Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

Stara i znana śpiewka czyli argument z autorytetu. Tu dodam zazwyczaj takiego z historią tajnego współpracownika służb bezpieczeństwa polski ludowej. Co do samej literatury Ryszarda to przyznać trzeba że pisał lekko i przyjemnie. Tyle że z reportażem to nie miało wiele wspólnego, to taka literatura popularna. Miał też problem z rozliczeniem się z uwikłania w komunistyczny aparat bezpieczeństwa. Stąd też niewiele od niego słyszano na temat PRL. Był człowiekiem ściśle związanym z GW i całą tą " bezkrwawą" i 'pokojową" ideologią tzw. III RP. Pośmiertnie wyniesiony na piedestał przez zwolenników raczej jednostronnego postrzegania rzeczywistości ujętego (fragment "Imperium") w poście Skeepera.

Edytowane przez Sodium
  • Popieram 2

Dziecko drogie, daruj sobie takie komentarze, bo w momencie, gdy ja zakładałem swoją pierwszą działalność gospodarczą to tobie wyskakiwały pierwsze pryszcze. Nie ma wielu rzeczy, których nienawidzę bardziej od komunizmu, ale rzygać mi się chce, gdy zwolennicy centralizującej kraj w autorytarny sposób władzy krytykują ludzi, którzy współpracowali z aparatem w poprzednim ustroju.

• Popieram 1

Sodium - Uważam,że jak tylko tyle wiesz,to lepiej nic nie mów. Wyjdzie na to,że każdy urodzony i wychowany w komunie,jest związany z UB,SB i PZPR. A ja przeczytałem,że Mieszko Pierwszy to ruchał wszystko co się koło niego kręciło. I co z tego ? A ja mówiłem "dzień dobry" naszemu dzielnicowemu na Czerniakowie i pewnie przez to jestem już łączony z władzą ludową. Jakie ma znaczenie,że Mercury F. był homoseksualistą ? To nie zmienia ani trochę jego wielkości w historii muzyki. Można by tak długo wymieniać,tylko po co ? Myślisz,że fajniej by było gdyby w 1989 roku,zginęło tysiące ludzi na ulicach ? Ja uważam,że nie. Każda droga,która oszczędzi jakieś życie,jest dobra. Może trochę za nerwowo,ale jeszcze trochę i my urodzeni w komunie odejdziemy i będzie spokój ,dobrobyt,sprawiedliwość i bezpłatne kible...

• Popieram 9

@jarrino

Ot napisałem parę słów prawdy, bez agresji i nadmiernego pastwienia się nad Kapuścińskim. Jest dostęp do dokumentów, to trzeba mówić prawdę o przeszłości naszego kraju. Twoje argumenty od Merkurego po Mieszka, nie wspominając o dzielnicowym są tak absurdalne ze trudno mi się do tego odnieść. Co do wielkości to spośród naszych literatów XX wiecznych wielcy byli chyba jedynie Baczyński, Herbert i Miłosz (zwracam uwagę na spór między 2 ostatnimi Panami, dla nie znających tematu). Domniemania o tysiącach trupów w 1989 roku możesz sobie zachować jako materiał na książkę fantastyczną, bo jakichkolwiek dowodów brak. Co do dobrobytu i powszechnej szczęśliwości to już było i to nie raz w ostatnich 27 latach, a i wcześniej również. Nie mam zamiaru pisać elaboratów, tym bardziej zaangażowanych w bieżący spór polityczny także kończę temat.  

• Popieram 3

Kolego Sodium - gdzieś tam w tekście wtrąciłem,że trochę zbyt nerwowo reaguję ,ale powiedz po co to wyciągasz i ogłaszasz jako coś pewnego ? Chcę żebyś dowiedział się (już to pisałem),że jeśli mnie się nie podoba to co teraz się dzieje,to wcale nie znaczy,że popieram i klękam przed, tym co było. Wiesz może ile osób zabił ten współpracownik władzy ludowej ? Bo już sam nie wiem ,czy to była wymiana zdań na temat jego twórczości i pracy,czy o historii jego życia ? Jeśli pomieszałem i pomyliłem tematy,to bardzo cię przepraszam...