Tycha 4794 Napisano 11 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Na pierwsze auto nigdy nie bierz nic drogiego w eksploatacji, bo nawet ten tani na początku będzie Cię dobijał kosztami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pawel123t 642 Napisano 11 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Odpuść sobie mercedesa. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 11 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Golfa IV kup,1.6 lub 1.9tdi 90ps i będzie Pan zadowolony.Nie 1.4 bo problemy z odmą a 1.9sdi mniej problematyczne ale nie jedzie. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 11 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Dodam , jeszcze że golfa 4 1.6 ale 8v bo 16v po 2000r. które były tylko w golfie (z grupy vag - octa , a3 , toledo , leon) też mają problem z odmą . Ogólnie niezbyt udany silnik w porównaniu z 8v . No i 1.9 tdi od 98/99 w golfie to już zmienna geometria i dwumas , więc to samo co wersja 110 , różnią się tylko wydajnością wtryskiwaczy . Tak czy inaczej jak się liczy kasa to diesla lepiej omijać . Benzyna zawsze ma mniej części podatnych na awarię . Cytuj Link to post Share on other sites
katystopej 838 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 W 1.9tdi 90/110km śmiało można wymieniać dwumas na zwykłe koło, nie będzie żadnego dyskomfortu, a zmienna geometria to mit wałkowany od kilkunastu lat, regeneracja turbo z vtg czy bez kosztuje tyle samo, zużywają się tak samo. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Różne rzeczy mi padały w autach, ale turbiny nie potrafię chyba zajechać. Więc stawiam na używanie złego oleju przez ludzi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Jasne że dwumas można wymienić na sztywne koło , ale to są koszta których próbujemy uniknąć . Audi AWX masz farta po prostu , ja mam teraz 3 diesla w życiu i też nie ubiłem turbiny , ale w rodzinie w koło padają , a Ci co dłużej autami jeżdżą to nawet 2x im się zdarzało wymieniać . W 1.8t zmieniałem stronę gorącą w turbinie bo popękała tak że spaliny się na zewnątrz wydostawały co skutkowało delikatnym "pierdzeniem" ale to taka wada fabryczna tych turbin . Zmienna geometria potrafi się zapiec , nie każdy warsztat potrafi ustawić geometrię przy regeneracji , a taki co zna się na tym to kasuje swoje . Mamy dodatkowo sterowanie geometrii które czasem się psuje (mi w 3 autach padło ) , koszt akurat nie duży , ale nie potrafiąc samemu naprawić lub wymienić zaworu koszta rosną o np 200-300zł . U mnie dwa razy wystarczyło czyszczenie , ale ostatnio już musiałem kupić nowy . Nie ma co się sprzeczać benzyna N/A będzie tańsza w eksploatacji niż diesel . Plusy diesla to mniejsze spalanie (o ile nie mamy auta na lpg) i większa moc na wolnych obrotach . Benzyna za to daje ciszę i brak wibracji . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
niron 11 Napisano 13 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 aby zabić turbo wystarczy a) butować na zimnym b) szybko gasić nie czekając na wystudzenie i zwolnienie turbiny( koło turbawki potrafi się kręcić z prędkością 200 tys obr/min odcięcie w tym momencie smarowania - zgaszenie auta jest dramatyczne) c) lać guFno nie olej i wymieniać go co 50k... jeśli tyko nie robimy powyższych turbo będzie latać ( wyłączając wynalazki typu 1.0 turbo 190 koni zrobione z gównolitu). ale jak koledzy wcześniej- dla osoby nie pracującej na pierwsze auto jakaś najprostsza wolnossąca benzyna, nic innego bez udziwnień i tak go rozbijesz ;p Cytuj Link to post Share on other sites
Halny 793 Napisano 13 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Peugeot 206, Astra G, Octavia 1.6 + LPG, Golf 4 1.6 / 1.9TDI 90KM, Polo 1.4 TDI (spalanie 4,5-5,5L/100km tylko kultura pracy taka nijaka bo 3 gary), Punto 2 +LPG itp. itd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
armi3 326 Napisano 18 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Astra II 1.4 Megane II 1.4 lub 1.6 Golf IV 1.6 lub 1.9 takie moje typy, ewentualnie coś mniejszego : corsa, punto, 206, clio żadne bmw, audi, mercedesy w tym budżecie Cytuj Link to post Share on other sites
mierniczka91 0 Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 (edytowane) pewnie już zakupione mam nadzieję, że sobie sprawdziłeś czy nie ma jakiś cyrków w aucie ja zawsze sobie sprawdzam nim kupie Edytowane 29 Lipca 2019 przez worm Cytuj Link to post Share on other sites
erorerur 0 Napisano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 jestem zdania , że z pierwszym autem nie ma co szaleć pod kątem finansowym . Po prostu lepiej kupić coś używanego , tańszego bo jednak samodzielna jazda to coś zupełnie innego niż na egzaminie . No i gdyby komuś zdarzyła się jakaś stłuczka - odpukać - to przynajmniej ewentualne Straty będą mniejsze . Na pewno też warto iść na zakupy z osobą , która zna się na motoryzacji , bo pewnie czasami jest tak , że jak ludzie widzą kogoś młodego , to myślą , że wepchną mu po prostu wszystko , a tak zawsze jest mniejsze ryzyko utopienia kasy Cytuj Link to post Share on other sites
kubagola 0 Napisano 19 Września 2019 Udostępnij Napisano 19 Września 2019 ja swoje pierwsze auto sprowadzałem polecam poczytać różnego rodzaju artykuły na ten temat, można znaleźć ciekawe info http://www.automastershow.pl/cztery-powody-dla-ktorych-sprowadzanie-aut-z-niemiec-jest-oplacalne/ Cytuj Link to post Share on other sites
qvazi 15 Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na miasto jestem zwolennikiem małych aut: Corsa, Swift czy Punto. Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 13 Października 2019 Udostępnij Napisano 13 Października 2019 https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=fiat+albeaProsty, łatwy w naprawie, części tanie, mało pali, za 5 kawałków można trafić całkiem niezły egzemplarz i jeszcze trochę siana zostanie. Generalnie im bardziej "wypasiona" fura, tym większych inwestycji będzie wymagać. Na pierwszy samochód raczej szukaj właśnie czegoś prostego, popularnego i bez bajerów, żeby nie miało się co psuć Cytuj Link to post Share on other sites
cyceron 0 Napisano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Powiem tak, kupowałem samochody używane i kupowałem też z salonu. Jak ktoś ma możliwość i zdolnosci finansowe, np prowadzi działalność gospodarcza, to jeżeli chce mieć w zasadzie 5-7 lat jazdy bez większego wkładu własnego, to auto salonowe, spokojnie mu to zapewni. Cytuj Link to post Share on other sites
jmichael 8 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Jedną z marek premium, która moim zdaniem, sprawdza się pod względem jakościowym jest Volvo. Wprawdzie nie są to najtańsze samochody, ale wynika to z faktu zastosowanych technologii, systemów bezpieczeństwa, materiałów o podwyższonej jakości. Taki np Volvo XC 90 lub V60 Na https://nordauto-olsztyn.volvocars-partner.pl/modele/ ich specyfikacja. Fakt, wyższa półka, są droższe, ale ktoś kto je kupuje, wie że kasa ta jest dobrze wydana. Cytuj Link to post Share on other sites
cyceron 0 Napisano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Miałem okazję kiedyś jeździć po Polsce s60. Fakt, dobrze mi się jeździło. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts