Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

Niestety nie miałem czasu wtedy szukać tych kart a teraz nigdzie ich nie widzę. Czy może źle szukam?

Spałeś pod kamieniem przez ostanie miesiące?

Po premierze NV było wiadome, że karty zostaną wyprzedane w przeciągu kilku sekund/minut. 

• Popieram 1

Spałeś pod kamieniem przez ostanie miesiące?

Po premierze NV było wiadome, że karty zostaną wyprzedane w przeciągu kilku sekund/minut. 

Nawet się nie łudziłem że będzie sporo kart na premierę. Miałem jednak nadzieję że nie jest to kolejna papierowa premiera. 

PS.

Na allegro i olx już są oferty na nowe radeony mimo że jeszcze nawet nie mają kart fizycznie.

Edytowane przez marcin2468

Pod względem dostępności referentów i tak było o wiele lepiej niż w przypadku RTX-ów . Tak jak już pisałem w odpowiedzi na status to zależy już tylko od użytkowników końcowych jak będą się kształtować ceny dla tych którzy przespali premierę. O ile dopłata kilku stów do rtx od ręki miała może jakiś sens (paru stów a nie tysiąca albo więcej!) tak w przypadku Radków dopłacanie januszom do ceny początkowej jest zupełnie nieopłacalne, cena początkowa już była na pograniczu opłacalności IMO.

Miałem jednak nadzieję że nie jest to kolejna papierowa premiera.

Kto chciał to kupił w "normalnej" cenie o czym świadczą wpisy w tym temacie. Zobaczymy jak będzie z dostawami ale z zen3 tragedii nie było i sporo osób dostało na następny dzień.

Edytowane przez zbiku90

A co wy się dziwicie ludziom z proline? Moim zdaniem lepiej jak wystawiają karty za cenę ktòra interesuje tylko ludzi kupujących kartę dla siebie, tak by ktoś kto chce mògł nawet po zawyżonej, a właściwie to rynkowej cenie kupić kartę z rękojmią, niż gdyby mieli rzucić karty za msrp po to by 75% z nich kupili janusze na handel na allegro będący w większości ich pracownikami. To jest kapitalizm, jest cena rynkowa i jak ktoś chce to kupi, a jak nie to nie i też przeżyje bo to nie chleb. A tu widzę by się niektòrym komuna marzyła gdzie cena ustalona z gòry, a półki puste i nie idzie nic kupić, no chyba, że u konika. No ale niektòrzy widzę wolą by nikt oprócz farciarzy nie mògł się załapać i czekać jak za mieszkaniem w kolejce o nieokreślonej długości w xkom, niż jakby sąsiad miał mieć możliwość kupić za gotòwkę od ręki, tylko drożej.

• Popieram 3
A co wy się dziwicie ludziom z proline?

Że są Januszami biznesu. Nie dziwie się, że ich sklep w Gliwicach wygląda jak melina. 

Jak jest debil, który kupi taką kartę z marżą 50% to jego problem. 

Edytowane przez lor3ddr8d

A co wy się dziwicie ludziom z proline? Moim zdaniem lepiej jak wystawiają karty za cenę ktòra interesuje tylko ludzi kupujących kartę dla siebie, tak by ktoś kto chce mògł nawet po zawyżonej, a właściwie to rynkowej cenie kupić kartę z rękojmią, niż gdyby mieli rzucić karty za msrp po to by 75% z nich kupili janusze na handel na allegro będący w większości ich pracownikami. To jest kapitalizm, jest cena rynkowa i jak ktoś chce to kupi, a jak nie to nie i też przeżyje bo to nie chleb. A tu widzę by się niektòrym komuna marzyła gdzie cena ustalona z gòry, a półki puste i nie idzie nic kupić, no chyba, że u konika. No ale niektòrzy widzę wolą by nikt oprócz farciarzy nie mògł się załapać i czekać jak za mieszkaniem w kolejce o nieokreślonej długości w xkom, niż jakby sąsiad miał mieć możliwość kupić za gotòwkę od ręki, tylko drożej.

Kapitalizm oczywiście to że są www,januszopsz.pl to inna sprawa nie mam nic przeciwko, My tylko współczujemy ludziom którzy muszą mieć na już, i płacą za co ekstra 50% Niestety takie osoby nakręcają tylko biznes takim januszą :P Sprzedali RTX 2080 ti za  1500-2000k I musza mieć coś na już bo się zes***ą xD  Te przepłacone 2000zł Za te pieniądze można  zrobić naprawdę o wiele więcej ciekawszych rzeczy. Szczerze wolałbym kupić za te pieniądze kilkaset kg karmy dla psów kotów  i podarowałbym jakiemuś ośrodku/schronisku które tego rzeczywiście potrzebuje. Ktoś zaraz napiszę że pieprze bo do pracy ble ble, ale wątpię aby ktoś z kasą mając na pokładzie z  2080ti  Potrzebował ją natychmiast sprzedać aby miał na 3080. Mądre osoby nie szastają kasą na prawo i lewo.

• Popieram 1

Mnie zastanawia czy to faktycznie problemy wynikające z pandemii tak strasznie rzutują na produkcję, QA i logistykę czy po prostu producenci zauważyli, że trzymając rynek na wiecznym głodzie (wyjątkowo mała podaż) mogą ładnie dopompować sobie marże/ceny...

Nawet do Szwecji dotarli skalperzy - chwilę po 18 pierwsza aukcja na lokalnym allegro, 6800 w cenie 500 PLN wyższej niż ze sklepu. Pani przynajmniej kartę już odebrała, bo na real foto dzielnie ja prezentuje w rękach a w tle widać jeszcze sklep nawet :/

Z jednej strony Radełon na prawdę kusi, tym bardziej, że do szybkich gier pokroju FPS RT i tak pozostaje wyłączony, bo liczy się każda klatka i maksymalna płynność.

Z drugiej strony, przychodzi wolniejszy tytuł pokroju CP2077 i człowiek chce się nacieszyć wszystkimi wodotryskami, a tutaj nawet 3070 ma przewagę.

Pomijając ceny i dostępność, to bardzo fajny czas dla graczy i entuzjastów, nie pamiętam takiej rywalizacji od czasu Athlonów i Radeonów 6000-7000

Że są Januszami biznesu. Nie dziwie się, że ich sklep w Gliwicach wygląda jak melina. 

Janusze bo żyją z handlu i chcą zarobić sprzedając coś po cenie rynkowej mając 5 sztuk na stanie? Januszowe to jest takie myślenie. Nie wpadłeś na to, że może by woleli sprzedać w tym czasie 300 kart zarabiając na każdej 300zł zamiast 5 i mieć na każdej 1200? Zamiast zrobić sobie planowany obrót w związku z premierami GPU siedzą i odpisują na głupie maile dotyczące dostępności, a sklep z czegoś się utrzymywać musi. Przemyśl to sobie. 

W ogóle to jak już miał bym wskazywać januszowego sprzedawcę, to zdecydowanie prędzej tak bym powiedział o X-komie z ich pięknymi salonami, konsultantami i infoliniami, które sprzedały kilkaset kart nie mając ich na stanie, przyjęli z góry kasę, a teraz nawet nie chcą powiedzieć który ktoś jest w kolejce i kiedy można się spodziewać karty. To dopiero januszerka. 

Jak jest debil, który kupi taką kartę z marżą 50% to jego problem. 

My tylko współczujemy ludziom którzy muszą mieć na już, i płacą za co ekstra 50% Niestety takie osoby nakręcają tylko biznes takim januszą Sprzedali RTX 2080 ti za  1500-2000k I musza mieć coś na już bo się zes***ą xD 

Napisałem na ten temat dosyć obszernie w temacie o Amperkach. Tutaj trochę mniej rozwlekle się wypowiem - przestańcie zaglądać ludziom do portfeli. Tak naprawdę to śmieszne jest ciągłe komentowanie ile to ktoś przepłacił, a nie to, że ktoś mając pieniądze wydał je na coś co chciał mieć, szczególnie jeżeli to temat hobbystyczny. Są zegarki za 50zł i są zegarki za 50 000zł. Śmieszni są ludzie komentujący na każdym kroku, jacy to są zaradni, bo nie kupiliby drogiego zegarka, bo godzinę można sprawdzić na tanim, a nie ktoś kto zarobił i kupił, bo mógł. Żyjcie własnym życiem i dajcie żyć innym jak im się podoba. A jak macie ból zadka, bo ktoś kupił a wam szkoda siana, to sory, ale na to trzeba kupić maść.

PS: Ja też chciałem kupić, a nie kupiłem, bo dla mnie obecne ceny tam gdzie kary są dostępne są za wysokie, ale daleki jestem od oceniania kogokolwiek kto stwierdził, ze jemu wisi czy wyda na kartę 3000, czy 4000. Jeżeli nie nakradł, to szacunek, że go na to stać. 

Edytowane przez wojciechu15
  • Popieram 3