PatrykT 6221 Napisano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Siemanko, jako że dostaję coraz więcej pm odnośnie skalpowania procka postanowiłem założyć temat, gdzie wszystko będzie opisane. Także od początku: Skalp wykonywany jest za pomocą maszynki, co praktycznie niweluje ryzyko uszkodzenia procesora jak w przypadku użycia żyletki czy młotkowania na imadle Na cały zabieg składa się - odklejenie ihs i czyszczenie wszystkich elementów ze starego kleju i pasty - nałożenie CLU (coollabolatory liquid ultra) na rdzeń i w przypadku haswell-i zabezpieczenie tranzystorków obok rdzenia - ponowne sklejenie ihs z procesorem przy użyciu odpowiedniego kleju (sylikon i jego pochodne się nie nadają bo nie sklejają a jedynie zlepiają elementy) Są dwie opcje realizacji: stacjonarnie oraz wysyłkowo - stacjonarnie : przyjeżdżasz do mnie z komputerem, wykonuję zabieg skalpowania, po czym procek z powrotem ląduję w płycie głównej gdzie od razu można sprawdzić efekty zabiegu. Czas całej zabawy ok 30 min - wysyłkowo : wysyłasz do mnie procesor, ja wykonuję cały zabieg po czym zabezpieczam procesor na czas schnięcia kleju (minimum 16h), gdy wszystko jest gotowe odsyłam procesor do Ciebie. Czas realizacji 1-2 dni (bez czasu wysyłek) Cena takiej zabawy wynosi 60zł + ewentualne koszta wysyłki według wybranego przewoźnika (PP, dowolny kurier, Paczkomaty) Miejsce: Józefów k/Otwocka (ok 15km od centrum Warszawy). Nie bawię się już w dojazdy do klienta, gdyż jest to nie opłacalne dla obu stron Kontakt - poprzez prywatną wiadomość na forum - tel: 661 945 736 Cytuj Link to post Share on other sites
Realistico 281 Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Dajesz gwarancję że procesor będzie działał? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 O ile procek wcześniej był sprawny to podczas zabiegu nie ma praktycznie szans na uszkodzenie procesora. Trochę ich już przerobiłem i wszystkie śmigają jak złe. Gwarancji jako takiej nie daje, bo już miałem przypadek z innego forum że gość próbował mi wcisnąć procka po nieudanej próbie żyletką Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) @PatrykTJak wygląda sprawa liquid ultra? Nie trzeba jej po x czasu wymieniac? Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez jacekgothic Cytuj Link to post Share on other sites
ashesrider 7 Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Nie, nie trzeba jej wymieniać, bo to jest stop metali które w temp pokojowej są w płynnym stanie skupienia, więc nie ma opcji że ci coś wyschnie. Ja mam na 3770k tę pastę od premiery na czapce i pod czapką i nie ma spadku wydajności przewodzenia, bo temp mam takie jak zwykle 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 CLU/CLP nie ulega degradacji jak normalne pasty termo, także raz zaaplikowana na rdzeń zostaję do końca żywota cpu Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3633 Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Pytanie brzmi czy raz zaaplikowana CLU/CLP da się zmienić na rdzeniu Sam mam CLP między ihs a rdzeniem od 3 lat i nie ma żadnych oznak degradacji. Cytuj Link to post Share on other sites
5891michal 14 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 CLU nie traci właściwości z czasem, jak nałożyłeś 3 lata temu to dalej jest w tej samej kondycji co przy nakładaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
Colin2000 56 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Skylake tez ruszasz ? Tak pytam bo one strasznie cieknie są. Masz może jakies testy/wyniki jak wyglądały temp przed i po ? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Jak na razie tylko haswell i skylake. Po testy musiałbym się odezwać do ludzi po wyniki przed i po Powiem tak, w zależności od chłodzenia zysk jest od 10 do 20 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
5891michal 14 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Co prawda swojego 4670k oraz 4790k skalpowałem sam ale sprawa wyglądała tak: 4670k obniżenie temperatur o ok 15-17 stopni przy 4,5GHz i napięcie ponad 1,3v (nie pamiętam dokładnie chodzi mi po głowie ok 1,350v) 4790k obniżenie temperatur o ok 22 stopni przy 5GHz i napięcie ponad 1,4v wyszlifowałem również ihs i chłodzenie i aktualnie zyskałem na temperaturach (skalp i szlif) ok 25-27 stopni. Chłodzenie to Raijintek Nemesis. Jeżeli kogoś interesuje mogę podesłać kilka zdjęć jak według intela i Raijinteka wygląda płaski ihs i stopa Nemesis. Warto dodać że kontrolery napięcia są skopane i i napięcie rzeczywiste jest wyższe niż ustawione w uefi, jedyna aplikacja która pokazuje mi prawidłowo napięcia to Comand Center od MSI. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez 5891michal Cytuj Link to post Share on other sites
mseredin 141 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Masz może jakies testy/wyniki jak wyglądały temp przed i po ?U mnie po skalpowaniu 4790k temperatury spadły o ok. 15 stopni oraz wyrównały się na rdzeniach. Przed skalpem różnica temperatury pomiędzy rdzeniami to było ok 7-8 stopni a po skalpie 2-3.Na rdzeniu mam CLU a pomiędzy IHS a radiatorem Gelida. IHS nie jest przyklejony ale to z powodu planowanego wodowania i instalacji bloku bezpośrednio na rdzeń. Domyślam się że to jeszcze bardziej zbije temperatury szczególnie w stresie. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 U mnie 4790k przy napięciu 1,2v ma w tej chwili 55-56 stopni na rdzeniach podczas ibt. Ale ja mam modyfikowany blok wodny bezpośrednio na rdzeniu Cytuj Link to post Share on other sites
Colin2000 56 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Szlifem tez sie zajmujesz ? Było by fajnie jakbym miał załatwione dwie sprawy za jednym razem Cytuj Link to post Share on other sites
zalotronik 1 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Wiecie może w jakim stopniu szlif, a przede wszystkim skalp 6-letniego i7 860 wpłynie na temperatury ?(nie jestem pewien, ale te procesory CHYBA były jeszcze lutowane) Cytuj Link to post Share on other sites
5891michal 14 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Jeżeli były lutowane to skalp jest bardzo ryzykowny a na pewno bezsensowny. Szlif to do 5 stopni różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Szlifem tez sie zajmujesz ? Było by fajnie jakbym miał załatwione dwie sprawy za jednym razem Nie ma problemu Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Tak się składa,że mieszkam niedaleko Patryka i dzisiaj był u mnie "na zabiegu". Poza tym,że operacja przebiegła szybko i sprawnie,to sposób w jaki było to robione,świadczy o doświadczeniu i wprawie chirurga. Polecam ja i mój 4670... Cytuj Link to post Share on other sites
grip3r 4 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Nie ma problemu Jaka cena skalpu że szlifem? Może też się skuszę na takie combo:) Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
grip3r 4 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Polecam skalp u Patryka. Wysłałem mu procesor na weekend, zrobił skalp i lapping wszystko w pełni profesjonalnie. Temperatury z mojego 4690k spadły o około 20 stopni także naprawdę warto:) do tego dobry kontakt z Patrykiem no i sprawdzony użytkownik Cytuj Link to post Share on other sites
TheDariusz 18 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Polecam jak najbardziej skalp u Patryka. Wszystko wykonane profesjonalnie, a na procesorze temperatury spadły o 30 stopni!!! Teraz i5 4670K bez problemu śmiga na 4,5 GHz i max temperatury przy tych ciepłych dniach jakie panują (u mnie w pokoju mam 23,8 stopnia) to ok 80 stopni, wcześniej ledwo podbijałem do 4,2 i przekraczało 90 stopni tak więc jest różnica. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Temat podbijam, wszystko aktualne Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Odświeżam i zaprasz na delid W tej chwili bezproblemowo delid jest możliwy na procesorach począwszy od ivybridge a kończąc na najnowszych KabyLake Aktualna cena to 60zł Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 proces skalpowania, w galerii nie ma jeszcze zdjęć już gotowego procka, gdyż model aktualnie schnie. http://www.abload.de/gallery.php?key=bKJeQZTG Cytuj Link to post Share on other sites
twrzkb 2 Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Z racji braku czasu i pozbycia się delid toola zgłosiłem się do Patryka z moim 4790k. Efekt? 30C stopni mniej!. Sam jestem zdziwiony, ponieważ na 3770k i 4770k różnica wynosiła w moim przypadku do 20C. Jednym słowem polecam. Fachowo wykonana robota:) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts