Revenant 1170 Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Najgorsze jest to że ta agresja jest uzasadniona. I nic z tym nie możemy zrobić. :| Mój MSI GF66 opuścił dziś magazyn, powinienem mieć swojego ubogiego amperaska w czwartek lub piątek. Będzie zabawa. Przynajmniej będę mógł znów grać w Soulsy względem Vegi 6 Renoir. Cytuj Link to post Share on other sites
hexgde 9 Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 27 minut temu, Revenant napisał: Mój MSI GF66 opuścił dziś magazyn, masz na mysli TO ;-) ? Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) 12 minut temu, hexgde napisał: masz na mysli TO ;-) ? Widziałem to, niemalże anulowalem lapka i to kupiłem W PL pewnie GF66/GF76 będzie dostępny pod koniec lipca i załapie się też na nowy podatek od nieróbstwa i pseudo artystów. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Revenant 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sideband 14 Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 3 godziny temu, hexgde napisał: Dajcie spokój, wiadomo każdy by chciał sobie strzelić 3080Ti (może poza mną, bo raczej bym nie wykorzystał) a przez nieracjonalny poziom cen wkurw bierze bezlitosny. Skończy się na tym, ze tak upiernicza rynek gamingu na pc, zyski developerów zaczną mocno spadać, to i sprawa nabierze "nowego" tempa. Ja do górników nic nie mam, a raczej do firm które za dystrybucję grafiki wołają + 100% ceny. Ktoś w tym łańcuchu dostaw solidnie zarabia, namierzyć ,zakopać i będzie spokój. Dokładnie tak jest, a widział cenę stali? Cena stali z huty bez zmian tylko hurtownie zaczęły golić, ponieważ jest okazja. Cytuj Link to post Share on other sites
hexgde 9 Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 4 godziny temu, sideband napisał: Dokładnie tak jest, a widział cenę stali? Cena stali z huty bez zmian tylko hurtownie zaczęły golić, ponieważ jest okazja. kojarzę inny przykład z cenami nabiału, w szczególności masła. O ile pierwtonie podwyżka do 6 zł za kostkę w detalu była uzasadniona podwyżkami cena na giełdach światowych (surowca), o tyle po obniżce cen do "normalniejszego" poziomu, ceny masła już nie opadły. Jak to było w jakimś filmie, tu bez zgody szefa szefów nic się nie dzieje, więc giełda mogła być tylko częściowo uzasadnioną ściemą dla naiwnego elektoratu sorry za offtop Cytuj Link to post Share on other sites
pitrek46 18 Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Z drugiej strony patrząc rynek to rynek. Widzę tu raczej podzielone zdania pod kątem górników. Jedni na nich skaczą, drudzy mają gdzieś. Ja raczej należę do tej drugiej grupy. Chcą kopać niech kopią, dla producenta to bez znaczenia czy sprzedadzą Kamilkowi który chce pograc w Cyberpunka, czy Kamilkowi, który chce sobie na tym zarobić, sztuka to sztuka. Jedynie to co robią sklepy mi się nie podoba. Prawda jest też taka, że należę do osób, które raczej nie patrzą na to, że ceny w danym momencie są takie i takie. Jak w momencie premier kart, ludzie narzekali, że są STANOWCZO ZA DROGIE, to jakbym potrzebował i miał możliwość to bym kupił. Obecnie, jakby mi mój 2080 xtrio klęknął, to pewnie też bym poszukał i kupił to co jest. Rozumiem narzekania na ceny, bo są bez sensu. Jednak jeśli ktoś od października czy września zeszłego roku siedzi tylko na forum i narzeka, że drogo, a dalej karty nie ma bo szkoda mu było wiecznie dorzucić 200-300 zł, to teraz jest w sytuacji jakiej jest. Ceny wysokie były to prawda, jednak narzekacze, gdyby wiedzieli jakie ceny będą teraz w porównaniu do zeszłorocznych to by się zabijali, żeby kupić kartę wtedy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, pitrek46 napisał: [...] a dalej karty nie ma bo szkoda mu było wiecznie dorzucić 200-300 zł, to teraz jest w sytuacji jakiej jest. Z tym jednym fragmentem się nie zgodzę. Bo dopłata nierzadko wynosi kilka tysięcy, a nie 200-300zł :p Jak ktoś zarabia np. 3000-3500zł rękę i np. może zaoszczędzić te 500zł mc (jakimś cudem bo np. dziewczyna/żona więcej zarabia ) to i tak to jest kilka miesięcy oszczędzania wtedy. Przypominam że większość z nas żyje w Polszy a nie każdy z nas przecież zarabia ponad 7-8k na rękę lub więcej. Nie możemy wszystkich mierzyć swoją miarą. Edit: większość osób nie kupiła GPU przez kilkaset zł tylko brak dostępności, tak w ramach przypomnienia Edytowane 9 Czerwca 2021 przez Revenant Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Moje zamówienie z premiery w X-komunie wisi i wisi.... Swoje GPU musiałem kupić u Janusza na OLX w październiku. 3 godziny temu, pitrek46 napisał: dla producenta to bez znaczenia czy sprzedadzą Kamilkowi który chce pograc w Cyberpunka, czy Kamilkowi, który chce sobie na tym zarobić, sztuka to sztuka Gorzej gdy producent pomija dystrybutorów, sklepy i sprzedaje bezpośrednio górniczym kopalniom. Wtedy już włącza się irytacja Cytuj Link to post Share on other sites
pitrek46 18 Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Revenant napisał: Z tym jednym fragmentem się nie zgodzę. Bo dopłata nierzadko wynosi kilka tysięcy, a nie 200-300zł :p Jak ktoś zarabia np. 3000-3500zł rękę i np. może zaoszczędzić te 500zł mc (jakimś cudem bo np. dziewczyna/żona więcej zarabia ) to i tak to jest kilka miesięcy oszczędzania wtedy. Przypominam że większość z nas żyje w Polszy a nie każdy z nas przecież zarabia ponad 7-8k na rękę lub więcej. Nie możemy wszystkich mierzyć swoją miarą. Edit: większość osób nie kupiła GPU przez kilkaset zł tylko brak dostępności, tak w ramach przypomnienia Tak, ja nie generalizuję, co do początku Twojej wypowiedzi, chodziło mi o to, że np wołali za kartę 4500, ktoś czekał, potem było to 4800, dalej czekał, 5300 dalej czekał, itd, o takie dopłaty mi chodzi. Logicznym było, że w naszej cebulandii te karty nie wyjdą w cenach MSRP czy jak ten skrót wygląda. Wiesz, te karty dostepne były u Januszexów jak to Joker napisał, kto chciał to dopłacił i kupił taka też jest prawda, Ci, którzy w październiku kupili u Januszy, teraz się śmieją bo i tak wydali ze 2k mniej niż obecne ceny, to mam na myśli ;). Wspomniałeś o kilku miesiącach oszczędzania na kartę - ok, jasna sprawa, nie każdy wykłada z bomby parę tysi i nie odczuje, żeby nie było sam nie zarabiam kokosów, po prostu nie szkoda mi wydać pieniędzy na coś, przy czym spędzam bardzo dużo czasu. Jednak jeśli ktoś planuje zakup takiej karty dla przykładu i odłożył ileś tam siana, to przy takim tempie oszczędności kupi ją teraz a następną pewnie za 2-3 generacje. Nie liczyłbym, że takie osoby co rok robią upgrade kompa z góry do dołu ;). Także jak ktoś ma odłożone na ten cel to niestety dostosować się do warunków cenowych musi, narzekanie nic nie da . Sam mam znajomych, którzy chcieliby kupić nowe ampery, ale wiecznie za drogo, w zeszłym roku było za drogo, teraz za drogo i dalej kart nie mają. Myślę, że rozumiesz o co mi chodzi Konkluzja na następną generację? Chcesz zrobić upgrade karty, kup tam gdzie będzie dostępna i za tyle za ile będzie, bo będzie tylko gorzej 45 minut temu, joker5513 napisał: Moje zamówienie z premiery w X-komunie wisi i wisi.... Swoje GPU musiałem kupić u Janusza na OLX w październiku. Gorzej gdy producent pomija dystrybutorów, sklepy i sprzedaje bezpośrednio górniczym kopalniom. Wtedy już włącza się irytacja Patrząc na to z drugiej strony, producent ma w poważaniu Twoją irytację , ktoś to wkońcu kupi nawet za o wiele wyższą cenę więc jego cel osiągnięty zostanie tak czy inaczej prawda? Nie chcę robić z siebie głupa, nie znam się na tym, ale chyba nigdzie nie ma napisane, że producent MUSI sprzedać towar dystrybutorom i sklepom? Chyba to jego sprawa co zrobi z towarem? Jeśli jest inaczej proszę mnie poprawić. To, że sklepy prowadzą pokrętną politykę i bawią się klientami to jest oddzielna sprawa, dość przykra niestety, ale każdy patrzy na to, aby u niego w kieszeni się zgadzało niestety i jak ma opcję parę cebulionów do sakwy dorzucić, to zrobi wszystko, aby tak się stało... Edytowane 9 Czerwca 2021 przez pitrek46 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Komentarz, który wstawiłem wyżej został już skasowany, ale w zamian sklep Owocowy zrobił promocję Z 13 499 na 9 999 za 3080Ti Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Za dychę ino broć!! Promocja jak na karpia w lidlu na Boże narodzenie!!! Edytowane 9 Czerwca 2021 przez joker5513 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hexgde 9 Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 8 godzin temu, pitrek46 napisał: Z drugiej strony patrząc rynek to rynek. Widzę tu raczej podzielone zdania pod kątem górników. Jedni na nich skaczą, drudzy mają gdzieś. ja się zastanawiam, czy generując takie duże zużycie energii (w sensie zwiększone) czy to nie ma wpływu, na uzyskiwane moce (i wzrost cen), lub czy nie pojawia się proceder zarabiania na tym (bo jak wiadomo, górknik na rachunki za prąd nie patrzy, bo i ta zarobi / pokryję ew. podwyżkę energii el). 6 godzin temu, Revenant napisał: Z tym jednym fragmentem się nie zgodzę. Bo dopłata nierzadko wynosi kilka tysięcy, a nie 200-300zł :p Jak ktoś zarabia np. 3000-3500zł rękę i np. może zaoszczędzić te 500zł mc (jakimś cudem bo np. dziewczyna/żona więcej zarabia ) to i tak to jest kilka miesięcy oszczędzania wtedy. Przypominam że większość z nas żyje w Polszy a nie każdy z nas przecież zarabia ponad 7-8k na rękę lub więcej. Nie możemy wszystkich mierzyć swoją miarą. Edit: większość osób nie kupiła GPU przez kilkaset zł tylko brak dostępności, tak w ramach przypomnienia no ale wiesz, taki osobnik jak będzie oszczędział 500 / miesięcznie i jak będzie miał np. 5000 po 10 miesiącach, to żalu mu będize dupsko ściskał przy wydaniu takiej kasy i świadomości że cena towaru jest wywindowana o 100% wg poziomu bazowego (z lutego br).. to gra na przetrwanie - Koledzy, kupujcie konsole i pokażcie im największego palca "przewodnika" !! 4 godziny temu, pitrek46 napisał: Logicznym było, że w naszej cebulandii te karty nie wyjdą w cenach MSRP czy jak ten skrót wygląda. wyjdą, ktoś się w końcu wyłamie i pokaże, że można... albo ekipa zacznie korzystać z amazon, ebay i się okaże, że też można i bez większego stresu. Jedyne wówczas kto na tym ucierpi janusz biznesmen, bo albo bedzize zjezdzał z ceną do uczciwego poziomu, albo będzie budowal farmę, albo sobie wstawi w oprawkę w kiblu w ramach OBS* *Or..zm Bez Stosunku 4 godziny temu, pitrek46 napisał: Nie chcę robić z siebie głupa, nie znam się na tym, ale chyba nigdzie nie ma napisane, że producent MUSI sprzedać towar dystrybutorom i sklepom? terminy do zapoznania : zmowa cenowa, ustawa antymonopolowa 2 Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Negocjowałem dziś z gościem 3070 który oferował te GPU w dość atrakcyjnej (jak na dzisiejsze czasy) cenie a do tego zgadzał się na wysłanie karty za pobraniem. Tak czy inaczej, jakoś nie mogłem się zdecydować i karta poszła do kogoś innego. Po wszystkim, zapytałem gościa czemu tak w sumie tanio tą kartę sprzedał skoro wszyscy większość woła jednak parę stówek więcej. Twierdził, że coraz ciężej sprzedać karty po mocno zawyżonych cenach i że ceny kart zaczynają powoli spadać. Szczerze mówiąc ja jakoś tego nie widzę, ale może jest coś na rzeczy. A swoją drogą nie wiem czy mi się wydaje, ale kiedyś, przy premierach nowych GPU, morelowe i x-komowe video recenzje były oglądane przynajmniej przez kilkadziesiąt tysięcy osób. Dziś odsłon jest kilka razy mniej... Chyba ludzie są wystarczająco wkurzeni i zmęczeni żeby na to patrzeć. Swoją drogą chłopaki przez ten kryzys pewnie nie mają za bardzo czego nagrywać. Cytuj Link to post Share on other sites
pitrek46 18 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 8 godzin temu, k0zik napisał: A swoją drogą nie wiem czy mi się wydaje, ale kiedyś, przy premierach nowych GPU, morelowe i x-komowe video recenzje były oglądane przynajmniej przez kilkadziesiąt tysięcy osób. Dziś odsłon jest kilka razy mniej... Chyba ludzie są wystarczająco wkurzeni i zmęczeni żeby na to patrzeć. Swoją drogą chłopaki przez ten kryzys pewnie nie mają za bardzo czego nagrywać. Wydaje mi się, że ludzie też przestali się interesować poniekąd jak zobaczyli jak ciężko jest sprzęt dostać. Dodatkowo zirytowani na nasze największe sklepy, to nie wspomagają ich wyświetleniami , testów jest od groma wszystkie na jedną modłę, więc... Zobaczymy jak sytuacja na premierkę 4xxx będzie wyglądać. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 54 minuty temu, pitrek46 napisał: Zobaczymy jak sytuacja na premierkę 4xxx będzie wyglądać. Nvidia powinna dać dopisek Limited Edition i MSRP 3x wyższe niż 3xxx 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hexgde 9 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 (edytowane) 11 minut temu, zbiku90 napisał: Nvidia powinna dać dopisek Limited Edition i MSRP 3x wyższe niż 3xxx a co jeśli jest tak, że łańcuch dystrybucji na RP wygląda tak, że Ci którzy sprzedają dodają sobie marżę, jaką wygenerowałaby karta w koparce przez np. 1 rok? Czyżby sprzedawca miał "swojego górnika" bez wydawania złotówki na prąd? ;-) W sumie to ma to sens, bo nvidia / amd też mogą kopać tylko że takie założenie (cenowe) z gruntu jest błędne, bo nie każdy chce kupić na potrzeby kopania, ba - większość nie będzie zapewne. Edytowane 10 Czerwca 2021 przez hexgde Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Właśnie przeglądałem sobie archiwum allegro z marca no i widać delikatny spadek cen. Przy okazji taki kwiatek mi się trafił https://archiwum.allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-3080-odstapienie-i10531373780.html Cebula w narodzie mocna ale nie wiedziałem że aż tak. 2 godziny temu, hexgde napisał: a co jeśli jest tak, że łańcuch dystrybucji na RP wygląda tak, że Ci którzy sprzedają dodają sobie marżę, jaką wygenerowałaby karta w koparce przez np. 1 rok? No tak to mniej więcej wygląda tylko że nikt w PL takiej marży nie nakłada, chyba że importerzy. Jeszcze niedawno okres zwrotu to było max pół roku więc opłacalność kopania też spada. Cytuj Link to post Share on other sites
JanekD 76 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 6 minut temu, zbiku90 napisał: Właśnie przeglądałem sobie archiwum allegro z marca no i widać delikatny spadek cen. Przy okazji taki kwiatek mi się trafił https://archiwum.allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-3080-odstapienie-i10531373780.html Cebula w narodzie mocna ale nie wiedziałem że aż tak. Chciałbym widizeć kogoś kto zapłaci te 3k a później dostanie maila od sklepu, że zamówienie anulowane Ale rozsądek ludzki jeszcze całkiem nie upadł, bo nie było ofert kupna. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Dobry wariat, mam podobne zamówienie w realizacji od 29 września, szczerze to wątpie, że je zrealizują ale obserwuje z ciekawości Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 10 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 https://allegrolokalnie.pl/oferta/7-sztuk-asus-geforce-rtx-3080-rog-strix-oc-10gb Już pierwsze górnicze kanalie wyprzedają aktywa - opis ogłoszenia pt. frajerze całuj mnie po stopach to MOŻE łaskawie sprzedam ci kartę za 2x MSRP. ...i jeszcze prowizja allegro po stronie kupującego... jprd 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Panowie opanujcie nerwy. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Teraz, joker5513 napisał: Już pierwsze górnicze kanalie wyprzedają aktywa Uwielbiam jak takie rzeczy piszesz. Czuć skumulowaną złość wobec odpowiedzialnych za całą sytuację. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 MSI GF66 rozpakowany, W10 zainstalowany. Wstępnie mogę stwierdzić że RTX 3060 w GF66 ma vram 14Gbps zamiast 12Gbps (GF65/75). TGP także jest większe niż w GF65/75. RAM także ładny się trafił, bo Szajsung. A jak mnie wszystkie mobilne GTX'y nauczyły, jak kręcić do oporu to tylko szajsunga. Tylko mam problem z Dragon Center, ale patrząc na reddita nie tylko ja. Urządzenie nie jest wspieranie i mam chwilowo ograniczone zarządzanie funkcjami lapka. Cytuj Link to post Share on other sites
hexgde 9 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 dawaj foty OBS OBS Cytuj Link to post Share on other sites
BuNcOL5s 215 Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 (edytowane) 39 minut temu, joker5513 napisał: https://allegrolokalnie.pl/oferta/7-sztuk-asus-geforce-rtx-3080-rog-strix-oc-10gb Już pierwsze górnicze kanalie wyprzedają aktywa - opis ogłoszenia pt. frajerze całuj mnie po stopach to MOŻE łaskawie sprzedam ci kartę za 2x MSRP. ...i jeszcze prowizja allegro po stronie kupującego... jprd Joker5513 gdyby ktokolwiek z nas byłby w takim samym położeniu jak autor ogłoszenia to nie oszukujmy się, ale zrobilibyśmy dokładnie to samo. Edytowane 10 Czerwca 2021 przez BuNcOL5s Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts