Skocz do zawartości

Co ostatnio kupiliście?

Recommended Posts

Pytam, bo mam najzwyklejszy kabel HDMI (nawet nie wiem czy mi pozłacali styki czy nie :P ) i wydaje mi się, że obraz wygląda dobrze, nie zrywa, a dźwięk gra jak powinien. :P

Zawsze byłem tego zdania, że są kable, których jakość ma znaczenie, ale HDMI się do nich nie zalicza ;)

• Popieram 1

Zawsze byłem tego zdania, że są kable, których jakość ma znaczenie, ale HDMI się do nich nie zalicza

zalicza, tylko to musiałby być jakaś mega kant (jak w przypadku niektórych produktów marki hama jakie ze zgrozą rozebrałem, to tylko tak na marginesie), żeby cokolwiek z tego wynikało, jak kabel jest wykonany zgodnie ze specyfikacją to niczego więcej mu nie potrzeba, cała reszta to audiovoodoo

Kiedyś testowałem kabel HDMI za ok. 100zł/1,5m oraz jakiś z Allegro za 8-9zł, zostałem z tym tanim :)

Co do końcówek, to złocenie/rodowanie zapobiega korozji/śniedzeniu przewodnika, który ma kontakt z powietrzem, ot tyle. Z tego względu używa się metali szlachetnych o niskiej reaktywności do pokrywania powierzchni styków i nie jest to dla mnie żadne voodoo.

Dobra, to ja kończę, bo zaraz dostanę upomnienie za audiobełkot.

Nara!

• Popieram 1

mam najzwyklejszy kabel HDMI

Obraz z HDMI jako ze jest to przesyl cyfrowy moze miec dwa stany:

- Dzialac

- Nie dzialac

Mozna kupowac lepsze kable jezeli zalezy nam na ich "dlugowiecznosci", czyli jezeli duzo je przelaczamy, lub pracuja one mechanicznie - lepszy jakosciowo kabel wytrzyma dluzej :) 

• Popieram 1

Kable mogą kosztować różnie, ale obraz nie będzie lepszy/gorszy. Najczęściej przy słabej jakości kablach przerywa dźwięk, nie ma obrazu, ale jest to wynikiem słabej jakości produkcji i użycia badziewnych materiałów. Sygnał jest ciągły, przerywa albo nie łączy w ogóle.

Dźwięk/obraz może przerywać, może w ogóle go nie być lub wszystko będzie ok. Nie ma stanu pomiędzy, tj. nie ma opcji, aby obraz był bardziej/mniej ostry, czy miał lepsze/gorsze kolory.

Edytowane przez FeX
  • Popieram 1

Dotarły portki:

12791013_10208331462904837_7330557929717

i etui na telefon, które okazało się być strasznym badziewiem - napisałem do sprzedawcy wiadomość, oczekuję zwrotu kasy (ebay, więc patrząc na dotychczasowe doświadczenia nie będzie z tym problemu).

12800155_10208329834104118_8411866798736

Z tyłu jest ok, ale po założeniu telefon od frontu wygląda jakby został przed chwilą wyciągnięty z paszczy jakiegoś sporego zwierzaka.

• Popieram 8