Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja swoją kolejkę zostawiam. I tak za to nie płaciłem jeszcze. Jak się jakaś okazja trafi, przykładowo na RTX 3070 w ludzkiej cenie, to wtedy anuluję. Teraz nie jest dobry czas na zakupy. Bardziej to czas dla spekulantów, handlarzy i pośredników różnej maści. Niestety sami sobie robimy kuku na rynku. Prawie wszystko co jest na rynku znika w prawie każdej cenie.

Od wczoraj na morelkach zobaczyłem przy produkcie takie coś:

Screen ze sklepu

Spoiler

Zrzut ekranu (100).png

Ktoś potrafi mi to wytłumaczyć o co tam w tym chodzi? 

Edytowane przez topiq

Aorus jest rzeczywiście dostępny na brzoskwiniach, ale kosztuje 5,7k (na pocieszenie to wersja z waterblockiem)...

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-aorus-geforce-rtx-3080-xtreme-waterforce-wb-10gb-gddr6x-gv-n3080aorusx-wb-10gd-5945408/

Dostępna była też tańsza wersja (za 4,9k), ale się już "rozeszła"

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-aorus-geforce-rtx-3080-master-10gb-gddr6x-gv-n3080aorus-m-10gd-5944486/

Edytowane przez JanekD
  • Haha 3
55 minut temu, Kruchy81 napisał:

Mi się udało za 3,5k wychaczyć Aorus RTX 3070 master zakupiłem 9 a jutro będę miał

"udało wyhaczyć"? za tyle to powinno się dostać 3080... a nie 3070.

1 godzinę temu, JanekD napisał:

Aorus jest rzeczywiście dostępny na brzoskwiniach, ale kosztuje 5,7k (na pocieszenie to wersja z waterblockiem)...

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-aorus-geforce-rtx-3080-xtreme-waterforce-wb-10gb-gddr6x-gv-n3080aorusx-wb-10gd-5945408/

cena nie do przyjęcia, to już lepiej kupić model EAGLE / GAMING / VISION do 4000 zł

+ od chinola zamówić blok wodny za ~500 zł lub od EKWB za ~800 zł

i masz zwodowaną grafikę za 4500 - 4800 zł + chłodzenie fabryczne powietrzne dzięki któremu za parę lat będziesz mógł kartę spokojnie odsprzedać, ponieważ z samym blokiem wodnym nikt grafik nie kupuje.

A co do gwarancji - w przypadku GIGABYTE nie ma plomb, także bez problemu można zmienić chłodzenie.

• Lubię to 1
Godzinę temu, mutissj napisał:

cena nie do przyjęcia, to już lepiej kupić model EAGLE / GAMING / VISION do 4000 zł

Pełna zgoda - dla mnie, pomijając czy kogoś stać czy nie, uważam że kupowanie po takich cenach  - w tym kupowanie EAGLE za 4k -  psuje rynek i w długim terminie wszystkim szkodzi. No ale skoro dużo osób się za godzi na takie praktyki, to ceny pewnie nadal będą rosnąć.

W sumie to pewnie samej nVidia takie praktyki są nie na rękę, bo zakładam, że oni sprzedają ciągle w podobnych cenach a cały wzrost ceny idzie do kieszeni pośredników.

Edytowane przez JanekD
  • Lubię to 1

Zupełnie nie rozumiem idei wodowania takiej padliny jak Gigaszrot "Igiel". Dostajecie crapową wersyjkę z power limitem na 320W której choćby skały ... kupę robiły nikt nie podkręci ani w ząb. Narobi się człek, straci gwarancje, jak nie jest uzdolniony mechanicznie (jak ja) to jeszcze coś urwie/uwali... Przy założeniu że wszystko wyjdzie otrzymuje kartę i tak przeciętną pod względem wydajności tyle że fajnie w budzie wygląda i jest cicha.  Równie dobrze można kupić udaną wersję niereferencyjną typu TUF która będzie równie cicha i do tego coś się podkręci. 

Takie karty z zainstalowanym blokiem mają sporo sensu jednak mimo wyższej ceny (no może nie Gigaszrot Sraorus)...

• Haha 1
  • Popieram 1

Wodowanie takich kart ma również swoje plusy, zamiast 70-75C będzie 40-45C (na przeciętnym układzie ale dobrze poprowadzonym) i absolutna cisza. Do tego trzymając kartę na niskich temperaturach GPU Boost 4.0 swoje też zrobi nawet przy anemicznych biosach i modelach. Niemniej absolutnie nie ma co tego porównywać do osiągów wodowanego wypas modelu, tam nie tylko zbitka temperatur sowita, cisza oraz jeszcze wyższe OC, ale kop wydajności solidny jak się takiego zwodowanego potworka uwolni z okowów termalnych to pokaże co potrafi :)

• Popieram 4
Godzinę temu, joker5513 napisał:

Zupełnie nie rozumiem idei wodowania takiej padliny jak Gigaszrot "Igiel".

Równie dobrze można kupić udaną wersję niereferencyjną typu TUF która będzie równie cicha i do tego coś się podkręci. 

Takie karty z zainstalowanym blokiem mają sporo sensu jednak mimo wyższej ceny (no może nie Gigaszrot Sraorus)...

A ja właśnie nie rozumiem wodowanie takiej padliny jak Asuszrot czy serii Bug-Szit-Rix,

padnie Ci 3080 przez wadliwy egzemplarz, serwis zobaczy że naruszyłeś plombę i możesz się pożegnać z 4000 polskich cebulionów :D

Edytowane przez mutissj
  • Że co, proszę? 1
  • Popieram 1
57 minut temu, mutissj napisał:

A ja właśnie nie rozumiem wodowanie takiej padliny jak Asuszrot czy serii Bug-Szit-Rix,

padnie Ci 3080 przez wadliwy egzemplarz, serwis zobaczy że naruszyłeś plombę i możesz się pożegnać z 4000 polskich cebulionów :D

HAHAHA, 4000... Sweet summer child :P

Godzinę temu, mutissj napisał:

padnie Ci 3080 przez wadliwy egzemplarz, serwis zobaczy że naruszyłeś plombę i możesz się pożegnać z 4000 polskich cebulionów :RE

Raz, że nikt Ci nie każe rozumieć, a dwa, że nie musisz :] Jak mi padnie, pójdę po następną 8-)

Edytowane przez marko22
13 godzin temu, Adek221 napisał:

Ciekawostka 9:00 rano  telefon do x-szitu  28 W KOLEJCE  NA INFOLINNI kur** nawet dodzwonić się nie da, mam to gdzieś anuluje to zamówienie, kurw**y można dostać nawet takich podstaw dowiedzieć się nie da który jestem w kolejce po 3080.

Zależy na kogo trafisz na infolinii , u mnie akurat typ był bardzo miły i wszystkiego sie dowiedziałem

54 minuty temu, marko22 napisał:

Raz, że nikt Ci nie każe rozumieć, a dwa, że nie musisz :] Jak mi padnie, pójdę po następną 8-)

Nie kracz, bo jak Polska wyjdzie z UE to szybko sprowadzą tych Januszy zarobkowych z powrotem do Polski :D

wtedy zamiast nie całego miesiąca, będzie 3-4 miechy aby odłożyć na next RTX'a 3080

6 godzin temu, EH_Gosu napisał:

Wodowanie takich kart ma również swoje plusy, zamiast 70-75C będzie 40-45C (na przeciętnym układzie ale dobrze poprowadzonym) i absolutna cisza. Do tego trzymając kartę na niskich temperaturach GPU Boost 4.0 swoje też zrobi nawet przy anemicznych biosach i modelach. Niemniej absolutnie nie ma co tego porównywać do osiągów wodowanego wypas modelu, tam nie tylko zbitka temperatur sowita, cisza oraz jeszcze wyższe OC, ale kop wydajności solidny jak się takiego zwodowanego potworka uwolni z okowów termalnych to pokaże co potrafi :)

O to, to @EH_Gosu- temperatury i cisza przy LC tj po prostu bajka. Nie jestem biegły w gje-forsach, ale czy to nie czasem Palit dawał się w kupo-modelu poczęstować Biosem z Sjs? 

https://www.techpowerup.com/vgabios/?architecture=&manufacturer=Palit&model=RTX+3070&interface=&memType=&memSize=&since=

Według bazy z techpowerup wszystkie pality mają identyczny device i subsystem id i pełne wsparcie dla pamiątek więc teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie żeby krzyżować biosy ;) Przynajmniej w 3070, nie doprecyzowałeś o które karty chodzi.

Display driver uninstaller w trybie awaryjnym  zawsze u mnie leci przed zmianą GPU. Masz pewność że się nic nie wykrzaczy a 10 minut roboty.

Pomyśl o updacie platformy bo 6700K będzie ździebko slaby do rtx 3080.

Edytowane przez joker5513
  • Lubię to 1