Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paradoksalnie najlepszym batem na januszy jest właśnie podniesienie cen w sklepach do poziomu przy którym utrzymywały się będą minimalne stany magazynowe.

Dla "zwykłego kowalskiego" który nie chce przepłacać to bez znaczenia, czy karty będą w sklepie niedostępne za 3500 czy dostępne za 4500.  Tak i tak nie kupi. Za to ma to znaczenie dla ludzi potrzebujących kart do celów zarobkowych czy entuzjastów, którzy byliby gotowi zapłacić więcej, ale najzwyczajniej w świecie chcą kupić w legitnym sklepie, z rachunkiem (np na firmę) a nie od jakiegoś zenka, któremu się pofarcił zakup 20 sekund po premierze, tudzież pracuje w sklepie i przechwytuje karty zanim w ogóle wskoczą na stan w oficjalnej dystrybucji. 

• Lubię to 2
  • Popieram 1
8 godzin temu, areklat napisał:

Zamówiłem swojego 17.09.2020 o godzinie 15:17. Do tej pory czekam. 

Mail z 11.12.2020:

Dzień dobry,

dziękujemy za wiadomość Uprzejmie informuję, że jest przed Panem 30 osób w kolejce,czas  oczekiwania na realizację zamówienia to około miesiąc, ale dokładnego terminu nie jesteśmy w stanie Panu podać.

W razie dalszych pytań pozostaje do dyspozycji.

Ja zamówiłem ROG Strixa 3080 OC w xkomie 21 września i jestem w pierwszej 120tce cokolwiek xkom miał na myśli (mail z dziś)  Nie bedę już wiecej na ten temat pisać, bo wieje nudą.   

10 godzin temu, topiq napisał:

Ten Gainward RTX 3060 Ti Ghost bez OC nie taki zły. W CP 2077, ustawienia ultra 1440p + RT Ultra + DLSS Jakość 35 fps i temp 70 st. C max. To już mi się Phoenix GS GTX 1080 gotował do 75 st. C na wysokich + kilka opcji średnich. Może się polubimy. Nawet zaskakująco cicho jak na tak lekką w porównaniu do 1080. Phoenix GS to kolos i kawał chłodzenia. Ghost lżejszy, krótszy i chłodniejszy. Jak na duala nie ma tragedii, chłodzenie podobne jak w Palicie.

Wyżej nie pójdzie, bo mój i7 3770 @4,1-4,3 GHz już prawie na 100% chodzi. Styczeń luty albo później jak ceny znormalnieją, pójdzie nowy proc + reszta.

włącz wyostrzenie w panelu nvidia (50/0.15) ustawienia daj na : ogólne ultra, RT na średnie i dlss na wydajność i klateczki ci skoczą a obraz nadal będzie super ;)

Abstrachując od wszystkiego, najbardziej bawi mnie fakt, że Ci którzy tutaj najbardziej narzekają na dostępność kart siedzą w kolejkach na 3-4 modele i jadą po ludziach, którzy robią tak samo.

A jeszcze lepsi są Ci, którzy narzekają na Januszex, a gdy kupili "przepłaconą" kartę (tutaj kwestia subiektywna dla każdego), nie zrezygnują z kolejki/kolejek, bo sobie chcą potem na takiej samej zasadzie odsprzedać. 

z RTX 2xxx było początkowo podobnie, ale oczywiście nie na taką skalę. Prawda jest taka, że ceny w naszym kraju w stosunku do zarobków to niestety żart. Nic niestety na to nie poradzimy, jednak Ci, którzy chcieli kartę mieć i mieć spokój, dorzucili parę stówek i wzięli np. stacjonarnie. Teraz siedzą sobie w domku i korzystają. Osobiście też wolałbym dopłacić i mieć święty spokój niż czekać bóg wie co. 

Podobna sytuacja jest z CP2077, ludzie natrzaskali preorderów rok do tyłu i teraz są w szoku, że np gra na PS4 wygląda jak kał, albo że jest napakowana bugami. Chyba w swoim życiu raz jeden jedyny kupiłem grę w preorderze i nigdy więcej niczego w ten sposób nie kupię. Mądry Polak po szkodzie jak to się mówi.

Obecne praktyki sklepów to też nieciekawy temat. Każdy po nich jedzie doszukując się oszustw i może rzeczywiście tak jest, może też być zupełnie odwrotnie, a tego wam pracownik ani jednego ani drugiego sklepu raczej nie powie :). 

Obecnie jadę sobie na RTX 2080, jakoś nie widzę potrzeby przesiadki na nowszą generację, bo prawda jest taka, że na ten moment wszystko czego potrzebuje śmiga mi bez problemu, a z tymi kartami stawiam będzie podobna sytuacja co generację więc...

Pozdrawiam oczekujących i posiadających :)

19 minut temu, pitrek46 napisał:

najbardziej narzekają na dostępność kart siedzą w kolejkach na 3-4 modele

No i co w tym dziwnego? Jadą, bo mimo, że mają 3 modele zamówione, z czego niektórzy opłacone i tym samym zamrożone po kilka tysięcy złotych nie dostają od miesięcy karty i to jest dziwne? Dziwne to by było narzekanie osób które kompletnie nie są zainteresowane zakupem.

21 minut temu, pitrek46 napisał:

i jadą po ludziach, którzy robią tak samo.

Jesteś w stanie wskazać chociaż jedną osobę która zamówiła 3 karty i krytykuje innych, że zrobili to samo, czy tak sobie z żopy teksty wymyślasz?

23 minuty temu, pitrek46 napisał:

Obecne praktyki sklepów to też nieciekawy temat. Każdy po nich jedzie doszukując się oszustw i może rzeczywiście tak jest, może też być zupełnie odwrotnie, a tego wam pracownik ani jednego ani drugiego sklepu raczej nie powie :). 

Widzisz, to jest sedno sprawy - w tej gównoburzy nie chodzi głównie o to, że kart nie ma, albo, że są drogie. Jak nie ma to nie ma, a jak nie ma to są drogie. Każdy myślący to rozumie. Sedno problemu tkwi w tym, jak sklepy obsługują klientów i jak nagle dziwnym trafem w najnowocześniejszych sklepach internetowych w Polsce "siadają systemy" i nikt "nie jest w stanie" ustalić nawet twojego miejsca w kolejce.

Głupie elektromarkety znienawidzone przez wszystkich wciskaniem ciemnoty w sklepach stacjonarnych potrafią zachować się jak należy i ustawiają system tak by nie przyjmował zamówień po wyczerpaniu stanów magazynowych, a "niektóre" sklepy podają ci nawet info, że towar na stanie i dostawa jutro jak zamówisz w ciągu godziny, po czym sprzęt nie przychodzi, piszesz maila (bo przecież oczywiście to za trudne by system ci napisał, że zaszła pomyłka i towaru jednak na stanie nie było) na którego copy/paste odpowiedź dostajesz po 5 dniach, czekasz na infolinii w kolejce z 35 osobami, tylko po to by usłyszeć, że nikt nic nie wie, i jesteś gdzieś w połowie 500 osobowej kolejki, chociaż w momencie składania zamówienia miałeś informację, że karta jest na stanie i jutro będzie u ciebie. 

@pitrek46Broń Boże nie narzekam na żadnych ludzi, którzy siedzą w kolejkach po kilka kart a na podejście sklepów do kolejkowania zamówień na karty, których nie ma. Coś jak kolejki społeczne w czasach PRL. W poniedziałek fartem zerknąłem na MediaEx. Jest karta od ręki, fakt te 200 zł droższa niż w tym sklepie, który jak jeszcze kilka razy podniesie ceny to w zasadzie będzie ta sama. Ale wczoraj odebrałem kartę w sklepie. Można być uczciwym? Można dać tylko tyle kart do sprzedania ile się ma faktycznie na stanie, zamiast robić ludzi w balona i obiecywać im karty, których się nie ma? Co mądrzejszy zamówił z dodatkowymi 10 zł za pobranie. Ale ile ludzi już im zapłaciło z przekonaniem, że jak zrobią przelew to będą mieć kartę wcześniej? I jeżeli o mnie chodzi to tylko to mnie grzeje. Sklep na X- trochę się ogarnął i już nie sprzedaje, a owocowi dalej brną w kolejki.

Godzinę temu, k0chan napisał:

włącz wyostrzenie w panelu nvidia (50/0.15) ustawienia daj na : ogólne ultra, RT na średnie i dlss na wydajność i klateczki ci skoczą a obraz nadal będzie super ;)

I7 3770 nawet kręcone do 4,1-4,3 w turbo na wiele więcej nie pozwoli, chociaż w testach z RT mniej więcej wypada podobnie. Specjalnie wlazłem w największy tłum w centrum gdzie jest najwięcej wieżowców zaraz koło mieszkania. Zmiana RT na średnie daje mi raptem 2-3 klatki więcej. DLSS na wydajność też nie wiele więcej ale niektóre neony niebieskie wyglądają jak kupa. Wyłączyłem jeszcze te rozmycia w ruchu, ziarno i inne ficzery kinowe. Szczerze te RT w Cyberpunk 2077 to takie sobie jest... W kałużach czasem wyświetla się przez chwilę całkiem coś innego niż w reklamie na budynku :D No i potrafią się tekstury doczytywać dosłownie przed oczami na pieszych. Człowiek się zastanawia czy to kwestia wydajności czy zbugowanej gry ;) Aż strach pomyśleć co by się działo jakby grę na HDD instalować. Sterowniki akurat była aktualizacja dałem na czystą instalację. Przy okazji wgrałem nowy BIOS do karty. Podoba mi się to, że karta ma tryb pasywny w idle. Pulpit i jakiś film z YT błoga cisza. Widzę, że od lat Gainward i Palit mają identyczne chłodzenia, z lekko zmienionym designem. Ale już backplate mogli dać z metalu, bo ten plastik robiony na szczotkowany metal wygląda tandetnie. Przy GTX 1080 Phoenix GS to RTX 3060 Ti Ghost wygląda jak jakaś zabaweczka z niskiej półki. Ale temperaturki trzyma max. 70. 

No i o tym wspomniałem powyżej. Nowa platforma musi poczekać na lepsze czasy. Przynajmniej teraz cep się nie nudzi, a w miejscach typowo graficznych w 1440p i grafika jakoś niespecjalnie. Wszystko zależy od danej gry. No i nie zawsze wszystko musi być na Ultra skoro nie widać za wielkiej różnicy. Ciekawostka, gry tzw. indyki niemieckie pseudosymulatory z ustawieniami na ultra w grafie szału nie robią a ledwo wyciągają 50-60 fps. Coś takiego jak optymalizacja tam nie istnieje i można sobie nawet i9 10900 wstawić i tak zeżre dwa rdzenie reszta pójdzie bąki zbijać. 

Ale i tak jest o niebo lepiej w CP 2077 wysoko-średnie bez RT 35-40 fps na GTX 1080 vs Ultra z RT DLSS z podobnymi klatkami na RTX 3060Ti w 1440p. Jak dla mnie to przepaść jakościowa. A nie robię upgrade'u sprzętu co rok, tylko jak nowe konsole wychodzą. Wyjątkiem była GTX 1080, ale to już był mus bo GTX 660 nie pozwalał na wiele.

21 minut temu, wojciechu15 napisał:

No i co w tym dziwnego? Jadą, bo mimo, że mają 3 modele zamówione, z czego niektórzy opłacone i tym samym zamrożone po kilka tysięcy złotych nie dostają od miesięcy karty i to jest dziwne? Dziwne to by było narzekanie osób które kompletnie nie są zainteresowane zakupem.

Od momentu sfinalizowania transakcji sklep ma 30 dni na wywiązanie się z zawartej umowy. Jeżeli w terminie 30 dni nie jest w stanie dostarczyć Ci zamówionego sprzętu to ma obowiązek poinformować Cię o zaistniałych problemach i przybliżonym terminie realizacji zamówienia a decyzja należy do Ciebie czy czekasz na sprzęt dalej czy żądasz zwrotu gotówki więc płacz ludzi, którzy za karty zapłacili i czekają kolejne miesiące jest śmieszna bo Oni sami podjęli decyzję o czekaniu. 

11 minut temu, DjXbeat napisał:

płacz ludzi, którzy za karty zapłacili i czekają kolejne miesiące jest śmieszna bo Oni sami podjęli decyzję o czekaniu. 

To prawda. Przy czym, płacz z tego co widzę jest głównie o to, że sklep nic nie wie, a przynajmniej nic nie chce powiedzieć, a nie o to, że nie da się anulować zamówienia.

Mniejsza z tym, szkoda się produkować. Ja tam sobie na spokojnie czekam, bo w sumie nie potrzebuje bardzo tej karty, a nie pozbyłem się starego trupka jeszcze więc nie zostałem z ręką w nocniku jak niektórzy co się szybko 2080ti za 2500 pozbyli. 

• Popieram 1