Skocz do zawartości

Recommended Posts

10 minut temu, marko22 napisał:

Na Allegro to se można i za 100k wystawić. To żaden wyznacznik oficjalnej ceny.

Dokładnie tak. Mnie już od lat denerwuje, że ludzie wyceniają przedmioty po tym jak one są wystawiane. To, ile przedmiot jest wart, to to tyle, ile ktoś za niego może dać.

• Popieram 1
W dniu 18.02.2021 o 20:50, Marucins napisał:

Układy i układziki. Ręka rękę myje!

Jak za dawnych lat - nie ma nic na półkach ale po znajomości sobie załatwisz. To i mamy PRL 2.0.

Tym filmem tylko utwierdziłeś mnie w tym,żeby już nic nie kupić na tym za*****m portalu nie na 100% tylko na MILION % :) Ponad 3 miesiące temu zamówiłem 3080TUF oraz 3080 PALIT i jakieś 2 miesiące temu 3080 X TRIO ... Jedna miała być dla mnie,jedna dla znajomego a 3 na sprzedaż po cenie za jaką kupiłem ( ZERO ZAROBKU Z MOJEJ STRONY) zamówiłem na "zapas" żeby zobaczyć która przyjdzie szybciej a może jakąś anulują itp.3 miesiące cisza,jakieś durne odpowiedzi ze strony sklepu na moje pytania itp.I wczoraj uwaga - PRZEŁOM :D Dzwoni gościu z brzoskwiń,net i mówi że mam u nich 3 zamówienia,wszystkie 3 na karty RTX3080 i będą realizować moje zamówienie tylko musze sobie wybrać na który model bo niestety 3 nie mogą :roll:Na 1 osobę tylko 1 karta :co:Mam sobie wybrać która chce bo na pozostałe 2 będzie anulowanie zamówienia %-)I jak tutaj z nimi rozmawiać ?Przy składaniu zamówienia nigdzie nie było ani słowa że 1 karta - 1 osoba ... Ponadto zamówiłem 3080 trzech różnych producentów więc w ogóle bez sensu,jak to się ma do ograniczenia ilościowego ? Tam to kompetencja ludzi jest na poziomie mniejszym niż ZERO ... I teraz 2 karty wziałem za pobraniem,X TRIO natomiast zapłaciłem przelewem ....I teraz 2 miesiące obracali moimi pieniędzmi "4.600zł" i nagle mi ję zwrócą po ponad 2 miesiącach tak jak gdyby nigdy nic ? Może my też zacznijmy od nich pożyczać pieniądze na czas nieokreślony bez oprocentowania żadnego ? Brak słów,ja mogę tylko 1 kartę zamówić a jakiś tam sroland kupił u nich 65 i to jeszcze oficjalnie sprzedawał na alledrogo i olx ... Wtedy ograniczenia nie było,mogłeś kupić 100 kart,teraz nagle 1 karta 1 osoba ........ A i tak jeszcze na koniec dodam że zapomniałem spytać przez telefon kiedy będzie realizacja mojego zamówienia,postanowiłem napisać to dostałem info że nie mają takiej informacji,że nie maja kart na stanie itp.ahahahaahahahahahaah no brak słów :)

8612da75a712.jpg

Edytowane przez Szy3ki
  • Haha 1
  • Popieram 2

Tu by się przydała IRCHa

Inspekcja Robotniczo-Chłopska

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Inspekcja Robotniczo-Chłopska, zwyczajowo IRCHa lub Ircha[1] – organ kontrolny powołany w roku 1984 w PRL przez PZPR.

Sekretariat Komitetu Centralnego PZPR powołał 2 listopada 1983 roku specjalny Zespół ds. Systemu Kontroli w Państwie. Opracowana wstępnie koncepcja IRCh-y została następnie poddana dyskusji w Biurze Politycznym i Komitecie Centralnym partii. Decyzja o powołaniu nowego organu kontroli zapadła 22 grudnia 1984 roku.

Jej głównym zadaniem była walka z tzw. spekulacją towarem. Organy inspekcji funkcjonowały przy komitetach terenowych PZPR. Obsadzanie stanowisk przedstawicielami robotników i chłopów miało na celu wykreowanie pozytywnego wydźwięku wśród społeczeństwa. W rzeczywistości wielu przedstawicieli inspekcji rekrutowało się spośród aparatczyków PZPR, emerytów MO i Ludowego Wojska Polskiego.

W latach 80. XX wieku spekulanci byli obwiniani za powszechne niedobory towaru. Spekulantów wyłapywano, piętnowano w mediach, skazywano w procesach pokazowych. Początkowy entuzjazm społeczeństwa przygasł jednak, gdy okazało się, że półki sklepowe są nadal puste. Po 1989 inspekcja straciła rację bytu i przestała istnieć.

• Lubię to 2

W poniedziałek tam będę dzwonił a dodatkowo napiszę wiadomość i dołączę ten filmik.Spytam jak to jest że jakiś sroland kupił 65 kart od ręki w sumie a ja będę czekał rok na 1 sztukę :) ? Miałem dzwonić dzisiaj ale jest weekend,nie mam zamiaru się jeszcze bardziej denerwować ...

• Popieram 1
1 godzinę temu, Szy3ki napisał:

Ponadto zamówiłem 3080 trzech różnych producentów więc w ogóle bez sensu,jak to się ma do ograniczenia ilościowego ?

W X-KOMie jest tak samo. Zamówisz jednego MSI, jednego ASUSa i jednego Gigabyte to dzwoni babka i każe zdecydować się na jedno. 

1 godzinę temu, Szy3ki napisał:

A i tak jeszcze na koniec dodam że zapomniałem spytać przez telefon kiedy będzie realizacja mojego zamówienia,postanowiłem napisać to dostałem info że nie mają takiej informacji,że nie maja kart na stanie itp.ahahahaahahahahahaah

I tak jesteś lepszej sytuacji niż osoby zamawiającego w Euro. Anulowali po 2-3 miesiącach zamówienia wszystkim ludziom, nieważne czy zamówiłeś jedną czy dwadzieścia. 

16 minut temu, Artok napisał:

W X-KOMie jest tak samo. Zamówisz jednego MSI, jednego ASUSa i jednego Gigabyte to dzwoni babka i każe zdecydować się na jedno. 

Ale chociaż dzwonią od razu a nie po prawie 3 miesiącach :D Poza tym skoro wprowadzaja jakieś limity ilościowe to fajnie by było gdyby była o tym informacja :D

12 minut temu, Pawel7 napisał:

Robi się ciekawie, bo okazuje się, że blokada kopania w RTX3060 będzie sprzętowa :o

https://www.instalki.pl/aktualnosci/hardware/46524-nvidia-limiter-hashrate-rtx-3060-jak-zdjac.html

Moim zdaniem to taki pic na wodę "pokażemy" że coś chcemy zrobić :D

• Lubię to 1
1 godzinę temu, marko22 napisał:

To niech jeszcze zrobią dla wszystkich nowych RTX-ów i będzie git

Serdecznie popieram, ceny używanych 5700 xt podskoczyłyby na 5k i wtedy już na pewno bym ją sprzedał, bo za 3,5-4k to się jeszcze waham :D AMD nie musi nic kombinować bo jak #pcmr jest nieopłacalne to ludzie przesiadają się na konsole a tam i cpu i gpu jest od nich. Dla nich wysokie ceny krypto to sytuacja win-win.

1 godzinę temu, mutissj napisał:

Moim zdaniem powinni zainwestować w zwiększenie mocy przerobowych / produkcyjnych, a nie kombinować z blokadami.

Przy tym jak aktualnie funkcjonuje rynek krypto to nic nie zmieni moim zdaniem.

Średni zwrot z kapitału w sektorze technologicznym w USA to ok. 30% (przykładowo nVida za 4 kw. 2020 wygenerowała ROE 28% - i to najbardziej zyskowny sektor).

Natomiast kopanie krypto generuje zyski na poziomie (konserwatywnie licząc) >200% przy założeniu, że karta podziała przez 2 lata.  Żeby zrównać opłacałność 3080 powinno kosztować ok. 5'000 USD za sztukę (czyli w PL pewnie za 20k zł by chodziły).

Także o ile sektor krpyto nie zostanie jakoś uregulowany (co jest trudne, bo można by oczywiście cenę prądu powiązać z ceną krypto, ale chyba te rzeczone Inspekcje by musiały po domach chodzić szukać kart) albo ceny krypto nie spadną, to z utylitarnego punktu widzenia najlepiej by było cały świat przysypać 5m warstwą "koparek".

Edytowane przez JanekD

Myślę sobie tak - skoro producenci kart graficznych wiążą się z producentami gier umowami, które promują określone technologie (dziś jest to głównie ray tracing) i Ci producenci gier w pocie czoła inwestują w kodowanie tych często trudnych, bo nowych, technologii, to Ci drudzy też są zainteresowani sprzedażą najnowszych kart graficznych.

No i wyobrażam sobie, że kilku światowego formatu wydawców, wydaje kilka gier AAA, które z powodu zerowej dostępności kart, mają raczej obniżoną niż podwyższoną sprzedaż, to chyba też wykonują do producenta telefon o domniemanej treści: "słuchaj Henio, kilka miesięcy straciliśmy kodując RT w naszej najnowszej grze i teraz NIC nie robicie, aby więcej niż promil graczy miał cień szansy zobaczyć toto w tym tytule. Co więcej, główny scenariusz marketingowy, oparliśmy o te cholerne śledzenie promieni, a teraz wszyscy oglądają je tylko w recenzjach na YT. To po pierwsze primo. Po drugie primo, nasza umowa obowiązuje także na kolejne rozszerzenia tej technologii, ale jak my mamy ją promować skoro nawet nie ma komu jej szerzej przetestować, a my nie mamy nawet sensownego feedbacku czy jest sens się w to pchać. Dlatego na zakończenie, Heniu, uprzejmie Cię proszę, zróbcie coś aby nasycić rynek kartami, bo obiecywanych profitów nie widać."

57 minut temu, 1234567890 napisał:

Takie pytanie jak ktoś zalogowany klika na link do sklepu nividi też cały czas przeładowuje i nie może załadować?

https://www.nvidia.pl/content/redirects/shop.asp

Czy tylko u mnie tak się dzieje.

To samo. Sprawdzałem już wcześniej i też było to samo.

11 godzin temu, Kolcobrzuch napisał:

Ciekawa analiza Linusa. Niby nic nowego nie odkrywa ale podsumował nVidie ładnie.

To się tyczy każdego korpo. Dla nich jesteśmy maszynkami do zarabiania pieniędzy, a te wszystkie hasła jak to oni są "client friendly" to tylko slogany reklamowe dla idiotów.

• Lubię to 1
  • Popieram 2
20 godzin temu, Pawel7 napisał:

Robi się ciekawie, bo okazuje się, że blokada kopania w RTX3060 będzie sprzętowa :o

https://www.instalki.pl/aktualnosci/hardware/46524-nvidia-limiter-hashrate-rtx-3060-jak-zdjac.html

Bardzo fajna wiadomość!!!! :D Ponoć Nvidia nie będzie blokowała obecne karty 3060 ti, 3080, 3080. Być może 3080 Ti, 3070 Ti l w kwietniu będzie miał już ten sprzętowy  limiter kopania którego nie da się obejść. Mam taką nadzieję. :)

57 minut temu, sznib napisał:

To się tyczy każdego korpo. Dla nich jesteśmy maszynkami do zarabiania pieniędzy, a te wszystkie hasła jak to oni są "client friendly" to tylko slogany reklamowe dla idiotów.

Tam, gdzie liczy się zyski, nie ma miejsca na sentymenty. Można założyć skórę owieczki i dotować różne projekty, tudzież wykładać pieniążki na cele społeczne, ale zasada jest jedna - maksymalny zysk jak najmniejszym kosztem. Niestety. Ten świat jest tak skonstruowany (czyt. popier.....), że za kasę jeden drugiemu wbija nóż w plecy. A klient jest traktowany polubownie, aby tylko w jednej lub drugiej firmie zostawił swoją kasę.

• Lubię to 2