EH_Gosu 1277 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Kilka słów na temat RTX 3080 TUF w kwestii zakładania bloku. -Ogólnie bezproblemowy demontaż fabrycznego chłodzenia, nie licząc zabawy z osobnym modułem do chłodzenia VRM + VRAM - Termopady fabrycznie jakie ASUS zakłada rwą się mocno, więc nadają się na śmietnik po zdjęciu coolera, przy czym i tam używałem Gelidów 15 MK/w 1mm. Na rewers karty poszły 2mm + 1,5mm dodawane do backplate EK gdyż świeża paka Gelidów jeszcze nie dojechała. - Nieco zabawy z bezpiecznym zdjęciem sekcji radiatorów na memki i VRM, ostrożnie wyjątkowo trzeba działać i cierpliwie żeby nie urwac kondzioła żadnego etc. Nieco fotek (z tele, nie lustrzanką) z przebiegu procesu ściągania chłodzenia i zakładania bloku. RTXy 3080 STRIX i 3090 STRIX czekają w kolejce na zakładanie bloczków. Teraz 24h sprawdzania szczelności bloczku na 3080 TUF i można lecieć dalej z tematem wodowania w docelowym konfigu. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez EH_Gosu 8 Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 19 minut temu, EH_Gosu napisał: Kilka słów na temat RTX 3080 TUF w kwestii zakładania bloku. -Ogólnie bezproblemowy demontaż fabrycznego chłodzenia, nie licząc zabawy z osobnym modułem do chłodzenia VRM + VRAM - Termopady fabrycznie jakie ASUS zakłada rwą się mocno, więc nadają się na śmietnik po zdjęciu coolera, przy czym i tam używałem Gelidów 15 MK/w 1mm. Na rewers karty poszły 2mm + 1,5mm dodawane do backplate EK gdyż świeża paka Gelidów jeszcze nie dojechała. - Nieco zabawy z bezpiecznym zdjęciem sekcji radiatorów na memki i VRM, ostrożnie wyjątkowo trzeba działać i cierpliwie żeby nie urwac kondzioła żadnego etc. Nieco fotek (z tele, nie lustrzanką) z przebiegu procesu ściągania chłodzenia i zakładania bloku. RTXy 3080 STRIX i 3090 STRIX czekają w kolejce na zakładanie bloczków. Teraz 24h sprawdzania szczelności bloczku na 3080 TUF i można lecieć dalej z tematem wodowania w docelowym konfigu. To ma osobne radiatory na memki i vrm? Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 @EH_Gosu.....a to u Ciebie gołębie nie latają i nie "robią" po dachach (kartach)? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Nie gołębie tylko Wróble, mogę podlecieć jak będzie potrzeba 1 Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Tak, ma moduł dodatkowy tak samo jak STRIXy. Widoczny na tym foto. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 A co dasz na 2mm? Gelid nie ma Ultimate w tym rozmiarze. Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Ulala ładnie Panie Gosu szacun , szkoda że nie dałeś pasty na wszystkie pamięci jak jeden kolega tydzień wcześniej zrobil hahaha Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) @ciomasta........... @EH_Gosu - pastę mogę Ci podesłać. Zostało mi jeszcze troszkę..... DHL-em, czy DPD? Edytowane 8 Grudnia 2020 przez marko22 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, marko22 napisał: A co dasz na 2mm? Gelid nie ma Ultimate w tym rozmiarze. Najpierw testy EK 2 mm oraz 1,5mm, a następnie sklejka z 2x 1mm oraz 1,5mm + 0,5mm Gelida i potestuje jak się sprawuje to i to. 5 minut temu, marko22 napisał: @ciomasta........... @EH_Gosu - pastę mogę Ci podesłać. Zostało mi jeszcze troszkę..... Dzięki, wolę jednak moje sprawdzone sposoby ;-) Edytowane 8 Grudnia 2020 przez EH_Gosu Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) A TG minus 8 testowałeś? W weekend wezmę się za szklane rurki, to przy okazji wymienię tę nieszczęsną pastę No i ktoś tu pisał, że się NIE DA WYCZYŚCIĆ. Zobaczymy.... Edytowane 8 Grudnia 2020 przez marko22 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Kup pirometr i sprawdź przed i po Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Za wiele mi nie pomoże.....Bardziej termowizja by się chyba sprawdziła. Ale kurczę....czy ja mam jakieś laboratorium prowadzić? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Kurdę ale fajnie wygląda karta z tym blokiem Miałbym naprawdę dylemat czy zamontować klasycznie i widzieć ten epicki backplate czy w pionie na riserze i podziwiać front Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 8 minut temu, joker5513 napisał: Kurdę ale fajnie wygląda karta z tym blokiem Miałbym naprawdę dylemat czy zamontować klasycznie i widzieć ten epicki backplate czy w pionie na riserze i podziwiać front Jak będę na 2x RTX 3090 STRIX zakładać bloki to walnę foty z lustrzanki, znacznie lepiej uchwycą konkrety. Konfig do którego idzie 3080 TUF, akurat będzie mieć GPU standardowo mocowane. Chromowane backplaty zawsze mega robotę robią, szczególnie klimatu dodają kartom RTX, Ray Tracing w obudowie Cytuj Link to post Share on other sites
kuba223 52 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Panowie pytanko da sie rtx 3080 ustawic zeby nie boostowal na pulpicie.?wersja gamingx x trio ,boost do 1815 mhz caly czas na pulpicie. Nie potrzebne mi to a Afterburber pokazuje ze karta boostuje jak sobie siedze tylko np na necie. Da sie wylaczyc ten boost? Edytowane 8 Grudnia 2020 przez kuba223 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) nie działa coś w tle ? Edytowane 8 Grudnia 2020 przez r1023 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 34 minuty temu, kuba223 napisał: Panowie pytanko da sie rtx 3080 ustawic zeby nie boostowal na pulpicie.?wersja gamingx x trio ,boost do 1815 mhz caly czas na pulpicie. Nie potrzebne mi to a Afterburber pokazuje ze karta boostuje jak sobie siedze tylko np na necie. Da sie wylaczyc ten boost? przeskanuj sobie np malwarebyte anti-malware kompa, miałem podobnie, jakieś gó**o mi boostowało gpu i vram, mimo , że gpu load był 0% Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Panowie pytanko da sie rtx 3080 ustawic zeby nie boostowal na pulpicie.?wersja gamingx x trio ,boost do 1815 mhz caly czas na pulpicie. Nie potrzebne mi to a Afterburber pokazuje ze karta boostuje jak sobie siedze tylko np na necie. Da sie wylaczyc ten boost?Nie używasz przypadkiem programu żywych tapet z steam ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Ma ktoś może kody do morele.net Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Godzinę temu, kuba223 napisał: Da sie wylaczyc ten boost? Masz może dwa różne monitory albo monitor z wysokim odświeżaniem? Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 36 minut temu, zbiku90 napisał: Masz może dwa różne monitory albo monitor z wysokim odświeżaniem? Ja mam obydwa i u mnie też siedzi na lekkim booście cały czas. No ale co z tego, jak siedzi na 0% utylizacji, chyba nic jej się nie stanie, nie? Cytuj Link to post Share on other sites
Adek221 65 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Czuje lekki niesmak. Trochę na moje własne życzenie, Lada dzień Cyberpunk 2077 nie powiem pograłbym z RT i ustawieniami ultra. Dodatkowo obecnie mam utrudnioną pracę bez karty, nie będę mógł zagrać w tą długo wyczekiwaną grę której okres produkcji towarzyszył mi przez szkołę średnią i studia xD Nie pozbyłbym się swojego GTX 1080 gdybym wiedział że ma to trwać powyżej 3 miesięcy, a spodziewałem się max jednego. Wybrałem zakup wersji Gigabyte eagel oc 3080 x-kom boi się nawet podać miejsce w kolejce a telefonu nie odbierają Cytuj Link to post Share on other sites
kuba223 52 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Ok boost zniknal po reinstalce sterownikow poprzez DDU.Jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Czuje lekki niesmak. Trochę na moje własne życzenie, Lada dzień Cyberpunk 2077 nie powiem pograłbym z RT i ustawieniami ultra. Dodatkowo obecnie mam utrudnioną pracę bez karty, nie będę mógł zagrać w tą długo wyczekiwaną grę której okres produkcji towarzyszył mi przez szkołę średnią i studia xD Nie pozbyłbym się swojego GTX 1080 gdybym wiedział że ma to trwać powyżej 3 miesięcy, a spodziewałem się max jednego. Wybrałem zakup wersji Gigabyte eagel oc 3080 x-kom boi się nawet podać miejsce w kolejce a telefonu nie odbierają Nie masz co żałować , bo wyszły testy i najnowsze karty ledwo co dają radę na ultra a nie wspomnę z RT co 3090 ledwo 70 FPS ma porażka totalna , gra z zbugowana na potęgę i optymalizacja leży i kwiczy . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Wyszły testy wersji testowej czyli można się spodziewać że będzie lepiej, ale pewnie nie dużo lepiej, pewnie są też takie ustawienia co ich nie widać za bardzo wyłączasz i masz 150fps zamiast 70, zawsze jest z nowymi grami wielkie oczekiwania, rozczarowania a potem jak gra dobra to po paru miesiącach się kupuje:) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts