AudiAWX 3766 Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Dobra, spoko, pewnie nie wszystkie. Każdy z nas się uczył, i każdy czasem kombinował. Niech zabierają, trzeba mieć zegarek. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 szkoła może określić zasady używania tel. na terenie szkoły ,ale nie ma prawa zabierać czyjejś własnościJeśli szkoła ma taki statut, a rodzice wyraża zgodę, to może "rekwirować" telefony na czas lekcji. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 W zasadzie to nie można trzymać na ławce, w ręku, itp. Ma leżeć w teczce lub na biurku nauczycielki. Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Jeśli szkoła ma taki statut, a rodzice wyraża zgodę, to może "rekwirować" telefony na czas lekcji.Nie może i żaden statut szkoły tego nie zmienia .Szkoła co najwyżej może określić zasady używania tel dla wszystkich lub zabronić wnoszenia ich na teren szkoły .Ale nie może czyjejś własności "rekwirować" czy zabierać na czas lekcji Szkoła nie stoi ponad kodeksem karnym o prawem obowiązującym na terenie PL . Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 W dniu 3.12.2023 o 10:34, Mirinda napisał: Xiaomi 13T Pro okazał się odpadem pod względem aparatu, jak w telefonie za tyle kasy mogą parować obiektywy, porażka i poszedł na zwrot. Teraz chyba zapoluję na Nothinga 2 w dobrej cenie. biorąc pod uwagę, że telefon ma dość wysoką normę szczelność to egzemplarz ewidentnie uszkodzony. Zdarza się. Albo tak miał fabrycznie albo ma małą sztywność jak A52s, który też tracił szczelność. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Paski, bransoleta i X1. 6 2 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Ale nie może czyjejś własności "rekwirować" czy zabierać na czas lekcji Czyli jeśli jako opiekun prawny dziecka i właściciel urządzenia, wyrażę zgodę, żeby telefon na czas lekcji leżał na biurku, to przyjdzie policja i mnie aresztuje, a prokurator postawił mi zarzuty zbrukania konstytucji?Bo sprawa jest jasna, kiedy nie wyrażę na to zgody. Wtedy wygram w sądzie.Ale ja pisałem o sytuacji, kiedy akceptuję i zgadzam się na takie zapisy w statucie szkoły. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Tak tylko nawiązując do powyższej dyskusji. Mam wrażenie, że kiedyś ludzie po prostu byli bardziej kulturalni i przyzwoici. Mieli wyczucie co wolno, co nie, więcej szacunku do innych. Dzisiaj bez nakazów, zakazów i konkretnych kar, nie da rady. Dotyczy to już prawie każdej naszej dziedziny życia...smutne. 4 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Po 5+ latach padła mi mysz MX Anywhere od Logitecha i tym samym wróciłem do najwygodniejszej myszki jaką w życiu używałem, tzn M705: Przez pierwszą godzinę jednak nie była wcale taka wygodna chyba za długo na tym maleństwie MX Anywhere siedziałem. Jest tylko jeden problem z tą M705. To jest moja 3cia M705 a poprzednie 2 zepsuły się równo miesiąc po gwarancji .. 3 2 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 4 godziny temu, drVanSteiner napisał: Ale ja pisałem o sytuacji, kiedy akceptuję i zgadzam się na takie zapisy w statucie szkoły. Ja wiem ze szkoła jest zacofana i panuje am średniowieczne zasady i jak dla mnie to ww sytuacja jest bardzo dziwna bo pokazuje ze nauczyciele a tym bardziej rodzice nie mają zaufania do swoich dzieci a tym bardziej nie traktują ich poważnie . Rozumiem ze nauczyciel na czas zabierania tel bierze na siebie 100% odpowiedzialności(finansowej) na stan urządzeń ,a wiemy co dzieciaki noszą .Jeden iphone jest więcej wart niż wypłata nauczyciela . I tak jak pisał worm zdrowy rozsądek to podstawa ,wzajemne zaufanie i szacunek i nie trzeba robić krzywych akcji z zabieraniem tel na lekcji itp. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Jeżeli dzieciak zamiast uważać na lekcji bawi się telefonem, przegląda FB czy Instagram to nauczyciel słusznie robi zabierając telefon bądź zabraniając jego przynoszenia do szkoły. Takie zachowanie to brak szacunku dla nauczyciela i jego pracy. 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Jeżeli dzieciak zamiast uważać na lekcji bawi się telefonem, przegląda FB czy Instagram to nauczyciel słusznie robi zabierając telefon bądź zabraniając jego przynoszenia do szkoły. Takie zachowanie to brak szacunku dla nauczyciela i jego pracy. No właśnie czarna i tu jest problem ...W opisanej sytuacji zachowanie dziecka jest naganne i nie powinno mieć miejsca za co należy się kara np uwaga , a nawet zawieszeniem w prawach ucznia jeśli to nagminne , jednak zabranie tel to już wykroczenie z e strony nauczyciela ....od strony prawnej .Jak jesteś na spotkaniu służbowym w pracy ,albo konferencji to nie zaglądasz do tel ?Czy prowadzący zabiera ci telefon i oddaje po spotkaniu ?I bądźmy precyzyjny nauczyciel to może egzekwować polecenia dyrekcji szkoły .To dyrektor placówki określa zasady które egzekwuje nauczyciel a uczeń ma obowiązek ich przestrzegać .Kończyny te wywody bongo nie temat do tego Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 10 minut temu, raiders napisał: jednak zabranie tel to już wykroczenie z e strony nauczyciela ....od strony prawnej Tu jest jedno proste rozwiązanie - nie chcesz by nauczyciel zabierał telefon twojemu dziecko to powiedz dzieciakowi by go nie zabierał do szkoły. Od razu na argument o tym by być w kontakcie z dzieckiem - są dostępne zwykłe telefony komórkowe oferujące tylko dzwonienie i SMSowanie i takie coś wystarcza. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Pany, tu nie chodzi o telefon tylko ściągi.Robisz ściągę, później zdjęcie i oglądasz na zegarku bo fon w plecaku. Znaczy "pomoce naukowe" 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1024 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Idź w klasykę https://allegro.pl/oferta/zakazany-dlugopis-sciaga-do-sciagania-na-sciagi-szkolny-studia-oryginalny-6483087333 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Godzinę temu, BlackCoffe napisał: Tu jest jedno proste rozwiązanie No i tu mamy ciekawy argument. O ile szacunek do nauczyciela i jego pracy jak najbardziej się należy to rozwiązaniem na pewno nie jest brak poszanowania dla elementarnego w państwie demokratycznym prawa własności. Nie można stawiać jednego nad drugim. Sporządzanie kar - spoko. "Rekwirowanie" sprzętu - nie spoko, bezprawne. Nauczyciele mają gro środków dydaktycznych do dyspozycji pod swoim orędziem i jako ta wyedukowana kasta, jak i ta kasta która powinna dbać i uczyć poszanowania praw poza podstawową wiedzą nie powinna się posuwać do wykonywania akcji, które zaburzają cały porządek prawno/społeczny przy okazji zabierając całe resztki szacunku uczniom i ich rodzicom. (Wszakże czymże innym jest pozbawienie kogoś jego własności bez precedentu?) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Przede wszystkim poszanowanie zasad i szacunku do innych osób powinni nauczyć dzieci rodzice. A jak ja widzę to część (coraz większa) rodziców przerzuca wychowanie swoich dzieci innym np nauczycielom. Powinien być zakaz używania smartfonów w szkołach, dzieci powinny się skupić na nauce, na tym czym próbuje ich nauczyciel nauczyć i zainteresować. A nie, że cały czas siedzą wgapione w ekran telefonu, przeglądają FB i inne tego typu serwisy. Parę godzin bez internetu krzywdy im nie zrobi, poza tym muszą się nauczyć, że nie w każdym miejscu pasuje nawet bawić się telefonem. A w jakim niby sposób pozbawiane są szacunki dzieci gdy im się zabierze na czas lekcji telefon? Nauczyciel zwrócił uwagę by się nim nie bawić, nie posłuchałeś go, złamałeś zasadę to ponosisz konsekwencję swojego zachowania. Tak jest w każdej dziedzinie życia - łamiesz zasady ponosisz konsekwencję. Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Wleciało trochę koreańskich smaków .... Będzie piekło 4 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 43 minuty temu, BlackCoffe napisał: A w jakim niby sposób pozbawiane są szacunki dzieci gdy im się zabierze na czas lekcji telefon? Nauczyciel zwrócił uwagę by się nim nie bawić, nie posłuchałeś go, złamałeś zasadę to ponosisz konsekwencję swojego zachowania. Tak jest w każdej dziedzinie życia - łamiesz zasady ponosisz konsekwencję. Pozbawiasz kogoś możliwości dysponowania własnym majątkiem, to jest właśnie brak szacunku. 44 minuty temu, BlackCoffe napisał: Powinien być zakaz używania smartfonów w szkołach Nie zapominasz, że szkoła to ma być placówka dydaktyczna a nie więzienie? Smartfonów zakazuje się używać w więzieniu właśnie. Z dobrodziejstw technologii należy korzystać a nie wracać do kamienia łupanego. Pamiętam z lekcji matematyki "nie będziesz przecież nosić przy sobie zawsze kalkulatora", fu właśnie że będę i właśnie że noszę. 46 minut temu, BlackCoffe napisał: Nauczyciel zwrócił uwagę by się nim nie bawić, nie posłuchałeś go, złamałeś zasadę to ponosisz konsekwencję swojego zachowania. Tak jest w każdej dziedzinie życia - łamiesz zasady ponosisz konsekwencję. Dlatego za zakłócanie ciszy nocnej powinni rekwirować lokal mieszkalny? I to sąsiedzi? Sytuacja absurdalna, ale analogiczna. Ktoś się bawi smartfonem na lekcji, rozwala jej plan i naukę innym? Karać. Uwaga do dziennika. Jedynka z zachowania. Dodatkowa praca domowa. ...i wiele wiele innych Czemu zamiast telefonu nie zabierać obuwia? Czemu zamiast telefonu nie zabierać gaci? No absurd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 29 minut temu, GreQonE napisał: Pozbawiasz kogoś możliwości dysponowania własnym majątkiem, to jest właśnie brak szacunku. Zakłócanie prowadzenia lekcji i przeszkadzanie innym to jest brak szacunku. Na wszystko pozwalać dzieciom a potem zdziwko, że się nie słucha, że nie szanuje nikogo, nawet rodziców, że puszcza głośno muzykę np w tramwaju, że w pracy nie wykonuje swoich obowiązków bo woli gapić się w telefon itd. 29 minut temu, GreQonE napisał: Nie zapominasz, że szkoła to ma być placówka dydaktyczna No właśnie, placówka dydaktyczna a nie własny pokój gdzie się siedzi tylko z telefonem w ręku. Tutaj trzeba się uczyć, dziecko musi wiedzieć, że w życiu nie tylko jest przyjemność, ale i obowiązki, nauka, a potem praca. Im szybciej się nauczy tym mniejszy szok będzie miało, że nie każdy jest tak pobłażliwy jak rodzic. W życiu nie tylko dostajemy musimy też zapracować np na nowszy telefon, awans, podwyżkę. 29 minut temu, GreQonE napisał: Z dobrodziejstw technologii należy korzystać a nie wracać do kamienia łupanego. Takie mamy dobrodziejstwo, że teraźniejsze dzieci bez internetu to nie umieją znaleźć nawet odpowiedzi w książce czy nawet tablicach matematycznych, fizycznych czy chemicznych (sytuacja autentyczna z pracy, studenci byli zszokowani, że istnieją tablice fizyczne i że są one dostępne w bibliotece). Technologia ma ułatwiać życie, a nie myśleć za nas! 29 minut temu, GreQonE napisał: Dlatego za zakłócanie ciszy nocnej powinni rekwirować lokal mieszkalny? I to sąsiedzi? Sytuacja absurdalna, ale analogiczna. Nie jest analogiczna, gdy jest zakłócana cisza nocna to zwraca się uwagę tym co zakłócają, a w skrajnych przypadkach dzwoni po policję. 29 minut temu, GreQonE napisał: Czemu zamiast telefonu nie zabierać obuwia? Czemu zamiast telefonu nie zabierać gaci? No absurd. Bo telefon to też narzędzie do ściągania w czasie klasówki, telefon może zakłócać lekcję i przeszkadzać nie tylko nauczycielowi, ale też i innym dzieciom, które chcą się czegoś nauczyć. Dziecko należy nauczyć, że nie wszędzie można sobie swobodnie korzystać z telefonu i nie chodzi tylko o szkołę, jak pójdzie do pracy i na ważnym zebraniu będzie wolało przeglądać internet, FB, Ig zamiast uważać co jest mówione to może nawet wylecieć z pracy z naganą. Z telefonu należy korzystać mądrze i z rozsądkiem, ale nie pozwalać by zrobiło się z dziecka (i nas samych) smartfonowe zombie dostające ataku paniki bądź agresji jak chociaż na 10 min zostanie pozbawione możliwości korzystania z niego. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1024 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Słyszałem że w jednej ze szkół jest zakaz smartwatchy bo jakaś matka podsłuchiwała lekcje 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2580 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Nowy (niby nowy ale jednak używany) szczur do Xklocka za 169 zł Kurde, nie wiem czy się przyzwyczaję taki lekki. 5 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 A co się tym robi na konsoli? Przecież pad wszystko ogarnia Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) @up CoDy, Gears of Wary, Cities Skylines, Cyberpunk, Flight Simulator itd itd. Jak jest obsługa a ktoś woli budować miasto myszą to czemu mi zabraniać. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Cepheus119 Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 849 Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, GreQonE napisał: Nauczyciele mają gro środków dydaktycznych do dyspozycji pod swoim orędziem i jako ta wyedukowana kasta, jak i ta kasta która powinna dbać i uczyć poszanowania praw poza podstawową wiedzą nie powinna się posuwać do wykonywania akcji, które zaburzają cały porządek prawno/społeczny przy okazji zabierając całe resztki szacunku uczniom i ich rodzicom. (Wszakże czymże innym jest pozbawienie kogoś jego własności bez precedentu?) Nauczyciele są obrażani przez bachory, które nie pozwalają prowadzić lekcji, a te środki dydaktyczne, którymi dysponują to uwaga, na którą każdy leje. Nazwiesz gówniarza gnojkiem i patola idzie skarżyć do kuratora. Założenie niebiskiej karty to z kolei masa użerania się. Kijem po ryju by dostali po trzy razy szczyle, to by nie trzeba było niczego rekwirować. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts