radosuaf 807 Napisano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Ładowania tego z HDD bym chyba nie zniósł . Jedyna, którą mam na SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Od jakiegos czasu mam windowsa 10 tylko i wylacznie ze wzgledu na to ze na win 7 nie moge aktualnie odpalić wiecej niz 2 monitorow. Byc moze wymiana grafiki pomoże. Co do windowsa co jakis czas wyskakuje komunikat ze windows ran into trouble and needs to restart. Bez żadnych ostrzeżeń wyłącza sie i nic zrobić nie moge. To samo na windowsie 8.1. Żadne poradniki na internecie nie pomagaja. Cytuj Link to post Share on other sites
tatachabera 1 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Czy jest jakiś sposób żeby windows 10 zapamiętywał położenie ikon na pulpicie? Po wybudzeniu z uśpienie ikony są poprzestawiane. Taki problem mam na 1 z 3 komputerów z win10. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Czy jest jakiś sposób żeby windows 10 zapamiętywał położenie ikon na pulpicie? Po wybudzeniu z uśpienie ikony są poprzestawiane. Taki problem mam na 1 z 3 komputerów z win10. Problem znany ale i rozwiązany: http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-start/ikony-pulpitu-zmieniaj%C4%85-po%C5%82o%C5%BCenie/c6444fb8-b7ff-4671-af1c-3ea0217b9416?auth=1 Cytuj Link to post Share on other sites
tatachabera 1 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Problem znany ale i rozwiązany: http://answers.micro...217b9416?auth=1 U mnie to nie działa. Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 A ja dzisiaj zauważyłem inny bajer. Korzystając z narzędzia do robienia W10 ISO nie ma juz opcji W10/W10 Pro. Można tylko wybrać x86/x64. Pomimo wcześniejszej aktualizacji W7 Pro do 10 Pro (przebiegła pomyślnie, zrobiło wersję Pro), czysta instalacja robi W10 Home. Cale szczęście odkopałem starego pena z W10 Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 U mnie to nie działa. Jeśli na 2 z 3 stacji działa to ta jedna wymaga przeglądu. Spróbuj wgrać nowy obraz dysku (o ile masz). Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3759 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/systemy-operacyjne/2016/01/microsoft-wymusi-windows-10-na-nowszych-procesorach-intela Nowe proce tylko z 10. Cytuj Link to post Share on other sites
z15m2 2 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Czy można już jakoś zablokować automatyczne aktualizacje na Windows 10?Czy ten problem z telemetrią już jest rozwiązany? Czy da się to zablokować?Czy na Windows 8.1 też są automatyczne aktualizacje? Użytkownik komputera w odniesieniu, do którego się pytam, korzysta z Aero2 i musi mieć kontrolę nad tym kiedy system się uaktualnia. Cytuj Link to post Share on other sites
LuziQ 3277 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 ad 1. W wersji Home tylko przez zewnętrzny program chyba. ad 2. Szereg wpisów w pliku hosts i da radę. ad 3. Przecież na 8.1 można wyłączyć aktualizacje automatyczne. Tak samo mam zrobione na tablecie. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 1. Nie zalecam nikomu sztucznie blokować aktualizacji automatycznych. To jedna z największych "miejskich a raczej internetowych legend" jakoby usługa Windows Update była zbędna. Jedyny jej minus,że zabiera transfer, jeśli ktoś ma limitowany internet. 2.Telemetrię i inne wynalazki można zablokować programem np. DoNotSpy lub O&O ShutUp10 Cytuj Link to post Share on other sites
lukalukasz 0 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Czytałem troszkę o windowsie 10. Bo do laptopa zamierzam zakupić windows 10 HOME 64bit PL. Powiedzcie mi bo wyczytałęm, że windows update nie będzię możliwy do wyłączenia automatycznych aktualizacji. Jak te aktualizacje wpływają na wydajność komputera. Czy może być tak, że np w 1 dzień gram przy 200 fps a na drugi dzień będzie aktualizacja i będzie 100 fps? czy nie zdarzy się tak i te aktualizacje nie wpływają na wydajność i będzie ciągle duża ilość fpsów? i przez te automatyczne aktualizacje nie bedzie mniej fps niz na np windowsie 8.1 ? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Gdyby tu chodziło o zmianę FPS z 100 kl. na 25 to można byłoby dyskutować ale z 200 na 100 czy 200 na 50 to odpuść sobie temat:) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lukalukasz 0 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Jednak czekam dalej na odpowiedzi bo 200 a 100 to jest ogromna roznica jesli masz monitor 144 hz Cytuj Link to post Share on other sites
enzzo 1 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie, krótka piłka, bo polując na laptopa wyszedł ciekawy temat: Mianowicie czy jest ktoś w stanie powiedzieć, czy testową 90-dniową wersję Windowsa 10 (oraz 8.1) można wykorzystywać do komercyjnych celów (czyli najzwyczajniej w świecie zainstalować ją na firmowym laptopie)? Jedyna wartościowa informacja, jaką w tym temacie znalazłem, brzmi następująco: Things to Know This is evaluation software that is designed for IT professionals interested in trying Windows 10 Enterprise on behalf of their organization. We do not recommend that you install this evaluation if you are not an IT professional or are not professionally managing corporate networks or devices. źródło: https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise (w części Preinstall Information) Wynika z tego, że wersje Enterprise Windowsa są wręcz wskazane dla osób zajmujących się sprzętem w firmach, a nie dla użytkowników indywidualnych... Co więcej, trudno chyba inaczej i skuteczniej ocenić użyteczność danego systemu operacyjnego w firmie, niż właśnie poprzez zainstalowanie go na komputerach pracowników... Niestety żadnych licencyjnych punktów EULA odnośnie tych wersji próbnych Windowsa nie znalazłem, a nie ukrywam - ma to dla mnie znaczenie przy zakupie sprzętu (jeśli faktycznie mogę wstrzymać się z zakupem OS-a przez 90 czy 270 dni, to siłą rzeczy mogę na dzień dzisiejszy przeznaczyć te pieniądze w lepszy hardware). Jeśli ktoś ogarnia jakkolwiek ten skomplikowany bądź co bądź temat, będę wdzięczny za rozjaśnienie tematu Edytowane 17 Stycznia 2016 przez enzzo Cytuj Link to post Share on other sites
z15m2 2 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Czy dla Windows 10 jest jakiś program, który by blokował automatyczne aktualizacje, dla wersji home? Edytowane 18 Stycznia 2016 przez z15m2 Cytuj Link to post Share on other sites
Cygg 65 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Co wy ludzie macie z tym blokowaniem aktualizacji? Sami się narażacie na problemy blokując je. Cytuj Link to post Share on other sites
z15m2 2 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Przecież napisałem wyżej: użytkownik komputera w odniesieniu, do którego się pytam, korzysta z Aero2 i musi mieć kontrolę nad tym kiedy system się uaktualnia. Do uaktualniania przychodzi do mnie skorzystać z kablówki. Dlatego zanim zrobię aktualizację do 10 muszę mieć, wiedzieć czy to w tym konkretnym przypadku ma sens. Dlatego proszę o konkretne odpowiedzi. Zrobiłem upgrade do 8.1, ale nawet nie jest w nim konkretnie napisane jaka to wersja, czy Home czy inna, tylko Windows 8.1, a jako producent widnieje Samsung. Podejrzewam, że to Home, bo to był pre-instalowany system. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez z15m2 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Można spróbować wyłączyćWindows Update w Usługach: typ uruchomienia: Wyłączony, Stan usługi: Zatrzymaj. Nie wiem czy na dłuższą metę to pomoże bo nigdy tego nie testowałem. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Dla wersji home nie ma blokady aktualizacji. Podejrzewam,że jakieś próby są robione w sieci tylko po co? Cytuj Link to post Share on other sites
z15m2 2 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Czy warto instalować na Windows 10 firewalla (dotychczas był Comodo), czy wystarczą narzędzia MS? Głównie chodzi o uruchamianie przeglądarek w piaskownicy. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez z15m2 Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Przeszedłem dzisiaj z 8.1 na 10 i jestem zadowolony, a jakoś sobie to odwlekałem ale w końcu sie zdecydowałem Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Przeszedłem dzisiaj z 8.1 na 10 i jestem zadowolony, a jakoś sobie to odwlekałem ale w końcu sie zdecydowałem I słusznie bo Win10 to ulepszony 8.1 - powiedzmy,że 8.2 Cytuj Link to post Share on other sites
mgtan 4 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Ludu, rozważam przesiadkę z 8.1 na 10... pamiętam jak na początku był spory rumor o to że Windows wysyła do MS na bieżąco co i jak się dzieje na kompie. Wówczas pojawił się szereg programików do blokowania niektórych raportów. Jak to wygląda obecnie, Win 10 dalej przesyła do MS na bieżąco co i jak? Jaki program warto użyć tutaj żeby blokować takie działania o ile się da. Jakie zalecenie przy przesiadaniu się na Win 10? co blokować, doinstalować itp.? Pytanie jeszcze jedno - reinstlacja systemu. Mam win 8.1 i zrobie update do 10. Wówczas przy każdej reinstalce musze robić win 8 i upgrade do 10 czy tez można zrobić jakiś nośnik po update aby mieć na stałe win 10 na płycie/pendraku. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Legendy już krążą o szpiegowskich funkcjach w Win 8.1/10. Tak naprawdę MS zbiera tylko te informacje, które mają na celu zweryf. w jaki sposób użytkownik używa systemu aby w przyszłości wprowadzać ulepszenia. Jeśli ktoś trzyma na dysku dane wrażliwe to ok ale powinny być odpowiednio zabezpieczone np. zaszyfrowane. Ja dla spokojności w ogóle nie przechowuje takich danych na kompie podłączonym do sieci. MS daje użytkownikowi wybór - może zechcieć nie wysyłać do korporacji wielu danych. Pytanie jeszcze jedno - reinstlacja systemu. Mam win 8.1 i zrobie update do 10. Wówczas przy każdej reinstalce musze robić win 8 i upgrade do 10 czy tez można zrobić jakiś nośnik po update aby mieć na stałe win 10 na płycie/pendraku. Po zrobieniu update do Win10 i przejściu aktywacji możesz sobie zrobić np. Ghostem obraz partycji systemowej i w razie np. crashu - odtworzyć z płyty lub pendrive'a. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts