się kończą więc rynek zrobi swoje (popyt - podaż) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2746 Napisano 1 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Ceny kart spadną jak się pojawi wystarczająca ich ilość ,aby każdy mógł kupić w detalu ,a kiedy to nastąpi ... na pewno nie w 2021 roku . Nie sądzę też ze cena spadnie do tej sugerowanej przez producenta . A jak ktoś obecnie płaci za gtx 1070 1900zl to cóż.... towar jest tyle wart ile jesteśmy gotów za niego zapłacić . 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 1 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 6 godzin temu, raiders napisał: Nie sądzę też ze cena spadnie do tej sugerowanej przez producenta . Pod koniec 2017 też tak wszyscy powtarzali a w 2018 jak kryptowalutowa bańka pękła to używki z koparek chodziły w cenie gruzu Także jestem dobrej myśli i wierzę że sytuacja się poprawi przed końcem 2021. 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 1 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Kryptowaluty trzymają się dobrze. Jeśli ze 2 miesiące temu komuś opłacało się kopać, to teraz opłaca mu się 3x bardziej. A ten co nie kopał zobaczył, że temu co kopie się opłaca, więc też będzie chciał kupić sobie sprzęt. Prezes Nvidii jeszcze prze premierą nowych kart powiedział, że nowe karty będą cieszyły się ponownie zainteresowaniem górników. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Obserwuję ostatnio rynek krypto, a to jest jedna z głównych przyczyn niedoboru i wysokich cen kart, i oczywiście jak to z krypto: kursy mogą szybko wzrosnąć albo szybko spaść, ale ogólnie dużo się pisze i mówi o rosnącym zainteresowaniu BTC wśród dużych inwestorów (nawet funduszy emerytalnych w Stanach), także dużo wskazuje na to, że ceny BTC i ETH mogą jeszcze wzrosnąć w najbliższym czasie. Ergo, względnie normalne ceny nie wrócą szybko, może pod koniec roku lub na początku kolejnego, kiedy po obecnej bańce na rynku kryptowalut nie będzie już śladu i świat nieco wygrzebie się z koronakupy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AmbaFatima 4 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Chcecie powiedzieć że przez cały 2021 rok nie będzie w sklepach dostępnych kart graficznych za normalną cenę i ten cały cyrk będzie trwał 12 miesięcy? Ta wizja wydaje mi się zbyt absurdalna szczerze mówiąc. Bardziej liczę na to, że od kwietnia zacznie się mocne odmrażanie gospodarki i większość ograniczeń związana z koronawirusem zostane zniesiona. Swoją drogą jak bardzo trzeba być zdesperowanym, żeby wydawać 1200zł na to coś: Karta na poziomie GTX 960 za cenę GTX 1660 Super Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6356 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Nie, to nie jest absurdalna sytuacja, to jest zwykła odpowiedź rynku na to co się po prostu dzieje. I nie wiem dlaczego mówisz o desperacji, po prostu takie są ceny i tyle. Ktoś kto będzie musiał coś kupić, bo padnie mu GPU albo składa peceta będzie musiał się z tymi cenami zmierzyć. Patrzysz przez pryzmat cen, które jeszcze jakiś czas temu gościły w sklepach. Sytuacja się zmieniła globalnie. W dniu 1.02.2021 o 04:11, luzikseba napisał: Ja się wstrzymuję i czekam. Obstawiam, że koło czerwca ceny wrócą do normy - musi się rynek tylko nasycić sprzętem. Na obecną chwilę rynek nie ma czym się nasycić. Tak samo mówiono we wrześniu, że po nowym roku się sytuacja ustabilizuje, jest jeszcze gorzej 2021 będzie fatalnym rokiem pod tym względem. Ewentualnie jakiś krach na krypto może nieco poluzować obecne problemy, ale to loteria. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2746 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 3 godziny temu, AmbaFatima napisał: Chcecie powiedzieć że przez cały 2021 rok nie będzie w sklepach dostępnych kart graficznych za normalną cenę i ten cały cyrk będzie trwał 12 miesięcy? Ta wizja wydaje mi się zbyt absurdalna szczerze mówiąc. Bardziej liczę na to, że od kwietnia zacznie się mocne odmrażanie gospodarki i większość ograniczeń związana z koronawirusem zostane zniesiona. Swoją drogą jak bardzo trzeba być zdesperowanym, żeby wydawać 1200zł na to coś: Karta na poziomie GTX 960 za cenę GTX 1660 Super Covid ma akurat najmniejszy wpływ na dostępność kart ale jak ci lepiej z tym o przeświadczeniem że w kwietniu niby kupisz sobie kartę za 2200.to niech Ci będzie / nie cytuj całych postów i fotek / worm Cytuj Link to post Share on other sites
AmbaFatima 4 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) 5 godzin temu, raiders napisał: Covid ma akurat najmniejszy wpływ na dostępność kart ale jak ci lepiej z tym o przeświadczeniem że w kwietniu niby kupisz sobie kartę za 2200.to niech Ci będzie / nie cytuj całych postów i fotek / worm A kto ci powiedział, że ja w ogóle chcę kupować jakąś kartę i to jeszcze za 2200zł? Co do tego, że covid ma najmniejszy wpływ na ceny elektroniki i kart, to poczytaj sobie trochę na ten temat https://www.google.com/search?q=koronawirus+ceny+kart&oq=koronawirus+ceny+kart&aqs=chrome..69i57.2442j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 bo jeśli wydaje ci się, że kryptowaluty są jedynym problemem, to się mylisz Edytowane 2 Lutego 2021 przez AmbaFatima Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Nie są jedynym, ale są znaczącym, bo górnicy wyczyścili wszystko do spodu, a resztę skslperzy. Gracze wyrwali ostatki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 teraz wyrwać tylko 3060 w dobrej cenie i nic więcej do szczęścia mi nie będzie potrzebne, ps5 i xbox konsol pełno na allegro, ale cena masakra. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts