Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

Zamówiłem Powercolora 6800XT

WOW - gratki :)

Pamiętam Twoje powiedzenie na forum kiedyś : intel + nv = pany :D, też wyznawałem tę szkołę, ale od dobrego roku mam amd i powiem szczerze nie żałuję. Na początku po przesiadce z nV (gtx1060) mocno brakowało mi CUDA i w jakiej starej gierce Physix (znaczy psyhix :wariat:), ale pogrzebałem trochę, wymieniłem soft na taki co robi to samo, a CUDA nie potrzebuje i szybko zapomniałęm o nV :)  

No ale wracając do testów - popatrzyłem na słupki na guru3d - wg mnie jest bardzo dobrze. Szczególnie w fullhd, a nawet w 4k wydajność jest na bardzo wysokim poziomie, a przecież nie jest to jeszcze najwydajniejszy gpu z serii 6000. Trochę kuleje RT, ale ... czas pokaże jak to wyjdzie w realnym świecie (czytaj - gry).

Uważam, że AMD zrobiło naprawdę dobrą robotę tym razem :) Teraz aby była dobra dostępność i zero problemów ze sterownikami (jak to miało miejsce przy serii 5000).

Widziałem na szybko 2 recenzje

Rzuciłem okiem na PPC średnią wydajność, kilka procent w QHD/4k nie ma tragedii jeżeli karta będzie fizycznie dostępna. Tempy ok, hałas ok.

Pamiętam Twoje powiedzenie na forum kiedyś : intel + nv = pany :D,

Dalej tak twierdze. Gdyby 3080 był normalnie dostępny to nawet mimo niższej wydajności wybrałbym zielony obóz (AMD można leczyć!). Natomiast z racji sytuacji jaka jest to na bezrybiu i rak ryba.

zamiast dlss zmniejszę sobie af i aa, efekt ten sam, tym bardziej jak ktoś gra wyżej niż 1080p

Zapoznaj się z DLSS 2.0 bo piszesz rzeczy totalnie oderwane od rzeczywistości. Tłumaczysz sobie na siłę coś co zupełnie inaczej działa i wygląda. DLSS 2.0 przy trybie Quality to nawet lepsza jakość obrazu niż natywna rozdziałka :)

Co do RX 6800Xt cóż, karta niezła, niemniej ogólnie rzecz biorąc sumarycznie wydajnościowo słabsza od RTX 3080 w standardowej rasteryzacji, w DXR poziom +/- Turinga bez DLSS, na ten moment brak odpowiednika DLSS na AMD. Zbyt zbliżona cena do 3080 żeby rozważać zakup, zbyt dużo kompromisów. Kupowanie produktu oferującego na każdym polu mniej, za podobną kasę jest średnim dealem. Natomiast na plus trzeba zaliczyć to, że od czasów RDNA1 AMD ogrom pracy wykonało, jako tako (ale tylko jako tako) są to karty konkurencyjne dla Ampere (nie licząc DXR), sprawność energetyczna rewelacja, porządnie wykonane refy, chłodne, ciche.

No ale niestety to jeszcze nie jest to.

• Popieram 1

Zbyt zbliżona cena do 3080 żeby rozważać zakup, zbyt dużo kompromisów.

I tu się mylisz - jest jeszcze coś takiego, że nie zawsze idzie się na łatwiznę. Część userów lubi się pobawić, poeksperymentować, popróbować czegoś innego. Nie zawsze też wydajność jest na pierwszym miejscu. Wiem po sobie, po latach byłęm po prostu znudzony nvidią, trzeba mi było jakiejś odmiany.

Następnym razem chętnie kupię gpu od intela - bo dlaczego nie ;)

• Popieram 1

@Gosu to jak, wystarczająco "godne" żeby wrzucić na testy, czy jednak szmelc nie warty czasu?

Czekam na poprawki w sterach( nieco problemów jest) i działam z tematem. Nie nazwałbym tych kart szmelcem, są niezłe tak jak pisałem kilka dni przed premierą (wydajność była mi znana co możesz po moich różnych postach dostrzec ;-) ) niemniej z punktu widzenia wymagającego użytkownika nie są niestety na tyle te karty atrakcyjne, żeby je rozważać. Szkoda bo bardzo chciałem budować machiny na platformach AMD z GPU AMD, ale ciężko mi będzie proponować ludziom którzy się do mnie zgłaszają - słabsze produkty, niestety pozostaje Ampere.

Dziś albo jutro zabieram się za testy R5 5600X vs R9 5900X vs R9 5950X vs i9-10900K z RTX 3090 STRIX, w kontekście gier. O ile prockami AMD zachwycony jestem to niestety GPU mi powodów do radochy nie dostarczyły ;-)

I tu się mylisz - jest jeszcze coś takiego, że nie zawsze idzie się na łatwiznę. Część userów lubi się pobawić, poeksperymentować, popróbować czegoś innego. Nie zawsze też wydajność jest na pierwszym miejscu. Wiem po sobie, po latach byłęm po prostu znudzony nvidią, trzeba mi było jakiejś odmiany.

Następnym razem chętnie kupię gpu od intela - bo dlaczego nie ;)

Ja się też bardzo lubię bawić sprzętem, testować, eksperymentować etc. Natomiast wybieram do konfigu swojego czy konfigów ludzi sprzęt po prostu lepszy. Rozumiem, że są osoby które wybiorą gorszy produkt bo lubią daną markę, natomiast dla mnie nie liczy się znaczek, a wydajność i możliwości no i myślę, że jednak większość osób tak ma. Niemniej każdy ma tam swoje zajawki i nie oceniam intencji :)

jeszcze DLSS

Noo tylko nie wszystkie gry to mają, dla mnie, osobiście RT nie jest kartą przetargową - nie jest wskazane używane w grach w które gram (multi FPS)

Teraz duża ważniejszym aspektem jest dostępność.

Nie zapominajmy, że 6800XT to ciągle szybsza karta od 2080TI  za 60% wartości  

• Popieram 1

@kingisdead

MSRP 3070 to Ty zobaczysz jak świnia niebo. Poza mikro-ilością referentów Nv z premiery realna cena to 2700-2800 za wynalazki typu Asus Dual - i w świetle tego faktu dopłata 100 pln do mega przyzwoitego referenta 6800 tj całkiem otwarta kwestia.

@Dodo z tego co ja widzę, to już 6800 (bezXT) jest kartą szybszą niż 2080Ti (z RT włącznie).

• Popieram 1

Nie prawda. I trzeba być ślepym żeby tego nie zauważyć.  :D Szczególnie że ciągle nie radzi sobie z niektórymi sytuacjami i generuje swego rodzaju artefakty. 

Jak ustawisz bazową na 144p i dasz DLSS 2.0 to będą artefakty.

Jak ustawisz bazową na 1440p i dasz DLSS 2.0 to nie spodziewałbym się artefaktów.

Noo tylko nie wszystkie gry to mają, dla mnie, osobiście RT nie jest kartą przetargową - nie jest wskazane używane w grach w które gram (multi FPS)

Teraz duża ważniejszym aspektem jest dostępność.

Nie zapominajmy, że 6800XT to ciągle szybsza karta od 2080TI  za 40% wartości  

Ale jednak DLSS się czasami przyda. Co prawda głownie w grach single - ale jest. Pytanie czy AMD zrobi coś co może konkurować z DLSS - czy tylko udawać. 

Jak na razie zapowiada się świetnie. Ale z RT itp bym poczekał z 2 generacje  by dać się technologii rozwinąć.

Jak ustawisz bazową na 144p i dasz DLSS 2.0 to będą artefakty.

Jak ustawisz bazową na 1440p i dasz DLSS 2.0 to nie spodziewałbym się artefaktów.

Ja gram w 2160p i DLSS z 1080p/1440p. Mam już kilkaset H nabite w grach z RT (głównie Metro i Control). Wiem co mówię, tym bardziej że godzinami bawiłem się z tym i testowałem głównie 4fun.