Rebelmind 3738 Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Przypomnę tylko, że AMD zaleca NIE TESTOWAĆ Ryzena 3000 wyplalarkami typu Prime95 (bo to nie jest naturalne środowisko pracy dla tych procesorów). Z tego, co pamiętam to tłumaczenie byli takie, że procesory z rodzinny Matisse mogą wykazywać niestabilności przy takim syntetycznym obciążeniu, podczas gdy w normalnej, codziennej pracy będzie Rysiu stabilny jak skała Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 4 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Wczoraj godzinka grania w Division 2 na 1.275 i było okej zero problemow. W prime95 znowu miałem error po około 25 min tym razem na napięciu 1.281. Teraz pytanie czy OC nie stabilne czy to o czym wspomina Rebel. Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Może temperatura "zabija" OC. Powiem, że nigdy nie używałem Prime. Testowałem w OCCT koło godziny i kilka przelotów w CB R20 i od kiedy mam na 4.2GHz zero problemu. Może być jak pisze @Rebelmind. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Jak pisze @Rebel, Prime95 testuję w sposób który nigdy nie wystąpi w normalnym użytkowaniu, jak testować to tylko bez AVX, albo z AIDA64 czy OCCT, warto też w międzyczasie odpalić np YouTube, czy jakieś video, w czasie torturowania:). Odpal w sumie też CB R20 bo ono potrafi sypać błędami,(przynajmniej u mnie) jak miałem za wysokie mnożniki, czy za małe napięcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 4 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Za wasza rada 1.244 V i w OCC godzinka bez błędów , CB R20 tez spokojnie. Dzisiaj idę pograć ale jutro dalej spróbuje zejść z napięciami.Jeszcze mała sprawa. Otóż na ustawieniach fabrycznych w biosie pokazuje mi napięcie Core V 1.46 a po manualnym OC procek chodzi stabilnie na 1.25 V . To normalne ze fabrycznie ustawiają tak wysokie napięcie ? Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Tak to norma. Graj i zobacz czy nic złego się nie dzieje. Na fabrycznych zegarach możesz pobawić się jeszcze offsetem ale i tak lepiej wypada ręczne OC i napięcie na sztywno. Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 9 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2020 To znowu ja. Skończyłem stabilizowanie na 1.244 V i 4.2 Ghz, a temperatury piękna sprawa w grach 50-60 stopni. Zabrałem się za podkręcanie pamieć, Wklepałem dane z thaiphoon do Ryzen Dram Calculator 1.7.3 . W kalkulatorze ustawiłem taktowanie ramu na 3000 Mhz na początek, czyli takie jakie mam z profilu XMP. I kicha , windows wywala przy ładowaniu blue screena. Co robię nie tak ?? Screny z programow :https://ibb.co/58fX2tQ https://ibb.co/dkPJQ96 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Nie ustawiaj tego ręcznie tylko odpal XMP. Jak wszystko będzie dobrze to działaj z OC. I nie ze wszystkimi timingami na raz, gdyż nie będziesz wiedział przez co wysiadło Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Tj Hynix C-die, w związku z tym cudów bym nie oczekiwał Podbiłeś Soc volt? Tj na pewno mem rank. 1? Zakładam, że klikasz calculate Safe? Jakie masz dokładnie kostki? Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 9 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Może lepiej sprzedać i kupić z 3600 Mhz ? Chyba mniej nerwów przy tym stracę. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 A to na pewno Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 9 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Jakieś konkretne modele polecacie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Kruciale z amazonu. Ja swoje ustawiłem tak Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Ustawiłem dzisiaj w biosie 3200 Mhz i i zmieniłem tylko podstawowe timingi oraz napięcie na 1.37Komp sie uruchomił ale podczas testu pamięci w Aida64 blue screen. Może to wina niskiego vcore na procesorze i kontroler pamięci nie wyrabia ?? Spróbuję sprzedać stare pamięci i kupić coś innego. Temat można zamknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts